ISK Sodex 2018 katılımcılarından Volt Elektrik Motorları’nın Satış ve Pazarlama Müdürü Ferudun Özdemir’le bir söyleşi gerçekleştirdik. Fuar alanında bize vakit ayıran ve sorularımızı cevaplayan Ferudun Bey ile Volt Motor ailesine teşekkür ediyor, sizleri bu söyleşiyle baş başa bırakıyoruz.
Firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?
1966 yılında, bobinaj üretimi yapmak üzere kurulan Volt Motor, 1987 yılından itibaren monofaze elektrik motoru ve devamında da trifaze elektrik motoru üretimine başlamış ve elektrik motoru üretimi sektöründeki yerini almıştır.
2011 yılında Saya Grup iştirakleri arasındaki yerini alan Volt Motor, 45.000 metrekarelik üretim alanı ve 500’den fazla çalışanıyla gerçekleştirdiği yeni teknoloji yatırımları ve Ar-Ge çalışmaları sonucunda, 63 tip gövdeden 315 tip gövdeye ve 200 kw güçteki ürün gamına ulaşmıştır.
Bugün itibariyle Volt Motor, Türkiye’nin en büyük elektrik motor üreticilerinden biri konuma gelmiştir.
Volt Motor olarak ülkemizdeki elektrik enerjisi tüketimini azaltmak ve enerji verimliliği artırmak adına yaptığımız öncü Ar-Ge çalışmalarıyla, premium enerji seviyesi olan IE3 verim sınıfındaki elektrik motorlarını piyasaya sunduk. Süper premium enerji seviyesindeki IE4 motorlarını da kendi Ar-Ge ve patentimizle ürettik.
Öte yandan, yeni teknoloji ve kopmakt seri ürünümüz olan Voltpro ile dünyanın en verimli motorunu üretmeye ve bu ürünü ulusal ve uluslararası pazarlara sunmaya başladık.
2017 yılında, “30. kuruluş yılını” kutlayan Volt Motor’un hedefi, Türkiye’nin ilk 500 sanayi şirketi arasındaki yerini almak üzere, ana pazarı olan Türkiye’de büyümeye ve gelişmeye devam etmek ve başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine ve Ortadoğu ülkelerine yaptığı ihracatı geliştirmektir.
Hızla büyüyen Volt Motor, dünya standartlarındaki ürün-hizmet kalitesi ve sürdürülebilir başarı hedefiyle küresel bir şirket olma yolunda, TURQUALITY ve EFQM rehberliğinde, mükemmellik yolculuğunu sürdürmektedir.
Volt Motor, 2023 yılı vizyonu kapsamında ve “içerik marka” oluşturma yolunda, “Powered by Volt” misyonuna emin adımlar ile ilerlemektedir.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler nelerdir?
Biz Volt Elektrik Motorları olarak Asenkron Motor üretimi yapıyoruz. Monofaze ve trifaze olmak üzere iki farklı motor üretimimiz var. Monofazede 71 gövdeden 100 gövdeye kadar, 0,18 kw ile 3 kw arası üretim yapılıyor. Trifaze motorlarda ise yine 60 gövdeden 315 gövdeye kadar, 0,18’le 200 kw arası motor üretimimiz var. Yine özellikle son dönemde inovatif ürünlerin revaçta olduğu bir durumda, mıknatıslı senkron motor üretimine de başladık. Bu da özellikle bizim yurt dışındaki müşterilerimize yönelik bir ürün. Bununla birlikte, burada Sodex 2018’de lansmanını yaptığımız sürücü uygulamamızı da hem satış anlamında hem de teknik hizmet anlamında müşterilerimize sunduk.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere çözüm üretiyorsunuz?
Elektrik motoru tüm dönen aksamların ilk noktası olduğu, elektrik enerjisini kinetik enerjiye çeviren bir unsur olduğundan sanayinin her alanında elektrik motoru kullanımı da var. Ağırlıklı olarak pompa sektörü, kompresör sektörü, güç aktarım ve redüktör sektörü, aynı zamanda tarım sektörü ki monofaze motorlarında Volt Motor yüzde 50’den fazla bir pazar payına sahiptir, iklimlendirme sektörü ki Sodex Fuarı’nın konusu da bu sektördür, bizim çözüm ürettiğimiz sektörlerdir. Tabii dediğim gibi sanayinin bütün alanlarında bizim ürünlerimiz kullanılıyor.
