Connect with us

ARAÇ VE MAKİNA İMALATI

ÖZKAN Makine, ihtiyaca özel çözümleriyle fark yaratıyor

Yayın Tarihi:

on

ÖZKAN Makine Genel Müdürü Ümit Şevik sorularımız yanıtladı. Ümit Bey, ÖZKAN’ın ürün grupları ve üretim süreçleri hakkında bilgiler verirken, sektöre ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Sizleri bu söyleşiyle baş başa bırakıyoruz.

 

ÖZKAN Makine Genel Müdürü
Ümit Şevik

Öncelikle sizi ve firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?

Merhaba, ben Ümit Şevik. Makine mühendisiyim. 2001 yılından beri ÖZKAN Makine AŞ’de satıştan Ar-Ge’ye farklı birimlerde çalıştım. 2016 yılından beri genel müdür olarak görevime devam ediyorum.

Piyasaya sunduğunuz ürün grupları hakkında bilgi verebilir misiniz?

ÖZKAN’ın geniş bir ürün yelpazesi var. İçme suyu ve ham su hatlarında kullanılan izolasyon ve kontrol amaçlı vanalar, hava tahliye vanaları, çekvalfler ve bağlantı ekipmanlarının tasarım, üretim ve satış sonrası hizmetlerini gerçekleştiriyoruz. Ana ürün grubumuz çift flanşlı kelebek vanalar.

Bunlara ek olarak özel çözümler de üretiyoruz. Müşterimizin ihtiyacını dikkatle dinleyip, kullanıcıya özel çözümler üretiyoruz. Bu da rakiplerimize karşı ciddi bir avantaj sağlıyor. Her yeni çalışmada tecrübemize tecrübe katıyoruz. “Biz de bu ürün var. Bunu kullanın” demek yerine “Sizin için bu çözümü ürettik” diyoruz. Bu da kısa sürede yeni kilit müşterilerimiz olması anlamına geliyor.

Pek çok yeni ve farklı ürünümüz var. Başkalarının ilk defa duyduğu bir ürün, çoğu zaman bizim daha önce üretip, müşterimizin halihazırda kullanmakta olduğu bir uygulama oluyor.

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere çözüm üretiyorsunuz?

Ağırlıklı olarak su tedariği için ürünler üretiyoruz. Ancak bizim ürünlerimiz kentlere su sağlayan ana hatlar, büyük pompa istasyonları ve enerji santralleri için. Yani ürünlerimizi yapı marketlerin raflarında göremiyorsunuz. Ancak dünyanın pek çok bölgesinde şehirlere su sağlayan hatlarda ÖZKAN’ın ürünleri kullanılıyor.

Endüstriyel kuruluşlar ve enerji santralleri için özel çözümlerimiz var. Zaman zaman tamamen kullanıcının istekleri doğrultusunda tasarlanıp, üretilen özel çözümler üzerinde çalışıyoruz.

Deniz suyu ve korozif akışkanlar için özel çalışmalarımız var. Madenlerden, deniz suyu arıtma tesislerine, büyük endüstriyel tesislerden, okyanusları dolaşan gemilere pek çok yerde ürünlerimiz kullanılıyor.

Satış ve satış sonrası hizmetleriniz hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Satış ekibimiz öncelikle müşterilerimizi dinliyor. Müşterinin neye ihtiyacı olduğunu anlayıp, bu doğrultuda bir çözüm sunuyoruz. Bu çözümün içinde Ar-Ge desteği, ürün, montaj ve devreye alma desteği ile satış sonrası destek de bulunuyor.

Hizmetlerimiz, satış öncesi proje desteği, ürün seçimleri ve alternatif çözümler üretmek olabiliyor. Satış sonrasında montaj ve devreye alma konusunda destek veriyoruz. Bakım ve onarım ile garanti ve servis isteklerinde de müşterimizin daima yanındayız. Ürünlerimiz dünyanın neresinde olursa olsun, birkaç gün içinde destek veriyoruz. Türkiye içinde bu süre saat mertebesinde.

