Connect with us

SU VE ATIKSU YÖNETİMİ

“Türkiye’de kişi başı 190 litre su tüketiliyor”

Yayın Tarihi:

on

Reckitt Benckiser Hijyen Ev Kategorisi Başkan Yardımcısı Beaulieu, global ortalama su tüketiminin günde kişi başı 80 litre olduğunu, Türkiye’de ise kişi başı 190 litre su tüketildiğini belirtti.

Reckitt Benckiser’a (RB) bağlı Finish temizlik şirketinin düzenlediği “Yarının Suyu” etkinliğinde konuşan RB Hijyen Ev Kategorisi Başkan Yardımcısı Fabrice Beaulieu, suyun önemi, dünya ve Türkiye’deki su tüketimine ilişkin bilgi verdi. 

Global ortalama su tüketiminin günde kişi başı 80 litre olduğunu, Türkiye’de ise kişi başı 190 litre su tüketildiğini belirten Beaulieu, “Su kıtlığı demek, suyun kalitesinin düşüklüğü veya suyun miktar olarak azlığı anlamında. Bu hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ulusları tehdit eden bir durum” ifadelerini kullandı.

Tüm insanlığın suya ihtiyaç duyduğunu ifade eden Beaulieu, şunları kaydetti:

“Suyun israf edilmemesi lazım. Bunu biliyoruz ama sebep ne olursa olsun bazen fazla garanti bakıyoruz suya… İnsanlar çeşmeyi her açtıklarında orada suyun olacağını sanıyor ama aslında bütün mesele bu… Artık su orada olmayabilir. Geçen yıl Cape Town’da 3 yıl süren bir kuraklık Güney Afrika’da şiddetli su kıtlığına yol açtı. Cape Town’un rezervleri çok kritik seviyelere indi. Hükümet ve vatandaşlar çok kritik önlemler almaya başladı. Çoğu her gün duş almayı bıraktı. Çoğu büyük küvetlerde duş aldığı suyu biriktirip sonradan gene temizlik amaçlı kullandı. Bu krizden 14 mega şehir için endişe duyuyoruz. Şu an için İstanbul da su stresi altında. İstanbul da bunlardan bir tanesi.

TSKB’nin yaptığı çalışmada Türkiye’nin yüzde 30’un üzerinde teknik su stresi var. Biz RB olarak yardımcı olmak istiyoruz. Şirket vizyonumuz, daha temiz bir dünyaya katkı sunmak ama su olmazsa dünya daha temiz olamaz. Çoğunlukla temizlik ürünleri satıyoruz. Bu ürünlerin kullanımı su gerektiriyor. Biz de bunu sorumluluk olarak görüyoruz. Bulaşık makinesi tasarrufta bulunur. Bulaşık makinesi, en iyi ürünle kullanıldığı zaman daha fazla sudan tasarrufunda bulunur ve aslında sudan geçirme ihtiyacı da yok. Maalesef herkes bunu bilmiyor. Tuvalet rezervuarını çektiğimizde sadece 15 litre su harcanıyor. Finish, National Geographic ile ’25 Litre’ belgeselini hazırladı.” 

“400 milyondan fazla hanede varız”

Fabrice Beaulieu, RB’nin global bir şirket olduğunu hatırlatarak, günde 25 milyon ürünlerinin alındığını ve küresel olarak 400 milyondan fazla hanede mevcut olduklarını bildirdi.

Türkiye’nin kendileri için çok önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Beaulieu, “Çok uzun süredir Türkiye önemli bir pazar olma özelliğini korumakta” dedi. 

Reckitt Benckiser Türkiye Genel Müdürü Selim Akiş de “Suyu böyle harcamaya devam edersek öngörülen nüfus artışı ve küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye su fakiri bir ülke haline gelebilir. Bugün tasarruf yapmaya başlamazsak yarın tasarruf yapacağımız suyumuz olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Finish ile uzun yıllar sürecek bir yolculuğa başladıklarını belirten Akiş, “Yarının Suyu” projesi ile başladıkları bu yolculukta National Geographic uzmanlığıyla gerçekleştirecekleri “25 Litre” belgeseli ile bir ilke imza attıklarını söyledi. 

