Enerji santralının önemli temel bileşenlerinden biri türbin bypass sistemidir. Son 50-60 yılda gelişmiş, operasyonel esneklik kazanmış ve bileşenlerini koruyabilecek duruma gelmiştir.
Türbin bypass vanaları, enerji santralındaki en kritik vana tipidir. Uygun boyutlandırma , uzun ömürlü işletme için doğru dizayn ve aksesuar entegrasyonu önemli bir rol oynamaktadır.
Turbine bypass vanaları sürekli çalıştırılmazlar, ancak çalıştıklarında güvenilir ve hızlı bir şekilde görevinlerini yapmaları gerekmektedir. Ana görevi buhar şartlandırmasıdır. Bu,
Kazan tarafından üretilen fakat beklenmeyen veya geçici koşullar sebebi ile türbinden geçemeyecek olan buharın basınç düşüşü ve de aşırı ısıtma görevi anlamına gelir..
Türbin bypass vanası tarafından muamele yapacağı buhar miktarı tamamen tesisin anlayışına bağlıdır. Bu aralık genelde %30 ile %100 arasındadır.
Türbin bypass vanalarının temel görevi,
Aşağıda tanımlanan durumlarda, buharı ana buhar hattından cold reheat hattına veya hot reheat hattından kondensöre yönlendirme yapmaktır.
Kazanın çalıştırılmasında (soğuk, sıcak ya da aşırı ısıtılmış)
Türbin bypass vanaları çalıştırma esnasında, izin verilen sıcaklık ve basınç geçişlerini minimumda tutar. Ayrıca Boiler / HRSG’den gelen buharın, buhar türbinine girişi için buharın uygun koşullara getirilmesini sağlar ki bundan sonra türbin kelebek vanası açılır ve paralelinde türbin bypass vanasını kapanır.
Türbinin çalıştırılması esnasında
Türbine giden buharın regülasyonunu yapar. Türbin giriş vanalarının açılması ile beraber TBV kapanmaya başlar.
Normal işletme esnasında
TBV, ansızın oluşabilecek aşırı buharı sistemden uzaklaştırabilir ve böylece basınç piklerini engeller.
Arıza esnasında
TBV, kazan içindeki buhar basıncı ve ana buhar hattındaki basıncın maksimum izin verilen değeri aşmamasını sağlar. Haliyle kazan tarafından üretilen tüm buharı yeniden ısıtma hattına veya kondensöre yönlendirebilir.