Connect with us

Lpg Lng Sistemleri

“Petrol ihtiyacının yüzde 20’sini atıklardan üretebiliriz”

Yayın Tarihi:

on

Türkiye’de hayvan gübresi, anız, dal, yaprak, kabuk, çay, meyve kabuğu, sebze artığı, pirinç sapı gibi mevcut atığın yüzde 20’sinin kullanılması halinde İhtiyaç duyulan petrolün yüzde 20’sinin üretilebileceğini belirten Altaca Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu; Türkiye’nin farklı bölgelerinde Gönen’deki fabrikanın 2.5 katı büyüklüğünde 200 fabrika kurmayı hedeflediklerini söyledi.

 

BalıkesirGönen’de dünyada türünün tek örneği olan ve tamamlandığında içinde atıklardan biyogaz ve elektrik, organik sıvı/katı gübre, hümik asit ve sentetik petrolüreten ilk entegre tesisin açılışını gerçekleştiren Altaca Grubu’na bağlı Altaca Enerji’ninYönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu, “Hedefimiz Türkiye’de 200 fabrika kurmak” dedi.

 

Gönen’dekurulan tesisin 400 ton atığı bertaraf ederek göl, deniz, yer altı suları veçevreyi kirletmesinin önüne geçtiklerini söyleyen Hasan Alper Önoğlu,“Ar-Ge laboratuarımızda pilot ölçekli, Gönen’de açtığımız tesiste demo ölçeklisentetik petrol üretebileceğimizi kanıtladık. Şimdi sıra endüstriyel boyutageldi.  Türkiye’nin farklı bölgelerindebu tesisin 2.5 katı büyüklüğünde tamamen endüstriyel amaçlı 200 fabrika kurmakistiyoruz” açıklamasını yaptı

 

Biyodizelle kıyas kabul etmez

Dal, yaprak,ağaç kabuğu, çalı, çırpı gibi orman ürünleri, hayvan gübresi,  anız, ekonomik değeri olmayan pirinç sapı veevsel çöplerin organik bölümlerinin katalitik sıvılaştırma (CAT-LIQ)teknolojisi ile petrole dönüştürüldüğünün altını çizen Önoğlu, açıklamasınışöyle sürdürdü: 

“Catliqteknolojisi ile diğer teknolojiler kıyas kabul edecek düzeyde değil. Buteknoloji ile insan ve hayvan gıdası olmayan tamamen atık dediğimiz doğayıkirleten malzemeleri kullanıyor, bir yandan petrol üretirken bir yandan dadünyanın, çevrenin kirlenmesinin önüne geçiyorsunuz. Biz Türkiye’nin atığınınyüzde 20’sinin kullanılması halinde yine ülkemizin ihtiyaç duyduğu petrolünyüzde 20’sini bu teknoloji ile üreteceğimizi söylüyoruz. Bu üretimigerçekleştirmemiz halinde yurt dışına ödediğimiz para da önemli ölçüdeazalacak.”

Dünya bilim çevreleri şaşkınlıkla izliyor

TÜBİTAK’ınprojeyi desteklediğini,  bu projeninDanimarka’da doğduğunu, Türkiye’de tamamen Türk bilim adamları tarafından adamedildiğini vurgulayan Önoğlu, ürettikleri teknolojinin dünya bilim çevrelerinceşaşkınlıkla izlendiğini söyledi.

Yenilenebilir enerji alanında yeni teknolojiler üretmekve mevcut teknolojileri geliştirerek daha verimli hale getirme hedefiyle 2010yılında kurulmuş Altaca Enerji AŞ, bir Ar-Ge, mühendislik ve yatırım şirketi.Şirketimiz GOSB Teknopark’ta 2. ve 3. nesil bir dönüşüm uygulaması olan vepatentleri kendisine ait CatLiq (katalitik sıvılaştırma) teknolojisinigeliştirdi. Atıkları sıvılaştırıp sentetik petrol üreten teknoloji dünyada bir ilk.Bu nedenle dünya bilim çevreleri şaşkınlıkla izliyor ve sonucu bekliyorlar.Memleketimiz açısından çok büyük kazanım ve prestij meselesi olacak” diyenÖnoğlu, Türkiye’nin artık yüksek teknoloji ile işlem yapan aynı zamanda daçevreyi koruyan bir ülke konumuna geleceğini de vurguladı.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Lpg Lng Sistemleri

