Pompa uygulamalarında sistem verimliliğini analiz etmek için özel olarak tasarlanmış S.E.S. (System Efficiency Service) cihazı, verimliliğin yanı sıra pompada yaşanabilecek olası problemlerin önceden tespit edilmesine yardımcı olur. Bu bildiride S.E.S. cihazı ile gerçekleştirilen saha çalışması vasıtasıyla anlatılmaktadır.
Giriş
S.E.S. cihazı saniyede 1 (bir) veri ölçebilme ve kaydedebilme özelliğine sahiptir. Ancak ölçüm amacına ve proses seyrine göre; ölçüm süresi, ölçüm aralıkları, kaydedilecek veriler, ölçülmesi gereken pompa/pompa setleri ve tesisten alınması gereken elektriksel veriler değişkenlik gösterebilir. S.E.S. cihazı, sistem verimliliğini arttırılmasına yönelik kullanımının yanı sıra kestirimci bakım amaçlı da kullanılmaktadır. Ölçülen veriler, veri analizi için geliştirilen yazılımlar yardımıyla işlenir ve işlenen veri değerlendirilerek pompada yaşanabilecek sorunların erken tespit edilmesine olanak sağlar.
Deney düzeneğinin tanıtılması
S..E.S. cihazı ile yapılan verimlilik çalışmalarında başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu çalışmaların en yakın örneklerinden biri de, endüstriyel bir tesis bünyesinde çalışan 4 asil + 2 yedek salyangoz gövdeli santrifüj pompalar için yapılan verimlilik analizidir.
İşletme sorumluları ile yapılan görüşmeler neticesinde, 90°C – 0,965 kg/dm³ yoğunlukta demineralize su ile çalışan kondens pompalarından yeterli debi alınamadığı ve pompa titreşimlerinin standartların üzerinde ve stabil seyretmediği bildirilmiştir. Sistem verimlilik analizi yapılabilmesi için basınç ve titreşim sensörleri ile donatılmış S.E.S. (System Efficiency Service) cihazı ile belirli aralıklarla tüm pompalarda ölçümler alınarak yapılan çalışmalarda pompaların çalışma eğrileri üzerinde en verimli noktada çalışıp çalışmadığı ve sistemin asıl ihtiyacı olan debi – basınç değerlerinin tespiti ve kontrolü yapılmıştır.
Ölçümler sırasında; emiş tarafında [-1, 9] bar aralığında, basma tarafında ise [0, 100] bar aralığında hassas ve özel basınç sensörleri kullanılmıştır. Titreşim ölçümleri için ise [0, 25] mm/sn değer aralığında ölçüm alabilen manyetik titreşim sensörleri kullanılmıştır.
S.E.S. uygulamalarında ölçüm süreleri saha ve proses şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Söz konusu uygulamada ise her pompa için 6-7 saatlik ölçümler alınmıştır. Pompa giriş ve çıkışından alınan basınç değerleri ve yatak konsülü üzerinden 3 eksende (x-y-z) alınan titreşim değerleri ile beraber motor yatay ekseninden alınan titreşim değerleri, profesyonel veri analiz yazılımı ile işlenerek pompa çalışma grafikleri oluşturulmuştur.
Yazının devamını okumak için lütfen buraya tıklayınız.