Connect with us

Genel

İçecek üreticisi RAMSEIER Suisse, üretim hattını KHS iş birliğiyle güçlendiriyor

Yayın Tarihi:

on

İsviçre’nin en büyük içecek üreticilerinden biri olan RAMSEIER Suisse AG, KHS’nin gelişmiş teknolojisiyle çok özel bir aseptik hattı devreye aldı. RAMSEIER Suisse’nin yüksek kalite talebine mükemmel şekilde uyan hat, şirkete esneklik ve yüksek verim sağlıyor.

100 yıldan uzun bir süre önce elma şarabı üreticisi olarak kurulan ve 156 milyon İsviçre Frangı (CHF) brüt cirosu ile RAMSEIER Suisse AG, günümüzde İsviçre Konfederasyonu’ndaki en büyük içecek üreticilerinden ve bağımsız bira fabrikalarından biri konumunda. Şirket üretim yaptığı 4 tesisinde biranın yanı sıra; elma suyu, elma şarabı ve elmalı spritzerler, meyve suyu, maden suyu, gazoz ve meşrubatlar da üretiyor. 30 yılı aşkın bir süredir sistem sağlayıcısı KHS ile birlikte çalışan RAMSEIER Suisse AG, bu iş birliğinin en son ürünü Sursee’deki üretim sahasına aseptik bir hat alarak taçlandırdı. Dortmund mühendislik şirketi proses teknolojisini, streç üflemeli kalıplama/dolgu bloğunu ve bir etiketleme makinesini tedarik etti. Yaklaşık 15 milyon Euro’luk yatırım yapılan yeni hat, şişeleyiciyi teknolojik olarak geleceğe uygun hale getirecek sistematik inovasyon sürecinin bir parçası.

Devreye alınan hatla ilgili konuşan RAMSEIER Suisse AG’nin CTO’su Christoph Suter, “Ürün ve ambalaj çeşitliliğinin artmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Gelecekte üretim kurulumumuz, sürekli değişen pazar gereksinimlerine daha da esnek bir şekilde tepki verebilmelidir. Bu, tesis altyapımızın sürekli olarak yenilenmesini gerektiriyor” dedi. RAMSEIER Suisse AG’nin bu konudaki temel taleplerinin esneklik, operasyonel güvenilirlik, verimlilik ve sürdürülebilirlik olduğunu dile getiren Suter, “Makinelerimizin geniş bir içecek yelpazesini işlemesi gerekiyor. Ayrıca PET aseptik hattının, çok çeşidin yer aldığı ürün portföyümüzde yer alan farklı şişe şekilleri, spor kapaklar veya kol etiketleri gibi çeşitli ambalaj özelliklerini karşılaması gerekiyor” diye konuştu.

Eşsiz bir yapı

KHS mühendislerinin karşılaştığı duruma özel güçlük, yeni makineler için sınırlı miktarda yer olmasıydı. Üretim atölyesinin genişletilmesine rağmen hat için yalnızca dar bir alan kullanılabilir durumdaydı. KHS’nin çözümü ise; meyve suyu havalandırıcı, flaş pastörizatör, steril tampon tankı, valf manifoldu, CIP sistemi ve tüm hat için kontrol kabinleri ile bütün proses mühendisliğini içeren streç üflemeli kalıpçı/dolgu bloğunun üzerine büyük bir paslanmaz çelik platform inşa etmekti. Devasa tankın yerleştirilmesi için özellikle üretim atölyesinin çatısına pencere yapılması gerekiyordu. Toplam 9.000 litre hacmi ile dolgu maddesi temizlenirken yeni bir ürün partisinin hazırlanmasını sağlayacaktı. Doğal eğim kullanılarak tamamen boş çalışmanın sağlanması için tank

, üst kenarı 10 metreden fazla olacak şekilde yerleştirildi. Çatıdan erişilen pratik bir kapı, muayene ve bakımı kolaylaştıracaktı Sonuçtan yalnızca müşterinin etkilenmediğini söyleyen KHS Satış Müdürü Lutz Müller, “Bu benzersiz bir yapı, gerçek ve göz alıcı. Burada, RAMSEIER Suisse AG’deki mühendislerle birlikte yürütülen ayrıntılı ve kapsamlı bir planlama sürecinin sonucu olarak, ürün hazırlama ve ürün doldurmanın nasıl mükemmel bir şekilde etkileşime girdiğini görebiliriz. Bu harika ekip çalışması gösterisi, İsviçreli içecek üreticisinin ürün müdürü Christian Stampfli tarafından onaylandı. Projeye dahil olan çeşitli şirketler arasındaki koordinasyon gerçekten çok iyiydi” açıklamasında bulundu.

