ÖZKAN Makine Genel Müdürü Ümit Şevik sorularımız yanıtladı. Ümit Bey, ÖZKAN’ın ürün grupları ve üretim süreçleri hakkında bilgiler verirken, sektöre ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Sizleri bu söyleşiyle baş başa bırakıyoruz.
Öncelikle sizi ve firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Ümit Şevik. Makine mühendisiyim. 2001 yılından beri ÖZKAN Makine AŞ’de satıştan Ar-Ge’ye farklı birimlerde çalıştım. 2016 yılından beri genel müdür olarak görevime devam ediyorum.
Piyasaya sunduğunuz ürün grupları hakkında bilgi verebilir misiniz?
ÖZKAN’ın geniş bir ürün yelpazesi var. İçme suyu ve ham su hatlarında kullanılan izolasyon ve kontrol amaçlı vanalar, hava tahliye vanaları, çekvalfler ve bağlantı ekipmanlarının tasarım, üretim ve satış sonrası hizmetlerini gerçekleştiriyoruz. Ana ürün grubumuz çift flanşlı kelebek vanalar.
Bunlara ek olarak özel çözümler de üretiyoruz. Müşterimizin ihtiyacını dikkatle dinleyip, kullanıcıya özel çözümler üretiyoruz. Bu da rakiplerimize karşı ciddi bir avantaj sağlıyor. Her yeni çalışmada tecrübemize tecrübe katıyoruz. “Biz de bu ürün var. Bunu kullanın” demek yerine “Sizin için bu çözümü ürettik” diyoruz. Bu da kısa sürede yeni kilit müşterilerimiz olması anlamına geliyor.
Pek çok yeni ve farklı ürünümüz var. Başkalarının ilk defa duyduğu bir ürün, çoğu zaman bizim daha önce üretip, müşterimizin halihazırda kullanmakta olduğu bir uygulama oluyor.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere çözüm üretiyorsunuz?
Ağırlıklı olarak su tedariği için ürünler üretiyoruz. Ancak bizim ürünlerimiz kentlere su sağlayan ana hatlar, büyük pompa istasyonları ve enerji santralleri için. Yani ürünlerimizi yapı marketlerin raflarında göremiyorsunuz. Ancak dünyanın pek çok bölgesinde şehirlere su sağlayan hatlarda ÖZKAN’ın ürünleri kullanılıyor.
Endüstriyel kuruluşlar ve enerji santralleri için özel çözümlerimiz var. Zaman zaman tamamen kullanıcının istekleri doğrultusunda tasarlanıp, üretilen özel çözümler üzerinde çalışıyoruz.
Deniz suyu ve korozif akışkanlar için özel çalışmalarımız var. Madenlerden, deniz suyu arıtma tesislerine, büyük endüstriyel tesislerden, okyanusları dolaşan gemilere pek çok yerde ürünlerimiz kullanılıyor.
Satış ve satış sonrası hizmetleriniz hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
Satış ekibimiz öncelikle müşterilerimizi dinliyor. Müşterinin neye ihtiyacı olduğunu anlayıp, bu doğrultuda bir çözüm sunuyoruz. Bu çözümün içinde Ar-Ge desteği, ürün, montaj ve devreye alma desteği ile satış sonrası destek de bulunuyor.
Hizmetlerimiz, satış öncesi proje desteği, ürün seçimleri ve alternatif çözümler üretmek olabiliyor. Satış sonrasında montaj ve devreye alma konusunda destek veriyoruz. Bakım ve onarım ile garanti ve servis isteklerinde de müşterimizin daima yanındayız. Ürünlerimiz dünyanın neresinde olursa olsun, birkaç gün içinde destek veriyoruz. Türkiye içinde bu süre saat mertebesinde.
ÖZKAN Makina, Ar-Ge çalışmaları kapsamında neler yapıyor?
Ar-Ge birimimiz pek çok proje takip ediyor. Bunların arasında mevcut ürün ve hizmetlerimizi geliştirmeye yönelik projeler, yeni ürün geliştirme projeleri ve üretim verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalar bulunuyor.
Ayrıca bağlı bulunduğumuz Hawle Avusturya Grubu ile takip ettiğimiz ortak projeler de var.
