Connect with us

GIDA İŞLEME ENDÜSTRİSİ

Isı eşanjörleri ile gıda işlemede yüksek verimlilik

Yayın Tarihi:

on

Herhangi bir viskoz gıda ürünülenirken; belirli bir miktarın kapların/kazanların içine ve boru hatlarına yapışması veya işlemden sonra ekipmanda kalması kaçınılmazdır. Özellikle büyük miktarlarda viskoz, bal, şurup ve püreler gibi değerli ürünler işlenirken; kaybedilen ürün sarfiyatı artabilir. 

Küresel olarak, insan tüketimi için üretilen gıdaların tahmini yüzde 30’u tedarik zincirinde bir yerde kayboluyor veya israf ediliyor. Tüm gıda atık formlarının inceleme altında olduğu bir zamanda; gıda zincirinin tüm kısımlarının mümkün olduğunca verimli kalması önemlidir.

Kayıpları en aza indirmek için iki yol

Ekipmandaki bu kayıpları en aza indirmenin iki yolu vardır: Birincisi, ürünün yüzeye yapışmasını önleyen ve sistemin içinden akmasına yardımcı olacak boru şeklindeki ısı eşanjörleri gibi donanımların tasarlanmasını içerir. İkincisi, işlemden sonra ürünü ekipmandan temizlemek ve kurtarmak için özel sistemlerin kullanılmasıdır. 

Birçok modern ısı eşanjörü; tortu oluşumunu önleyecek şekilde viskoz akışkanların işlenmesi için tasarlanır. Bazıları oluklu boru tasarımları kullanırken; bazıları da gerekli durumlarda boru yüzeyindeki kalıntıları; birikmeden önce sürekli olarak çıkarmak için kazıyıcıları kullanır. Bu ısı eşanjörleri, ısıtma ve soğutma; pişirme, konsantre; pastörizasyon ve sterilizasyon dahil olmak üzere pek çok işlem için kullanılabilir. 

Bu kendinden temizleme iki avantaj sağlar. İlk olarak, işlenmekte olan gıda maddesi hareket etmeye devam ettirildiğinden ve tüp yüzeyine yapışmadığından; işlem sırasından kayıplar en aza indirilir. İkincisi, birikinti oluşturulmadığından; ısı eşanjörünün optimum ısıl performansı; işlem verimliliğini artırarak enerji kullanımını ve işlem zamanlarınışürür. 

Isı eşanjörü, örneğin, tersten çalıştırılabilen bir dizi yüzey sıyırmalı ısı değiştiricisini seçerek temizleme işlemi başlamadan önce ürünün kendisini boşaltabilir.

Ürün akışını artırmak, tıkanmayı/tortulaşmayı/kalıntıyı önlemek ve basınç düşüşünü en aza indirmek için her bir iç tüpün içinde bir sıyırıcı çubuk içeren döner yüzey-sıyırmalı ısı eşanjörü idealdir.

Nasıl tasarlandıklarına bağlı olarak; bazı yüzey sıyırmalı ısı eşanjörleri uygun bir şekilde uyarlanabilir; sıyırıcı çubuğun yüksek hızda dönen sarmal bir vidaya/dönüşe sahip olduğu gibi. Doğru yapılandırıldığında; bu vida ürünün ısı eşanjör borularını; hasar vermeden; özelliklerini değiştirmeden etkili bir şekilde boşaltarak tersten çalıştırılabilir. Bu sistem; herhangi bir ürün kaybının ekonomik açıdan önemli olabileceği; bal, pekmez; muhallebi ve krema gibi çok değerli viskoz ürünler için uygundur. 

Isı eşanjörü, herhangi bir ek pompaya veya basınç sistemine ihtiyaç duyulmadan ürünün çoğunluğunu boşaltılmasını sağlayabilir. Bu hem sermaye hem de işletme maliyetleri açısından avantajlar sağlar.