Optimum ürün kalitesi

KHS’nin InnoPET BloFill ACF-L aseptik streç üfleme/dolgu bloğu, şu anda İsviçre’deki yüksek teknolojinin iyi bir örneği olarak ön plana çıkıyor. Buna, KHS streç üflemeli kalıplama teknolojisinin en yeni nesli olan sofistike InnoPET Blomax Series V de dahil. Dozajlı preform beslemesi ile preformlara daha az yük bindiren ve böylece preformlara daha az zarar veren bir kutu tilter ile donatılan seri, ayrıca bir toz giderme ve inceleme modülü de kuruldu. Birincisi preformları üflerken, ikincisi herhangi bir yabancı partikülü veya deformasyonu tespit ediyor ve etkilenen tüm PET preformları çıkarıyor; böylece üretim kesintilerinin önüne geçiliyor. Dolguda şekli ve rengi kontrol eden kapak inceleme birimi aynı amacı yerine getiriyor. Testlerden geçen lineer aseptik dolgu, saatte 250 mililitre ile 1 litre arasında 12.000’e kadar yi veya 1.5 litrelik 9.000 PET şişeyi doldurabiliyor. Seride, şişeleri önceki modelden daha iyi tutan daha gelişmiş şişe tutucuları içeren bir dizi teknik yenilikle öne çıkıyor. Yenilikçi anahtarlama valfleri, gerçek doldurma valfine gelen akışın hacmini kontrol ediyor ve böylece içeceklerin ilintili köpürme özelliklerine göre uyarlanmış toplam 4 farklı besleme hızına imkan tanıyor. RAMSEIER Suisse AG ürünlerini karşılamak için özel olarak optimize edilen doldurma valfleri ve valf çıkışları için Lutz Müller, “Bu hatta sıradan herhangi bir şey kesinlikle yok” dedi.

Akıllı teknoloji sayesinde daha yüksek verimlilik

TIA Siemens teknolojisine dayalı sistem kontrol ünitesi, bu hattaki yeniliklerden birini oluşturuyor ve modüler yazılımın da ilk kez kullanıldığı alan olarak dikkat çekiyor. Bu, tüm sistemin ele alınması gerekmeden yalnızca etkilenen modülde herhangi bir ayarlama yapılmasına olanak tanıyor. Makine, yeni ClearLine İnsan Makine Arayüzü (HMI) operatör paneli ile çalıştırılıyor. Operatör için pratiklik sağlayan bir özellik de zeminden dolgunun yüksekliğine kadar monte edilen panellerin, platformdaki prosesi kontrol etmek için de kullanılabilmesi. Bu, ekranlar streç üflemeli kalıp/dolgu bloğunun her iki tarafında yer aldığından, personelin merdiven çıkarak veya makinenin etrafında dolaşarak zaman kaybetmesi gerekmediği anlamına geliyor.