Akiş, şunları kaydetti:

“Finish olarak, 30 yıla yakındır tüketicilerimizi bulaşıklarını elde yıkamak yerine makinede yıkamaya teşvik ederek milyonlarca ton tasarruf yapılmasına katkıda bulunduk. Çok değil, bundan 10-15 yıl önce ‘çamaşırlar elde yıkanmayacak’ dense sanırım hepimiz buna şüpheyle bakardık. Bugün Türkiye’de çamaşırlar sadece makinede yıkanıyor. Bu bulaşıklar için de neden böyle olmasın? Doğasında su tasarrufu olan bir marka olarak, çocuklarımıza daha parlak bir gelecek bırakmak adına, bulaşıkların elde yıkanması ve sudan geçirilmesi nedeniyle ortaya çıkan israfla mücadelemiz artarak sürecek. Alışkanlıklarımızı değiştirerek, tüm insanlık ve ekosistemimiz için en önemli unsurlardan biri olan suyu korumak için adım atabiliriz. Sosyal sorumluluk projemiz Yarının Suyu ile hepinizi şimdiden suyumuzu korumaya davet ediyoruz.” (Kaynak: aa.com.tr)

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

SU VE ATIKSU YÖNETİMİ

Sürdürülebilirlik ve iklim lideri Wilo’dan su yönetimi tavsiyeleri

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Birleşmiş Milletler’in ‘50 Sürdürülebilirlik ve İklim Liderleri’nden biri olan Wilo, suyun dönüşümüne destek veren çözümleri hayata geçirmeye devam ediyor. Küresel iklim değişikliğinin ülkemizde etkisini artırdığı bugünlerde verimli su kullanımı konularında çözümler sunan Wilo, yağmur hasadı ile basit ve tekrarlanabilir yöntemlerle su tasarrufu sağlanabileceğini belirtiyor.

Dünyada 150, Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Wilo; kaynakların verimli kullanımına farkındalık yaratmaya devam ediyor. Ülkemizde son zamanlarda mevsim normallerinin çok altında seyreden yağış miktarı nedeniyle yaşanan su kıtlığı ve kuraklık ciddi boyuta ulaştı. Su tasarrufu sağlamaya yönelik ürünler ve projeler geliştirmeye devam eden Wilo, günümüzde yağmur hasadı uygulamasıyla, suyun etkin kullanımını sağlayan teknolojileri birleştirerek yağmur suyunun geri kullanılmasını sağlayan sistemler sunuyor. Su tasarrufuna yönelik çözümleri aktaran Wilo Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Banu Kiper, “Suyun bilinçli kullanımı ve tasarrufu ile gelecek nesillere iyi bir dünya bırakmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Olası su krizini engellemek, kuraklıkla mücadele etmek ve kaynakları verimli kullanmak etkisini fazlaca hissettiren küresel iklim kriziyle çok daha öncelikli bir konu haline geldi. Ülkemizde yaşanan su problemini yaşam alanlarımızda basit önlemler alarak, yağmur sularını verimli kullanarak ve filtreleyerek çözebiliriz” dedi. 

Yağmur hasadının öneminden bahseden ve su tasarrufuna dikkat çeken Kiper, “Son zamanlarda etkisini fazlaca hissettiğimiz iklim değişikliği etkileriyle ülkemiz ciddi bir su problemiyle karşı karşıya. Küresel ısınmanın yarattığı etki ile sadece yağışların az olması değil, aynı zamanda yağışlardaki düzensizlik de kuraklığı ciddi boyutta tetikleyen bir unsur. Ülkemizde yaşanan su problemini yaşam alanlarımızda uygulayacağımız basit önlemler alarak, yağmur sularını verimli kullanarak ve filtreleyerek çözebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Geleneksel yöntemlerle, kalıcı tasarruf sağlıyoruz”

Yağmur suyu hasadının, su kıtlığının önüne geçen en önemli uygulama olduğunu vurgulayan Kiper, “Yağmur hasadı, yağmur suyunun yağdığı alanda tutulmasını sağlayan en etkili su yönetim modelidir. Tarihi çok eskilere dayanan bu su yönetimi yoğun yağış dönemlerinde tatlı suyun toprak tarafından muhafaza edilmesiyle veya depolarda biriktirilmesiyle yağışın azaldığı zamanlarda kullanılmasına imkân sağlıyor. Yağmur suyu hasadında günümüz teknolojisini, geleneksel yöntemlerle birleştirerek tasarruf sağlıyoruz. 