ÖZKAN Makina, Ar-Ge çalışmaları kapsamında neler yapıyor?

Ar-Ge birimimiz pek çok proje takip ediyor. Bunların arasında mevcut ürün ve hizmetlerimizi geliştirmeye yönelik projeler, yeni ürün geliştirme projeleri ve üretim verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalar bulunuyor.

Ayrıca bağlı bulunduğumuz Hawle Avusturya Grubu ile takip ettiğimiz ortak projeler de var.

Ar-Ge bizim için son derece önemli bir birim. Müşteri istekleri doğrultusunda özel imalat yaptığımız için, Ar-Ge birimimize çok iş düşüyor.

Verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramları ÖZKAN Makina için ne ifade ediyor.

İmalat yapan firmalar için şartlar her geçen gün ağırlaşıyor. Malzeme ve işçilik giderleri sürekli yükseliyor. Buna karşılık son kullanıcının beklentisi fiyatların düşmesi yönünde. Bu da üreticiyi ürünlerini daha kaliteli ancak daha ucuza üretmeye zorluyor.

Verimliliği ve üretim kapasitesini artırma üzerine çalışmalarımız ve buna bağlı bir yatırım planımız var. Amacımız daha kaliteli ürünleri daha uygun maliyetlerle kullanıcılarımıza ulaştırmak.

Tüm bu yatırımları ve değişimleri hayata geçirirken, bizi biz yapan değerlere de bağlı kalıyoruz. ÖZKAN bugün sektöründe kalitede öncü bir kuruluş. Pek çok yeniliği ülkemize ilk biz getirdik, getirmeye devam ediyoruz. Bunlar hep bizden bekleneni en iyi şekilde karşılama arzusu ile yapılan çalışmalar.

Sektörün Endüstri 4.0 kapsamındaki gelişimini değerlendirir misiniz?

Yurtdışında vana üreticileri Endüstri 4.0 kapsamında ciddi yatırımlar yapıyorlar. Merkezimiz ile beraber, biz de bu konuda çalışmalar yapıyoruz.

Ürünlerimizin yapısı ve proje bazlı çalışmamız nedeniyle seri imalat yapan firmalar kadar köklü değişimler planlayamıyoruz. Ancak pek çok prosesimizi Endüstri 4.0’a adapte etmek için çalışmalarımız devam ediyor.

Piyasadaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Günümüzde, en kaliteli ürün ile en düşük kaliteli ürün aynı kefeye konuyor. Sonuçta konu fiyata endeksleniyor. Bu nedenle kaliteli imalatçının ihalelerde pek bir şansı olmuyor.

Şartnamelerin kaliteli ve kalitesizi ayırt edecek hale getirilmeleri gerekiyor. Kontrol ekiplerinin kaliteli ve kalitesizi ayırt edecek derecede yetkin olmaları da bir o kadar önemli.

Ürünleri son kullanıcı tarafından beğenilmeyen, çok sık arıza yapan, hatta daha ambalajlarından çıkarılmadan kullanılmaz hale gelen üreticiler ile aynı kefede tutulduğunuz bir ortam ne yazık ki adil olmaktan çok uzak.

Kısa veya uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?

Kısa vadede ürün ve hizmetlerimizi iyileştirme ve geliştirme projelerimiz var. Bunlara ek olarak ürünlerimize ve sistemimize ait kalite belgeleri üzerine de projelerimiz bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, tüm ürünlerimiz CE belgeli. Farklı ülkeler için geçerli içme suyu onaylarımız var. Bunları giderek çoğaltıyoruz.