Maksimum esneklik için; kullanıcılar hem yatay hem de dikey işlem için yapılandırılabilecek bir ünite seçmelidir. Böylece; yer çekimi de ürünün tüplerden geri kazanılmasına yardımcı olmak için kullanılabilir. Bu; daha büyük kapasiteli tesisler için birden fazla ünitenin birleştirilmesine olanak tanımaktadır. Tasarruf edilen ürün miktarından ötürü; ki ilave ürün kurtarma sistemlerinin kurulması genellikle gereksiz olduğundan; bu tür bir ısı eşanjörünün kullanımı kendi masrafını çıkarabilir.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku

İçecek Endüstrisi

Verimli dolum teknolojisi sayesinde sürdürülebilir üretim

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Yüksek performanslı Innofill Glass DRS ECO doldurucu etrafında tasarlanan anahtar teslim bir KHS hattına yatırım yapan Velké Popovice, yeni şişeleme hattının merkezinde yer alan Innofill Glass DRS ECO doldurucu ile KHS’nin öncü teknolojisini tercih eden bir diğer tanınmış üretici oluyor. Dortmundlu sistem tedarikçisi ve uzun vadeli ortağının anahtar teslim kurulumuna yatırım yapan bira üreticisi, ürün kalitesi ve lezzetin yanı sıra, özellikle sürdürülebilir gelişmelerin uygulanmasının ne kadar önemli olduğuna inandığını bir kez daha gösteriyor. Örneğin, doldurulmamış birayı vakum pompasını soğutmak için kullanan Velké Popovice, böylece enerji tasarrufu sağlıyor. Bira fabrikasında bu teknolojinin yanı sıra, bir dizi bütünsel dijital hizmet çözümünü de içermesinden dolayı yalnızca KHS teknolojisine güveniliyor.

İki şirket de uzun yıllardır bira üretimini en son teknolojinin yardımıyla sürekli olarak geliştirmeye çalışıyor. Bu nedenle benzer şekilde uzun ve etkili bir geçmişe sahip firmalar, birlikte sadece geleceği şekillendirmekle kalmıyor: Velké Popovice’nin ilk birası 1874 yılında aynı adı taşıyan küçük bir Çek kasabasında 60 hektolitrelik bir bira kazanına doldurulurken, KHS’nin içecek endüstrisinde dünya çapında yükselişi 1868 yılında Dortmund’da bir arka bahçede ekipman ticareti yaparak başlıyor. Velké Popovice’nin bira fabrikası, Prag’ın yaklaşık 20 kilometre güneydoğusunda yer alan Velkopopovický Kozel’de dünyanın en popüler Çek biralarından birini üretiyor. Kendi endüstrinde lider bir uluslararası anahtar teslim çözüm sağlayıcısı olan KHS ise, esnek, yüksek performanslı Innofill Glass DRS ECO doldurucu gibi öncü teknolojiler sunuyor. 

İki aşamada devreye alındı

Velké Popovice’deki karar vericiler birkaç yıl önce şişeleme hatlarını değiştirmeye karar verdiklerinde, bilinçli olarak KHS’yi seçiyor. Velké Popovice Paketleme Müdürü Martin Šebek, “En iyi bira kalitesi ve eşsiz lezzetiyle müşterilerimizden puan toplamak istiyoruz. Yeni şişe doldurucu bu yüksek gereksinimi karşılamak için mükemmel bir makine. 150 yılı aşkın uzmanlığıyla KHS, dolum teknolojisi söz konusu olduğunda bizim için son teknoloji demektir” diyor. Innoclean DM şişe yıkayıcı, Innopas SX tünel pastörizatörü ve modüler Innoket Neo Flex etiketleme makinesini de içeren hattın sulu bölümü 2022 yılında başarıyla devreye alınırken, 2023 yılında kuru bölümün de tamamlanmasıyla proje ikinci aşamaya geçiyor.

Bu noktadan sonra bira fabrikası, hafif ve koyu sınıf Velkopopovický Kozel biralarını yalnızca KHS ekipmanlarını kullanarak 0,5 litrelik şişelere dolduruyor. Saatte 50.000 şişe kapasiteli yeni şişeleme hattının yanı sıra, Šebek ve ekibi halihazırda KHS’nin saatte maksimum 300 fıçı işleyen bir fıçılama sistemine de güveniyor. KHS teknolojisi, bira üretim grubu tarafından işletilen diğer tesislerde de kullanılıyor. Bunlar arasında Nošovice’deki Radegast Bira Fabrikası’nda bulunan bir kutulama hattı da yer alıyor. Dünyaca ünlü Pilsner Urquell’in üretildiği Pilsen üretim tesisinde de bir KHS kutulama hattı ve yeni bir iade edilebilir şişeleme hattı çalışıyor. Velké Popovice ile birlikte bu üç şişeleyici, Asahi Europe & International’ın bir parçası olan Plzeňský Prazdroj firmasının iştirakleri arasında yer alıyor.