Modern yöntemlerle yapılacak yağmur hasadı; 

  • Kuraklık ve toprak erozyonunu önleme,
  • Tarım arazisi, mera ve orman ekosistemlerini güçlendirme,
  • Mikro klimayı değiştirerek ortamı serinletme ve nemlendirme,
  • Su döngüsünü onarma ve tatlı su kaynaklarımızı geliştirme,
  • Toprak canlı hayatını ve bitki örtüsünü besleyerek toprağı iyileştirme konularında önemli faydalar sağlıyor. 

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için alacağımız önlemlerin yanı sıra, kaynakların verimli kullanımında toplumsal ölçekte farkındalığın da artırılması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

“Evlerimizde alacağımız basit önlemlerle su tasarrufu sağlayabiliriz” 

Küresel iklim değişikliğinin ülkemizde yarattığı etkiler üzerine yaşam alanlarımızda uygulayabileceğimiz minik tedbirler sayesinde de su tasarrufu sağlayabileceğimizi vurgulayan Kiper, şunları söyledi: “Aslında su tasarrufu için alacağımız küçük önlemler sayesinde önemli farklar yaratabiliriz. Ülkemizde evsel kullanım için çeşitli kaynaklardan ciddi miktarda su çekiliyor. Evlerimizde dikkat edebileceğimiz bazı yöntemler sayesinde su tasarrufu sağlayabiliriz. Bu yöntemlerden bazıları;

  • Evlerimizdeki muslukları tamir etme veya yenileme, 
  • Duş süresini kısaltma,
  • Duş başlığı seçiminde eski klasik duş başlıkları yerine eko-duş başlıklarını tercih etme,
  • Çamaşır ve bulaşık makinelerini tamamen doldurmadan çalıştırmama,
  • Su tasarruflu sifon sistemleri kullanma 

Ve en önemlisi ihtiyacımız olan kadar gıda ve tüketim ürünleri satınalma gibi atılacak küçük adımlarla su tasarrufu sağlayabilir, bu sayede su miktarının evsel kullanım oranında büyük farklılıklar yaratabiliriz.”

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

SU VE ATIKSU YÖNETİMİ

Sürdürülebilir geleceğe katkı sağlayan Xylem’in havalandırma çözümleri

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Sürdürülebilirliği faaliyetlerine her açıdan entegre etmek için çalışan lider su teknolojisi şirketi Xylem, müşterilerine hemen hemen tüm ihtiyaçlara ve çalışma koşullarına uygun, güvenilirliği kanıtlanmış kapsamlı havalandırma çözümleri sunuyor. Enerji verimliliği sağlayan sistemleriyle tesislerin biyolojik arıtma süreçlerini daha etkin hale getiren Xylem, bu kapsamda sunduğu blowerları, dalgıç karıştırıcıları, difüzörlü ve mekanik havalandırma çözümleriyle hem tesislerin yatırım harcamalarını hem de işletme ve bakım maliyetlerini düşürürken, aynı zamanda enerji verimliliği sağlayan sistemleriyle sürdürülebilir bir geleceğe de katkı sağlıyor.

Çevre ile ilgili yönetmeliklerin giderek sıkılaşması, enerji maliyetlerinin yükselmesi ve tüm dünyada sürdürülebilirlik bilincinin artması atık su arıtma tesislerinin daha yüksek enerji verimliliğine sahip olmasını zorunlu kılıyor. Tipik bir atık su arıtma tesisinde toplam enerji maliyetlerinin yaklaşık yüzde 30 ila yüzde 70’ini havalandırma sistemlerinin oluşturduğu biliniyor. Sürdürülebilir bir gelecek için bu alanda enerji verimliliği sağlayan ürünlerin geliştirilmesi kritik önem taşıyor. Sürdürülebilirliği yaptığı işin esası olarak gören ve enerji verimliliği yüksek sistemler geliştiren lider su teknolojisi şirketi Xylem, sunduğu başarısı kanıtlanmış enerji verimli havalandırma çözümleri ile tesislerin biyolojik arıtma süreçlerini daha etkin hale getirerek, enerji tasarrufu yapabilmeyi mümkün hale getiriyor.

