Teknoloji alanındaki yenilikler, kodlama sistemlerinin daha fazla otomasyonuna ve tedarik zincirinde daha geniş çapta entegrasyona olanak tanıyor.
İçerik
Yazan: Richard Nemesi, Videojet Technologies Kozmetik, Kişisel Bakım ve Ev Bakımı Ürünleri Küresel Sektör Pazarlama Müdürü
Taklitlerin asıllarını yaşattığı söylense de hiçbir şirket ürünlerinin çalınmasını istemez. Küresel pazara yayılmış, birçok bölge ve konumda üretim yapan kozmetik, kişisel bakım ve ev bakımı ürünleri markaları çoğu zaman, markalı ürünlerin yasa dışı yollardan taklidi anlamına gelen sahtecilik riski altındadır. Kozmetik ve kişisel bakım ürünü markalarının karşılaştığı bir diğer önemli sorun, tedarik zincirinin saptırılmasıdır. Sadece kuaför salonlarında satılması gereken saç bakım ürünlerinin büyük perakendecilerde satılması, tedarik zincirinin saptırılmasına örnek verilebilir. Bu, orijinal ürünlerin meşru kanallar dışında satılmasına yol açar. Sahtecilik ve tedarik zincirinin saptırılması, tüketici markalarını olumsuz yönde etkileyerek markanın büyük çabalarla edindiği değerin ve müşteri güveninin zarar görmesine ve müşteriye karşı olası yasal sorumluluklara yol açabilir. Tüm bunların sonucunda da saptırma, yerleşik dağıtım kanallarını zayıflatarak gelir ve kâr kaybına neden olabilir.
Marka sahteciliği ve saptırma ile mücadelede ürünlerinizin tedarik zinciri boyunca tam olarak nerede olduklarını bilmeniz önemlidir. Kapsamlı kodlama ve markalama çözümleri, marka sahiplerinin markalarının hareketlerini daha iyi izlemelerine ve denetlemelerine yardımcı olarak ürünlerin orijinalliğini ve doğru yollardan dağıtımını sağlayabilir.
Kod Güvencesi Çözümleri
Marka korumasında ilk adım olan Kod Güvencesi: doğru kodun, doğru ürün ve ambalaj üzerinde, doğru yerde olduğundan emin olmaktır. Kodlama hatalarının %70’i operatör hatası kaynaklıdır. En sık rastlanan hatalar, yanlış veri girişi ve yanlış iş seçimidir. İnsan kaynaklı bu hatalar, ürün kalitesini ve marka itibarını olumsuz yönde etkileyebilir, yazdırılanları çöpe atıp yeniden yazdırma nedeniyle operasyonel maliyetleri artırabilir. Üreticiler, üretim hattına bir Kod Güvencesi sistemi entegrasyonu yoluyla operasyonel verimliliği artırabilir ve kodlama hatalarından kaynaklanan israfı en aza indirebilir.
İş Yönetimi
Operasyonel verimliliği doğrudan etkileyen iki faktör, üretim hattı kodlamasının kullanılabilirliği ve kalitesidir. Üretim işlerini her yazıcıda tek tek elle ayarlamak yerine üretim hattından ayrı bir yerde merkezi bir yazdırma işi veritabanı bulundurarak Kod Güvencesi hızlandırılabilir. Böylece, ayarlama ve geçiş süreleri geliştirilir ve daha fazla kullanılabilirlik sağlanır. Ayrıca, tüm işler önceden doğrulandığı ve tüm bilgilere kolaylıkla ulaşılabildiği için yanlış veri girişi olasılığı büyük oranda düşer. Bazı sistemler, iş emirlerinden üretim işlerini seçmek için elde kullanılan tarayıcılardan yararlanırlar ve birden çok yazıcının 15 saniye gibi kısa bir sürede otomatik olarak ayarlanmasını sağlayabilirler.
Otomatik Kod Algılama
Otomatik kod algılama basılan her kodun denetimini gerçekleştirir ve elle yapılan denetleme sürecine göre daha hızlı uyarı sağlar. Böylece üreticiler, anında düzeltici eylemlerde bulunarak israfı azaltabilir ve yeniden yazdırmanın gerektirdiği fazladan işlemlerden kaçınabilir.