Orta vadede üretim kapasitemizi artırmaya yönelik projelerimiz var. Bu projelerin ilk adımları 2018 ilk çeyreğinde atıldı. Plan doğrultusunda devam ediyorlar.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Su hayat demektir. ÖZKAN’da bu değerli kaynağı, en az kayıp ve minimum enerji ile insanlara ulaştıracak çözümler üretiyoruz. Amacımız gelecek nesillere daha yaşanır bir dünya bırakmak.

Bizler ülkemizin su zengini olduğu öğretisi ile büyüdük. Ancak aslında su kaynaklarımız oldukça sınırlı ve sistemdeki kayıp ve kaçaklar nedeniyle bu sınırlı kaynak gerektiği gibi kullanılamıyor.

Kaliteli ürünlerin kullanıldığı sistemlerde bu kayıpların ciddi oranda düştükleri ve işletme maliyetlerinin de azaldığı bilinen bir gerçektir. Ülkemizde bu bilincin yerleşmesi için çalışıyoruz.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku
Advertisement

Mühendislik

Kadın gibi mühendis olmak

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Bölüm tercihinden tutun da iş bulma yolundaki tüm adımlarda cinsiyet ayrımcılığı yaşayan öncelikle kadın sonrasında tüm meslektaşlarıma umut olması için bu yazıyı kaleme alıyorum. 

Kimimizin ailesinin “Mühendislik kız çocuğu için uygun değil, öğretmenlik yaz” görüşünü; çoğumuzun ise staj için firmalardan “erkek stajyer arıyoruz” gibi tepkileri aldığı çok aşikâr. Peki neden? Türkiye gibi cinsiyet eşitsizliğinin yaygın olduğu bir ülkede, kadın mühendisler de maalesef eşitsizlikten payını alıyor. 

Teknoloji ile ilgili sektörler ne yazık ki kadın ve erkeklere eşit haklar tanımıyor. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2016-2017 yılında hazırlanan istatistiksel verilere göre; mühendislik ve mühendislik işleri sınıflaması altında yer alan alanlardaki toplam erkek öğrenci sayısı 219.590 iken kız öğrenci sayısı 61.861’dir. Kadın mühendislerin öğretim hayatındaki azınlık durumu çalışma hayatında da değişmiyor. Yapılan bir hata “kadın işte” ön yargısını getiriyor. Ya da başarılan bir işte “vay be, kadına bak” şaşkınlığını. Ve bundan dolayıdır ki profesyonel kimlik, bu cinsiyet algısı içerisinde yok olup gidiyor.

Herkes size “Mühendislik mezunu her yüz çalışanın sadece on beş tanesinin kadın olduğunu biliyor muydunuz?” sorusunu sorar ama ben “dünyanın ilk bilgisayar programcısı Ada Lovelace’i, elektrik enerjisi sistemi analizinde uzmanlaşmış ilk kadın elektrik mühendisi Edith Clarke’i veya Houston Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde öğrenciyken üye olduğu Amerikan Kadın Mühendisler Birliği Başkanlığı’na seçilen ilk Türk Sıddıka Demir Velipaşaoğlu’nu tanıyor musunuz?” diye sormak istiyorum. Peki ya “Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Binnur Görer’in yaptığı insansı robot NAO’yu biliyor musunuz?” Tüm zorluklara rağmen kadınlar, hayatın her alanında olduğu gibi mühendislik alanında da kendilerini var ediyorlar. 

Dünyada, 1900’lü gibi 100 seneyi aşkın bir süredir büyük başarılara imza atmış gurur duyacağımız onlarca kadın mühendis örneği var. Demek ki neymiş; kadın mühendis olurmuş! Eğer fırsat verilirse kadınlar her alanda çok başarılı işlere imza atabilirmiş. 

Peki, neden biz de başaramayalım?  

Bizlere ofis işini layık görenlere inat; giyelim tulumları, alalım tornavidaları, üstümüz başımız kirlensin ve inelim sahaya. Türk kadını yükseldikçe, Türkiye güçlenecektir. Ülkemizde; çağdaş, demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi bir kadın politikasının yaşama geçirilmesinde Kadın Mühendislerin tarihsel bir rol üstleneceğine inanıyoruz.