Maliyetleri düşüren güvenilir havalandırma çözümleri

Xylem bünyesinde 50 yılı aşkın bir süredir hizmet veren Flygt ve Sanitaire ürünleri hemen hemen tüm ihtiyaçlara ve çalışma koşullarına uygun, güvenilirliği kanıtlanmış kapsamlı havalandırma çözümleri sunuyor. Bu anlamda en iyi havalandırma ekipmanlarının yanı sıra işin özünün ustalıktan da geçtiğini de çok iyi bilen Xylem’in alanında uzman mühendisleri, tesislerde çevreye duyarlı operasyonlar sağlayarak yüksek oksijen aktarımına yönelik büyük bir uzmanlık ve tutkuyla çalışıyor. Şirket, doğru işletme stratejilerinin ve ekipman seçiminin enerji tüketimini ve maliyetlerini düşürebileceğinin altını çiziyor.

Tasarımdan bakıma kadar sürecin her aşamasında tam destek

Çok derin bir sistem mühendisliği uzmanlığı bulunan Xylem; karıştırma proseslerinin geliştirilmesi, havalandırma spesifikasyonları, tesiste yapılan testler gibi süreçlerin her aşamasında müşterilerine destek oluyor. Eksiksiz havalandırma tasarımı analizi ile mümkün olan en düşük miktarda enerji harcayarak, mümkün olan en yüksek hacimde oksijen aktarımı elde edilebilmesini sağlıyor. Şirketin mühendisleri deneyim ve uzmanlıklarını, özel geliştirilmiş yazılımlar ve araçlarla birleştirerek tesislerin ihtiyaçlarına özel, yeni ve mevcut havalandırma kurulumları tasarlıyor. Havalandırma sistemlerinin tasarımından devreye alınmasına, optimizasyonuna ve bakımına kadar her alanda dünyanın her yerindeki müşterilerini daima destekliyor. Hesaplamalı sıvı (akışkanlar) dinamiği (CFD) programları ile müşterilerinin havalandırma çalışma koşullarının simülasyonunu yapabilmesine, tanklarda akım türbülansının en iyi şeklide optimize edilmesine ve enerji tüketiminin nasıl en aza indirilebileceğinin belirlenmesine olanak sağlıyor. 

Dalgıç karıştırıcıda eşsiz uzmanlık, güvenilirlik ve üstün verim

Dalgıç karıştırıcıyı icat eden Flygt’ın, yüksek verimli bir mikser ile eşsiz bir entegre frekans değiştiren sürücüyü (VFD) birleştiren hızı ayarlanabilir karıştırıcıları toplam enerji tüketimi ve işletme maliyetlerini minimize etmeyi mümkün kılıyor. Dahili hız kontrollü bu mikserler, enerji maliyetlerini yüzde 50’ye kadar düşürüyor. 

Klasik blower’lara kıyasla yüzde 30 enerji tasarrufu

Enerji verimliliği ve güvenilirlikten ömür döngüsü maliyetine, çalıştırma esnekliği ve kurulumun çevre üzerindeki etkisinden gürültü seviyelerine ve bakım gereksinimlerine kadar blower seçimindeki tüm parametrelere hakim olan Xylem, klasik blower tasarımlarına kıyasla enerji tüketimini yüzde 30 azaltarak enerji tasarrufu sağlayan Xylem Turbo Blower’lar ile titreşimsiz ve sessiz çalışma ortamı sunarken, yağ ve gres kullanılmadığı için çevre ve kullanıcı dostu bir çözüm sunuyor.

Zamandan ve enerjiden tasarruf sağlayan difüzörlü havalandırma sistemleri

Her türlü atık su havalandırma uygulamalarında güvenilir oksijen aktarımı için etkinliği dünya çapında binlerce işletmede ve sektörde kanıtlanmış Sanitaire® marka difüzörlü havalandırma sistemlerini sunan Xylem, arıtma tesislerinde verimi artırarak zamandan ve enerjiden tasarruf sağlıyor. Sanitaire, tank ölçüleri veya uygulama ne olursa olsun, dünya genelinde tercih edilen sistemleriyle işletmelere hizmet veriyor.  