Ar-Ge bizim için son derece önemli bir birim. Müşteri istekleri doğrultusunda özel imalat yaptığımız için, Ar-Ge birimimize çok iş düşüyor.
Verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramları ÖZKAN Makina için ne ifade ediyor.
İmalat yapan firmalar için şartlar her geçen gün ağırlaşıyor. Malzeme ve işçilik giderleri sürekli yükseliyor. Buna karşılık son kullanıcının beklentisi fiyatların düşmesi yönünde. Bu da üreticiyi ürünlerini daha kaliteli ancak daha ucuza üretmeye zorluyor.
Verimliliği ve üretim kapasitesini artırma üzerine çalışmalarımız ve buna bağlı bir yatırım planımız var. Amacımız daha kaliteli ürünleri daha uygun maliyetlerle kullanıcılarımıza ulaştırmak.
Tüm bu yatırımları ve değişimleri hayata geçirirken, bizi biz yapan değerlere de bağlı kalıyoruz. ÖZKAN bugün sektöründe kalitede öncü bir kuruluş. Pek çok yeniliği ülkemize ilk biz getirdik, getirmeye devam ediyoruz. Bunlar hep bizden bekleneni en iyi şekilde karşılama arzusu ile yapılan çalışmalar.
Sektörün Endüstri 4.0 kapsamındaki gelişimini değerlendirir misiniz?
Yurtdışında vana üreticileri Endüstri 4.0 kapsamında ciddi yatırımlar yapıyorlar. Merkezimiz ile beraber, biz de bu konuda çalışmalar yapıyoruz.
Ürünlerimizin yapısı ve proje bazlı çalışmamız nedeniyle seri imalat yapan firmalar kadar köklü değişimler planlayamıyoruz. Ancak pek çok prosesimizi Endüstri 4.0’a adapte etmek için çalışmalarımız devam ediyor.
Piyasadaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Günümüzde, en kaliteli ürün ile en düşük kaliteli ürün aynı kefeye konuyor. Sonuçta konu fiyata endeksleniyor. Bu nedenle kaliteli imalatçının ihalelerde pek bir şansı olmuyor.
Şartnamelerin kaliteli ve kalitesizi ayırt edecek hale getirilmeleri gerekiyor. Kontrol ekiplerinin kaliteli ve kalitesizi ayırt edecek derecede yetkin olmaları da bir o kadar önemli.
Ürünleri son kullanıcı tarafından beğenilmeyen, çok sık arıza yapan, hatta daha ambalajlarından çıkarılmadan kullanılmaz hale gelen üreticiler ile aynı kefede tutulduğunuz bir ortam ne yazık ki adil olmaktan çok uzak.
Kısa veya uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
Kısa vadede ürün ve hizmetlerimizi iyileştirme ve geliştirme projelerimiz var. Bunlara ek olarak ürünlerimize ve sistemimize ait kalite belgeleri üzerine de projelerimiz bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, tüm ürünlerimiz CE belgeli. Farklı ülkeler için geçerli içme suyu onaylarımız var. Bunları giderek çoğaltıyoruz.
Orta vadede üretim kapasitemizi artırmaya yönelik projelerimiz var. Bu projelerin ilk adımları 2018 ilk çeyreğinde atıldı. Plan doğrultusunda devam ediyorlar.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Su hayat demektir. ÖZKAN’da bu değerli kaynağı, en az kayıp ve minimum enerji ile insanlara ulaştıracak çözümler üretiyoruz. Amacımız gelecek nesillere daha yaşanır bir dünya bırakmak.
Bizler ülkemizin su zengini olduğu öğretisi ile büyüdük. Ancak aslında su kaynaklarımız oldukça sınırlı ve sistemdeki kayıp ve kaçaklar nedeniyle bu sınırlı kaynak gerektiği gibi kullanılamıyor.
Kaliteli ürünlerin kullanıldığı sistemlerde bu kayıpların ciddi oranda düştükleri ve işletme maliyetlerinin de azaldığı bilinen bir gerçektir. Ülkemizde bu bilincin yerleşmesi için çalışıyoruz.