Pakkens Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Cümen’le bir söyleşi gerçekleştirdik. Firmaları ve ürün grupları hakkında ayrıntılı bilgiler sunan İsmail Bey, basınç ve ölçüm cihazlarının seçimi ve kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara dair de değerlendirmelerini paylaştı bizlerle.
Kısaca Pakkens’i tanıyabilir miyiz?
Pakkens, 40 yılı aşkın bir süredir her türlü basınç ve sıcaklık ölçüm cihazlarının, HVAC ve tesisat ürünlerinin, ısıtma sektörü için hidrolik grupların ve müşteriye özel hassas talaşlı imalat parçalarının tasarım ve üretimini gerçekleştiriyor. Firmamız hem ölçüm cihazlarında hem de ısıtma cihazları için hidrolik grup üretiminde Türkiye’nin ilk ve en büyük üreticisi.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tam entegre iki üretim tesisimizde toplam 500 yetkin personelimiz ile otomotiv, ısıtma, makina üretimi, inşaat, petrokimya, ilaç, gıda, savunma sanayii, havacılık vb. sektörlerdeki ana sanayi firmaları ve son kullanıcılara hizmet vermekteyiz.
Ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Ölçüm cihazları ürün portföyümüz genel amaçlı basınç ölçerler, hassas basınç ölçerler, bi-metal ve gazlı termometreler, diyafram ayırıcılar, diyafram ayırıcılı basınç ölçerler, diferansiyel basınç ölçerler, elektrik kontaklı basınç ölçerler, çıkış sinyalli basınç ölçerler, manometre muslukları, valfler, manifoldlar ve bu ürünlerle ilgili aksesuarlardan oluşuyor.
Hidrolik gruplarımız 25’ten fazla platform için üretilmekte olup, konvansiyonel, yarı-yoğuşmalı, tam yoğuşmalı, depo tipi vs. modellerden oluşuyor ve sektörün önde gelen firmalarının ürettiği kombi cihazlarında kullanılıyor.
Tesisat ürünleri grubumuzda ise radyatör vanaları, emniyet ventilleri, basınç regülatörleri, hava tahliye cihazları, küresel vanalar, balans vanaları, mix valfler, pislik tutucular ve akla gelebilecek her türlü tesisat aksesuarı bulunuyor.
Ayrıca, mevcut iş kollarındaki varlığımızı sürekli güçlendirmenin yanı sıra, stratejik büyüme ve sürdürülebilirlik planlarımız çerçevesinde, katma değeri yüksek ve yenilikçi ürünlerin tasarım ve üretimi için de yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bunun son örneği, öz yeteneklerimizi kolayca taşıyabildiğimiz havacılık sektörü. 2017 yılı Mayıs ayından bu yana TEI, Turkish Technic ve Turkish Cabin Interior firmaları için hava aracı motor parçaları ile kabin içi kullanım için bitmiş ürünlerin hassas imalat, montaj ve testlerini bünyemizde gerçekleştiriyoruz.
Sıkça sorulan bir soruya da sizin aracılığınızla yanıt vermek isterim. Pakkens ismi Plastik, Aparat, Kalıp kelimelerinin ilk harfleri ile, firmamızı kurucusu Erdoğan Bey ve kardeşlerinin isimlerinin baş harflerinden oluşuyor: Kadir, Erdoğan, Nuri ve Sami.
Üretim ve mühendislik ekibini tanıyabilir miyiz?
Pakkens, sunduğu tüm ürünlerin ve bu ürünlerin üretimi için gerekli kalıp, takım, aparat, fikstür ve test ekipmanının tamamının tasarım ve üretimini kendi bünyesinde ve entegre bir şekilde gerçekleştirdiği için, ileri düzeyde mühendislik becerisine ve know-how’a sahip olmak zorunda. Bu ihtiyacı karşılamak üzere, her üyesi kendi alanında uzman ve ciddi miktarda tecrübeye sahip, toplam 30’un üzerinde tasarım, üretim ve kalite mühendisinden oluşan bir teknik ekibe sahibiz.
Manometreler endüstrilerde ne tür zorlu şartlarda kullanılıyorlar? Vibrasyon ve sıcaklık benzeri sorunlara karşı ne tür ürünler geliştirildi?
Basınç ölçerler onlarca farklı sektörde, birbirinden son derece farklı koşullarda ve çok zorlayıcı şartlar altında çalışmak zorunda kalabiliyorlar. Vibrasyonu, yüksek sıcaklığı ya da yoğun, kristalleşebilen, asidik veya korozif çalışma ortamlarını bunlara örnek olarak verebiliriz.
