Asenkron motor veya indüksiyon motor; stator, rotor, mil, gövde, yataklar, kapaklar, pervane, muhafaza taşı ve aktarma organları gibi mekanik bileşenlerden oluşur.
İndüksiyon motor veya asenkron motor, bir çeşit AC elektrik motorudur. İsminden de anlaşılacağı gibi asenkron motorları senkron motorlardan ayıran temel özellik dönme hızının sabit olmaması yani asenkron olmasıdır. Alternatif akım asenkron motora ulaştığında senkron hız alanı da denen sargıların manyetik alanında elektromanyetik indüksiyon meydana gelir. Ortaya çıkan kuvvet rotoru döndürür. Rotorun dönme hareketi elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürmüş olur.
Asenkron motorlar rotor tipine göre iki farklı türde üretilir:
- Kafes rotorlu asenkron motorlar
- Rotor sargılı (bilezikli) motorlar
Asenkron motorlar, farklı motor türlerine kıyasla daha düşük maliyetli oluşlarıyla öne çıkar. Ayrıca bakımı görece daha kolay ve daha uzunlu motor çeşitleridirler. Patlayıcı ortamlarda kullanım için de son derece uygun seçeneklerdir.
Asenkron motor nerelerde kullanılır?
Asenkron motorlar, özellikle imalat sanayiinde son derece yaygın bir şekilde kullanılmakla birlikte, başlıca şu ürün ve sistemlerle yoğun olarak kullanılırlar:
- Konveyör sistemleri
- Vinç ve kaldırma sistemleri
- Fanlar ve üfleyiciler
- Kompresörler
- Asansörler
- Santrifüj pompalar