Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu ve Danimarka Bölgesel Isıtma Derneği’nin ortak organizasyonu olan “Sürdürülebilir ve Enerji Verimli bir Gelecek için Bölgesel Enerji Sistemleri Konferansı ve İkili Görüşmeleri”, 29 Kasım Çarşamba günü Swissotel’de gerçekleştirildi. Konferans, bölgesel enerji sistemleri ve enerji verimliliği alanında öncü Danimarkalı ve Türk uzmanları, sektör derneklerini ve firmaları bir araya getirdi.
Danimarka Enerji, Binalar ve İklim Bakanlığı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği (JKBB), Dış İlişkiler Ekonomik Kurulu (DEİK) ve Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği (TÜRKOTED) tarafından desteklenen konferansta katılımcılar, ikili görüşmeler ve yuvarlak masa toplantıları aracılığıyla, Türkiye bölgesel enerji sektöründeki gelişmeleri ve fırsatları da yakından öğrenme şansı buldu.
Danimarka Büyükelçisi Svend Olling, Yenilenebilir Enerji Genel Mdürlüğü (YEGM) Müdür Yardımcısı Ramazan Usta ve Türkiye-Danimarka İş Konseyi (DEİK) Başkanı Alper Önoğlu açılış konuşmalarında Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeline ve Danimarka ile Türkiye enerji bakanlıkları arasında yürütülen stratejik iş birliği anlaşmasına değindi. Stratejik iş birliği anlaşması bölgesel ısıtma ve soğutma sektörüne odaklanıyor.
Ardından “Türkiye’nin Bölgesel Enerjiyle İlgili Vizyonu ve Danimarka Modeli” başlıklı panele geçildi. Danimarka Bölgesel Isıtma Derneği’nden Lars Hummelmose, Danimarka Enerji Ajansı’ndan Ole Odgaard, Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği Başkanı Yavuz Aydın, ODTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna sunumlarını gerçekleştirdiler.
Grundfos CEO’su Mads Nipper ilham verici bir sunum yaptı
Daha sonra Grundfos CEO’su Mads Nipper ilham verici bir sunum gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük pompa üreticilerinden olan Grundfos’un 72 yıl önce kurulmuş bir şirket olduğunu belirten Nipper, yıllık 16 milyon pompa ürettiklerini belirtti.
Sunumunda sürdürülebilirliğin önemine vurgu yapan Mads Nipper, bunun eskiden işletme lisansı için gerekli bir prosedür olarak görüldüğünü fakat artık varlık sebebi haline geldiğini belirtti. Şirket olarak bir sürdürülebilirlik departmanlarının bulunmadığını belirten Grundfos CEO’su, şirket bünyesindeki 18 bin kişinin sürdürülebilirlik için çalıştığını belirtti. Türkiye’de ve dünyada pompa kaynaklı içme suyu israfına dikkat çeken Nipper, teknolojik inovasyonla bu kayıpların azaltılabileceğini belirtti.
Danfoss’tan Bobic: “Enerji tasarrufuyla refahı artırmaya uğraşıyoruz”
Daha sonra “Sürdürülebilir ve Verimli Bölgesel Enerji Sistemleri Uygulamaları, Danimarka’dan Örnek Uygulamalar” başlıklı panele geçildi. Panelin ilk sunumunu Danfoss Global Bölgesel Enerji Kıdemli İş Geliştirme Direktörü Miha Bobic yaptı. Enerji verimliliği konusunda faaliyet gösteren bir şirket olduklarını belirten Bobic, enerji tasarrufuyla refahı artırmaya uğraşıyoruz dedi. Dünyadan örneklerle enerji verimliliği uygulamalarını dinleyicilere aktaran Bobic, doğru teknolojiyle atıktan enerji üretme örnekleri verdi. Miha Bobic, Türkiye’den de Soma termal linyit enerji santrali uygulamasını ve şirket olarak bu tesise verdikleri destekleri aktararak sunumunu noktaladı.
Bobic’in ardından Kamstrup şirketinden Christophe Dupouy bir sunum gerçekleştirdi.
Öğleden sonra yapılan panallerde de enerji verimliliğiyle ilgili çözümler ve bölgesel enerji ve yenilenebilir enerji finansmanı konusunda bilgiler, uzmanlar tarafından dinleyicilere aktarıldı.
“Sürdürülebilir ve Enerji Verimli bir Gelecek için Bölgesel Enerji Sistemleri Konferansı” yuvarlak masa toplantıları ve ikili görüşmelerle sona erdi.