Connect with us

Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

Endress+Hauser ile geleceğin sıvı analizi teknolojisi: Memosens 2.0

Yayın Tarihi:

on

70 yıllık tecrübesiyle endüstriyel proses ölçümü ve otomasyonu alanında önde gelen ürün, çözüm ve hizmet sağlayıcılardan biri olan Endress+Hauser, Memosens 2.0 ile sıvı analizi uygulamalarında geleceğin teknolojisini sunuyor.

Endress+Hauser, birçok endüstri için akış, seviye, basınç, sıvı analizi, sıcaklık, kayıt ve dijital iletişime yönelik kapsamlı proses çözümleri sunarak; prosesleri ekonomik verimlilik, güvenlik ve çevre koruması açılarından optimize ediyor. 2004 yılında Memosens sensörlerini piyasaya sürerek sektörüne öncülük eden firma

, geliştirdiği Memosens 2.0 ile sıvı analizi alanında geleceğin teknolojisini sunuyor. Memosens 2.0, kullanıcıların gerçek hayattaki sıvı analizi uygulamaları için endüstri 4.0 stratejilerini geliştirebilmelerini sağlıyor.

Memosens 2.0

Endress+Hauser, 2004’te ilk nesil Memosens sensörlerinin piyasaya sürülmesi ve 2008’de patent başvurusunun başarıyla sonuçlanması ile sıvı analizi alanında dijital ölçüm cihazları ve çözümlerin geliştirilmesine öncülük etti. Bugüne kadar bu sensörlerden bir milyondan fazla üretilirken Memosens sensörleri hem kimya, ilaç ve gıda endüstrilerinde hem de su ve atık su alanlarında değerini kanıtladı. Memosens 2.0, köklü ve iyi bilinen avantajların hepsini korurken, Memosens teknolojisinin evriminde geleceğe hazır bir sonraki adımı temsil ediyor. Kullanıcılar artık, gerçek hayattaki sıvı analizi uygulamaları için Endüstri 4.0 stratejilerini geliştirebilecek.

Kolay dijital veri aktarımı

Memosens teknolojisinin avantajı, dijitalleştirilmiş ölçüm değerlerinin ve sensör bilgilerinin sensörden kabloya temassız bir bağlantı ile ve sonrasında transmitere dijital bir sinyal olarak aktarılmasıdır. Liquiline transmiterleri, bağlı sensör tipini otomatik olarak tanıdığından, bir ölçüm noktası için bileşenlerin seçilmesi kolaydır. Transmiterin parametreye özel seçilmesi gerekmez. Ayrıca, kalibrasyon söz konusu olduğunda da sensörler kolay bir kullanım sağlar: Memosens teknolojisi sayesinde saha kalibrasyonu artık gerekli değildir. Sensörler, laboratuvarda veya fabrikada kolay ve güvenli bir şekilde kalibre edilebilir. Bunu mümkün kılan, ilgili verilerin sensör kafasında saklanmasıdır. Ayrıca bu sayede, tüm parametreler için sağlanabilen önceden kalibre edilmiş sensörler, ‘tak ve çalıştır’ şeklinde kullanılabilir.

Üretim ve bakımda üstün güvenilirlik

Temassız sinyal iletimi, Memosens sensörlerini çok güvenilir kılar çünkü indüktif, dijital sinyal aktarımı sayesinde nemden kaynaklı ve elektromanyetik uyumluluğu bozan sorunlar ortaya çıkmaz. Bunun yanı sıra, sensör ve transmiter arasındaki bağlantıda kesinti olup olmadığı aktif olarak görüntülendiği için arızalar hemen ortadan kaldırılabilir ve böylece proses güvenliği artırılır. Sensörler hızlı ve kolay bir şekilde değiştirilebildiği için Memosens, bakım personelinin tehlikeli ortamlarda geçirdiği zamanı önemli ölçüde azaltır.

Memosens 2.0 ile endüstriyel nesnelerin internetine bağlantı

Endress+Hauser, 17 yıl sonra yeni nesil Memosens teknolojisi olarak Memosens 2.0’ı piyasaya sürüyor. İlk sürümün kullanım kolaylığı ve güvenlik açısından denenmiş ve test edilmiş özellikleri korunurken, 2.0 versiyonu artık endüstri 4.0’ın gelecekteki gereksinimlerini de karşılamaya hazır. Yeni sensörler, son 8 kalibrasyonu/ayarlamayı sensör kafasında depolayabilir ve fabrika kalibrasyonundan gelen veriler sürekli olarak saklanır. Yani, dijital geçmiş her zaman erişilebilirdir. Bu verilerin analizi, kullanıcının sensörün durumunu değerlendirmesini kolaylaştırır. Memosens 2.0 sensörleri, Liquiline transmiterlerle veya Field Xpert tablet PC’lerin yardımıyla Endress+Hauser’in Netilion IIoT ekosistemine de entegre edilebilir.  