“Taleplere ve zorluklara ayrıntılı olarak aşina” 

Konuyla ilgili açıklama yapan KHS Çekya ve Slovakya Bölge Satış Müdürü Lubomir Neubauer, “İlk makinelerimiz 1980’lerin sonunda Pilsner Urquell’e gönderilmişti. O zamandan bu yana, her iki tarafta da yıllar içinde yoğunlaştırdığımız güvene dayalı bir ortaklık kuruldu. Hem dolum hem de paketleme teknolojisine ilişkin olarak, müşterimizin çeşitli üretim tesislerinden kaynaklanan talepleri ve zorlukları en ince ayrıntısına kadar biliyoruz” diyor.

Bunlardan birini, eski şişeleme hattını yeni makinelerle değiştirirken birkaç haftalık üretim kesintilerinin önlenmesi oluşturuyor. Velké Popovice bunu önlemek için yeni ekipmanın kurulumunu iki ayrı aşamada gerçekleştiriyor. Islak bölüm 2022 yılında yerleştirilirken, kuru bölüm ise 2023 yılının başında özellikle bu amaç için inşa edilen yeni bir üretim atölyesine ekleniyor. Velké Popovice’nin şişe doldurucu üzerindeki vakum pompasını soğutmak için bira kullanma ve daha sonra şişelere doldurma talebi, oldukça zorlu bir işlemden oluşuyor. Konuyla ilgili Neubauer, “Müşterimiz sunduğumuz öneriye sıcak baksa da, bunun ürün kalitesi üzerindeki olası etkilerinden endişe duyuyordu” diye konuşuyor.

Müşteri gereksinimlerini karşılamak için bireysel ayarlamalar

KHS uzmanları bu konudaki kuşkuları hızla gidermeyi başarıyor. Neubauer, “Süreç ne biranın tadını etkiliyor ne de köpük yapıyor” diyor. Dünyada bir ilk olan yeni çözüm, Velké Popovice biralarını 4°C ile 8°C arasında dolduruyor. Vakum pompasını yeterince soğutmak için yeterli olan bu düşük sıcaklık, herhangi bir ek soğutmayı gereksiz kılıyor. Bira sıcaklığı bu süreçte tolerans seviyeleri dahilinde sadece 1°C yükseliyor. Bu amaçla makinede bireysel ayarlamalar yapılıyor: Burada bira, bir ara ortamı soğutan bir ısı eşanjöründen geçiyor. Bu devre daha sonra bir sirkülasyon pompasından geçerek sızdırmazlık suyu olarak bilinen suyun soğutulduğu vakum pompasına ulaşıyor. Çok önemli olan bu süreçte, uyarlamalar olmadan ekipman ısınıyor ve vakum oluşturulduğunda sıcak su buharlaşır; böylece negatif basınç artıyor. Ancak dolum sırasında bira için zararlı olan oksijeni şişeden çekebilmek için bu basıncın mümkün olduğunca düşük olması gerekiyor. Neubauer, “Vakum pompası saatte 16 kilowatta kadar enerji tüketimine veya çalışma verimliliğine sahiptir. Bu elektrik gücü, artık ihtiyaç duyulmayan soğutucununkiyle eşleşiyor. Bu da diğer bira fabrikalarının da faydalanabileceği, hiç de azımsanmayacak bir enerji tasarrufu sağlıyor” diyor.

%20’ye kadar daha az olan Innofill Glass DRS ECO vakum pompasının tükettiği güç miktarı, daha düşük bir emme kapasitesine sahip olduğu için optimum sonuçlar veriyor. Konuyla ilgili Šebek, “Bira üretim grubumuzun tamamında yeşil bir politika izliyoruz ve su, enerji ve diğer maddelerden tasarruf etmek istiyoruz. Yeni KHS serimizle, iklim açısından nötr bir şirket olma yolunda bir sonraki adımları atıyoruz” diyor.