Satış ve satış sonrası hizmetleriniz hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
Türkiye’deki satışımızı bayiler üzerinden gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin her noktasında, özellikle sanayinin ağırlıklı olduğu büyükşehirlerde ürünlerimizi ağırlıklı olarak bayi üzerinden müşterilerimize ulaştırıyoruz. Aynı zamanda ticari olarak bu işleri yapan bayiler dışında bizim ürünlerimizi alıp kendi ürünleriyle birleştirip sektöre sunan OEM bayilerimiz de var. Onlar da pompa gibi, kompresör gibi sektörlerde büyük üreticiler. Özellikle yurt dışında OEM satış kanalını daha çok kullanıyoruz. Teknolojik bilgi birikimimize yönelik talep yurt dışı müşterilerimizden daha fazla geliyor, o yüzden yurt dışında, özellikle Almanya’da ki bizim ihracatımızın en büyük noktasıdır, satışta ve satış sonrası hizmetlerde yoğun olduğumuz bölgeler.
Elektrik motorlarında enerji verimliliği konusunda neler söylemek istersiniz?
Biliyorsunuz elektrik motorları 2012 yılından itibaren enerji verimliliğinin regülasyonlar tarafından zorunlu kılındığı bir sektör haline geldi. Türkiye’de 2012 yılından itibaren IE2 elektrik motoru üretmek ve satmak Sanayi Bakanlığı tarafından, Avrupa’yla eş zamanlı olarak zorunlu hale getirildi. Burada takvim şöyleydi: 2012 Nisan ayından itibaren IE2 motor üretmek ve satmak zorunlu olacaktı. Yaklaşık ondan 3 sene sonra da, 2015 yılında IE3 elektrik motoru üretmek zorunluluğu başladı. 7,5 kw üzeri motorlarda zorunluluk geldi. Keza 2017 yılının 1 Ocak’ından beri de 0,75 kw ve üzeri serilerde, Avrupa’yla eş zamanlı olarak IE3 motor üretmek zorunluluğu var. Tabii biz 2012 yılında buna yönelik hazırlıklarımızı yapmıştık. Şu anda da IE3’ün de üstü olan mıknatıslı serimizle IE4 motor üretimimizi geliştiriyoruz. Özellikle ihracatımızın büyük kısmı IE4 ve üzeri motorlardan oluşuyor. Türkiye’de verimlilik konusundaki gelişim Avrupa’daki kadar hızlı olmasa da, IE3 motorlarımızı Türkiye’ye de sunuyoruz.
ISK Sodex Fuarı’nı firmanız açısından değerlendirebilir misiniz?
Biz Volt Motor olarak ilk kez Sodex fuarına katıldık bu sene. Sektörün en önemli fuarı bu fuar. Pompa ve havalandırma sektörünün Avrupa’daki ve Türkiye’deki en önemli fuarı. Bu fuardan ciddi anlamda memnunuz. Ciddi iş birlikleri kuruyoruz. Özel bir demomuz var yeni serimizin tanıtıldığı, ona olan ilgi ve alaka bizi son derece memnun etti. Bundan sonra da bu fuarın sürekli katılımcısı olacağız gibi görünüyor. Hem fuara gelen ziyaretçi kalitesi hem de katılımcıların vermiş olduğu değer ve önem bu fuarın ne kadar önemli bir fuar olduğunu ortaya çıkarıyor. Yabancı ziyaretçi çok fazla bu fuarda. Türkiye’de bu kadar fazla yabancı katılımcının yer aldığı bir fuar daha önce görmemiştim. Dünyanın her yerinden katılımcı mevcut.
Sektörün, Endüstri 4.0 kapsamındaki gelişimini değerlendirir misiniz?
