Connect with us

Pompalar

Grundfos ticari binalar ekibi görüşü: 2022 ve yapay zeka inşaat sektörünü nasıl etkiler?

Yayın Tarihi:

on

Grundfos Akıllı Pompalar

Covid 19’un inşaat sektörünü negatif etkilediği tartışılmaz. 2019 ve 2020 yılında yeni projeler başlamadığı gibi, birçok proje de durma noktasına geldi. 2021 yılında aşının yaygınlaşmasıyla eski hareketli günlerine dönen inşaat sektörü, aksayan projelerin de yeniden aktif hale gelmesi ile birlikte 2021 yılı sektör için oldukça hareketli geçti. Bu hareketli günlerin 2022’nin ilk yarısında da devam edeceği kesin olarak düşünülüyor.

Kentsel dönüşümün yeniden hız kazanacağı bir dönem başlıyor. Özellikle Kanal İstanbul projesiyle, yeni yatırımlar sektöre hız kazandıracak. Ayrıca otel, hastane, ve konut yatırımları artarak devam edecek gibi görünüyor. Özellikle AB’ye uyum çerçevesinde kabul ettiğimiz direktifler ve uygulamaya koyduğumuz yönetmeliklerin de etkisiyle değişim pazarının daha da büyüyeceğini bekliyoruz.

Isıtma sezonu başladığı için sirkülasyon pompaları bu dönemde çok revaçta, özellikle frekans konvertörlü pompalara talepte artış var. Akıllı pompa diye tabir ettiğimiz Magna 3 ya da TPE3 serileri; hem sıcaklığı hem debiyi hem de basıncı ölçtüğünden, ihtiyaç kadar debi için ihtiyaç kadar basınç oluşturuyor. Dolayısıyla müşteriye hem pompa enerji tüketimi tarafında büyük bir enerji tasarrufu sağlıyor, hem de kazandan aldığı sıvı ile enerjiyi son kullanım noktalarındaki ısı transfer ünitelerine taşıdığı ve bu, ana cihazları maksimum verimlilikte ve en az kayıpla çalıştırdığı için verimliliği daha da artırıyor.

Biz, sürdürülebilirliği DNA’sında taşıyan, alanında teknoloji ve düşünce lideri bir firmayız. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden temiz suya erişim ile ilgili 6’ncı ve iklim değişikliği ile ilgili 13’üncü hedefler için çalışıyoruz. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini; dünyamızı gelecek nesiller için daha iyi bir yer haline getirirken, değerlerine bağlı ve sürdürülebilir bir firma olma vizyonunu destekleyen çift taraflı bir kazanç fırsatı olarak görüyoruz. Bu sebeple enerji tasarruflu ve yapay zekalı ürünler için sürekli yatırım yapıyoruz.

Grundfos, 1983 yılında kurulan pompa sektörüne ilk elektronik fabrikayı kazandırmış ve sürekli yenilikçi ürünler geliştirmeye ve üretmeye odaklanmış. 2013’de MAGNA3/TPE3 akıllı pompaları ürettik. Yakın gelecekte de yapay zekaya sahip pompa gruplarını piyasaya süreceğiz çünkü yapay zekaya sahip ya da yapay zekaya adapte olabilecek ürünler gelecekte daha da ön plana çıkacak.

Ürünler, birbirleriyle sürekli haberleşip, verileri analiz ederek cihazların maksimum verimliliğini saptayacaklar. Müşteriler – yani binalar- izin verirse, firmalarla bulut teknolojisi üzerinden haberleşebilecekler ve cihazların sürekli güncellenmeleriyle, hem kullanım kalitesi daha da önemlisi ölçme kalitesi artacak. Bu verileri alıp, ölçüp değerlendirip, ne yapması gerektiğine yeniden karar verebilecek, düşünen bir sistem oluşacak.

Akıllı binalar akıllı şehirlere dönüştüğünde; akıllı şehirdeki akıllı binalar birbirleriyle haberleşerek, o projede kullanılan cihazların en verimli performansı göstermesini sağlayacak. Sektörde yapay zekaya talep arttığında; ürünlerin devreye alınmasını/testini yapabilecek, birbirleriyle etkin bir biçimde haberleşmelerini sağlayacak konuda yetkin, bilgili teknik elemanların olması büyük önem taşıyor. Bu yetkin elemanların yetiştirilmesine önem veren ve yatırım yapan firma tercih edilen firma olacak.

