Connect with us

Genel

Sanayide alçak gerilim AC motor seçiminde dikkat edilmesi gereken temel kriterler

Yayın Tarihi:

on

OMEC AC motorlarında sırası ile IP koruma sınıfları, soğutma biçimleri, yapı şekilleri ve gövde büyüklüklerinin açıklamaları:

Koruma sınıfı, IP derecesinin genel anlamı

Orijinal ismi International Protection olan IP, uluslararası koruma olarak ifade edilmektedir. Bu iki harfi, iki rakam takip etmektedir. Bu rakamlardan ilki katı cisimleri ifade ederken, ikincisi suyu ifade etmektedir. Gerek katı cisimleri ifade eden ilk rakam gerekse de suyu ifade eden ikinci rakam “mutlak değer” olarak arttıkça, motorun da genel anlamdaki dış etkenlere karşı korunmasının artmakta olduğu anlaşılmaktadır. 

Örneğin IP55 koruma, IP54 korumaya oranla suya karşı bir derece daha yüksek koruma içermektedir. Yine aynı mantıkla, IP65 koruma da IP55 korumaya oranla katı cisimlere karşı bir derece daha yüksek korumaya sahiptir. Omec’te IP68 korumaya kadar özel tasarım elektrik motoru imalatı, üretim kapsamı dahilindedir. 

IP55 koruma ne anlama gelmektedir? 

  • Fiziki temasa karşı tam koruma,
  • Yabancı katı cisimlere karşı tam koruma (toz partikülleri dahil),   
  • Her yönden gelen su püskürtmelerine karşı koruma.

IP23 koruma ne anlama gelmektedir?  

  • Fiziki temasa karşı koruma,
  • Yabancı katı cisimlere karşı koruma (12 mm’den daha büyük partiküller),
  • Düşeye 60° açı ile gelen su püskürtmelerine karşı koruma.

Sanayide birbirinden farklı sektörlerde ve birbirinden farklı uygulamalarda, işletmecilerin ihtiyaçlarına göre uygun yapı ve koruma şeklinde Omec AC motorlarımızı imal edip kullanıcıların hizmetine sunabiliyoruz. Özellikle suya karşı ek korumanın arandığı denizcilik sektörüne, özellikle de gemilerde güverte üstü/altı, sintine, tersane, liman vinçleri gibi uygulamalara özel olarak suya karşı yüksek koruma içeren Omec AC motorlarımızı; en uygun çözümler halinde müşterilerimizin en yüksek performanslı kullanımına sunabiliyoruz. Bunun yanı sıra katı cisimlerde (min. ebatlardaki/oranlardaki toz partikülleri dikkate alınarak) ihtiyaç duyulan yüksek korumalara cevap verebilecek uluslararası koruma sınıflarına sahip Omec AC motorlarımızı, yine hassas uygulamaları arayan tüm müşterilerimizin hizmetine sunabiliyoruz.

Soğutma şekilleri, genel soğutma metotları

IC411 tip soğutma şekli: TEFC, tam kapalı, gövde yüzeyi soğutmalı IEC normuna uygun olarak tüm Omec AC motorlarımızda standart soğutma biçimidir.

IC416 tip soğutma şekli: Tam kapalı, gövde yüzeyi soğutmalı, harici soğutma fan tertibatlı IEC normuna uygun olarak, arzu edildiğinde Omec AC motor ürün yelpazemizde mevcuttur.

IC01 tip soğutma şekli: Doğal soğutmalı, açık gövde motorlar ihtiyaç duyulduğunda, Omec AC motor yelpazemizde mevcuttur.

IC410 tip soğutma şekli: Pervanesiz motorlar, ihtiyaç duyulması halinde, Omec AC motor ürün yelpazemizde mevcuttur. 

IC611 tip soğutma şekli: Isı değişimli motorlar, ihtiyaç duyulması halinde, orta gerilim Omec AC motorları yelpazemizde mevcuttur.

Motor yapı şekilleri

Alçak gerilim Omec AC motorları, sanayinin çeşitli kollarındaki uygulamaların gerektirdiği tüm elektrik motoru – iş makinesi bağlantı şekillerine cevap verebilecek yapıda inşa tipi çeşitliliğine sahiptir. Müşterilerimizden gelen teknik talepler doğrultusunda, en uygun yapı inşa şeklinde motorlarımızı üretip uygulamanın ihtiyacına sunabilmekteyiz. 