CO2 tüketimi %60’a varan oranda azaldı

Piyasadaki diğer sistemlere kıyasla %60’a varan oranda daha az olan Innofill Glass DRS ECO doldurucudaki CO2 tüketimi, hedefe ulaşmada özellikle etkili bir performans sunuyor. Doldurulan şişe başına bu oran ne kadar düşük olursa, demleme işlemi o kadar etkili oluyor ve oksijen alımı ne kadar düşük olursa, ürün kalitesi de o kadar yükseliyor. Bu, Çek şişeleyici için önemli bir kriteri oluşturuyor. Bu hedefe ulaşmak için genellikle çok fazla karbondioksite ihtiyaç duyuluyor ve CO2 için alınan yüksek fiyatlar nedeniyle bira fabrikalarının maliyetleri belirgin şekilde artıyor. KHS’nin yeni doldurucusunda bu iki nokta mükemmel bir uyum içinde çalışıyor. Velké Popovice’ye göre, hektolitre başına yaklaşık 0,2 kilogram CO2 kullanılıyor. Šebek, “Bu, önceki makinemizden çok daha az, ayrıca biralarımızın kalitesi yine arttı” diyor.

Performansta iyileşme

KHS, dijital hizmetleriyle de ikna edici olduğunu kanıtlıyor. Akıllı ReDiS uzaktan bakım sistemi sayesinde gelecekte olası makine arızaları önlenebiliyor. Šebek, performansta bir iyileşmenin de gerçekçi olduğunu açıklıyor. Hattın kuru bölümü için ek kurulum paketinin bir parçası olarak, bira fabrikası verimli Innoline MES’e güveniyor. Bu entegre, bütünsel BT sistemi, hat için ilgili siparişlerin planlanmasına ve uygulanmasına yardımcı oluyor. Genel ekipman etkinliği, verimlilik düzeyi ve kullanılabilirlik gibi temel performans göstergelerini gerçek zamanlı olarak görüntülüyor. Šebek, “Bu bize üretimde daha fazla fayda sağlayacak ve yine hem esnekliği hem de hat verimliliğini artıracak. Bizim için KHS’nin güvenilir ortağımız olarak birçok gereksinimimizi karşılayabilmesi önemliydi. Tüm hatlar tamamen kurulduktan sonra bu projeye büyük bir memnuniyetle dönüp bakacağımızdan eminim” açıklamasında bulunuyor.

https://www.khs.com/

Devamını Oku

GIDA İŞLEME ENDÜSTRİSİ

KHS, konserve doldurma için daha fazla esneklik sunan modüler bir platform geliştirdi

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Daha fazla erişilebilirlik, hızlı devreye alma ve kolay bakım ile öne çıkan KHS’nin yeni nesil konserve doldurma teknolojisi, hijyenin optimizasyonu konusunda ikna edici. Platform aynı zamanda cam ve PET segmentlerine de uygun bir yapıda. Konserve doldurma modüler platformuyla sadece operatörlere büyük esneklik ve optimum hijyen sağlamakla kalmayan KHS, aynı zamanda gelecekteki kullanım uygunluğuna da yatırım yapıyor. Yeni nesil KHS doldurucular, piyasanın ve gıda endüstrisinin gelecekte karşılaşabileceği güçlüklerin üstesinden gelmek üzere tasarlanıyor.

Modüler, yapılandırılabilir ve büyütülebilir özellikleriyle öne çıkan KHS’nin yeni kuşak platformu, son iki senede cam ve PET’te başarılı biçimde uygulanabilmesini takiben, artık konserve doldurma piyasasında da yerini aldı. Bu da konteyner segmentinde maksimum uyumlanabilirlik ve gelecekteki sorunlara karşı uygunluk gereksinimlerini karşılama talebi olan müşterilere cevap veriyor.