Otomatik kod algılama, yapay görme sistemleri entegre edilmiş baskı ekipmanları kullanılarak gerçekleştirilir. Bu sistemler, üçüncü taraf ambalaj hattı sistemlerine entegre edilebilen gelişmiş kalite kontrol denetimi sunar.
Operasyonel ve kodlama gereksinimleri üreticiye göre farklılıklar gösterdiğinden otomatik kodlama sisteminin bu gereksinimleri karşılayacak şekilde kolayca ayarlanabilmesi son derece önemlidir. Kullanıcı tanımlı parametreler ve ayarlama seçenekleri, şirketlerin kendilerine özgü Kod Güvencesi düzeyini kolayca elde etmelerine yardımcı olur.
Marka Koruma
Kod Güvencesi sağlayan protokoller kullanımda olduğunda bir sonraki adım, yenilikçi kodlama teknolojileri ve yazılımlar uygulayarak markaları sahtecilik ve tedarik zincirinin saptırılmasından kaynaklanan kayıplardan korumaktır. Bunlardan bazıları; akıllı kodlama, açık ve gizli kodlama gibi çeşitli kodlama çözümleri ve özel ürün izleme yazılımıyla tedarik zincirinin görüntülenmesidir. Kodlar, HDPE ve PET şişeler, kavanoz ve kaplar gibi yaygın olarak kullanılan malzemelerin üzerine doğrudan uygulanabilir. Kod ayrıca cam şişelere, kavanozlara, metal aerosol kutularına ve deodorant, dudak parlatıcı, makyaj malzemeleri gibi ürünlerin özel kutularına da uygulanabilir.
Akıllı Kodlama
Algoritma yazılımı yoluyla kodlardaki belirli karakterleri değiştirerek ve doğrulayarak temel lot veya parti kodlarını geliştirmek, yetkili olmayan tarafların kodu çoğaltmasını zorlaştırabilir. Gelişmiş yazılım, tamamen rastgele kodlar oluşturarak ve Elektronik Ürün Kodu (EPC) yapılarını sürece dahil ederek veya dış kaynaklardan önceden oluşturulmuş kodları uygulayarak her bir ürün biriminin tüm tedarik zinciri boyunca etkili şekilde izlenmesine olanak tanır. Gri piyasa ve karaborsa tacirleri tarafından taklit edilmesi zor olan akıllı kodların kullanımı sahtecilik ve saptırma önleme sisteminin önemli bir parçasıdır.
Açık ve Gizli Kodlama
Ek olarak, kalıcı ve yüksek kaliteli kodlamaya sahip gelişmiş ambalajlama, markaya duyulan güveni artırmaya ve kodların çıkarılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Görünür kodlar, sahtecilik ve saptırmaya karşı yürütülen savunma mekanizmasının önemli bir katmanıdır. Lazer markalama sistemleri, yetkili olmayan taraflarca kodların çıkarılması konusunda caydırıcı, yüksek kaliteli ve kalıcı açık kodlar ile korumayı artırmada yararlanabilecek logo, barkod, grafik ve diğer bilgileri uygulamak için kullanılabilir. Lazer şunları içeren geniş bir malzeme yelpazesine kodlama uygulayabilir: esnek plastikler, kağıt, cam, metal aerosol kutuları, ambalaj kartonları, özel amaçlı kaplar ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) ve polietilen tereftalat (PET) plastikler.
Bu arada, dağıtım iş ortaklarına yönelik görünmez kodlama, yetkili olmayan kanallara giren ürünlerin tanımlanmasına yardımcı olabilir. Mürekkep Püskürtmeli InkJet (CIJ) teknolojisiyle uygulanan morötesi (UV) kodlar, benzersiz numaralandırma şemalarıyla birleştirilerek ek bir koruma katmanı sağlayabilir. Bu, ürünleri tedarik zinciri boyunca izlemek için tedarik zinciri iş ortakları tarafından UV görüntüleme ekipmanları ile okunabilecek kolay görülmeyen bir kodlama çözümü sağlar. UV mürekkebi cam ve plastik gibi yaygın olarak kullanılan birçok yüzeye uygulanabilir.
