Limitor şirkeri, Elektrikli Vana Aktüatörleri üretimini, kurulduğu 1986 yılından beri sürdürmektedir.
Üretmekte olduğumuz elektrikli aktüatörlerin tek başına bir GTİP numarasına sahip olmaması, ürünlerin ülke sanayisinde ve ekonomisindeki yerini belirlemekte eksik kalınmasına neden olmaktadır. Ürünün katkı payının belirsizliği, hem değerinin bilinmemesine hem de olası yatırım alternatiflerinin yaratılmamasına neden olmaktadır.
Elektrikli aktüatörlerin başka bir ürün grubunun aksam ve parçası olarak görünmesi, yerli kullanımına gösterilmesi gereken önemi de azaltmakta, bu durum kamu alımlarında, ihalelerde göz ardı edilmektedir.
848190 GTİP no.su ile musluklar, valfler vb. cihazların aksam ve parçaları adı altında yer alan elektrikli aktüatörlerin, Türkiye’de kendisine ait GTİP numarasına sahip olmaması en büyük eksikliklerden biridir. Bu durum, sektörel sorunların çözümünde ortak kullanılan diğer bileşenler; vanalar, pompalar, borular vb. kadar olmazsa olmaz bir ürün olan elektrikli aktüatörler hakkında bilgi eksikliğine neden olmaktadır.
Yurtdışında 84819090 kodu kullanılmaktadır. Türkiye’de ise sadece 848190. Dolayısıyla bu üründen ne kadar ve hangi ülkeden ithal edilmekte, ne kadar üretilmekte, hangi ülkeye ve ne kadar ihraç edilmekte, ülke ekonomisine katkısı ne kadardır, ölçümü yapılamamaktadır.
Ürünlerin birbirlerinden daha değerli ya da daha değersiz diye ayrımını yapmaksızın, 03 ile Gtip numarası başlayan listeyi incelerseniz, “Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar, diğer omurgasızlar” başlığı altında, envai çeşit ithal balığın 8 haneli Gtip numarasına ulaşabilirsiniz. Örnk.
030269410000 BAKALYARO balığı (taze – soğutulmuş)
030194900000 PASİFİK MAVİ YÜZGEÇLİ ORKİNOSU
030195000000 GÜNEY BÖLGESİ MAVİ YÜZGEÇLİ ORKİNOS
Olması gereken de aslında budur. Her ürünü tanımlamak, girdi çıktısını görmek.
Buna karşın ülkemizde petrokimya, demir ve çelik, çimento, gıda, temiz ve pis su arıtma tesisleri, nükleer ve termik santraller ve barajlar dâhil her türlü akışkanın kontrolünde, vana ve kapakların uzaktan açılıp kapanmalarını sağlayan aktüatörlerin Gtip numaraları tanımlanmamıştır.
Bilgi en önemli güçtür. Hangi ürünü üretmek, hangisinin üretimi ile ilgilenmemek gerektiğine istatistiki birtakım bilgiler ile karar verilirse gerçekçi olur. Ekonominin en temel kuralı. Talep varsa arz yaratırsınız. Talep yoksa yatırım yapmaya da gerek olmaz, ürünü üretmek için emek ve para harcamaya da.
Vana ve kapaklarda kullanılan elektrikli aktüatörlerin tek başına GTİP numarasının olmayıp, “valfler vb. cihazların aksam ve parçası” gibi görünmesinden dolayı, yerli veya ithal ürün olarak ayrımı yapılabilen ürünlerin alımında, elektrikli aktüatörlerin yerli ya da yabancı ürün mü olduğuna dikkat edilmemektedir.
Yazının devamını okumak için lütfen buraya tıklayınız.