En çok üretilip satışlarını gerçekleştirdiğimiz Omec AC motorlarımızdaki yapı inşa şekillerine örnek olarak sırasıyla; IMB3-Ayaklı, IMB5-Flanşlı ve IMV1-Flanşlı ile Kanopili yapıyı gösterebiliriz. Ayrıca makine imalatı sektöründe genellikle tercih edilen IMB14-Flanşlı yapı da en çok üretip satışını gerçekleştirdiğimiz motor yapı inşa tiplerimiz arasında yer alıyor. Aşağıdaki görsel, bir konveyör bant uygulamasına örnektir. Elektrik motoru, dişli kutuya direkt olarak bağlanmıştır.

Aşağıda birbirinden farklı Omec AC motor yapı inşa şekillerimiz yer almaktadır:

En çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri; flanşlı istenilip, düşey düzlemde çalışacak olan motorlarda, mil yönünün yukarı veya aşağı yönlerden hangisine doğru olduğunun doğru şekilde analiz edilmesidir. Gerektiğinde koruyucu şemsiye (kanopi) uygulamada söz konusu elektrik motoruna eklenmelidir. Konuya yönelik tüm detaylar, güncel Omec motor kataloğumuzun yer aldığı web sitemiz ‘www.omecmotors.com’da yer almaktadır. 

Motor gövde büyüklüğü

Aşağıdaki görsel, motor gövde büyüklüğünün, mil yüksekliğinin ne anlama geldiğini anlatmaktadır. Elektrik motoru gövdesinden alınabilecek motor mil çıkış gücü, IEC normlarına uygun olarak kataloglarda belirtilir. Motorun gövdesi büyüdükçe gerek milinden iş makinesine vereceği kW mil gücü gerekse de çalışma verimi değerleri yükselmektedir. Örneğin, 180M gövdede 18,5 kW mil çıkış gücü verebilen 4-kutuplu (1500rpm) bir Omec AC motor, aynı mil çıkış gücünü bir alt gövde büyüklüğü olarak 160 gövdeden de verebilmektedir. Bu tip elektrik motorları literatürde “kompakt gövde motorlar” veya “artırılmış güçlü” motorlar olarak adlandırılmaktadır. Bu tip motor seçimleri, çoğunlukla işletmelerdeki motor yedeklemesi sırasında, iş makinesinin bulunduğu ortamdaki mekanik boyutların darlığından ve yeni motorun da bu dar alana sığabilme mecburiyetinden kaynaklanabilmektedir.

AC motor seçiminde izlenmesi gereken genel metodoloji

İhtiyaca uygun doğru elektriksel ve mekanik özelliklere sahip bir elektrik motorunu seçebilmek için izlememiz gerekli olan adımları, sırası ile maddelemek istiyoruz. 

Unutulmamalıdır ki bir işletmede tam performans ile çalışıp iş makinesini en doğru noktada tahrik edebilen bir elektrik motoru, müşterinin ihtiyacının en başından doğru tespit edilmesi ve buna uygun elektrik motorunun seçilip üretilmesi ve hizmete sunulması ile mümkün olabilmektedir. 

Aşağıdaki görsel, bir pompa uygulamasına örnektir. Elektrik motoru, iş makinesine direkt olarak kaplin vasıtasıyla bağlanmıştır.

Endüstride elektrik motorlarının en çok kullanılmakta olduğu başlıca uygulama ve en başta gelen sektörlere örnek vermemiz gerekirse; kompresör, fan ve pompa uygulamaları, dişli kutusu uygulamaları, konveyör bant ve vinç uygulamaları, arıtma teknolojileri, paketleme ve ambalaj sektörü, demir-çelik endüstrisi, kağıt ve çimento sektörlerini örnek gösterebiliriz. Tüm bu sektörlerdeki uygulamaların ana tahrik ürünü olan elektrik motorlarını doğru biçimde seçip tasarlayabilmemiz, sistemin genel çalışma performansı açısından önemlidir. 

