Hayatta kalma teknolojilerinin küresel sağlayıcısı Survitec, yıkıcı değere sahip aktüatör arızalarıyla ilişkili riskleri azaltmak için tasarladığı yeni bir enerji muhafaza güvenlik cihazını piyasaya sürdü.
Yüksek basınçlı yay yüklü bir aktüatör cihazının arızalanması durumunda açığa çıkan patlayıcı kuvvetler, ekipman ve tesislerde önemli hasarların yanı sıra ciddi yaralanma veya ölümlere de neden olabiliyor. Buralarda genellikle düzenli denetim ve bakım eksikliği öne çıkarken, bununla birlikte riskler teknoloji veya düzenleme açısından çok az dikkat çekiyor.
Bu risklere karşı öngörülemeyen arıza kuvvetlerini kontrol altına almak için tasarlanmış koruyucu bir kılıf olan Gauntlet’i piyasaya süren Survitec, tüm vana aktüatör tipleriyle uyumlu olan Gauntlet’i çelikten 10 kat daha güçlü olan hafif ‘kurşun geçirmez’ para-aramid zırhtan üretiyor. Sınıflandırma kuruluşu Lloyd’s Register tarafından teknik olarak onaylanan Survitec Gauntlet, anında muhafaza koruması sağlayarak güvenlik önlemlerini artırıyor ve potansiyel tehlikeleri en aza indiriyor. Minimum ağırlığıyla aktüatör üzerinde ek bir baskı oluşturmayan ürün, aktüatörün işleyişini daha fazla korozyona ve bileşen bozulmasına karşı koruyor. Gauntlet ürününde yakın zamanda bir İspanyol petrol ve gaz operatöründen sipariş alan Survitec, bu ürünü Kuzey Denizi’ndeki süper majörler de dahil olmak üzere birçok operatöre tedarik ediyor.
Kuzey Denizi petrol ve gaz sektöründe, petrol kulelerinde, platformlarda, FPSO’lar ve FSRU’lar gibi yüzer tesislerde tespit edilen sorunlar nedeniyle geliştirilen Survitec Gauntlet güvenlik cihazı konsepti, aktüatör vanaları çalıştıran ve risklerin azaltılması gereken tüm tesislere uygulanabiliyor.
Çözümle ilgili konuşan Survitec Satış Müdürü David Montgomery, “Gauntlet’in piyasaya sürülmesi, güvenliği artırma konusundaki proaktif duruşumuzun bir kanıtıdır. Vana aktüatör arızaları ya da bu kritik bileşenin bakımıyla ilgili ayrıntılı bir düzenleyici kontrolün olmaması, acil dikkat gerektiren bir konudur. Düzenleyicileri daha fazla tartışma başlatmaya çağırıyor ve operatörlerden, bir aktüatörün kontrol altına alınamayan bir arızası durumunda personellerini ve kritik tesisleri korumak için derhal harekete geçmelerini istiyoruz. Açık denizdeki vana aktüatör arızaları genellikle korozyon ve ünitelerin yaşından kaynaklanmaktadır ve her bir açık deniz tesisinde yüzlerce aktüatör hizmet vermektedir” açıklamasında bulunuyor.
Survitec Satış ve Sözleşme Müdürü Paul Gwynne ise, “Vana geri dönüş yayı önceden yüklenmiş veya yüklü bir durumda bulunur; tam çalışma sırasında bile vanayı kapatacak kadar güçlüdür. Ancak bu aktüatörlerin çok büyük bir kısmı bozulmaya terk edilmiştir. Pnömatik veya hidrolik kontrol basınçları ile daha da kötüleşebilen ve bu nedenle ekipman ve personel için büyük bir sorun ve olası tehlike oluşturan güvensiz veya bilinmeyen durumda yüzlerce aktüatör görüyoruz. Bilinen şey, birçok aktüatörün sadece görünür olan dış hava kalkanında değil, ünitenin iç işleyişinde de önemli ölçüde korozyona uğradığıdır.
Bu aktüatörler operasyonel olmayan veya ‘hizmet dışı’ olarak etiketlendiğinde, artık bakımı yapılmadığı halde yerinde olduğunda, yayda hala aktüatörün boyutuna bağlı olarak birkaç tona eş değer olabilen bir ön yük kuvveti içerir ve sorun daha da artabilir. Yayın arıza noktasına kadar aşındığı, ardından feci şekilde arızalandığı veya tespit cıvatası ve uç kapağının arızalanıp fırladığı pek çok durum olmuştur. Öyle ki Birleşik Krallık Sağlık ve Güvenlik İdaresi tüm operatörlere bu alanda önlem almalarını tavsiye etmiştir. Bir aktüatör arızasının gücü ve etkisi şiddetli olabilir ve genellikle insanları, kritik tesisleri ve hatta boru hatlarını etkileyerek ölümcül olabilir” ifadelerini kullanıyor.