Buhar enerjisinden istifade edilen proseslerde, sistemde biriken kondensin tahliyesini sağlayarak enerji verimliliği ve proses güvenliği sağlayan cihazlara kondenstop denmektedir.
Proseslerde kullanılan önemli enerji kaynaklarından biri buhardır. Kazanlarda üretilen buharın, yoğunlaştıktan sonra borular yardımıyla taşınırken bir miktar ısı ve enerji kaybına uğraması olasıdır. Bu ise verimliliği ciddi oranda düşüren bir durumdur. Buharın yoğuşmasıyla boruların içerisinde kondens denilen durum ortaya çıkacaktır. Kondens oluşumu hem verimliliği düşürdüğünden hem de proseslerde çeşitli problemler yaratabildiğinden prosesten tahliye edilmelidir. Bu noktada, bu işi yapmak üzere devreye giren cihaza kondenstop denmektedir.
Proses hattındaki cihazlarda veya buharlarda oluşan kondens eğer tahliye edilmezse yüksek oranlarda kavitasyona sebebiyet verebilir. Bu sebeple kondenstoplar enerji verimliliği için olduğu kadar proses güvenliği için de oldukça önemli bileşenlerdendir. Kondenstoplar, sistemde birikmiş kondensin yanı sıra yoğuşmamış gazlar ve hava ile yoğuşmuş suyun da tahliyesini sağlayarak sistem güvenliğine katkıda bulunurlar.
Çok farklı sistem ve proseslerde kullanılan kondenstoplar farklı tiplerde üretilmektedir. Sistemde kullanılan buharın miktarı, sıcaklığı ve basıncı gibi değişkenler göz önüne alınarak doğru kondenstop tipinin seçilmesi enerji verimliliği ve proses güvenliği için önem arz etmektedir.
Genel manada kondenstop tipleri şu üç başlık altında toplanabilir:
- Mekanik kondenstoplar
- Termostatik kondenstoplar
- Termodinamik kondenstoplar