Şimdi örnek bir uygulamaya cevap vermesi beklenen bir elektrik motorunun teknik olarak seçilmesindeki adımları en baştan sırayla inceleyelim. Göz önünde bulundurmamız gereken tüm teknik noktaların neler olduğunu aşağıda maddeleyelim:

  • Motorun çalışacağı şebeke değerleri: Besleme gerilimi, faz sayısı ve şebeke frekansı (Örneğin 3AC 50Hz 400V şebeke değeri veya 3AC 60Hz 380V şebeke değeri gibi).
  • Motorun çalışacağı düzen, elektrik motoru enerjilendiği vakit sürekli mi, yoksa kesintili mi çalışacaktır? (Farklı çalışma rejimleri, S1…S9) 
  • Motorun sahip olması istenilen koruma sınıfı: Dış etkilere karşı IP koruma sınıfı.
  • Motor kutup sayısı: Motor kaç kutuplu/devir (Rpm) değerinde olacaktır sorusunun yanıtının öğrenilmesi.
  • Motor anma gücü: Elektrik motorunun mil çıkışından kaç kW’lik gücün talep edildiği (bu durum mekanik olarak iş makinesinin ne kadar kW’lik bir güce ihtiyaç duyduğu ana fikrinden yola çıkılarak bulunur).
  • Motor yapı inşa şekli: Elektrik motorunun sahada iş makinesine bağlantısında kurulacağı yapı inşa şekli.
  • Ortam fiziki şartları: Elektrik motorunun çalışacağı ortam sıcaklık değeri, ortam yüksekliği, buradan oluşabilecek olası bir motor mil çıkış gücü düşüşünün dikkate alınarak motorun hesaplanması.
  • Bu veriler ışığında, uygun gövde büyüklüğündeki elektrik motorunun saptanması.
  • Elektrik motorunun en uygun soğutma sınıfının seçilmesi, varsa istenilen özel boya isteğine göre tasarlanması.
  • Elektrik motorunun şebeke üzerinden veya inverter (frekans çevirici) üzerinden çalışacağı bilgisinin net biçimde alınması ve son hali ile tüm maddeler doğrultusunda uygulamaya yönelik spesifik elektrik motorunun tüm detayları ile seçilmesi ve imalat planına alınmasıdır.

Aşağıdaki görsel, Omec Motor’un alçak gerilim elektrik motorlarındaki verimsel çeşitlilikler bakımından üretim ailesini göstermektedir:

buy kamagra 100mg

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

Dünya, yaşamın temel kaynağını hızla tüketiyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

1993 yılından bu yana her yıl 22 Mart tarihinde kutlanan; küresel ısınma kaynaklı yağış azlığı, aşırı buharlaşma, hızlı tüketim ve kirlilikle, diğer yandan vahşi sulama ve bilinçsiz su tüketimiyle anlamı her yıl artan Dünya Su Günü, 2024 yılında “Barış için sudan faydalanmak” temasıyla gerçekleştiriliyor. Suyun küresel barış, istikrar ve refah üzerindeki hayati rolünü öne çıkaran tema, aynı zamanda su kıtlığı, kirliliği ve suya eşit olmayan erişim gibi sorunların toplumlar ve ülkeler arasındaki gerilimleri artırabileceğini vurguluyor.

Konuyla ilgili küresel araştırmalar ise dünyada 785 milyon insanın suya erişemediğini ortaya koyarken, 2050′ye kadar her 4 kişiden en az birinin kronik veya tekrarlayan tatlı su kıtlığından etkilenen bir ülkede yaşayacağını öngörüyor. Farklı bir araştırmada ise, dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasının su kıtlığı çektiği, bu durumun önümüzdeki yıllarda artarak 2050 yılında 4 milyar insanı etkileyeceğini bildiriyor. 2023 yılının Kasım ayında yayınlanan son UNICEF raporuna göre, her 3 çocuktan 1’i (739 milyon) şiddetli veya çok şiddetli su kıtlığı olan bölgelerde yaşıyor ve iklim değişikliği bu durumun daha da kötüleşmesine yol açıyor.

Küresel su tüketimi sektör bazında incelendiğinde temiz suyun;

  • %69’u gıda ve tarım,
  • %21’i enerji ve endüstriyel,
  • %12’si içme suyu ve evsel tüketimde kullanılıyor.

Türkiye’de durum ne?

Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de ise, artan nüfusla birlikte kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarının 2030 yılında 1.200 metreküpe, 2040 yılında 1.116 metreküpe, 2050 yılında ise 1.069 metreküpe kadar düşmesi bekleniyor. Bu rakamlar, Türkiye’nin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna geleceğini gösteriyor. World Rescue Institute’nin (WRI) 2040 yılına dair oluşturduğu Su Stresi Haritası’na bakıldığında ise, ülkemizin su stresi seviyesinin artarak, 2040 yılında büyük bir bölümünün Yüksek Su Stresi ve Su Kıtlığı kategorilerinde yer aldığı görülüyor. Haritaya göre, Türkiye dünyada su stresi yaşayan 50 ülke arasında 32. sırada yer alıyor.

Yetkililer ise, son yıllarda bu duruma ilişkin önlemler almaya çalışıyor. 2023 yılının Kasım ayında su kaynaklarının etkin yönetimi ve verimli kullanımı amacıyla üst düzeyde koordinasyon ve iş birliği sağlaması için oluşturulan Ulusal Su Kurulu, 2024 yılının Ocak ayında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncülüğünde ilk toplantısını gerçekleştiriyor. Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su kullanımı ve iklim değişikliği etkilerinin bu şekilde artarak giderse; 6 yıl sonra nüfusun yüzde 49’unun, tarım alanlarının ise yüzde 78’inin su yetersizliği riskiyle karşı karşıya kalacağını söyleyerek, “Bu durumla yüzleşmemek için riski krize dönüşmeden yönetmemiz gerekiyor” açıklamasında bulunuyor.

Su Verimliliği Seferberliği başta olmak üzere, son yıllarda su kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı için birçok yatırım ve önemli düzenlemeleri hayata geçiren Türkiye, Ulusal Su Kurulu ile sektörel su tahsislerinin de değerlendirileceği su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejiler oluşturmayı hedefliyor.

“Su vatandır” vizyonu ve sloganıyla yürütülen bilinçlendirme çalışmalarını destekliyor, geleceğimiz için bu denli önemli bir alanda faaliyet gösteren tüm sektör paydaşlarımızın Dünya Su Günü’nü kutluyoruz.

Devamını Oku

Genel

Çevre ve Bütçe Dostu Isı Pompasına Talep Artıyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Baymak Isı Pompası

İklim krizinin etkileri ve pahalı enerji tüketimine alternatif çözüm sunan Isı Pompası, Türkiye pazarında yoğun ilgi görüyor. İklimlendirme sektörünün öncü markası Baymak, tek ürünle ısıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyacına cevap veren ısı pompası pazarında yüzde 50 büyümeyle, sektöre yön vermeye devam ediyor.

Dünyanın sürdürülebilirliğini tehdit eden tehlikeler arasında ilk sıraya yükselen çevre kirliliği ve iklim krizi ile pahalı enerji tüketimine alternatif çözüm sunan Baymak Isı Pompası, hem teknolojisi ve konforu hem de çevre dostu özellikleriyle tüketicide tam karşılık buldu. Enerjinin 80’ini doğadan yüzde 20’sini ise elektrikten sağlayan Baymak Isı Pompası, düşük enerji tüketimi ile dikkat çekiyor.

Yüksek Verimle Enerji Tasarrufu Sağlıyor

2030 dünya vizyonunda diğer elektrikli ısıtma sistemleri ile fosil yakıtlı kazanları geride bırakacağı öngörülen ısı pompalarında Baymak, Türkiye’de öncü rol üstleniyor. Enerji dönüşümünü temel alan vizyonuyla, hava kaynaklı ısı pompası ürünleriyle yüzde 80’e varan enerji tasarrufuna katkı sağlıyor. Doğa dostu, “Yenilenebilir Enerji Grubu”nun bir üyesi olan ısı pompası ailesi, evlerdeki iklim konforunu sağlamak için kullanılan “Split ve Monoblok Inverter” ayrıca yüksek kapasite Monoblok plus, havuz suyunu ısıtmak için kullanılan “Monoblok Havuz, evsel ve ticari işletmelerde sıcak su ihtiyacını gidermek için kullanılan “Monoblok Sıcak Su” ürünlerinden oluşuyor.