Takip ve İzleme
Mevcut dijital kodlama sistemlerine yazılım entegrasyonuyla tedarik zincirini görüntüleme artırılabilir ve marka sahipleri zincir boyunca istenmeyen sapmalar konusunda uyarılabilir. Gelişmiş yazılım ile makine tarafından okunabilen kodlar sunan kodlama teknolojisinin birleştirilmesi, tüm ürünlerin tedarik zinciri boyunca verimli ve etkili şekilde izlenmesine yardımcı olur.
Barkodların ve toplu ürün bilgilerinin paletlere net bir şekilde basılması, izlemeyi kolaylaştırıp tedarik zincirinin verimliliğini artırabilir. Etiket Yazdırma ve Yapıştırma (LPA) veya büyük karakter mürekkep püskürtmeli markalama (LCM) kullanılarak, paletlere yüksek kaliteli, yüksek çözünürlüklü resimler ve kodlama bilgisi yazdırabilir. Bu özellik, izleme yazılımı ile birleştirildiğinde benzersiz paletler etkili şekilde tanımlanabilir, tarihlenebilir ve envanterleri alınabilir, böylece tedarik zincirinizde yetkisiz etkinlikler gerçekleştirilmesi önlenir.
Günümüzde tedarik zinciri güvenliği kozmetik, kişisel bakım ve ev bakımı ürünleri üreticileri için büyük bir endişe konusudur. Kodlama, genel operasyonel verimliliği ve marka korumasını geliştirme alanında öncü bir rol üstlenmiştir. Bu göz önüne alındığında her çözümün temelinde tüm ürünlere doğru kodun uygulanmasını sağlayan Kod Güvencesi yatar. Marka korumasının daha geniş, daha kapsamlı sistemler halinde uygulanması yoluyla ürünlerin orijinalliği ve yetkili kanallardan dağıtımı sağlanabilir. Tüm tedarik zinciri boyunca gerçek zamanlı izleme yazılımı ile birleştirildiğinde bu çok yönlü yaklaşım, operasyonel verimliliği artırıp aynı zamanda değerli markaları sahtecilik ve saptırmaya karşı koruyabilir.
Yazar Hakkında:
Richard Nemesi, Videojet Technologies’de Kozmetik, Kişisel Bakım ve Ev Bakımı Ürünleri Küresel Sektör Pazarlama Müdürüdür. Şirketteki ana sorumlulukları, sektördeki küresel eğilimlerin ve müşteri gereksinimlerinin derin analizi, satış çabalarını destekleyen pazarlama içerikleri oluşturulması ve ürün geliştirme ekiplerine ekipman işlevselliği konusunda danışmanlık sağlanmasıdır. Videojet’e katılmadan önce IBM’in Sistemler ve Teknoloji Grubu’nda, Sistem Satış Uzmanı olarak çalışıyordu.
Videojet Technologies hakkında:
Videojet Technologies, ürün tanımlama pazarında bir dünya lideridir. Hat üzerinde yazdırma, kodlama ve markalama ürünleri, uygulamaya özgü sıvılar ve ürün yaşam döngüsü hizmetleri sunar. Hedefimiz, ambalajlı tüketici ürünleri, farmasötik ve endüstriyel ürünler sektöründe müşterilerimizle iş birliği yaparak onların üretkenliğini arttırmak, markalarını korumak, geliştirmek ve sektör eğilimleri ile yasal mevzuatın bir adım önünde olmalarını sağlamaktır. Mürekkep Püskürtmeli InkJet (InkJet), Termal Mürekkep Püskürtmeli (Termal InkJet), lazer markalama, Termal Transfer Baskı (TTO), koli kodlama, etiketleme ve çok çeşitli baskı seçeneklerindeki müşteri uygulama uzmanlarımız ve teknoloji liderliğimiz ile Videojet olarak tüm dünyada 325.000’den fazla yazıcımız kuruludur. Müşterilerimiz, günde on milyardan fazla ürüne baskı yapmak için Videojet ürünlerine güveniyor. Müşteri satış, uygulama, servis ve eğitim desteği, tüm dünyada 26 ülkede 3000’den fazla ekip üyesiyle doğrudan sağlanmaktadır. Bunun yanında Videojet dağıtım ağı, 135 ülkede 400’den fazla distribütör ve OEM ile hizmet vermektedir.
Bu makale PVSD dergisinde de yayınlanmıştır PDF için >>