TÜV Austria Turk LPG tank kontrolünde yeni bir dönemin kapısını araladı

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Gözetim, denetim, eğitim ve sertifikalandırma alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla sektöre liderlik eden TÜV Austria Turk, büyük bir başarının daha altına imzasını attı. LPG tankları artık yerinden demontaj edilerek, gaz firmalarının kendi tesislerinde hidrostatik test yaptıktan sonra tekrar geri montaj edilmesine gerek kalmadan ileri tahribatsız muayene yöntemiyle yerinde kontrol ediliyor. TÜV Austria Turk Ülke Müdürü Yankı Ünal, “Türkiye’ye getirdiğimiz akustik emisyon testlerinin yanında yetkili personel de yetiştirerek istihdama katkıda bulunuyoruz” dedi.

Ulusal ve uluslararası yetkilerini kullanarak, Türkiye’de gözetim, denetim, eğitim ve sertifikalandırma alanında faaliyet gösteren TÜV Austria Turk, akustik emisyon test alanındaki çalışmalarıyla dikkat çekiyor. 2008 yılında Türkiye’ye getirdiği akustik emisyon testleriyle yeni bir dönemin kapısını aralayan şirket, alanında uzman mühendis ve teknik ekiplerle çalışıyor. Akustik emisyon alanında dünyadaki üç şirketten biri olan TÜV Austria Turk, servisteki ya da servis dışı basınçlı tanklara ve depolama tanklarına; çatlak, kaçak, korozyon ve kaynak hatalarının belirlenmesine yönelik akustik emisyon testleriyle Avrupa standartlarında güvenli bir çalışma ortamının oluşmasına katkı sağlıyor.

LPG tankları için yüzde 98’lik pazar payı ile sektör lideriyiz

TÜV Austria Turk Ülke Müdürü Yankı Ünal, konu ile ilgili açıklamasında, “Akustik emisyon testinin temel amacı, malzeme içindeki hataları bulmak ve yerlerini tespit etmektir. Tecrübeli ekibimiz ile ülke çapında her noktada endüstriye destek oluyoruz. LPG tankları için yüzde 98’lik pazar payı ile sektör lideri pozisyonumuzu korumak ve yeni pazarlarda yer almak için çalışmalarımızı TÜV Austria ile eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Müşteri portföyümüz içinde İpragaz, Petrol Ofisi Gaz, Aygaz, Güzel Enerji Akaryakıt, Erdemir, İsdemir, Petgaz, BP Gaz, Linde Gaz, TÜPRAŞ gibi sektördeki önemli firmalar yer alıyor” dedi.

LPG tankları yerinden çıkarmadan kontrol ediliyor

Türkiye’ye ilk akustik emisyon testlerini 2008 yılında TÜV Austria Turk’ün getirdiğini belirten Ünal, “Akustik emisyon testlerinde ultrasonik sinyal parametlerinin kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi neticesinde kusurlu bölümlerin olup olmadığı tespit ediliyor. Akustik emisyon yöntemi diğer ultrasonik muayene yöntemlerinden farklı olarak kontrol edilecek malzemenin üzerine ultsasonik ses sinyalleri gönderiyor. Bu sinyaller gerilim altındaki malzemede oluşan ses sinyallerini kayıt edip değerlendirme yapıyor. LPG tanklarının Türkiye’deki yönetmeliklere uygun olarak yılda 1 kez test edilme zorunluluğu bulunuyor. Geçmiş yıllarda yapılan testlerde her sene mevcut LPG tankı yerinden sökülerek kontrol amacıyla ilgili gaz şirketinin merkezlerine hidrostatik test için gönderiliyordu. Mevcut tankın yerine yedek tank takılarak istasyonlarda işlemlerin devam edilmesi sağlanıyordu. Kontrol edilen tanklar onay alırsa tekrar yedek tank yerinden sökülüp ana tank yerine monte ediliyordu. Bu hem zaman açısından uzun hem de masraflı bir durumdu. 2008 yılında Türkiye’ye getirdiğimiz akustik emisyon testiyle bu külfetli durumu ortadan kaldırdık. İşletme sahipleri hem maddi hem de zor geçen bu sürecin ardından rahat bir nefes aldılar, ileri tahribatsız yöntemiyle güvene kavuştular” diye konuştu.