Bu noktada biz Grundfos’ta, fark yaratan bir anlayışla müşterilerimize hizmet veriyoruz. Satış yapmaktan öte; müşterilerimize geleceği şimdiden düşünerek çözüm sunuyor, projenin başından sonuna kadar bir danışman gibi yanlarında bulunuyor, hatta montaj sonrası ilk çalıştırmada bile onları yalnız bırakmıyoruz. Yıllardır bu yaklaşımla müşterimizin yanında olduk, hiç şüphesiz gelecek yıllarda da tüm titizliğimiz ve özverilerimizle pazara hizmet etmeye devam edeceğiz.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

Türkiye, suyun yüzde 40’ını şebekelerde kaybediyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı kullanıcılara ulaşmadan şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, yılda kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ bir ülke. Pompa sektörünün yarım asırlık lider firması Masdaf’ın Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması konusunda yapılması gerekenleri açıkladı:

Suyun yüzde 40’ı şebekelerde kaybediliyor

“Barajlarda bulunan ham su, iletim hattıyla arıtma tesislerine oradan haznelere ve şebekeler yardımıyla da evlerimize ulaşıyor. Ancak Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

Su kaynaklarını doğru yönetmek ve suyun kullanıcılara ulaşmadan kaybolmasını önlemek konusunda yerel yönetimlere önemli roller düşüyor. Çünkü yerel yönetimler, suyu evlere taşıyan şehir şebekelerini doğru sistemler ile yöneterek bu kayıpların önüne geçebilir. Bu kapsamda şebeke suyunu basınçlandırmak için kullanılan pompalar ile suyu taşıyan boruları doğru seçmek ve bakımlarını ihmal etmemek gerekiyor.

Eski pompalar yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor

İdeal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış pompalar su israfının yanı sıra enerji israfına da neden oluyor. Çünkü aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor. Bu nedenle eski pompa sistemlerini, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekiyor. Yenilenen sistem hem iki yıl içinde kendini amorti ediyor hem de yüzde 40 daha az enerji tüketiyor.

Şehir şebekelerinde kullanılan borulara dikkat!

Şehir şebekelerindeki kayıpları önlemek için yalnızca akıllı pompa teknolojileri ile suyu basınçlandırmak da yeterli değil, bir diğer önemli parametrenin de şehir şebekelerinde kullanılan borular olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sistemdeki borular eski ve yıpranmış ise patlama veya delinme gibi sorunlar yaşanabiliyor.

Akıllı pompa teknolojileri ile doğru basınçlandırma yapılmalı

Borularda yaşanan patlama veya delinmenin nedenlerinden bir diğeri ise uzun boru hatlarındaki kayıpları karşılamak amacıyla şebekenin çıkış noktalarına yerleştirilen pompalardaki basınçların yüksek tutulması oluyor. Bu nedenle alt yapı sistemlerini bir bütün olarak değerlendirip, mühendislik hesaplamalarını doğru yapmak gerekiyor.

Kullanım ömrü 10 yılı aşan pompaları, akıllı pompa teknolojileri ile yenileyerek doğru basınçlandırma yapmak, kaçakları tesit edip boruları yenilemek şebekelerden kaynaklı su israfını önleyecek bir çözüm olacaktır.” dedi.

Devamını Oku

Pompalar

ECO-SYS Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Pompalar

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Full otomasyon ile entegre edilerek; arıza tespit bildirimi, otomatik arıza bildirimi, kullanıcı dostu arayüz, yüksek enerji verimliliği ile birlikte daha birçok özellik sayesinde tak-çalıştır olarak üretilen ECO-SYS, sistemler ile uyum içerisinde çalışır. Kabin sayesinde dışardan gelen etkenlere karşı sistem içerisinde oluşabilecek arızaları en aza indiren ECO-SYS, enerji verimliliğini sağlamak için sistemlerin ihtiyacı kadar çalışır.

Tak-çalıştır

Sistemle bağlantısı yapıldıktan sonraki tüm işlemleri kendisi yapan ECO-SYS Serisi Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Sistemi, tasarımı ile kullanım kolaylığı sağlar.

Enerji verimliliği

Tamamen enerji verimliliği üzerine tasarlanan ECO-SYS, yenilikçi anlayış içerisinde enerji verimliliğine katkıda bulunur.

Scada sistemine entegrasyon

Sistem içerisindeki bilgileri scada ile bağlantı sağlar.