Zamandan tasarruf etmek ve tesis mühendisliğini mümkün olduğunca verimli hale getirmek için tüm hat boyunca süreçleri hızlandırmak, kısaltmak veya basitleştirmek için her türlü çabanın gösterildiği hat, birçok avantajı bir araya getiriyor. Özel bir teknolojik vurgu olan hızlı ve esnek format değişiklikleri ve önceki 5 saatten mevcut 3 buçuk saate indirilen daha kısa temizleme ve sterilizasyon sürelerine dikkat çeken CTO Christoph Suter, “Ürün ve şişe değişimleri sırasındaki büyük esnekliği ve CIP ve sterilizasyon için gereken sürenin azalması sayesinde, yeni hat artık çok daha yüksek kullanılabilirliğe sahip. Ayrıca, yeni dolgu maddesi artık daha önce ıslak aseptiklerde kullanılan perasetik asit yerine hidrojen peroksit ile sterilize ediliyor. Bu nedenle bakım, işletme malzemeleri, buhar tüketimi ile su ve atık sudan tasarruf etmeyi umuyoruz. Yeni hat, sistemden kaynaklanan sabit ürün kayıpları konusunda da daha verimli” açıklamasında bulundu. Christoph Suter, “KHS, yalnızca TCO karşılaştırmasıyla değil, aynı zamanda yüksek düzeydeki uzmanlığıyla da bizi ikna etti. Tüm proje boyunca iş birliğimiz, planlamadan uygulamaya ve devreye almaya kadar her evrede her zaman açık ve yapıcı oldu. Yeni hat ile RAMSEIER Suisse AG, küçük ve çok küçük partileri esnek, verimli ve uzun yıllar boyunca en iyi kalitede dolumun gerçekleştirilebileceği mükemmel bir duruma ulaştı” ifadelerini kullandı.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku
Advertisement

Genel

Türkiye’nin ve dünyanın en iyileri için köklü deneyim ve yenilenen teknolojiyle “terzi usulü” pompacılık!

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Pompa üretimindeki 40 yılı aşan uzmanlığıyla katma değeri yüksek pompalar tasarlayan ve üreten Göksan Pompa, müşteri ihtiyaçlarına özel, terzi usulü mühendislik hizmeti veriyor. Ekonomik, uzun ömürlü ve sektöre ilham veren öncü ürünleriyle öne çıkan Göksan, Türkiye’de ve dünyanın 61 ülkesinde kamu ve özel sektörün devleriyle çalışıyor. Kamu ve özel sektörde Türkiye’nin en önde gelen tesislerine ve kurumlarına hizmet veren firma, tasarımlarını dünyaya taşıyarak 61’den fazla ülkeye ihracat yapıyor.

Şirketin ortaklarından Efe Çıtak, kendisiyle gerçekleştirdiğimiz röportajda firmanın faaliyetleri ve çözümleri üzerine görüşlerini Pompa&Vana Dergisi ile paylaşıyor.

Göksan Pompa’yı tanıyabilir miyiz?

Göksan Pompa, 1982 senesinde Sabri Çıtak tarafından İzmir’de küçük bir atölye olarak kuruldu. Tarımsal sulama pompalarıyla başladığı serüvene, dalgıç pompa ve motorları ve son 20 senedir de, ağır hizmet endüstriyel pompa tasarımı ve üretimiyle devam ediyor.  Atatürk Organize Bölgesinde yer alan fabrikamız, 6000 m2 alana sahip.

Göksan Pompa’nın ürün yelpazesi ve üretim kapasitesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Enerjiden kâğıda, kimyadan gıdaya, madenden sulamaya kadar oldukça geniş bir alana hitap eden üretme yeteneğimiz ve kapasitemiz var. En büyük gücümüz, katma değerli, gereksinime odaklı ürünler sunabilmemiz. Bu yüzden, yeniden üretmekten öte, yenisini üretmenin heyecanıyla çalışıyor, hevesimizi çoğaltan müşterilerimize kusursuz ve nokta atışı çözümlerle geri dönüşler sağlıyoruz. Tasarlayıp ürettiklerimiz, tesislere ve proseslere özel, terzi usulü mühendislik ürünleridir. Ekibimizin, sektördeki tüm gelişmeleri takip etmesi, kurum içi eğitimler ve sektöre ilham veren fikirlerle çalışması, yüksek verimli ürünlere ve akılcı çözüm önerilerine dönüşüyor ve müşteriye sunuluyor.

Pompa teknolojilerinizle hangi sektörlere çözüm sunuyorsunuz? Ön plana çıkan bir ürün/çözüm/uygulama alanı var mı?