Bu doğrultuda ilk hedefi toplumsal kadın algısını yıkmak ve yaşanan mesleki baskıları azaltmak olan bunun yanında da öğrencilere mühendislik alanında bilgiler vererek onların erken yaşta yaşadıkları toplum baskısını azaltmak için kurulan Kadın Komisyonu “sektörde cinsiyet eşitliği” adına çalışmalarını sürdürmektedir.

Peki, şu an neler yapıyoruz? Kadın üyelerimizin mesleki gelişimine katkı sağlayarak hukuki alanda da kadın mühendislerin yanında durmaya, aynı zamanda yaşanan problemleri gündeme getirerek onlara maddi ve manevi destek olmaya çalışıyoruz. 

Sesimizi duyurana kadar bu yolda yürümeye devam edeceğiz.

“Vazgeçmeyeceğiz. Varız ve hep olacağız.”

Yazan: Simge Ayşe Akan, Mekatronik Mühendisleri Derneği Kadın Komisyonu Başkanı

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Mühendislik

Standart Pompa uzmanlığıyla ORE, madencilik sektörünün hizmetinde

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Madencilik, tüm dünyada endüstrinin en zorlu çalışma sahalarından biri.  Ülkelerin refah ve teknolojik gelişmişlik düzeyinin de bir göstergesi olan madencilik, yer altı suyunun dışarı atılmasından cevherin kırılıp – işlenmesine, rafinasyondan kristalizasyon su tedarikine kadar birçok kritik aşama içeriyor. Zorlu şartlarda çalışan madencilik sektörü, her zaman yanında olacak güçlü ve uzman çözüm ortaklarına ihtiyaç duyuyor.

Bu ihtiyacın farkında olan ve 60 yılı aşan deneyimiyle madencilik sektörünün zorluklarını çok yakından bilen Standart Pompa, bu sektöre özel satış, iş geliştirme, teknik destek alt yapısı ile hizmet verebilmek için alanında uzman bir kadro ile yeni bir yapılanmaya gitti ve ORE Mühendislik ve Pazarlama A.Ş. kuruldu.

ORE Mühendislik ve Pazarlama A.Ş., güçlü bir mühendislik altyapısına sahip. İzmir merkezli kurulan firma, alanında yetkin satış ve pazarlama ekibiyle hizmet veriyor.

Dayanıklı, yedek parça temini hızlı, özel teknik (abrasif akışkan transferinde özel devir ve sıcaklıklarda çalışan) pompalardan oluşan ürün gamı, madenlerde yıllardır güvenle çalışan SKM ve C dalgıç pompalarının yanı sıra, Ar-Ge ve üretim çalışmaları 2020 yılında tamamlanan SSP ağır hizmet tipi çamur pompalarını içeriyor.

Bu ürünlerin yanı sıra saha ziyaretleri, hızlı yedek parça temini, güçlü servis, sonuç odaklı yaklaşım, mühendislik bakışı gibi artı özellikleriyle öne çıkan ORE Mühendislik ve Pazarlama A.Ş., Standart Pompa’nın üretim kalitesini ve deneyimini madencilik sektörüne güvenle sunuyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Makine ve Sistem Yapımı

Hexagon’dan yeni nesil giriş seviyesi çok sensörlü koordinat ölçüm makinesi

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Hexagon’un Manufacturing Intelligence ekibi, otomatik ölçüm için uygun maliyetli bir çözüm sunarak akıllı üretimi kolaylaştıran yeni birçok sensörlü koordinat ölçüm makinesi (CMM) tanıttı. Hexagon’un birçok akıllı teknolojisi ile tam uyumlu olan OPTIV Lite 3.2.2 , incelemelere daha fazla hassasiyet, güvenilirlik ve verimlilik kazandırmak amacıyla, manuel kalite kontrol süreçlerinden otomatik süreçlere kusursuz bir şekilde geçilebilmesini sağlayan bir tezgâh üstü CMM’dir. Bu CMM, süreçlerin ve ürünlerin geliştirilmesinde giriş seviyesine ait geleneksel makinelerin ötesine geçen kapsamlı üretim çözümlerine bağlanabilmektedir.

