Connect with us

Yangın Tesisat Elemanları

Yangın pompası seçiminde standart kriterlerim neler olmalı?

Yayın Tarihi:

on

Ceyhun Turan
Standart Pompa Ar-Ge Departmanı

Yangın pompası için bildiğimiz anlamda, bir yangın koruma standardı, yangın söndürme sisteminin planlanması, kurulumu ve bakımı için gerekli şartları belirtir. İlgili standartlar, yangın olasılığı ve etkilerini en aza indirgemek için, NFPA, VDS gibi bağımsız kuruluşlarca, ya da UL, FM, CEA gibi sigorta kuruluşlarınca veya devlet tarafından düzenlenebilir. Bu standartlar, tasarım kriterlerinin planlanması, kurulumu ve bakımı ile ilgili temel konuları içerir. Aslında, burada önemli olan seçilen standardın kapsamı ve güvenilirliğidir. Kapsam kimi zaman çok detaylıdır, kimi zamansa diğer standartlara referans verilerek kısıtlandırılır.  

Türkiye’de yangın pompası ve diğer pompa sistemleri için halihazırda birçok farklı standart kullanımı mevcuttur. UL-FM, NFPA 20, NFPA 13 EN 12845 en çok kullanılan standartların başında gelmektedir. Tabii, bu standartların kapsamları birbirine göre çok farklılık göstermektedir. Kimi sadece yağmurlama sistemleri ile ilgiliyken, kimi çok detaylı pompa sistemlerini refere eder niteliktedir. Örneğin; EN 12845 ve NFPA 13 gibi yağmurlama sistemleri tasarımı ile ilgilidir. Ülkemizde geçerli olan yönetmelik de bu standartlardan esinlenilmiş, hidrantlar ve yangın dolapları ile ilgili birkaç ilave madde eklenmiştir. Çok detaylı değildir.

Bina sahibi, sigorta şirketi ve yetki sahibi yerel makam (belediyeler, itfaiye vb.) ile birlikte kullanılacak standarda karar verecektir. Sigorta şirketi, uygun işlevsellik ve kaliteyi sağlamak için hangi standardın kullanılacağı konusunda önemli bir etkiye sahip olacaktır, çünkü sigorta şirketi insan hayatının zararlarını ve kayıplarını en aza indirmeye çalışacaktır. Burada da seçilen standardın güvenilirliği öne çıkmaktadır.

Yangın pompası konusunda birçok ülkenin kendi hazırladığı bir yangın standardı vardır. Bu standartlardan en eskileri ve kapsamlı olanı NFPA’dır.  Yangın pompalarını tarif eden NFPA 20 yaklaşık 200, sprinkler tasarımı ile ilgili olan NFPA 13 yaklaşık 500 sayfadır. O yüzden sigorta şirketleri çoğunlukla NFPA standardını ve ekipmanların UL/FM’li olmasını önermektedirler.

Güvenilirlik için yalnız standardın kapsamlı olması yeterli değildir, üretici firmanın da ürünü o standarda göre yaptığının belgelenebiliyor olması gereklidir. Bunun için üçüncü bağımsız kuruluşlar tarafından belgelendirilme ya da üreticinin beyanıyla NFPA 20 ya da EN 12845 standartlarına uygun ürün satışı yapılabilmektedir. Burada güvenilirlik tamamen müşteri ile satıcı arasındaki güven ilişkisi ile sınırlı kalır. Çünkü üçüncü bağımsız kuruluş tarafından yapılan test, sadece o ürüne ait olup standardın sınırlı bir kısmını içerir. Bu tarz belgelendirmede genellikle pompanın hidrolik eğrisinin ilgili standartda yazan kısma uyup uymadığı belgelendirilir. Aslında herhangi bir üreticinin ürettiği, yatay eğrili herhangi bir amaçla üretilen pompa, örneğin sulama pompası, sirkülasyon pompaları, NFPA 20’nın ya da EN 12845’de istenen hidrolik eğrisini karşılayabilir. Bu o pompanın yangın amaçlı üretildiğinin bir kanıtı değildir. Pompanın malzemeleri, kullanılan aksesuarların, panolarının o standarda uygunluğunu kanıtlamaz.

Fakat UL ya da FM gibi kuruluşlar tarafından yapılan testler ve listeleme işlemleri  daha kapsamlı ve sürekli olması sebebiyle daha güvenilir ve o ürün standartlarında imalat yapıp yapamamakla ilgili firmayı da denetler.

