Daha fazla erişilebilirlik, hızlı devreye alma ve kolay bakım ile öne çıkan KHS’nin yeni nesil konserve doldurma teknolojisi, hijyenin optimizasyonu konusunda ikna edici. Platform aynı zamanda cam ve PET segmentlerine de uygun bir yapıda. Konserve doldurma modüler platformuyla sadece operatörlere büyük esneklik ve optimum hijyen sağlamakla kalmayan KHS, aynı zamanda gelecekteki kullanım uygunluğuna da yatırım yapıyor. Yeni nesil KHS doldurucular, piyasanın ve gıda endüstrisinin gelecekte karşılaşabileceği güçlüklerin üstesinden gelmek üzere tasarlanıyor.
Modüler, yapılandırılabilir ve büyütülebilir özellikleriyle öne çıkan KHS’nin yeni kuşak platformu, son iki senede cam ve PET’te başarılı biçimde uygulanabilmesini takiben, artık konserve doldurma piyasasında da yerini aldı. Bu da konteyner segmentinde maksimum uyumlanabilirlik ve gelecekteki sorunlara karşı uygunluk gereksinimlerini karşılama talebi olan müşterilere cevap veriyor.
Çoklu zaman tasarrufu
İçecek kutusu üreticileri, çeşitli açılardan tüm doldurucu türlerine yanıt veren üniversal bir modüler sistemin geliştirilmiş olmasından istifade edebilecek. Özdeş parçalar, kullanılabilirliğin iyileştirilmesini sağlıyor, bu da dolgu maddelerinin daha hızlı tedarik edilebileceği anlamına geliyor. Sahada gerçekleştirilebilen kurulum ve devreye alma işlemleri, basitleştirilmiş veya senkronize edilmiş standartların kullanılmasıyla hız kazanıyorlar. Ayrıca, bakım gerektirmeyen tahrik teknolojisi temizlik için gereken zamanı ve eforu azaltıyor. Aynı şey, dolgu maddelerinin tek tip tasarımıyla artık basitleştirilmiş ve kısaltılmış olan bakım süreçleri için de geçerli.
İçecek çeşitlerinin eskiye göre çok daha fazla sayıda çeşit barındırıyor olması gerçeğine dayanarak, doldurmada esneklik giderek daha önemli hale geliyor. Buradaki temel kriterlerden birini, her bir doldurma valfindeki genleşme için doğru malzemenin seçimi oluşturuyor. Konuyla ilgili konuşan KHS Ürün Müdürü Manfred Härtel, “PTFE’de (Teflon) mükemmel bir şekilde temizlenebilen bir malzememiz var. Bu, valf contalarımızın çok daha uzun bir yaşam ömrüne sahip olduğu ve dolayısıyla bakım aralıklarının iki katına çıktığı anlamına geliyor. Müşterilerin büyüyen ürün portföyleri ile ilgili olarak, bu özel malzemenin en büyük avantajı, akışkanı bir sünger gibi emen EPDM (Etilen-Propilen-Dien Kauçuğu) gibi elastomerlerden yapılan standart contaların aksine, pratik olarak hiçbir aroma maddesini emmemesidir. Doldurma dizisindeki bir sonraki ürünle negatif yönde bir konsantrasyon farkı meydana geldiğinde, EPDM bu tatlandırıcıları tekrar serbest bırakır. Bu istenmeyen etkiyi önlemek için üretimin aromaya göre programlanması gerekir. Böylece hafta, örneğin bir maden suyu ile başlar ve enerji içeceği gibi tadı yoğun bir ürünle doldurularak son bulur. Doldurma vanalarımızla tat aktarımı pratikte ortadan kalkıyor ve müşterilere planlama sırasında daha fazla özgürlük sağlıyor” açıklamasında bulunuyor.