OPTIV Lite 3.2.2; elektronik, e-mobilite, hassas cihaz, tıbbi ekipman ve daha birçok sektör için üretilen küçük parçaların temassız ve dokunsal ölçümlerinin hızlı ve hassas bir şekilde yapılabilmesi için özel olarak geliştirilmiştir. Ölçüm sonuçlarının izlenebilmesini sağlayan ve kullanımı kolay sadeleştirilmiş bir arayüze sahip olan OPTIV Lite 3.2.2, otomatik inceleme prosedürleri uygulamak veya ürünlere yönelik artan talepleri karşılamak isteyen üreticiler için idealdir.

OPTIV Lite 3.2.2; dayanıklı mekanik tasarımı, yüksek dinamikleri ve geniş bir sıcaklık aralığında hassas ölçüm yapabilme kapasitesi sayesinde üretim ortamlarının yakınında güvenilir incelemeler yapılabilmesi için optimize edilmiştir. Aynı zamanda hafif olan bu makine, fabrikada az yer kaplar ve 6x motorlu yakınlaştırma lensine sahip yüksek çözünürlüklü renkli dijital kamerası ile üstün hassasiyet sunmaktadır. Sistemin uygulama esnekliği, tercihe bağlı olarak temin edilebilen dokunma tetiklemeli HP-TM probu ve üç prob modülüne kadar kapasiteli HR-MP prob değiştirme sistemi sayesinde geliştirilebilir. Tercihe bağlı olarak temin edilebilen diğer seçenekler arasında lazer nirengi sensörü ve döner endeksleme tablası bulunmaktadır.

PC-DMIS metroloji yazılımı standart olarak OPTIV Lite 3.2.2 ile birlikte gelir. Bağımsız olarak çalışan bir yazılım olan Inspect sayesinde, üretimde görevli operatörler ölçüm rutinlerini kullanımı kolay standart bir arayüz üzerinden kolayca uygulayabilirler. Kullanıcılar, kalite ekiplerinin CMM performansını optimize edebilmeleri ve arıza sürelerini minimuma düşürebilmeleri için HxGN SFx | Asset Management üzerinden sistemin durumunu uzaktan izleyebilirler.

Hexagon’un Manufacturing Intelligence bölümünden Vision Ürün Müdürü Dr. Tobias M. Weber, “Tüm sektörlerde faaliyet gösteren her ölçekteki üretici, üretimlerini daha akıllı ve daha verimli yapabilecek veriye dayalı bilgileri otomatik olarak kaydeden sistemler ile çalışmanın yollarını aramaktadır” diyor. “OPTIV Lite 3.2.2, giriş seviyesinde uygun maliyetli bir otomatik metroloji çözümünden daha fazlasıdır. İnceleme sonuçlarını güvenilir ve hızlı bir şekilde veren bu CMM, üreticilerin hızlı gelişen ‘akıllı fabrika’ konseptine ayak uydurabilmelerini ve süreçlerinde tasarruf ettirebilecek geliştirmeleri yapabilmelerini sağlar.”

OPTIV Lite 3.2.2’nin tanıtımına paralel olarak, benzer bir fiyat/performans oranı sunan köprülü CMM modeli GLOBAL Lite da üreticilerin beğenisine sunuldu. Bu makineler, Hexagon’un giriş seviyesi CMM portföyünü oluşturmaktadır.

OPTIV Lite 3.2.2 şimdi dünya genelinde temin edilebilir. Daha fazla bilgi için Hexagonmi.com adresini ziyaret edin.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku
Advertisement
Advertisement

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com