Kabaca;

  • Ürün incelemesi ve testleri
  • Ürünün uygunluğu
  • Ürün performansı
  • Güvenirlik
  • Kullanılan malzeme kontrolü
  • Panolarının uygunluğu
  • Dizel motorlarının uygunluğu
  • Kullanılan aksesuarların kontrolü
  • İmalat
  • Test
  • Son kalite kontrol
  • Etiketleme
  • Test yapılan ekipmanların kalibrasyonu
  • Dokümantasyon, çizim kontrolü,

Yapıldıktan sonra ürüne onay verir. Üç ayda bir ürünün ve üretimin uygunluğundan, Kalite Yönetim Sistemi’nin tam anlamıyla hayata geçirildiğinden emin olur ve belli zamanlarda ürünün tekrar incelemesini yaparak kendi kuruluşuna rapor verir.

Böylece sertifikayı verdikten sonra da o ürünün aynı standartlarda üretilip üretilmediğini periyodik olarak denetler.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Borular

GF Silenta Extreme: Sessiz Koruyucunuz

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Yenilikçi yapısı ile plastik boru sektörünün öncü markası GF Hakan Plastik’in halojen içermeyen ve yanmaya karşı dayanıklı atık su sistemi GF Silenta Extreme, Çevresel Ürün Beyanı ile içerik ve verimliliğini de belgelendirdi.

Hem sessiz, hem koruyucu

Yapılarda, çevreye olumsuz etkilerin azaltılması yönünden gelişen sürdürülebilir tasarım kriterleri, hem ekolojik dengeyi koruyan hem de insan yaşamı için gerekli olan sağlık ve konfor koşullarını hedefliyor. GF Hakan Plastik’in Silenta Ürün Grubu’nun en yeni üyesi olan GF Silenta Extreme de bu koşullara yanıt vermek amacıyla geliştirildi. 

Özellikle çok katlı yapılarda tesisat sistemlerinde sessizlik ve yangın güvenliği önemli konuların başında geliyor.  

Ses geçirmeyen çok katmanlı bir yapıya sahip olan GF Silenta Extreme, GF Hakan Plastik sessizlik kelepçeleri ile EN14366 standardına göre göre 4 l/sn’de 18 dB(A) ses performansına sahip bulunuyor. Silenta Extreme, pürüzsüz yapıya sahip iç katmanı ile mükemmel akış performansı; yüksek moleküler yapıya sahip orta katmanı ile ses dalgalarını emilim; dayanıklı dış katmanı ile ise yüksek sıcaklık ve darbelere dayanım sergiliyor.  

Bir yangın esnasında, insan sağlığını en çok tehdit eden unsurlardan biri zehirli gaz salınımıdır. GF Silenta Extreme, yangın regülasyonlarına tümüyle uygun, polipropilen bazlı ve halojen grubu elementleri içermeyen formülasyonu ile Türkiye’de sektöründe tek olma özelliğine de sahip bulunuyor. Yanmaya karşı oldukça dayanıklı bir performans sergilemesine (EN 13501’e göre B-s1; d0) ek olarak, hem üretiminde hem de yanma esnasında, doğaya en çok zarar veren sera gazlarından olan kloroflorokarbon (CFC) gazları açığa çıkartılmasının da önüne geçiyor.

Çevresel Ürün Beyanı ile şeffaf veriler

GF Silenta Extreme’in karbon ayak izi, ham madde tedariği, boru ve ek parçaların üretimi ve ürünlerin teslimata hazır haline gelmesine kadar geçen döngü göz önünde bulundurularak değerlendiriliyor. 

Ürünlerin yaşam döngüleri boyunca ortaya çıkan çevresel etkilerin, şeffaf ve karşılaştırılabilir bir biçimde iletişimini sağlayan, bağımsız doğrulanmış ve tescil edilmiş belge olan Çevresel Ürün Beyanı ile GF Silenta Extreme, ISO 14025 / 21930 ve EN 15804A1+A2 gerekliliklerini yerine getirerek çevresel etkilerini kayıt altına almış bulunuyor.

Binaların sürdürülebilirliği büyük oranda kullanılan malzemelerin çevresel performansına da bağlı olduğundan, GF Silenta Extreme’in almış olduğu Çevresel Ürün Beyanı (EPD) özellikle binaların sürdürülebilirliğinin belgelenmesine katkı sağlıyor.