Ayrıntılardaki temizlik
Yeni yapılan geliştirmenin getirdiği önemli bir artı, silindirler ve kamlar tarafından mekanik olarak indirilmedikleri için artık yağlama gerektirmeyen pnömatik çan kılavuzlarının sağladığı hijyen koşuları optimizasyonunda standartların daha iyi sağlanabilir hale gelmesidir. Ayrıca, aşınmanın önlenmesinin yanı sıra, su sıçraması gibi durumların ortaya çıkma riski de kalkıyor. Öne çıkan diğer bir özellik ise hijyen kaplamasının tercihe uygun bir şekilde yapılabilmesi: Yüksekliği artırılmış plakalar ve alçaltılmış tavan sayesinde, doldurma caruselinin etrafındaki ürün odası çok daha küçülüyor. “Çörek” prensibine göre inşa edilen muhafaza, caruseli bir halka içine alıyor ve bunu yaparken hijyen bölgesinin hacmini %40’a kadar azaltıyor. Bu, hassas alan boyunca optimum, hedeflenmiş bir steril hava akışı sağlayıp açık bölmeleri “kirli” mağaza havasından koruyor. Ayrıca ihtiyaç duyulan HEPA filtre sayısını da azaltıyor.
Daha kompakt tasarıma rağmen, operatörlerin manevra yapması için hala çok yer kalıyor. Härtel, “Doldurucunun bakım, revizyonlar veya format değişimleri sırasında manuel müdahale gerektirebilecek her bölümüne kolayca erişilebilir” diyor. Prensip olarak hijyen için en büyük riski oluşturduğundan gerekli manuel müdahale miktarı en aza indiriliyor. Bu nedenle, açıkça tanımlanmış temizleme döngüleri ve otomatik CIP kapaklarından yukarıda belirtilen zil kılavuzlarına kadar mümkün olduğunca çok işlev doğrudan otomatikleştirilmiştir.
Geliştirilmiş hijyen, daha küçük ayak izi
Giderek yükselen hijyen standartlarının sonucu olarak, günümüzde daha önce doldurulmuş ve kapatılmış kutuları sterilize etmek için kullanılan tünel pastörizatörü büyük ölçüde gereksiz hale geliyor. Bu makineler yer kaplamakla kalmaz; aynı zamanda maliyetleri de artırır, büyük yatırım gerektirir ve yüksek enerji tüketirler, bu da işletme maliyetlerine yansır. Härtel, “Dolgu malzemelerimizde hijyen standardını mükemmelleştirdiğimiz için artık giderek daha hassas hale gelen içecekleri işleyebiliyoruz. Şok pastörizasyon artık çok sayıda ürün türü için yeterli. Bu sadece büyük miktarda yer tasarrufu sağlamaz; içecekler tünelde sadece birkaç saniye kaldığından, tatları neredeyse hiç bozulmaz” ifadelerini kullanıyor.
Doldurulacak ürünün sıcaklığı söz konusu olduğunda yeni platform da esnektir. Örneğin, bira 20°C’de sıcak, gazlı alkolsüz içecekler ise 22°C’de doldurulabilir. Bu, yoğuşma oluşmadığı anlamına gelir ve kartonların veya tepsilerin ıslanma, küf oluşturma veya kirlenme riskini ortadan kaldırır. Başka bir seçenek de suyu 95°C’ye kadar sıcaklıklarda sıcak doldurmaktır, böylece içerik soğuyup büzülürken kutuda bir vakum oluşmaz ve bunu yaparken alüminyum kutu duvarını çökertir. Härtel, “Bu amaçla, iç basıncı artırmak için dikiş yapmadan hemen önce kutuya nitrojen damlatıyoruz” diyor.
Yeni dolgu platformunun üstesinden geldiği bir başka zorluk da hafif teneke kutularda giderek daha ince duvar kalınlıkları ve buna bağlı alt üst yük ile sunulan zorluklar oluşturuyor. Bu bağlamda, ilgili malzeme kalınlığına ve açık kutunun stabilitesine uyarlanabilen kapatma basınçları ile kapların ilk sızdırmazlığı sırasında bir pnömatik presleme işlemi burada en uygun çözümü oluşturuyor.