“Hem yerli hem yabancı akustik emisyon personeli yetiştiriyoruz”

Akustik emisyon test ve raporlama faaliyetlerini hem TÜV Austria GMBH hem de TÜRKAK Akreditasyon destekli TÜV Austria Turk olarak yurt içinde toplamda 3 ekip ile birlikte yürüttüklerini belirten Ünal, “Bölümümüz TÜV Austria GMBH firmasının Türkiye pazarına girişte kullandığı anahtar bölüm olup, yıllar içinde değişen yasal düzenlemelere uyum sağlayarak piyasada önemli bir konuma sahiptir. Türkiye’de akustik emisyon alanında AT Level 1, Level 2 ve Level 3 seviyelerinde personellerimizle, bu konuda akreditasyonu olan firma olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca, Türk Akreditasyon Kurumu’dan Akustik Emisyon Personeli Belgelendirme konusunda akreditasyon belgemiz bulunmaktadır. Bunun sonucunda hem Türk hem de yabancı personellere, akustik emisyon personel belgelendirme sertifikası veriyoruz. Böylece istihdama da katkılarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Lpg Lng Sistemleri

BOTAŞ’ın Marmara Denizi’ndeki doğal gaz boru hattının bakım çalışmaları Yapı ve Yapı İnşaat’a emanet

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Yapı ve Yapı İnşaat, BOTAŞ’ın İstanbul Ambarlı – Pendik kıyıları arasında, yaklaşık 100 metre derinde deniz tabanında bulunan 53 kilometrelik doğal gaz boru hattının bakım ve onarım faaliyetlerini Türkiye’de bir ilke imza atarak özel ekipmanlar ve sistemlerle donatılmış bilimsel operasyon gemisi, uzaman teknik personel kadrosu, özel eğitimli dalgıç ekibi ile gerçekleştirecek. Proje, 2023 yılı son çeyreğinde tamamlanacak.

Ulaşımdan altyapıya, konuttan ticaret merkezlerine kadar bugüne kadar gerçekleştirdiği projelere çevreci dokunuşlar yaparak değer katan Yapı ve Yapı İnşaat, Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) Ambarlı – Pendik arasındaki deniz tabanında bulunan doğal gaz boru hatlarının iyileştirilmesi projesini hayata geçiriyor. Geçen sene son çeyrekte başlayan projenin, 2023 yılı son çeyreğinde tamamlanması hedefleniyor.

100 metre derinde, özel eğitimli dalgıçlarla çalışılacak

Ulusal ve uluslararası yoğun bir gemicilik ve deniz ticareti faaliyetleri gerçekleştirilen Marmara Denizi’nin Ambarlı ile Pendik arasında Rusya – Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı kapsamında BOTAŞ tarafından 1987 yılında deniz tabanına inşa edilen 30 inç çapında, toplam 53 kilometre uzunluğunda iki adet çelik doğal gaz boru hattı yer alıyor.

Bu hat üzerine yer alan gemicilik faaliyetleri nedeniyle borunun zarar görmesine neden olabilecek deplasmanları önlemek amacıyla yapılan iyileştirme projesi Yapı ve Yapı İnşaat tarafından hayata geçirilecek. Çalışma ile denizin yaklaşık 100 metre derinliğinde, tabanda bulunan ve Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz transferinin bir parçası olan Ambarlı – Pendik hattının olası bir felaketten korunması amaçlanıyor.