Değer katan özellikler

Sessizlik ve yangına karşı dayanıklılık özelliklerinin yanı sıra PP bazlı üretilen GF Silenta Extreme Boru Sistemi, ürün çeşitliliği ile de kolaylık sunuyor. d50-d200 mm çap aralığında üretilebilen sistem, özel muf yapısı ile kolay ve hızlı bir şekilde kolay kurulum imkanı sunuyor. Ayrıca, özel conta yapısı ile de su sızdırmazlığını garantiliyor.

Korozyona karşı mükemmel direnç sergileyen sistem, yüksek darbe dayanımı sayesinde kullanıldığı sistem içerisinde dayanıklılığını koruyor. Anti Shrink Sistemi ile birlikte borular ve ek parçaları, atık sistemlerinin sorunsuz bir şekilde uzun yıllar hizmet vermesini garanti ediyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Yangın Tesisat Elemanları

Türkiye’de ilk ve tek, dünyada üçüncü FM onaylı basınç anahtarı üreticisi Duyar Vana

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Vana ve yangın söndürme sistemleri sektörünün öncü firmalarından Duyar Vana, teknik deneyimi ve yarım asrı aşkın tecrübesiyle ürettiği basınç anahtarı ürününe Türkiye’de FM onayı alan ilk firma oldu.

Duyar Vana, bu başarıyla birlikte dünyada üçüncü üretici ve dördüncü marka olma unvanına sahip oldu. Firma, Türkiye’deki tesislerinde uluslararası kalitede ürettiği basınç anahtarı ürününü FM belgesiyle pazara sunan ilk ve tek yerli üretici olmanın gurunu yaşıyor.
Bu yeni gelişme hakkında açıklamalar yapan Duyar Vana İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Mehmet Çim, şunları ifade etti:
“Yangın söndürme sistemleri ürünlerimize UL ve FM onayları alarak her geçen gün başarılarımıza bir yenisini ekliyoruz. Özellikle 2021 yılı ülkemiz ve bizim için ilklerin yılı oluyor. Daha önce duyurduğumuz gibi, Türkiye’de ilk akış anahtarının üretilmesi ve bu ürüne FM Belgesi alınması, ilk dişli akış anahtarı imalatı, ilk dişli riser manifold imalatı, ilk OS&Y izleme anahtarı imalatı, ilk yivli izlenebilir kelebek vana UL ve FM Belgesi alınması başarılarımıza bugün bir yenisini daha ekleyerek Türkiye’de basınç anahtarı ürününü üreten ve bu ürüne FM belgesi alan ilk firma olduk. Özellikle yangın grubumuzdaki bu gibi üretim ve belgelendirme süreçleriyle dünya pazarında rekabetçi ve önde gelen firmalar arasında yer alıyoruz. Yerli bir üretici olarak buna benzer katma değerli ürünler üreterek ve bu ürünlere uluslararası sertifikalar alarak sektörümüze, ülkemizin ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Yangın Tesisat Elemanları

Duyar Vana’nın FM başarısı ile dünyada ilk 3 ülke arasında Türkiye de var

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Duyar Vana, akış anahtarı (flow switch) ürünü için FM onayı alan Türkiye’de ilk firma olurken, bu alanda dünyada üçüncü üretici ülke ve dördüncü marka unvanına sahip oldu. Bu alanda dünyada üçüncü üretici ve dördüncü marka unvanına sahip oldu.

Firma tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Duyar Vana olarak yarım asrı aşkın tecrübemizle uluslararası kalite alanındaki başarılarımıza bir yenisini daha eklemenin gururunu yaşıyoruz. Sulu yangın söndürme sistemlerinde kullanılan akış anahtarı (flow switch) ürününe FM onayı alan Türkiye’de ilk firma, dünyada üçüncü üretici ve dördüncü marka olduk. Bu başarı sadece bizim değil, son yıllarda Türk sanayisindeki gelişmelerin de bir göstergesidir. Ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını dileriz.”

Duyar akış anahtarı Akış anahtarları, sprinkler sistemlerinde, herhangi bir sprinklerin devreye girmesi durumunda, oluşan akış ile sisteme elektriksel bilgi göndermek amacıyla kullanılır. Yanlış alarmı önlemek için geciktirme üniteleri mevcuttur. Akış anahtarı ürün grubu yerli üretim ile Duyar Vana’nın Türkiye’deki tesislerinde üretilerek dünyaya ihraç edilmektedir. Duyar Vana, Türkiye’de ilk akış anahtarı üretimi yapan firma olmanın gururunu yaşıyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku
Advertisement

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com