Vibrasyona maruz kalınabilecek ortamlarda kullanılmak üzere portföyümüzde, gliserin dolgulu ürünlerimiz ile yaklaşık 3 yıl önce lanse ettiğimiz, özel bir darbe sönümleyici mekanizmaya sahip Viblock ürünlerimiz bulunuyor.
Yüksek sıcaklık ve kimyasal reaksiyonlara karşı ise, sıcaklık ve kimyasallara dayanımı daha yüksek materyaller kullanarak müşterilerimizin ihtiyaçlarına rahatlıkla cevap verebiliyoruz.
Sıcaklık, vibrasyon veya kimyasal dayanımı konusunda tecrübesi olmayan müşterilerimizin, ürün seçimi sırasında firmamızın satış veya teknik ekibine danışması halinde, en ekonomik ve kullanım yerine uygun çözüm hızlı bir şekilde bulunabiliyor.
Tedarik kısmında ne tür kabul testleriniz söz konusu? Bu kabul sürecinin ürünleriniz için önemi nedir?
Ürünlerimiz için pek çok çelik ve bakır alaşımı, plastik ve kauçuk esaslı hammadde ve komponent tedarik ediyoruz. Tedarik edilen malzeme, ilgili kontrol planında belirtilen her türlü boyutsal ölçümden, sertlik ölçümünden, mukavemet testlerinden ve görsel kontrollerden geçtikten sonra stoklarımıza alınır.
Dışarıdan temin edilen hammadde ve komponentlerdeki uygunsuzlukların üretim sürecine girmeden erken teşhisi, her firma gibi bizim için de yüksek kalite, zamanında teslimat ve maliyet hedeflerimizin yakalanmasında büyük önem arz ediyor.
Sipariş, üretim ve sevkiyat süreçlerinin tamamı için ERP sistemi kullanıyor musunuz?
ERP yazılımı olarak IFS sistemini kullanıyoruz. Pakkens 90’lı yılların başından bu yana ERP sistemleri kullanımına aşina, fakat büyüyen organizasyonumuzun ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek için gelişmiş bir yazılım çözümüne ihtiyaç duyduk ve 2004 yılında bu sisteme geçiş yaptık.
Bu sistem size ne tür avantajlar sağlıyor?
Tüm ürün ağaçlarımız ve üretim rotalarımız ERP sistemimizde eksiksiz bir biçimde tanımlı ve sürekli güncelliği sağlanıyor. Bu temel veriler, üretim ve malzeme planlama, satınalma, lojistik, maliyet kontrolü, kalite güvence, insan kaynakları hatta bakım gibi tüm ana ve destek süreçlerimizi hızlı ve hatasız bir şekilde işletmemizi sağlıyor.
Sistemin sağladığı veriler her tür kalite, planlama, üretim ve maliyet metriğinin hesaplanıp izlenmesi için girdi sağlıyor olup, bizim için büyük öneme sahipler.
Nihai ürüne kadar geçen üretim sürecinin özetini alabilir miyiz sizlerden?
Basınç ölçerleri oluşturan tüm alt gruplar ve işlenmiş parçalar, ilgili üretim biriminde, iş emirlerine uygun olarak üretildikten sonra yarı mamul stoklarımıza alınırlar.
Gövde, kapak, kadran ve göstergeler ürün tipine göre sac pres veya plastik enjeksiyon bölümlerinde, tüm pirinç parçalar ve çelik alaşımları CNC işleme bölümümüzde, ürünlerimizin kalbini oluşturan basınç elemanları ise basınç elemanı hazırlama bölümlerimizde üretilir. Montaj bölümümüzde tüm bu parçalar standart operasyon planlarına uygun bir şekilde bir araya getirilir, yüzde yüz test edilir ve paketlenerek son kullanıcıya ulaştırılır.
Hammadde girişten sevkiyata kadar tüm süreçleri bünyesinde bulunduran son derece entegre bir yapıya sahibiz.
Depoda nasıl bir uygulama söz konusu?
Her iki tesisimizde de yarı mamul ve mamul depolarımızda otomasyona dayalı bir depo yönetim sistemi kullanıyoruz. Tüm ürünlerimiz depolara girerken ve çıkarken taşıdıkları barkod, el terminalleri aracılığı ile okutulur. Böylece malzeme kabulünün veya çıkışının hangi miktarda ürün için, hangi personel tarafından, ne zaman gerçekleştirildiği bilgisi sisteme aktarılır.
