Dozaj pompaları, pozitif deplasmanlı pompa türünden diyafram pompalarına verilen isimdir.
Dozaj pompaları temelde büyük bir hassasiyet değerine sahip dozlama cihazları olarak üretilirler. İçme suyu ve havuz klorlama işlemlerinin yanı sıra zirai sulamada da tercih edilen pompa türleridir. İki çekvalf ile emiş ve basma işlemi gerçekleştiren bu pompa çeşitleri, debiyi diyaframın hareketi ile sağlar.
Dozaj pompalarının hızı üzerlerinde bulunan panel aracılığı ile ayarlanabilir. Çalışma aralığını arttırmak için, daha büyük diyafram pompalarına bir frekans dönüştürücü bağlanabilir.
Daha küçük diyaframlı pompalarda diyafram, bir elektromıknatısa bağlı olan biyel kolu ile etkinleştirilir. Böylece bobin tam olarak gereken strok sayısını alır. Daha büyük diyafram pompalarında, diyafram tipik olarak motor tahrikli bir eksantrik mili tarafından etkinleştirilen biyel koluna monte edilir. Üçüncü tip bir diyafram pompasında ise diyafram, eksantrik olarak tahrik edilen bir biyel kolu ve bir step motor veya asenkron motor tarafından etkinleştirilir. Bir step motor sürücüsü pompanın dinamik alanını artırır ve dozlama hassasiyeti önemli ölçüde artırılır. Bu konstrüksiyon ile artık strok uzunluğunu ayarlamak gerekmez, çünkü biyel kolu doğrudan diyaframa monte edilir. Sonuçta optimize edilmiş emme koşulları sağlanır ve mükemmel çalışma özellikleri ortaya çıkar.
Nerelerde kullanılır?
Dozaj pompalarının kullanım alanı son derece geniştir. Su arıtma sistemleri bu tarz pompaların en çok kullanıldığı alanlardan biridir. Bununla birlikte gıda işleme ve tarım uygulamaları, tıbbi üretim ve hayvancılık gibi alanlarda da kullanılan pompa çeşitleridir.