Şirketimiz, rafta hayata katılmayı bekleyen standart ürünler yerine, ülkemizde üretilmeyen ve yurtdışından tedarik edilen katma değeri yüksek ürünlere odaklanıyor. Ağırlıklı olarak demir-çelik, maden, gıda, enerji ve kâğıt sektörü için çalışıyoruz. Bu sektörler, kusursuzluğu talep eden önemli sektörlerdir. Bu yüzden, tüm ayrıntıları ustalıkla, deneyimle, bilimle, teknolojiyle ve hiçbir ayrıntıyı kaçırmadan baştan sona müşteriyle temas halinde çalışıyoruz. Kurumlarla, tesislerle direkt çalışmanın yanında, anahtar teslim iş yapan EPC, proje firmaları ve yüklenici firmalar müşteri portföyümüzde ağırlıkla yer almaktadır. Müşterinin anlık değil, uzun vadeli memnuniyetini ve güvenini sağlamak, temel politikamızdır.

Enerji ve kaynak kullanımının önemi her geçen artıyor. Bu alanda yürüttüğünüz Ar- Ge çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bahsetmiş olduğumuz gibi zaten bütün ürünlerimiz terzi usulü üretildiği için pompa ve sistem verimliliği en yüksek seviyelerde müşteriye sunuluyor. Bu da, kaynaklarımızın israfından kaçınarak, geleceğe daha yeşil, daha temiz bir dünya bırakma hedefiyle mümkün. Mühendislerimiz pompalarımızın tasarımlarını her yeni projede daha da geliştiriyor, sanal ve fiziksel saha testleri yürütüyor ve olası verim kayıplarını ürün daha tasarım aşamasındayken önlüyor. Modüler yapıda tasarlanmış ürün grupları hem imalata hem de müşteriye zaman ve para kazandırıyor, hem de kaynakların en iyi şekilde kullanılmasına olanak sağlıyor.

Ürünlerinizle hem yurt içine hem de yurt dışına çözümler sunuyorsunuz. Göksan Pompa’nın iç pazar ve ihracat faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz? Hangi ülke ya da bölgelere ürün satışı gerçekleştiriyorsunuz?

İnsanın su ihtiyacı hayat devam ettikçe hiçbir zaman bitmeyecek. Bu sebeple, iç ve dış pazarlarda uzun süredir devam eden ve çoğalan müşteri ilişkilerimiz, dolayısıyla büyüyen bir portföyümüz bulunuyor. Sektördeki ve dünyadaki bilinirliğimizi anahtar çözümler ürettiğimiz müşterilerimize ve onların bizi önermesine borçluyuz diyebilirim. Mesela örnek verecek olursak firmamız Siemens Enerji grubunun Türkiye’deki tek pompa tedarikçisidir. Bunun gibi birçok global firma ile çalışmakta olup, 61’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Yani dünyanın her yerindeyiz.

2022 yılını nasıl geçirdiğinizi ve 2023 yılının nasıl devam ettiğini aktarır mısınız? Üretim, ihracat ve sunduğunuz çözümlerde rakamlar ne gösteriyor?

Pandemi ile birlikte Avrupa’da ve Amerika’da üretimin aşırı derecede yavaşlaması Türkiye’ye artan üretim miktarı olarak yansıdı. Açıkçası bizi de olumlu yönde etkiledi. Dünyanın önde gelen markaları, Türkiye’de dünya kalitesinde üretimler gerçekleştiren, bizim gibi firmalarla tanışma fırsatı buldu. Her geçen yıl bir önceki yıla göre büyüme ve gelişme kat ediyoruz. Yeni çözüm ortaklarımız artıyor. Güncel müşterilerimizle de sürekli irtibat halindeyiz. Biz hep uzun soluklu birliktelikler arayışındayız. Hedefimiz müşterilerimizi sadece satış anında mutlu etmek değil, satış sonrası saha ve mühendislik hizmetlerimizle 360 derece bir çözüm ortaklığı sunmak. Zaten bunu sağladıktan sonra büyümemek mümkün değil…

Göksan Pompa’nın gelecek dönem hedef ve beklentilerini iletir misiniz? Yeni proje, yatırım çalışmaları ya da gelecek dönem piyasaya sunacağınız yeni bir ürününüz var mı?