Kurulum kolaylığı ve minimum bakım ihtiyacıyla öne çıkan jet havalandırıcılar

Xylem’in portföyündeki Flygt mekanik havalandırıcılar küçük ve orta ölçekli çamur tankları, dengeleme havuzları ve biyoreaktörler için güvenilir ve düşük maliyetli oksijen aktarımı sağlıyor. Kanıtlanmış N-teknolojisi, özel tasarım Flygt ejektör aksamı ve hava emme borusu dirseği ile birlikte çalışma güvenilirliğinin yüksek olmasını sağlayarak bakım ihtiyacını minimuma indiriyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

SU VE ATIKSU YÖNETİMİ

Sloan’ın programlanmış su teknolojileriyle, su kullanımında yıllık %35 tasarruf

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Dünyanın önde gelen ticari sıhhi tesisat sistemleri üreticilerinden biri olan Sloan, su kullanımını izleyen ve kontrol eden yenilikçi sistemi Programlanmış Su Teknolojileri (PWT) aracılığıyla, kurumsal tuvaletlerde su kullanımının azaltılmasına yardımcı oluyor. Bir tesisteki her damla suyu kontrol eden sistemin kullanıcıları, su kullanımında yıllık %35’lik bir azalma bildiriyor.

Suyu kontrol etmenin ve korumanın en gelişmiş yolu olan PWT sistemi, belirli bir zaman diliminde yapılan duşların uzunluğunu ve yıkama sayısını kontrol ederek, su kullanımını en aza indirecek şekilde tasarlandı. Otomatik rezervuarlar, kontrolörler, manifoldlar, düğmeler, duş başlıkları ve PC tabanlı bir yazılım yönetim programı gibi yüksek düzeyde yapılandırılabilir bileşenler aracılığıyla tesis yöneticileri; gelişmiş, sezgisel bir sistem aracılığıyla kurumsal tuvaletlerde su kullanım ayarlarını kolayca izleyebiliyor ve ayarlayabiliyor.

Su tasarrufu sağlayan ürünle ilgili açıklama yapan Sloan PWT ve IoT Ürün Grubu Müdürü Faye Badger, “Herhangi bir tesis bakım ekibi için önemli bir görev, su tedarikini izlemek ve yönetmek için proaktif bir yaklaşım benimsemektir. Sloan’ın PWT Sisteme Genel Bakış Kılavuzu, tesis yöneticileri için PWT’nin su kullanımını nasıl azalttığını, aynı zamanda maliyetleri düşürürken ve vandalizmi, kurcalamayı önlemeye yardımcı olduğunu öğrenmeleri için paha biçilmez bir kaynaktır. Yeni veya mevcut projeler için ideal olan PWT, bir tesisteki her damla suyu kontrol eder. Aslında, PWT ile donatılmış tesisler su kullanımında yıllık %35’lik bir azalma bildiriyor” ifadelerini kullandı.

Çeşitli kurumsal ortamlar için tasarlanan PWT sistem

Hapishaneler ve ıslah tesisleri: Sloan’ın kurcalamaya karşı dayanıklı tasarımları, mahkumları güvende tutarken, tesisleri temiz tutar.

Psikiyatrik sağlık tesisleri: Personel onarımları, arızaları ve vandalizmi önleyerek, hastanın ihtiyaçlarına odaklanmak için daha fazla zaman tanır.

Hastaneler: Kontrollü su kullanımı ve sistem uyarıları, hasta bakımını optimize etmek için hastanelerin sorunsuz çalışmasına yardımcı olur.

Spor tesisleri: Sloan’ın akıllı sistemleri, suyu korurken maç günü trafiğine dayanacak kadar sağlamdır.

Tuvalet sistemlerinin, duş sistemlerinin ve eksiksiz tuvaletlerin kontrolü dahil olmak üzere farklı düzeylerde güvenlik, kontrol ve ölçeklenebilirlik sunan ağ bağlantılı birkaç üründen oluşan PWT sistemi, her türlü projeye kolayca entegre etmek ve yapılandırmak için diğer sistemlerden bağımsız olacak şekilde tasarlanmıştır. PWT’nin kullanıcı dostu yönetim konsolu arayüzü, tesis bakım ekiplerine ağlarındaki armatürlerin durumuna ve kullanım modelleri ile bunları çalışır durumda tutacak verilere erişim sağlar. Ek olarak PWT yönetim yazılımı, tek bir düğme ile yerel valf kilitlemelerine izin vererek vandalizm ve kötüye kullanımın önlenmesine yardımcı olur. Bu, bakım personelinin sistem uyarılarını daha hızlı ele almasına ve her cihazın bir rapor geçmişini görüntülemeden önce çalışma süresini daha iyi kontrol etmesine yardımcı olur.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com