Yeni Memosens nesli, tamamen geriye dönük olarak uyumludur. Bu da tesis sahiplerinin ve işletmecilerinin hiçbir şekilde mevcut hatlarını yenileriyle değiştirmeye mecbur bırakılmayacağı anlamına gelir. Yeni sensörler, halihazırda kurulu olan önceki nesil transmiterlerle sınırlama olmaksızın kullanılabilir, böylece geçmiş yatırımlar korunur.

Heartbeat Teknolojisi, pH ve oksijen ölçümünde sensör durumunu tespit eder

Heartbeat Teknolojisi’nin ‘sensör durumu’ fonksiyonu, yeni pH ve oksijen sensörlerine uyarlandı. Yeni nesilde, pH sensörünün hata teşhisi, diğer parametrelere ek olarak ölçülen pH değerlerini, sensörün maruz kaldığı sıcaklıkları ve zaman faktörünü dikkate alır. Sonuçta, sensörün durumu güvenilir bir şekilde değerlendirilir ve tesis sahiplerinin, gerektiğinde sensör değişimini de içerecek şekilde, bakım işlerini planlaması kolaylaştırılır. Benzer şekilde, yeni amperometrik oksijen sensörleri de elektrolitin durumu hakkında doğru bilgi sağlayan ve kullanıcıyı yaklaşan bakım gereksinimleri hakkında zamanında bilgilendiren ‘elektrolit sayacı’ özelliğine sahiptir.

Kolay bakım ve onarım için araçlar

Endress+Hauser, endüstri 4.0 veya IIoT teknolojileri uygulamaya konmamış olsa bile, bakım ve onarım prosedürlerine yardımcı olmak için çok sayıda çevrim içi araç sunar. Örneğin, akıllı telefon veya tablete indirilen Endress+Hauser Operations uygulaması, bir Memosens 2.0 sensörünün tanımlanması için kullanılabilir. Uygulama, daha sonra kullanıcıya, bakım talimatları veya gerekli yedek parça listeleri gibi dokümanlar ile sahadaki sensör hakkında anında bilgi sağlayabilir. Bu bilgiler, yerinde bakım çalışmalarını kolaylaştırır ve başarılı sonuçlara daha hızlı erişilmesini sağlar.

Tehlikeli bölgelerde kullanımı kolay

Yeni Memosens nesli, tehlikeli bölgelerdeki enstrümantasyonu da kolaylaştırır. Tüm bileşenlerin ayrı onayı vardır ve ölçüm noktası, bağlantı karakteristiğine dair ilgili veriler temel alınarak kolayca ve güvenli bir şekilde yapılandırılabilir, hesaplanabilir ve kurulabilir. Saha kurulumunun değiştirilmesi gerekmez. Hem ilk hem de yeni nesil sensörler CYK10 kablosuyla bağlanabilir ve çalıştırılabilir. Bu, kullanıcılar tarafından ilk nesil Memosens teknolojisine yapılan yatırımı korur.

Sonuç: Memosens 2.0 ile geleceğe hazır sıvı analizi

İlk nesil Memosens teknolojisi; basitliği, güvenilirliği ve emniyetli olması sayesinde birçok farklı endüstride sıvı analizi uygulamalarında yaygın olarak kullanılıyor. Memosens 2.0, teknolojinin bağlanabilirlik ve endüstri 4.0’a doğru evriminde bir sonraki mantıklı adımı oluşturuyor. Kendileri akıllı olan sensörler, örneğin dijital olarak iletişim kurabiliyor ve ölçüm parametresine bağlı olarak kendi kendilerine hata teşhisi yapabiliyor. Artık bunları Endress+Hauser’in Netilion IIoT ekosistemi gibi bulut çözümlerine entegre etmek de mümkün. Böylece, sensör verileri daha derinlemesine analizler için kullanılabilir ve geleceğe hazır hale gelir.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

Proline Promag W 400 Akış profilinden bağımsız debi ölçümü

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Proline Promag W, akış profilinden ve montaj konumundan bağımsız olarak, güvenilir bir şekilde ölçüm yapabilen, ölçüm tüpünde kesit alanı değişmeyen dünyanın ilk elektromanyetik akış ölçeridir.

