Türkiye’de hayvan gübresi, anız, dal, yaprak, kabuk, çay, meyve kabuğu, sebze artığı, pirinç sapı gibi mevcut atığın yüzde 20’sinin kullanılması halinde İhtiyaç duyulan petrolün yüzde 20’sinin üretilebileceğini belirten Altaca Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu; Türkiye’nin farklı bölgelerinde Gönen’deki fabrikanın 2.5 katı büyüklüğünde 200 fabrika kurmayı hedeflediklerini söyledi.
BalıkesirGönen’de dünyada türünün tek örneği olan ve tamamlandığında içinde atıklardan biyogaz ve elektrik, organik sıvı/katı gübre, hümik asit ve sentetik petrolüreten ilk entegre tesisin açılışını gerçekleştiren Altaca Grubu’na bağlı Altaca Enerji’ninYönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu, “Hedefimiz Türkiye’de 200 fabrika kurmak” dedi.
Gönen’dekurulan tesisin 400 ton atığı bertaraf ederek göl, deniz, yer altı suları veçevreyi kirletmesinin önüne geçtiklerini söyleyen Hasan Alper Önoğlu,“Ar-Ge laboratuarımızda pilot ölçekli, Gönen’de açtığımız tesiste demo ölçeklisentetik petrol üretebileceğimizi kanıtladık. Şimdi sıra endüstriyel boyutageldi. Türkiye’nin farklı bölgelerindebu tesisin 2.5 katı büyüklüğünde tamamen endüstriyel amaçlı 200 fabrika kurmakistiyoruz” açıklamasını yaptı
Biyodizelle kıyas kabul etmez
Dal, yaprak,ağaç kabuğu, çalı, çırpı gibi orman ürünleri, hayvan gübresi, anız, ekonomik değeri olmayan pirinç sapı veevsel çöplerin organik bölümlerinin katalitik sıvılaştırma (CAT-LIQ)teknolojisi ile petrole dönüştürüldüğünün altını çizen Önoğlu, açıklamasınışöyle sürdürdü:
“Catliqteknolojisi ile diğer teknolojiler kıyas kabul edecek düzeyde değil. Buteknoloji ile insan ve hayvan gıdası olmayan tamamen atık dediğimiz doğayıkirleten malzemeleri kullanıyor, bir yandan petrol üretirken bir yandan dadünyanın, çevrenin kirlenmesinin önüne geçiyorsunuz. Biz Türkiye’nin atığınınyüzde 20’sinin kullanılması halinde yine ülkemizin ihtiyaç duyduğu petrolünyüzde 20’sini bu teknoloji ile üreteceğimizi söylüyoruz. Bu üretimigerçekleştirmemiz halinde yurt dışına ödediğimiz para da önemli ölçüdeazalacak.”
Dünya bilim çevreleri şaşkınlıkla izliyor
TÜBİTAK’ınprojeyi desteklediğini, bu projeninDanimarka’da doğduğunu, Türkiye’de tamamen Türk bilim adamları tarafından adamedildiğini vurgulayan Önoğlu, ürettikleri teknolojinin dünya bilim çevrelerinceşaşkınlıkla izlendiğini söyledi.
“Yenilenebilir enerji alanında yeni teknolojiler üretmekve mevcut teknolojileri geliştirerek daha verimli hale getirme hedefiyle 2010yılında kurulmuş Altaca Enerji AŞ, bir Ar-Ge, mühendislik ve yatırım şirketi.Şirketimiz GOSB Teknopark’ta 2. ve 3. nesil bir dönüşüm uygulaması olan vepatentleri kendisine ait CatLiq (katalitik sıvılaştırma) teknolojisinigeliştirdi. Atıkları sıvılaştırıp sentetik petrol üreten teknoloji dünyada bir ilk.Bu nedenle dünya bilim çevreleri şaşkınlıkla izliyor ve sonucu bekliyorlar.Memleketimiz açısından çok büyük kazanım ve prestij meselesi olacak” diyenÖnoğlu, Türkiye’nin artık yüksek teknoloji ile işlem yapan aynı zamanda daçevreyi koruyan bir ülke konumuna geleceğini de vurguladı.