Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle, DOSİDER ve İTÜNOVA işbirliğiyle hazırlanan Gaz Yakan Cihazlar Proje Merkezi için imzalar atıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle, DOSİDER ve İTÜNOVA işbirliğiyle hazırlanan Gaz Yakan Cihazlar Proje Merkezi için imzalar atıldı. DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Özkol tarafından imzalanan protokolle start alan proje, Türkiye ekonomisine yıllık 350 milyon TL katkı sağlayacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle, Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) ve İstanbul Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İTÜNOVA) işbirliğiyle hazırlanan Gaz Yakan Cihazlar Proje Merkezi projesi, protokolün imzalanmasıyla faaliyete başladı. Protokol, DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Özkol tarafından imzalandı.
Gaz Yakan Cihazlar Proje Merkezi, yoğuşmalı ısıtma cihazlarının yurt dışından ithal edilen önemli komponentlerinin Türkiye’de üretilebilmesi için Ar-Ge çalışmaları yapacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fuat Şimşek, DOSİDER Yönetim Kurulu ve üyeleri, İTÜNOVA Yönetim Kurulu ve gaz dağıtım kuruluşları yöneticilerinin katıldığı protokol töreni, 13 Haziran 2016 tarihinde Moda Deniz Kulubü’nde, iftar yemeği öncesinde gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını DOSİDER Genel Sekreteri Süleyman Bulak’ın yaptığı törende söz alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fuat Şimşek, “Bugün, geçtiğimiz Ekim ayında Bakanlığımız ve DOSİDER arasında mutabakat zaptı imzalanan, yurtdışından ithal edilen komponentlerin yerlileştirilmesini hedefleyen projenin faaliyete geçirilmesi için ilk adımları atılıyor. İnşallah hayırlara vesile olur diyorum” dedi.
Törende konuşan DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Gaz Yakan Cihazlar Proje Merkezi’nin, üretimde yerlilik oranının artırılması için çalışmaların yürütüleceği bir teknoloji geliştirme merkezi niteliğinde olacağını söyledi. Bu Proje Merkezi ile 350 milyon TL’nin de ülkemizde kalacağına dikkat çeken Vardan şöyle konuştu: “Faaliyet gösterdiğimiz sektör Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yerini almıştır. İklimlendirme sektörü çatısı altında yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. İthalat girdilerimizi en alt seviyeye çekmeye yönelik çalışmalarda bulunuyoruz. Kombi, kazan, brülör, doğal gaz sobası, panel radyatörler ve radyant ısıtıcıları gibi yoğuşmalı cihazların bazı komponentlerini ithal ediyoruz. Bugün ağırlığı Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden yıllık yaklaşık 300-350 milyon TL’lik ithalat yapıyoruz. Bu ithalat tutarını yerli üretime döndürerek sektörün dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyoruz. Türkiye dünya standartlarında üretim yapacak bilgi, teknoloji ve zenginliğe sahip. Bugün imzaladığımız protokolle İTÜNOVA’da faaliyetine başlayacak Gaz Yakan Cihazlar Proje Merkezi’nde öncelikle yoğuşmalı cihazların ithal edilen gaz valfi, fan, pompa, üç yollu vana motoru, eşanjör ve sensörler gibi önemli komponentlerinin yerlileştirilmesi ve yerli üreticiler tarafından üretilmesi konusunda çalışmalar yapılacak. İlk Ar-Ge sonuçlarını 2017 yılında almayı, 2018 yılında ise üretimdeki yerli parça kullanımının hedeflediğimiz düzeylerde gerçekleşmesini bekliyoruz”.
Törende söz alan İTÜ Rektör Yardımcısı İbrahim Özkol, Üniversite ve sanayi işbirliğinde yürütülecek Gaz Yakan Cihazlar Proje Merkezi ile bir ilke imza atıldığını, İTÜNOVA’da, kombi ve komponent üreticilerinin bir araya gelerek teknoloji geliştirme konusunda önemli bir sinerji oluşturacağını söyledi.