Hidrojen endüstrisi için hem vana hem de otomasyon çözümleri sunan Valmet, Finlandiya merkezli araştırma kuruluşları ve 15 endüstriyel ortak, hidrojenin yer altında depolanmasını geliştirecek Hydrogen UnderGround (HUG) adlı öncü bir araştırma projesinde güçlerini birleştiriyor.
Finlandiya’da bu ölçekte kamuya açık ilk hidrojen depolama çalışması olan girişim, daha sürdürülebilir bir enerji geleceğine geçişte kritik bir bileşen olan hidrojenin yer altında depolanmasına odaklanıyor. Business Finland tarafından ortaklaşa finanse edilen proje, aynı zamanda Valmet’in Beyond Circularity Ar-Ge programı ve ekosisteminin bir parçası olarak, Valmet müşteri endüstrilerinin karbon nötrlüğü geçmesini sağlamayı ve yeşil geçişi kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Hidrojenin yer altında depolanması, yeşil hidrojen değer zincirinde hidrojen üretimi ve talebinin dengelenmesinde kritik bir rol oynuyor. Hidrojenin yer üstünde depolanması, maliyet ve güvenlik nedenleriyle pratik değilken; ön incelemeler, yer altı depolamasının en uygun maliyetli ve büyük ölçekli güvenli seçenek olduğunu doğruluyor.
Hidrojen endüstrisine hizmet verme konusunda 50 yılı aşkın deneyime sahip olan Valmet, projeye değerli teknoloji bilgisi getiriyor. Şirketin portföyü hidrojen endüstrisi için hem vana hem de otomasyon çözümlerini kapsıyor. Valmet, HUG projesine aktif olarak katılarak hidrojen depolama teknolojilerinin ilerlemesine katkıda bulunuyor ve daha yeşil, daha sürdürülebilir bir enerji ortamına doğru küresel geçişi destekliyor.
Konuyla ilgili konuşan Valmet Akış Kontrol, Yenilenebilir Enerji ve Gaz Birimi Direktörü Ville Kähkönen, “Uzun deneyimimiz ve kapsamlı portföyümüz hidrojenin endüstriyel kullanımındaki çoğu uygulamayı kapsamaktadır. Bugün Valmet, elektrolizden karbon geri kazanımına kadar hidrojen uygulamaları için çok çeşitli segment, kelebek, bilyalı ve diğer vanalar sunmaktadır. Vanalar, 700 °C’ye kadar sıcaklıklarda çalışan hem düşük hem de yüksek basınçlı elektrolizörlerde çalışır. Valf portföyü, şu anda en yaygın teknolojinin alkali, PEM ve SOEC elektrolizörleri olduğu farklı elektrolizör türlerini kapsamaktadır. Valmet’in Akış Kontrol portföyü aynı zamanda yüksek sıcaklık ve basınçları da kapsamaktadır” açıklamasında bulunuyor.
HUG araştırma projesi, tüm hidrojen üretim ve tüketim ekosistemi için de gerekli olan depolama konseptlerinin kritik otomasyon teknolojisi sorularına da yanıt arıyor. Bunlar arasında güvenlik de yer alıyor. Kentsel bir alanda büyük ölçekli bir yer altı depolama tesisi planlanırken güvenlik çok önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Valmet’in kısa süre önce piyasaya sürdüğü web tabanlı Valmet DNAe Dağıtılmış Kontrol Sistemi, sorunsuz veri güvenliği, iş birliği ve bilgi akışı sağlıyor.
Valmet Proses Otomasyonu ve Otomasyon Sistemleri Direktörü Juha Pekka Jalkanen, “Valmet DNAe Dağıtılmış Kontrol Sistemi, zorlu proses kontrolü için tasarlanmış olup performans ve kullanılabilirliği vurgulamaktadır. Sistem mimarisi tasarım gereği siber güvenliklidir ve insanların organizasyon genelinde daha iyi performans göstermelerini ve iş birliği yapmalarını sağlayacak bir tasarım felsefesiyle geliştirilmiştir” diyor.