Su ve atık su endüstrisinde, optimum proses kontrolü için yüksek ölçüm doğruluğu vazgeçilmezdir. Çok dirsekli bir boru hattı veya borudaki engeller gibi çeşitli etkiler akış türbülansına neden olur ve ölçüm doğruluğu etkilenir. Endress+Hauser’in Promag W Akış Ölçeri, türünün tek örneği olan “0 x DN” seçeneğine sahiptir. Bu seçenekle beraber ölçüm tüpünde kesit alanı daralmadan ve dolayısıyla basınç kaybı olmadan maksimum ölçüm performansını sunar. 

Ölçüm tüpünde kesit alanı değişmeyen 0 x DN opsiyonlu Promag W 400, dirseklerin, birikmelerin, redüksiyonların ve hattaki diğer elemanların akış yönünde oluşturduğu girdaplardan etkilenmez. Boru dirseklerinin hemen sonrasında bile yüksek doğrulukla (±%0,5) ölçüm yapar. Debimetre, girişte ve çıkışta düz boru mesafesine ihtiyaç duymadığı için kompakt sistemler ve ölçüm skidleri için en iyi çözümü sağlamaktadır. Bu cihazlar, kesit alanı değişmeyen tasarımları sayesinde herhangi bir basınç kaybına da neden olmaz.

İnovatif sinyal analizi

Promag W’nin (0 x DN) yeni ve inovatif ölçüm konsepti akışı algılayan çoklu ölçüm elektrotlarından oluşmaktadır. Bu konsept ile standart elektromanyetik debimetrelerden çok daha fazla ölçüm verisi elde edilir. Rafine edilmiş bir sinyal analiziyle de girdaplı durumlarda bile güvenilir ölçüm sonuçları elde etmek mümkün hale gelmiştir.

“0 x DN” opsiyonuyla seçilmiş bir cihaz örneği:

Ek ölçüm elektrotlu Promag W 400 (kompakt versiyon, DN 150/6″)

Su ve atık su uygulamaları için Promag W 400 (kompakt versiyon, DN 150/6″)

Basınç kaybı olmaksızın esnek kurulum seçenekleri

Eskiden, boru hattında akış profilinin bozulduğu durumlarda debimetre giriş ve çıkışında düz boru mesafesine uyulması veya ölçüm tüpünde kesit alanı daralan debimetrelerin kullanılması gerekiyordu. Ancak çoğu zaman yeterince uzun düz boru mesafeleri mevcut olmuyor ve dar kesitli debimetre kullanılması gerekiyordu. Bu durum da pompa enerji tüketimini artırarak daha yüksek enerji maliyetlerine yol açıyordu.

Montaj alanında düz boru mesafesine ihtiyaç duymayan ve basınç kaybı yaratmayan yeni “0 x DN” seçeneği ile bu sorunlar ortadan kaldırıldı. Artık güvenilir ölçüm değerleri, esnek montaj ve uygun maliyet bir arada sunulmaktadır.

Sorunsuz sistem entegrasyonu için transmiter

Promag W, Proline 400 transmiter ile birleştirildiğinde performans ve doğruluk açısından hiçbir taviz vermez. Dijital sinyal işleme akıllı sensörde başlar ve son derece hassas güvenilir ölçümün temelini oluşturur. Dijital veri iletimi ve ayarlanabilir giriş çıkışlar sayesinde Heartbeat Teknolojisi tarafından elde edilen teşhis verileri de dahil olmak üzere tüm ölçüm verilerine her zaman tam erişim sağlanır.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

Basınç ölçer seçimi

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

PAKKENS sıvı dolgulu basınç ölçerleri

47 yıldır ölçüm cihazları üretiminde sektörün öncü ismi olan PAKKENS, endüstriyel ihtiyaçlar doğrultusunda çözümler geliştirip, yeni ürün tasarımları ile de sektörde fark yaratıyor. Endüstriyel uygulamaların vazgeçilmez ekipmanlarından olan basınç ölçerlerin doğru seçimi, ürünlerin kullanıldığı proseslerin basınç parametrelerinin doğru kontrolü ve sistem güvenliği için yüksek önem taşımaktadır. Sistemsel ihtiyaçlara en uygun basınç ölçerin seçiminde aşağıdaki hususların dikkate alınması önerilir:

Basınç ölçümü yapılacak akışkanın özellikleri

Basınç ölçerinizin basınç algılama elemanı doğrudan ölçüm yapılacak akışkan ile temas halinde olabileceği için akışkanın fiziksel ve kimyasal özellikleri önem arz etmektedir. Akışkanlar aşındırıcı ya da kolay kristalleşebilen özellikte olabilirler ya da ölçüm elemanı üzerinde kalıntı bırakabilirler. Normal koşullar altında kristalleşmeyecek ya da kalıntı bırakmayacak sıvılar söz konusu olduğunda, Bourdon tüplü bir basınç ölçerin sisteminizde kullanımı uygundur. Yüksek viskoziteli, kristalleşebilen, katılaşabilen veya yüksek sıcaklıktaki proses akışkanlarında ise diyafram ayırıcılı ürünler tercih edilmelidir.