Çoklu zaman tasarrufu

İçecek kutusu üreticileri, çeşitli açılardan tüm doldurucu türlerine yanıt veren üniversal bir modüler sistemin geliştirilmiş olmasından istifade edebilecek. Özdeş parçalar, kullanılabilirliğin iyileştirilmesini sağlıyor, bu da dolgu maddelerinin daha hızlı tedarik edilebileceği anlamına geliyor. Sahada gerçekleştirilebilen kurulum ve devreye alma işlemleri, basitleştirilmiş veya senkronize edilmiş standartların kullanılmasıyla hız kazanıyorlar. Ayrıca, bakım gerektirmeyen tahrik teknolojisi temizlik için gereken zamanı ve eforu azaltıyor. Aynı şey, dolgu maddelerinin tek tip tasarımıyla artık basitleştirilmiş ve kısaltılmış olan bakım süreçleri için de geçerli.

İçecek çeşitlerinin eskiye göre çok daha fazla sayıda çeşit barındırıyor olması gerçeğine dayanarak, doldurmada esneklik giderek daha önemli hale geliyor. Buradaki temel kriterlerden birini, her bir doldurma valfindeki genleşme için doğru malzemenin seçimi oluşturuyor. Konuyla ilgili konuşan KHS Ürün Müdürü Manfred Härtel, “PTFE’de (Teflon) mükemmel bir şekilde temizlenebilen bir malzememiz var. Bu, valf contalarımızın çok daha uzun bir yaşam ömrüne sahip olduğu ve dolayısıyla bakım aralıklarının iki katına çıktığı anlamına geliyor. Müşterilerin büyüyen ürün portföyleri ile ilgili olarak, bu özel malzemenin en büyük avantajı, akışkanı bir sünger gibi emen EPDM (Etilen-Propilen-Dien Kauçuğu) gibi elastomerlerden yapılan standart contaların aksine, pratik olarak hiçbir aroma maddesini emmemesidir. Doldurma dizisindeki bir sonraki ürünle negatif yönde bir konsantrasyon farkı meydana geldiğinde, EPDM bu tatlandırıcıları tekrar serbest bırakır. Bu istenmeyen etkiyi önlemek için üretimin aromaya göre programlanması gerekir. Böylece hafta, örneğin bir maden suyu ile başlar ve enerji içeceği gibi tadı yoğun bir ürünle doldurularak son bulur. Doldurma vanalarımızla tat aktarımı pratikte ortadan kalkıyor ve müşterilere planlama sırasında daha fazla özgürlük sağlıyor” açıklamasında bulunuyor.

Ayrıntılardaki temizlik

Yeni yapılan geliştirmenin getirdiği önemli bir artı, silindirler ve kamlar tarafından mekanik olarak indirilmedikleri için artık yağlama gerektirmeyen pnömatik çan kılavuzlarının sağladığı hijyen koşuları optimizasyonunda standartların daha iyi sağlanabilir hale gelmesidir. Ayrıca, aşınmanın önlenmesinin yanı sıra, su sıçraması gibi durumların ortaya çıkma riski de kalkıyor. Öne çıkan diğer bir özellik ise hijyen kaplamasının tercihe uygun bir şekilde yapılabilmesi: Yüksekliği artırılmış plakalar ve alçaltılmış tavan sayesinde, doldurma caruselinin etrafındaki ürün odası çok daha küçülüyor. “Çörek” prensibine göre inşa edilen muhafaza, caruseli bir halka içine alıyor ve bunu yaparken hijyen bölgesinin hacmini %40’a kadar azaltıyor. Bu, hassas alan boyunca optimum, hedeflenmiş bir steril hava akışı sağlayıp açık bölmeleri “kirli” mağaza havasından koruyor. Ayrıca ihtiyaç duyulan HEPA filtre sayısını da azaltıyor.

Daha kompakt tasarıma rağmen, operatörlerin manevra yapması için hala çok yer kalıyor. Härtel, “Doldurucunun bakım, revizyonlar veya format değişimleri sırasında manuel müdahale gerektirebilecek her bölümüne kolayca erişilebilir” diyor. Prensip olarak hijyen için en büyük riski oluşturduğundan gerekli manuel müdahale miktarı en aza indiriliyor. Bu nedenle, açıkça tanımlanmış temizleme döngüleri ve otomatik CIP kapaklarından yukarıda belirtilen zil kılavuzlarına kadar mümkün olduğunca çok işlev doğrudan otomatikleştirilmiştir.