Boru hattı üzerine hasır beton serilecek

Proje çerçevesinde bölgede profesyonel ekip ve sualtı robotu ile ön inceleme yapılacak. Ardından yaklaşık 100 metre derinliğe özel eğitimli dalgıç ve ekipmanlarla (sualtı görüntüleme robotu ROV) inilerek boru hattı üzerindeki mevcut durum görüntülenecektir. Böylece boru hattı üzerinde moloz temizliği yapılacak, hat boyunca botu hattının deniz tabanına göre askıda kalmasını engellenecek, hat üzerinden geçen İSKİ ye ait kablo özel koruma altına alınacak ve boru hattı ile ilişkisi kesilecek, kara şantiyesinde üretilen ACBM (prefabrik beton hasır örtüler) hat üzerine serilerek boru hattı dış etkenlerden koruma altına alınacak. Son çalışma olarak boru hattı özel sualtı görüntüleme robotu ROV ile taranacak ve yapılan imalatların kalitesi kontrol ve rapor altına alınacaktır.

Tamamlanacak bu proje ile Türkiye için hem ticari hem siyasi önem taşıyan Marmara Denizi’nin tabanında bulunan doğal gaz boru hattı koruma altına alınacak.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Lpg Lng Sistemleri

Albayrak: “Doğal Gazdaki Stratejik Pozisyonumuz Güçlenecek”

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

INGAS 2017’de konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Bu kongrede alınan kararlar ülkemizin doğal gaz alanındaki stratejik pozisyonunu daha da güçlendirecek” dedi.

“7. Uluslararası Doğalgazaklar Bakanı Berat Albayrak, “INGAS 2017 hakikaten sektör noktasında şahsım adına ve bakanlığımız adına çok önemli bir program olarak anlam ifade ediyor. Birçok sektör temsilcisini bir araya getiren bu kongrede alınan kararların ülkemizin doğal gaz alanındaki stratejik pozisyonunu daha da güçlendireceğine yürekten inanıyorum” dedi.

“Doğal Gaz Daha da Ucuzlayacak”

Bakan Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık, satıcılardan ziyade alıcıların piyasayı domine ettiği bir yöne doğru gidiyoruz ve Türkiye, bu piyasada daha aktif oluyor. Gaz, inşallah daha da ucuzlayacak, şehirlerde hane halkı da sanayi de daha ucuz gaz kullanacak. Depolama alanında da tarihi, büyük adımlar atıyoruz. Kasım veya Aralık ayı gibi ikinci yüzer LNG santralini devreye alıyoruz. Tuz Gölü’nün ikinci fazı 2019’da bitiyor. 2021-22’de yıllık 10 milyar metreküpün üzerinde depolamayla Türkiye enerjide başka bir yere gidiyor.”

“Doğal Gaz Denince Akla İGDAŞ Gelir”

Açılışta konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Türkiye’de doğal gaz denilince ilk akla gelen İGDAŞ’tır. İstanbul’un havasının temizlenmesi ve şehirde daha konforlu bir yaşamın tesis edilmesi için büyük katkılar sağladı. İGDAŞ, hayata geçirdiği projelerle Türkiye’de ilkleri yapan, düzenlemiş olduğu kongreyle ve fuarla hep ilk adımları atan bir kuruluş olmaya devam edecek. Kongremizin İstanbul’umuza, ülkemize ve dünyaya hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Enerjide Merkez Ülke Stratejisine Sahip Çıkalım”

İGDAŞ Genel Müdürü Mehmet Çevik ise enerjide merkez ülke stratejisine vurgu yaparak, “Bu stratejiye sektördeki her kurum ve kuruluşun sahip çıkması, imkânları ve gücü çerçevesinde uygun hareket etmesi gerektiğine inanıyorum. Biz İGDAŞ olarak bu anlayışla çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız sadece INGAS ile sınırlı değil. İGDAŞ olarak Balkanlarda, Kafkaslarda ve Ortadoğu’da doğal gaz dağıtımına geçmeyi planlayan mevcut altyapı yatırımını genişletme sürecinde olan büyük kentlere danışmanlık hizmeti sunuyoruz” dedi.

“3 Derecelik Düşüşle Yüzde 20 Tasarruf”

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, “Türkiye’nin 30 yıllık doğalgaz geçmişinde İGDAŞ’ın bir okul olarak ülkemize büyük katkıları var. Sadece 6 ilde doğal gaz kullanılırken son 15 yılda 75 il doğal gaza kavuştu. Ülke olarak büyük bir hamle yaptık” dedi. Arslan ayrıca doğal gaz kullanımında tasarruf için 3 derecelik düşüşle yüzde 20’lik enerji tasarrufu sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com