Mühendislik çalışmalarımız hiçbir zaman bitmiyor. Kendimizi ve ürünlerimizi sürekli güncelliyoruz. Yeni ürün tasarımlarıyla müşterilerimize güncel çözüm önerileri sunuyoruz. Tabii ki hedefte yeni projelerimiz de var. Bu yıl Ekim ayında, Sodex’te ürüne dönüşmüş yeni fikirlerimizi de sergileyeceğiz, bekleriz. Ayrıca şimdiden katılımcı olarak bulunacağımız 2024 yılında yurt dışında gerçekleşecek sektörümüzün en büyük iki fuarı için hazırlıklara bugünden başladık. Durmak yok, yola devam.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Genel

Technotrans, H2HoWi Projesi’nin parçası olarak yeşil hidrojen elde ediyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Sıvı teknolojisi çözümleriyle; soğutma ve sıcaklık kontrolü, filtrasyon ve ayırma ile pompalama ve püskürtme sistemlerinde uzman isimlerden biri olan Technotrans, ‘H2HoWi Projesi’nin parçası olarak yeşil hidrojen elde ediyor. Şirket binasındaki ısı tedarikinin iklim dostu bileşeni olarak artık yeşil hidrojeni kullanan Technotrans, Westenergie AG’nin yan kuruluşu olan dağıtım şebekesi operatörü Westnetz ile H2HoWi Araştırma ve Geliştirme Projesi’nin bir parçası olarak, Dortmund yakınlarındaki yaklaşık 500 metre uzunluğundaki kamu doğal gaz boru hattını yüzde 100 yeşile dönüştürüyor. 2022’nin Ekim ayında Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomi, Sanayi, İklim Eylemi ve Enerji Bakanı Mona Neubaur tarafından resmi olarak başlatılan projenin 2023’ün sonuna kadar devam edeceği tahmin ediliyor. H2HoWi Projesi’nin ortağı Technotrans, binalarına ısı sağlamak için iklim nötr hidrojen kullanan üç şirketten biri olarak dikkat çekiyor. Firmanın KfW-55 üretim tesisinde halihazırda fotovoltaik sistem ve ısı pompası bulunuyor.

Konuyla ilgili konuşan Technotrans SE Yönetim Kurulu Sözcüsü Michael Finger, “Sürdürülebilirlik, iklim koruma ve çevre dostu enerji kaynaklarının artan kullanımı, technotrans Group’un stratejisinin ayrılmaz bileşenleridir. Bu nedenle, bu projeye katılımımız iklim nötrlüğüne ulaşmada önemli bir adım” ifadelerini kullanıyor.

Technotrans, yakın zamanda dünya çapındaki tüm konumlarında 2030 yılının sonuna kadar iklim açısından nötr üretime geçmeyi resmi olarak taahhüt etti. Yeni açıklanan bu hedef, şirketin “Future Ready 2025-Geleceğe Hazırlık 2025” stratejisinin bir parçası olarak önceki “Çevresel-Sosyal-İdari (ESG)” hedeflerini tamamlıyor. 

Kaynak: www.technotrans.com

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Genel

İ-MAK’ın doğudaki partneri Çayırağası Redüktör, kaliteyi sektörel uzmanlığıyla güçlendiriyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Endüstrideki uzun yıllara dayanan tecrübesiyle 2002 yılından bu yana güç aktarım ve pompa sektörlerine hizmet veren Çayırağası Redüktör, güç aktarım ve sıvı transferleri konusunda uzmanlaşmış kadrosuyla sunduğu satış öncesi ve sonrası hizmetlerini, stoklu ürün gamıyla destekliyor. Ürünlerinin esnekliğiyle dünyanın birçok noktasında endüstrinin hemen hemen her alanına çözümler sunan İ-Mak Redüktör’ün Güney Doğu ve Doğu Anadolu’daki 20 yıllık iş ortağı olan Çayırağası Redüktör; uzman kadrosu, bölgesel etkinliği, satış öncesi ve sonrası hizmetleriyle İ-Mak kalitesine güç katıyor.