Geliştirilmiş hijyen, daha küçük ayak izi

Giderek yükselen hijyen standartlarının sonucu olarak, günümüzde daha önce doldurulmuş ve kapatılmış kutuları sterilize etmek için kullanılan tünel pastörizatörü büyük ölçüde gereksiz hale geliyor. Bu makineler yer kaplamakla kalmaz; aynı zamanda maliyetleri de artırır, büyük yatırım gerektirir ve yüksek enerji tüketirler, bu da işletme maliyetlerine yansır. Härtel, “Dolgu malzemelerimizde hijyen standardını mükemmelleştirdiğimiz için artık giderek daha hassas hale gelen içecekleri işleyebiliyoruz. Şok pastörizasyon artık çok sayıda ürün türü için yeterli. Bu sadece büyük miktarda yer tasarrufu sağlamaz; içecekler tünelde sadece birkaç saniye kaldığından, tatları neredeyse hiç bozulmaz” ifadelerini kullanıyor.

Doldurulacak ürünün sıcaklığı söz konusu olduğunda yeni platform da esnektir. Örneğin, bira 20°C’de sıcak, gazlı alkolsüz içecekler ise 22°C’de doldurulabilir. Bu, yoğuşma oluşmadığı anlamına gelir ve kartonların veya tepsilerin ıslanma, küf oluşturma veya kirlenme riskini ortadan kaldırır. Başka bir seçenek de suyu 95°C’ye kadar sıcaklıklarda sıcak doldurmaktır, böylece içerik soğuyup büzülürken kutuda bir vakum oluşmaz ve bunu yaparken alüminyum kutu duvarını çökertir. Härtel, “Bu amaçla, iç basıncı artırmak için dikiş yapmadan hemen önce kutuya nitrojen damlatıyoruz” diyor.

Yeni dolgu platformunun üstesinden geldiği bir başka zorluk da hafif teneke kutularda giderek daha ince duvar kalınlıkları ve buna bağlı alt üst yük ile sunulan zorluklar oluşturuyor. Bu bağlamda, ilgili malzeme kalınlığına ve açık kutunun stabilitesine uyarlanabilen kapatma basınçları ile kapların ilk sızdırmazlığı sırasında bir pnömatik presleme işlemi burada en uygun çözümü oluşturuyor.

Devamını Oku

Gıda ve Şekerleme Üreticileri

Reçel pompalamak neden bu kadar zor?

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Reçel, birkaç faktör nedeniyle pompalanması zor bir akışkandır. Öncelikle, oldukça viskozdur, bu nedenle aktarılmasında belirli bir pompa tipine ihtiyaç duyar. İkincisi, reçeller genellikle meyve parçaları veya tohumlar gibi süspansiyon halinde katılar içerir. Bu da belirli pompa türlerinin tıkanmasına ve ayrıca pompaya takılan mekanik salmastraların sızmasına neden olabilir. Üçüncüsü, reçelin yüksek şeker içeriği ve yapışkan yapısı nedeniyle, mekanik sızdırmaz pompalardaki salmastra yüzeyleri, pompanın durması sırasında birbirine yapışabilir ve pompa tekrar çalıştırıldığında yırtılabilir ve sızma yapabilir. Neyse ki, bu sorunların üstesinden gelmek için kullanabileceğiniz çok sayıda seçeneğimiz var.

Gıda maddesi, meyve parçaları veya tohumlar gibi küçük katı maddeler içeriyorsa, bunların üstesinden etkin biçimde gelecek kadar sağlam pompaların farkında olmanız gerekir. Bu tip uygulamalarda kullanılabilecek çok sayıda pompa tipi mevcuttur.

Havayla Çalışan Çift Diyaframlı Pompalar (AODD), aşağıdaki özellikleri nedeniyle en iyi seçimdir:

Süspansiyon halindeki katılarla kalın sıvıların taşınması.

Nispeten yüksek tahliye basınçları ile darbesiz akışa yakın olması.

Kolay temizlenebilirlik.

Sızdırmazlıkların süspansiyon halindeki katılardan kaynaklanan aşınmaya karşı korunabilir olması.

Reçel gibi yapışkan maddeler için yıkama sistemleri veya özel olarak tasarlanmış aşınmaya dayanıklı salmastra yüzeylerine sahip yedek salmastralar kullanılabilir.

Kaynak: Process & Control

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et