İngiltere’nin en sevilen yemeklerinden bir tabak, ‘sudan ucuz’ olabilirken, bir patates işleyicisi için dondurulmuş yemek üretimi pahalıya mal olabiliyor. Arızalı pompalar, kötü performans gösteren atık su vidaları, acil durum pompası kiralama ve atık suyun tankerle taşınması gibi sorunlar, potansiyel maliyetleri giderek artırıyor. Patatesleri dondurulmuş cips haline getirmek kulağa basit geliyor; ancak paketteki ürünle tarladaki patates arasında birçok işlem bulunuyor. Patateslerin yıkanması sürecin önemli bir parçasını oluştururken, toprak, kum ve çamur barındıran atık suyun uzaklaştırılması çeşitli makineler gerektiriyor. Üretici, patates hazırlama sürecinin bu yönüyle sorun yaşamaya başladığında çözüm için ERIKS’e başvuruyor.
Atık suyu çıkarmak ve bertaraf etmek üzere dışarı pompalamak için iki dalgıç pompa kullanan üreticinin ilk pompası arızalandığında, bunun nedeninin ayrık bir çıkış borusu olduğu tespit ediliyor. Bu boru tamir edilene kadar yedek pompasına güvenen üreticinin bu pompası da daha sonra sıkışan bir yatak nedeniyle arızalanıyor. Ayrık boru değiştirildiğinde dahi, birinci pompa tarafından çıkarılan atık su miktarı hala normalin çok altındayken, sahayı kirli proses suyu ile baş başa bırakıyor.
Üreticinin halihazırda çalıştığı güvenilirlik ortağı sorunun temel nedenini tespit edemiyor. Daha derinlemesine bir inceleme için hatların kapatılması, suyun tankerle taşınması ve üretim kaybı maliyetlerine neden oluyor. Üretici bu nedenle ERIKS ile iletişime geçiyor
Performansta %90’a varan bir düşüş
Uygulamayı inceleyen ERIKS uzmanı, pompaların atık suyu tahliye edememesinin nedenini bulamıyor. Bunun üzerine mühendis, diğer verilerin yanı sıra pompaların akış hızlarını ve basınçlarını kaydeden üreticinin sistemini inceliyor. Pompaların performansında %90’a varan bir düşüş olduğunu, debilerin 300 m3/saatten 30-40 m3/saate kadar düştüğünü fark eden mühendis, sahada bu kadar çok atık suyun neden kaldığını ve pompalanamadığını buluyor.
Pompalar neden düşük performans gösteriyordu?
8 inç çaplı boru tesisatına bağlandığında, aşırı aşınmaya neden olmadan bir pompanın kendi kendini temizleme hızı için endüstri standardı 2,7 m/sn ile 3,5 m/sn arasında yer alıyor. ERIKS, üreticinin pompalarının pompa ve boru tesisatı boyutu için kendi kendini temizleme hızının altında çalıştığını tespit ediyor. Sonuç olarak, emme delikleri çamur ve kum ile giderek daha fazla tıkanıyor. Pompalar değişken hızlı sürücü ile çalıştırıldığından, aşırı hızda tahrik edilebiliyor. ERIKS’in bilgi birikimi, ünitelerdeki tortuyu etkili bir şekilde temizlemek için gerekli hızı acil bir şekilde hesaplamasını sağlıyor. Çalışmalar, pompaların %120’de çalıştırılmasıyla 330m3/saat’lik bir akış hızıyla 3m/sn’lik bir hız elde edileceğini ve bunun da istenen kendi kendini temizleme etkisine sahip olacağını gösteriyor. Çözümde VSD gerekli hıza ayarlanarak ilk pompa çalıştırılıyor.