Sektöründe lider birçok markanın bayiliğini üstlenen Çayırağası Redüktör’ün Genel Müdürü Nuri Çayırağası, İ-MAK Redüktör’le olan iş ortaklıklarına odaklandığımız röportajda firmanın faaliyetlerini Güç Aktarım’a değerlendiriyor.

Çayırağası Redüktör’ü tanıyabilir miyiz?

İhsan Çayırağası önderliğinde sanayi sektörüne makine, kalıp imalatı ve demir-çelik faaliyetleri ile yıllarca katkıda bulunmuş olan firmamız, 2002 yılından bu yana güç aktarım ve pompa sektöründe hizmet vermektedir. 

Çayırağası Redüktör Ailesi olarak; redüktör, elektrik motoru, elektromanyetik fren ve kavrama grupları, vibrasyon motoru, endüstriyel tip santrifüj ve kızgın yağ pompaları ile vakum ve dişli pompa satışlarını yapıyoruz.

Endüstriye sunduğunuz hizmetler ve sektörde sizi farklı kılan özelliklerinizden söz edebilir misiniz?

Başta makine imalatı ve tüm sanayi endüstrisi olmak üzere, güç aktarım ve sıvı transferleri konusunda uzmanlaşmış kadromuz, satış öncesi ve sonrası ikili müşteri ilişkilerimiz ve stoklu ürün gamı, bizi farklı kılan hizmetlerimizdendir.

Ürün yelpazeniz ve çözümleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Portföyünüzde hangi markalar yer alıyor?

Firmamız uzun yıllardır sektöründe lider konumdaki firmaların bayiliklerini yapmaktadır. Bayiliğini üstlendiğimiz markalar arasında; İ-MAK Redüktör, VOLT Elektrik Motorları, EMF Elektromanyetik, ABB, KEM-P, POM-VAK Pompa Makine, Miksan Motor, Yıldız Pompa ve Sempa Pompa yer alıyor.

İ-Mak Redüktör’le olan partnerliğiniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

İ-MAK Redüktör ile olan iş ortaklığımız yaklaşık olarak 20 yıla dayanıyor. Bu uzun süreli beraberliğimizin altında; bayisine olan desteği, yeni yatırımlar, geniş ürün yelpazesi ve en önemli yatırımı olan Ar-Ge ile sürekli yeniliklere açık bir firma olması yer alıyor. Ürünlerimizi İ-Mak Redüktör kalitesi adı altında, gönül rahatlığıyla pazara sunabiliyoruz.

Firmamız, İ-Mak Redüktör’ün Güney Doğu ve Doğu Anadolu bayiliklerini yürütmektedir.

Genel olarak stoklu çalıştığımız ürün grupları arasında helis dişlili, sonsuz vidalı, konik dişlili, paralel milli ve vinç serisi ürünler yer alıyor.

İ-Mak Redüktör markası sahada hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor?

Zamanında tedarik, geniş ürün yelpazesi, yeterli Ar-Ge yatırımı ve müşteri odaklı kalite anlayışı İ-Mak Redüktör’ün sahadaki en büyük artıları olarak sıralanabilir.

2022 yılının son çeyreğine girmiş durumdayız. Yılı nasıl geçirdiğinizi aktarır mısınız? Satış, satış sonrası hizmet ve diğer çözümlerinizde rakamlar ne gösteriyor? 

2021 yılında yaşanılan global kriz ve olumsuz dalgalanmalar, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bizleri olumsuz etkilemiştir. Gerek iş ortaklarımız ile yapmış olduğumuz istişareler ile gerekse doğru stok yapma konusundaki tecrübemizle zor günleri beraber aşmayı başarmış durumdayız.

Çayırağası Redüktör’ün kısa ve uzun vadeli hedef ve beklentilerini iletir misiniz?

Ülkemiz ekonomisinde umarım, bugün olduğu gibi gelecek yıllarda da sanayi çarkları son hız dönmeye devam eder. Çayırağası Redüktör ailesi olarak biz üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız. Her zaman dediğimiz gibi; bizimle çalışmak, işinize gelecek…

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com