Isı pompası ile ısıtma-soğutma yapılabilirken, aynı zamanda bir boyler veya termoboyler ilavesiyle kullanılabilir sıcak su da elde edilebiliyor. Geleneksel ısıtma cihazlarından farklı olarak dış ortamın havasından aldığı enerji ile yüksek verim sağlayan ısı pompalarının bir PV sistemi ve güneş kolektörüyle birlikte kullanılmasıyla çok daha verimli bir sistem kurmak da mümkün. Isı pompası ürünleri uluslararası standartlarda da en yüksek puanla derecelendirildi. Gelecekte en etkin iklimlendirme teknolojilerinden biri olacağı öngörülen ısı pompasında Baymak, Avrupa ve uluslararası standartlara göre performans derecelendirmelerini onaylayan Eurovent tarafından, en yüksek verimlilik derecesi olan A+++ sertifikasyonuna sahip.

5 Kata Ulaşan Enerji Üretimi Sağlıyor

Baymak ısı pompaları, ısı enerjisini bir ortamdan diğer bir ortama taşıma prensibi ve elektrikle beslenen sistemiyle, 1 kW enerji harcayıp 5 kata ulaşan enerji üretimi sağlıyor. Ayrıca inverter olması sayesinde, üzerindeki sıcaklık sensörlerinden aldığı bilgiyle mekânın anlık ihtiyaç duyduğu ısıtmayı veya soğutmayı da sağlayarak, sadece ihtiyaç kadar elektrik tüketiyor. Elektrikle çalışması nedeniyle gazlı cihazlardaki riskleri de önlerken, kış aylarında split ve monoblok modellerde 65°C çıkış suyu sıcaklığı ve yaz aylarında soğutma özelliğiyle dört mevsim konfor sağlıyor. Fosil yakıt tüketimi olmadığı için gaz, duman, koku salınımı yapmayan ısı pompalarında baca gereksinimi de yok.

Bakteri Oluşumunu Engelliyor

Baymak IOTherm yeni nesil ısı pompaları, lejyonella fonksiyonu sayesinde, durgun suda oluşabilecek bakterilerin oluşmasını suyun sıcaklığını çok kısa süre içinde 60°C seviyelerine çıkararak engelliyor. Sıcak suyun uzun süre temiz ve sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilmesine katkı sunuyor. Sessiz çalışma seçeneğine sahip IOTherm ısı pompaları, haftalık ve günlük olarak da programlanabiliyor.

Kurulum ve Kullanım Kolaylığı

Baymak yeni nesil ısı pompaları, kurulum ve kullanım kolaylığı da sağlıyor. LCD ekranlı kontrol paneline sahip yeni nesil IOTherm ısı pompaları, tercihe göre bulunduğu odanın ortam sıcaklığına göre ‘oda termostatı’ olarak da çalışabiliyor. Özel tesisat ekipmanlarıyla kullanıldığında daha verimli bir şekilde çalışıyor. Buffer Tank anlık sıcaklık taleplerini içerisinde depoladığı sıcak sudan karşılayarak sistemin rahatlamasını sağlıyor. Aynı zamanda ısı pompasının devreye girme sürelerini
azaltıp, elektrik tüketimini de düşürüyor.

Devamını Oku

Genel

Güngör Terzi Çok Amaçlı Kültür Merkezi açıldı

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Eğitim, sağlık ve sosyal yardımlaşma konularında faaliyet göstermek üzere Standart Pompa tarafından 2019 yılında kurulan El Ele Yarınlar Vakfı, sürdürülebilir yarınlar için çalışmalarına devam ediyor.

Bunlardan bir yenisi ise vakfın destekleriyle ve Şile Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, değerli kamu kurum yöneticileri, STK başkanları ve bölge halkının katılımıyla açılışı gerçekleşen, Şile Belediyesi Güngör Terzi Çok Amaçlı Kültür Merkezi.

Bölge için çok önemli katma değer sağlayacak olan kültür merkezi, sağlık taramaları ile eğitim ve öğretim konularında Şile ve çevresine hizmetlerine başlayacak.

Yardımlaşma ve dayanışma kültürünün bir aynası olarak görülen El Ele Yarınlar Vakfı, açılışı gerçekleşen kültür merkezinin, Standart Pompa ikinci jenerasyon ortaklarından Güngör Terzi’nin adı ile anılmasından duydukları mutluluğu ifade ederek buna vesile olan Şile Belediyesi’ne ve katkı sağlayan tüm kamu kuruluşlarına teşekkürlerini sundu.

Devamını Oku

Trendler