Kolektör sözcüğünün Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü’ndeki karşılığı şudur: “Atık suların akmasını sağlayan boru.”
Kolektör ya da yaygın olan bir diğer kullanımıyla kollektör, akışkan transferinde dağıtım görevi gören büyük çaplı boru ve vanalardan oluşan basit bir sistemdir. Büyük çaplı bir girişe sahip olan bu sistem, daha küçük çaptaki birden çok çıkışa sahiptir. Kolektörler özellikle ısıtma sistemleri için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte bu sistemler, temiz su ve yangın tesisatlarında da tercih edilmektedir.
Yaşam alanları veya ısıtılacak olan yapının merkezi bir yerine konumlandırılan kolektör sisteminin büyüklüğü, bağlanacak boru sayısına göre farklı olmaktadır. Genel olarak kolektör vanası renk seçiminde sıcak su hatları kırmızı, soğuk su hatları ise mavi renkle simgelenmektedir.
Kolektör sistemi, ısıtma sistemlerinde her bir radyatöre ulaşan su seviyesini ve akış miktarını belirler. Sistemdeki vanalar yardımıyla akış sürecine müdahale edilebilir. Ayrıca binalarda ve katlarda içme suyu gibi tesisatlarda da kullanılabilen bu sistemler, cihazlara yönelik akışın ayrı ayrı kontrol edilebilmesini mümkün kılar. Bu sayede arıza gibi hallerde ilgili cihazın akışı lokal olarak durdurulabilirken, sistemin kalanı çalışmaya devam edebilir.
Kolektör sistemleri neden tercih edilir?
- Verimlilik ve pratik bir kullanımın yanı sıra etkili bir sızdırmazlık performansı sunar.
- Farklı cihazlara yönelen akışı tek bir merkezden yönetmeye uygun yapısı sayesinde etkili bir kullanım sunarken, lokal olarak akışın kesilebilmesi arıza gibi hallerde sistemin çalışmaya devam etmesine olanak tanır.
- Dengeli bir dağıtım sağlayarak özellikle ısıtma sistemlerinde etkili sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.
- Isıtma sistemlerinde akış ve ısı kontrolünün her cihaz için ayrı ayrı yapılabilmesine imkân sunarak pratik bir kullanım sağlar.
Kolektörler nerelerde kullanılır?
Kolektör sistemleri binalarda ve konutlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte otel, spor salonu, hamam ve büyük ölçekli işyerleri için de etkili sistemler olarak tercih sebebidir.