90 saniyede tam akış
ERIKS’in araştırmaları sonucu sunduğu çözümle sadece 90 saniye içinde pompa tam akışa geri dönüyor. Aynı prosedür yedek pompa üzerinde de uygulanıyor ve bu da performansta belirgin bir iyileşme gösteriyor. ERIKS’in pompa uygulama mühendisinin bilgi birikimi, üreticiyi emme boru tesisatına erişmek ve sorunun temel nedenini aramak için atık suyu tankerle çıkarmak zorunda kalmasını engelliyor. Bu durum, ilgili her iki hatta da üretimi en az 12 saat durdurabilirken, her hatta saat başına 10.000 sterlinlik bir üretim kaybına yol açabiliyor. ERIKS mühendisi, sorunun tekrarlanmasını önlemek için üreticiye önleyici bakım programının bir parçası olarak her 2-3 ayda bir kısa bir süre daha hızlı çalıştırmayı tavsiye ediyor.
Daha uygun maliyetli bir çözüm için görevlendiriliyor
Sürecin ilerleyen aşamalarında atık su çukurundaki suyu uzaklaştırmak için iki arşimet vidası kullanan üretici, bunlar arızalandığında tekrar ERIKS’e başvuruyor. ERIKS, üretim sürecinin çalışmaya devam etmesini sağlamak için iki acil durum pompası kiralıyor. Vidaların revizyonu 172.800 sterline mal oluyor. Buna ek olarak, vidaların 24 aya kadar devre dışı kalması, 129.259 sterlin maliyetle uzun süreli kiralanacak iki yedek pompa gerektiriyor.
ERIKS, daha uygun maliyetli bir çözüm bulma konusunda görevlendiriliyor. Kiralanan dalgıç pompaların üretimin devam etmesini sağlasa da istenmeyen bir yan etkisi olduğunu tespit eden ERIKS, bu pompaların yumuşak katı patates atığını küçük parçalara ayırdığını fark ediyor. Bunlar daha sonra filtre sisteminden tahliye haznesine ve ardından atık su çıkışına geçiyor. Sonuç olarak, sahanın bu tür malzemenin tahliyesi için verdiği izin aşılıyor. Aynı zamanda, sisteme geçen kum, çamur ve yabancı cisimlerin miktarı istenmeyen aşınma riskini de barındırıyor.
Arşimet vidalarına etkili bir alternatif
Ünitelerin performansını inceleyen ERIKS, pompaların 2m3/sn’de 130m3/saat sıvı akış hızıyla %63 hızda çalıştığını ve güç gereksiniminin 13.5kW pompa ünitesi için yaklaşık 3kW olduğunu tespit ediyor.
Pompa konusundaki bilgi birikimini kullanarak kullanılan pompalarının iki vorteks pompa ile değiştirilmesini öneren ERIKS mühendisi, bu çözümle daha büyük katı maddelerin parçalanmadan ve pompalara zarar vermeden geçmesini sağlıyor. Katı maddeler aynı boyutta kaldığından, filtre sisteminin bir sonraki aşamasında elenerek denize deşarj edilmeleri engelleniyor.
Yeni pompalar sadece sahayı atık su tahliye sınırı içinde tutmakla kalmıyor; aynı zamanda, arşimet vidalarına kalıcı ve daha etkili bir alternatif sunuyor. Ayrıca vidaların değiştirilmesi yerine onarılması durumunda ortaya çıkacak pompa kiralama maliyetlerini de azaltıyor.
Sudan ucuz
Arşimet vidalarının vorteks pompalarla değiştirilmesi 31.311 sterline mal olurken, ERIKS, üretim kaybını tamamen önlüyor. ERIKS, bilgi birikimiyle üreticiyi aşağıdaki maliyetlerden kurtarıyor:
Dalgıç pompa denetimi sırasında 240.000 £ üretim kaybı,
172.800 £ arşimet vidalarının revizyonu,
129.259 £ yedek pompa kiralama.
Proje özeti
Sektör: Gıda ve İçecek
Uygulama: Genel endüstriyel
Gerçek tasarruf: 510.748 £
Ürün/Hizmet: Pompalar
Müşteri avantajları:
Risk azaltma
Artırılmış güvenlik
Artırılmış çalışma süresi
Azaltılmış bakım süresi