Otomatik arıza bildirimi

ECO-SYS’nin arıza durumunda hareketli aksamları ile ilgili arıza bildirim ekranı, kendi sisteminde entegre durumlarda arıza paylaşma fonksiyonu ile kolaylık sunar.

Kullanıcı dostu arayüz

Vakum sistemler için tasarlanan dokunmatik ekran sayesinde, her şey daha kolay!

Sektörler

ECO-SYS; kimya, gıda, plastik, tekstil, cam, seramik, sağlık, kağıt, şeker, deri, maden, orman endüstrisi, vakumla kaldırma, yer altı suları, enerji santralleri, seramik ve savunma sanayi sektörleri için uygundur.

Bakım

Bakım gerektirmeden uzun süre yüksek verimle çalışır.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Başarı hikayelerinin çözüm ortağı VEK Motor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

17’den fazla ülkeyle iş birliği içerisinde 8 markayı Türkiye’nin imalat sanayisiyle buluşturan VEK, yarım asra yaklaşan sektör birikimi, mühendislik alanında uzman kadrosu ve müşterilerinin ürettiği ürünler konusundaki tecrübesiyle önemli projelerin çözüm ortağı konumunda yer alıyor. Güçlü iş ortaklıkları sayesinde dünyanın lider markalarını tek kaynaktan sunan VEK, sektörde yetişen ve ihtiyaçlara göre çözümler geliştiren mühendis ağırlıklı çalışan yapısıyla bu markaların kalitesini; mühendislik, sahada elde edilmiş tecrübe, imalat sanayisindeki bilgi-birikim, satış öncesi ve sonrası hizmetlerle buluşturuyor.

Elektrik motorlarında WEG, AEMOT, WAT-TEE, NİDEC, Rotor NL, Marathon; inverter ve test sistemlerinde KISTLER, KOSTAL, Danfoss, LS Electric; redüktör grubunda ise Yılmaz Redüktör’ü geniş ürün yelpazesinde barındıran VEK; doğru ürün, doğru teknoloji ve doğru sistem tasarımı ile daha verimli, daha çevreci, daha kompakt ve uygun fiyatlı çözümler sunuyor.

Müşterilerinin ürettiği pompa, kompresör vb. ürünler hakkında da bilgi sahibi olan VEK; su ve atık su uygulamalarından petrol ve doğal gaz endüstrisine, inşaat ve altyapıdan denizcilik sektörüne, tarım endüstrisinden enerji üretimine kadar 15’ten fazla sektörün ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyor.

Referansları arasında Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, Procyon Elektrik, İSKİ, DSİ, TCDD, ASKİ, Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, EMCEKARE, Masdaf, Olgun, Netafim, EBARA, MSP gibi kurum ve kuruluşların yer aldığı VEK, pek çok önemli projenin çözüm ortağı oluyor.

Firmanın tamamladığı referans projeler arasında şunlar yer alıyor:

İSKİ Kazandere Terfi Merkezi 1.6 MW OG motor tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Akpazar Ovası Sulama Projesi kapsamında 800 kW orta gerilim motorun tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Denizli Tavas Projesi kapsamında 500kw AG motor tedariki ve kurulumu.

İSKİ Büyükçekmece Hamsu Pompa İstasyonu Projesi’nde 355kw OG motor tedarik ve kurulumu.

BM destekli Etiyopya Sulama Projesi kapsamında 14 adet AG ve 23 adet OG motor tedarik ve kurulumu (toplam kurulu güç 25.000 kW).

DSİ Boztepe Projesi kapsamında 800kW AG motor tedarik ve kurulumu.

Özbekistan Enerji Santral Projesi kapsamında 7 adet OG motor değişimi.

İSKİ Anadolu Terfii Merkezlerinde IE4 yüksek verimli motor değişim projesi.

BM destekli Tanzanya ve Ruanda Sulama Projeleri kapsamında muhtelif güçlerde toplamda 18 adet AG motor (toplam kurulu güç 4.800 kW).

Adana Adliyesi Soğutma Ünitesi 800kw değişken hız sürücülü pano.

Konya Organize Sanayi Arıtma Tesisi Projesi kapsamında muhtelif güçlerde toplam kurulu gücü 6.000 kw AG motor.

DSİ Edirne Çakmak IE4 yüksek verimli motor projesi.

DSİ Isparta Atabey Pompa İstasyonu 1.5 MW OG motor projesi.

İSKİ Terkos 1.1 MW OG motor projesi.

Azerbaycan 1.2 MW OG Motor Projesi.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et