Sektör, özellikle teknolojik ürünlerde biz üreticilerin yapmış olduğu inovatif ürünleri kabul etmek istiyor. Türkiye piyasası teknolojiye kültür olarak çok alışık değil ama biz bunun öncüsü olmak istiyoruz. Elektrik motoru 1800’lü yıllarda Nicola Tesla tarafından icat edilmiş ama yaklaşık 150 yıldır aynı teknolojide üretilen ve satılan bir ürün. Sektöre katkısı çok büyük elektrik motorlarının ama enerjiye dönüşümünde verim ciddi anlamda düşük. Biz bunu, yeni ürettiğimiz sürekli mıknatıslı motorumuzla aşmak istiyoruz.
Voltpro daimi mıknatıslı senkron motor serisi, IE4 ve daha yüksek verimlilik sınıfındaki ihtiyacı karşılamak için geliştirilmiş yeni bir endüstriyel motor ürün gamıdır. Voltpro ürün gamının en büyük avantajı, rotor içerisinde ferrit mıknatıslar kullanılarak uygun maliyetli çözüm sunmasıdır. Motor tasarımında iki farklı motor teknolojisinin temel özellikleri birleştirilerek, vektör kontrol yöntemiyle sürülen IE4’den daha yüksek verimlilik sınıfındaki ürünler geliştirilmiştir. Rotor manyetik devresi, motorun mıknatıs ve relüktans momentini beraber oluşturabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Mıknatıslar laminasyon içerisine rotorun d ve q eksenleri arasında uygun çıkıklığı sağlayacak şekilde yerleştirilmiştir.
Statorlarda diş üstü sargı teknolojisi kullanılarak sargı başı yükseklikleri azaltılır ve böylece bakır kayıpları minimum seviyeye iner. Bilindiği üzere diş üstü sargı yüksek moment dalgalanmalarına sebep olur. Manyetik devre dizaynıyla bu dalgalanmalar %15’den daha az seviyeye düşürülmüştür.
Motorun tüm uygulamalarda (pompa, fan kompresör, taşıma vb.) yüksek verimlilik ve uygun moment hız karakteristiğini sağlayabilmesi için motor EMK dalga şekli FOC kontrole uygun olarak sinüzoidal formdadır. Hız kontrol cihazı kullanılan, değişken hız uygulamalarında IE1-IE2–IE3 verimlilik seviyesindeki motorlar Voltpro PMSM serisi ürünlerle hiçbir ekstra masrafa gerek kalmadan değiştirilebilir ve sistem verimliliğinde yüksek kazançlar elde edilebilir.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
Bizim vizyonumuz Türkiye’de üretilmeyeni, ithal edileni burada üretmektir. İşin başlangıcı bu bizim için. Sürücü satışı gerçekleştiriyoruz şu an ithal olarak, ileride hepsini birleştirmeye yönelik bir adım düşünüyoruz. İlk önce satmayı öğreneceğiz sonra üretmeyi deneyeceğiz. Herbo motor denen bir ürün var, bunun Türkiye’de üretimi yok ama tüketimi ciddi oranlarda. Onu da üretmekle ilgili orta vadeli olarak adımlarımızı atıyoruz. Belki elektrikli araç motorunu biz üreteceğiz, öyle bir vizyonumuz da var. Elektrik motoru, sanayi açısından tek başına bir işe yaramayan ama hayata can veren damardır aslında. Bizim gelecek vizyonumuz da “Powerwd by Volt” olarak simgeleştirdiğimiz bir vizyon. Bir pompacı, bir kompresörcü veya herhangi bir elektrik motoru kullanıcısı ürününün üstünde “Powered by Wold” yani Volt tarafından güç veriliyor, bu ibareyi görecek. Kısa ve orta vadede buna yönelik stratejilerimiz hazır.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Ekonomi Bakanlığı’nın yapmış olduğu, özellikle ihracatçı firmalara yönelik ve uluslararası marka yaratma konusunda bir teşvik programı var TURQUALITY diye. Bunu şampiyonlar ligi olarak tarif edebiliriz, uluslararası olma hayali taşıyan firmalara verilen bir destek bu. Şirketlerin kurumsallaşması ve markalaşması adına da ciddi katkılar sunan bir teşvik programı TURQUALITY. Biz de elektrik motoru üretimi sektöründe bu programa başvuran ilk ve tek firmayız. 4 yıllık bir hazırlıktan sonra denetimimiz gerçekleştirildi ve Bakanlık’tan gelecek sonucu bekliyoruz.