Bu sistem, FIFO sistematiğinin (ilk giren ilk çıkar) işletilmesinde ve depo stok seviyelerinin takibinde en büyük yardımcımız. Müşterilerimizden gelen siparişler de yine el terminali ile sisteme girilerek ayrılır. Bu sayede yanlış ayırma işi yapılmaz.
Kalibrasyon, test ve tamir–bakım konusunda sahada birbiriminiz bulunuyor mu?
Türkiye’nin ilk akredite basınç laboratuarı firmamızda bulunuyor. Tüm müşterilerimize, talep edilmesi halinde her tür kalibrasyon, tamir ve bakım hizmetini verebilecek kabiliyetlere sahibiz.
Sahada ihtiyaç duyulabilecek kalibrasyon, tamir ve bakım hizmetlerini ise fabrikamızdaki teknik ekibimizle karşılıyoruz.
Kalibrasyonda hassas konular nelerdir? Bu hassasiyet kullanılacağı proses ya da ürüne göre değişiyor mu?
Bunu son kullanıcının beyan etmesi gerekiyor. Yüksek hassasiyette basınç ölçerlerin altı ay gibi kısa sürelerde yani daha sık kalibrasyonu gerekebilir. Minimum altı ayda maksimum yılda bir kalibrasyon öneriyoruz. Kendi üretimimizde kullandığımız üst kontrol cihazları her gün stabilite kontrolünden, her ay ise kalibrasyondan geçiyor.
Daha çok hangi zorlu şartlar için özel tasarım ya da montaj talepleri alıyorsunuz?
Daha çok yüksek sıcaklık ve zorlu kimyasalların reaksiyonlarına karşı dayanımı yüksek tasarımlar isteniyor. Demir çelik sektöründen bazen 400 derece sıcaklığa dayanıklı ekipmanlar istenebiliyor. Bu seviyedeki yüksek sıcaklıklar için özel malzeme kullanımını ya da ölçümün uzaktan yapılabilmesi için ek bir boru ile basıncı ölçme gibi montaj tavsiyelerinde bulunabiliyoruz.
ATEX sertifikasyonu gereken uygulamalara, bu kapsamdaki pek çok ürünümüz ile yanıt verebiliyoruz.
Gıda sektörünün özel talepleri için ise, Amerika tarafından belirlenmiş 3A standartlarını karşılayan proses endüstrisi ürünlerimizi sunuyoruz. Pakkens, Amerika ve Avrupa standartlarını karşılamak için gerekli tüm sertifikalara sahip.
Pakkens ürünleri özellikle hangi sektörlerde tercih ediliyor?
Ürünlerimiz basınç ve sıcaklık ölçümüne ihtiyaç duyulan her yerde; özellikle petro-kimya, gıda, medikal, biyokimya, tarım, makina üretimi, endüstriyel hidrolik, savunma sanayii, su arıtma, ısıtma ve iklimlendirme; denizcilik gibi endüstrilerde yaygın olarak kullanılıyor.
Yeni dönem için planlarınız nelerdir?
Pakkens yeni dönemde de; tüm ürün gruplarında müşterilerine en iyi kaliteyi; en uygun fiyata ve en hızlı şekilde sunmaya devam edecek.
Ölçüm cihazları grubumuzdaki tüm mevcut ürünlerimiz; sistematik bir şekilde yeniden mühendislik süzgecinden geçiyor ve üretim süreçleri rafine ediliyor. Müşterilerimize önümüzdeki dönemde; alışkın oldukları Pakkens kalitesini daha iyi şartlarda sunmak üzere yeniden yapılanıyoruz. Çalışmalarımızı özellikle proses endüstrisine yönelik ürünlerde; elektronik ölçüm cihazlarında ve yüksek hassasiyete sahip ölçüm cihazlarında yoğunlaştıracağız.
Hidroblok grubumuzda son 10 yıldır sürdürdüğümüz planlı faaliyetler neticesinde; Pakkens bugün Avrupa’nın en büyük pirinç hidroblok ve ikinci en büyük plastik/kompozit hidroblok üreticisi konumuna erişti ve Türkiye’de akla gelebilecek hemen hemen tüm kombi cihazı üreticilerinin tek tedarikçisi oldu.
Havacılık grubumuzda ise hedefimiz; mevcut müşterilerimizde tedarik payımızı ve referans sayımızı artırmak ve komponent üretiminden fonksiyonel ürünlere doğru giden yolculuğumuza devam etmek.