Basınç ölçümü yapılacak akışkanın sıcaklığı

Buhar ya da yüksek sıcaklıktaki diğer akışkanlar, cihaz bileşenlerinin sıcaklıklarını sızdırmazlık elemanları için güvenli kabul edilen düzeylerin üzerine çıkarabilir. Bunun gibi durumlarda, basınç ölçer ile birlikte sifon, soğutma kulesi ya da kapiler borulu diyafram ayırıcıların kullanılması önerilir.

Çevre koşulları

Ölçüm cihazı seçimi sırasında, nem ve iklim koşullarının etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Çok yüksek ortam sıcaklıklarından kaynaklanabilecek ölçüm hataları, ölçüm cihazının bir diyafram ayırıcı ve kapiler boru kullanılarak ısı kaynağından uzağa monte edilmesi ile engellenebilir.

Basınç aralığı

EN837-2 standardına göre manometrelerin maksimum çalışma basıncı ürünün çalışacağı sistemin basınç değerinin yaklaşık 1,3 katı olmalıdır. Ancak, basınç dalgalanması olan sistemlerde manometrelerin maksimum çalışma basıncı ürünün çalışacağı sistemin basınç değerinin yaklaşık 1,5 katı olmalıdır. Bunun yanı sıra tahdit pimli manometrelerin tam skalanın %10 ile %75’i arasında doğru ölçüm aralığına sahip olduğu, tahdit pimsiz manometrelerin ise tam skalalarında doğru ölçümler için kullanılabileceği unutulmamalıdır.

Sistemin aşınmasını etkileyen koşullar

Şiddetli basınç dalgalanmaları ya da yoğun titreşim içeren uygulamalarda, basınç sınırlayıcı ya da düşürücü aksesuarlar kullanılması önerilir. Sıvı dolgulu basınç ölçerler de yine bu tip koşullarda daha uzun ömürlü olacaklardır. PAKKENS sıvı dolgulu basınç ölçerleri genellikle gliserin ile doldurulurlar. Ürün gamında daha geniş bir sıcaklık aralığında çalışma gereksinimi için silikon dolgulu basınç ölçerler de bulunmaktadır. Ek olarak sıvı dolgulu ürünlerin kullanılamayacağı düşük veya yüksek sıcaklığa sahip ortamlarda titreşimin etkisini en düşük seviyeye indirecek Vib-Lock mekanizmalı ürünler de tercih edilebilir.

Bağlantı yöntemi

Birçok PAKKENS ölçüm cihazının alttan ya da arkadan bağlantılı versiyonları mevcuttur. Standart olarak sunulan diş tipleri dışında, PAKKENS birçok ürünü için farklı diş tipi/ölçüsü seçenekleri de sunmaktadır. Basınç ölçerlerin normal şartlarda her zaman dik olarak bağlanması gerektiği unutulmamalıdır. Bağlantının yatay veya baş aşağı olarak yapılmasının zorunlu olduğu durumlarda, satış personeline bu ihtiyacın belirtilmesi gereklidir.

Hassasiyet sınıfı

PAKKENS, % ±1,00’dan % ±2,5’e kadar farklı hassasiyet sınıflarında basınç ölçerler üretmektedir. Uygulamanız için en iyi sonucu almanız, doğru hassasiyete sahip bir cihaz seçimi ile mümkün olabilir.

Yukarıda bahsedilen cihaz seçim faktörleri, ölçüm cihazınızın güvenli bir şekilde ve ihtiyaç duyulan doğrulukta çalışabilmesi için önemlidir.

PAKKENS, tecrübeli tasarım, Ar-Ge ekibi ve tam donanımlı üretim tesisi ile endüstriyel uygulamalarınız için hassas, güvenilir, emniyetli ve dayanıklı ürünler tasarlayıp üretmeye devam ediyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

PAKKENS Elektrik Kontaklı Basınç Ölçerler ile prosesinizi kontrol altında tutun

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

47 yıldır ölçüm cihazları üretiminde sektörün öncü ismi olan PAKKENS, endüstriyel ihtiyaçlar doğrultusunda çözümler geliştirip, yeni ürün tasarımları ile de sektörde fark yaratıyor. 

Sinyalizasyon ve otomasyonun enerji tesisleri gibi birçok alanda kullanıldığı günümüz endüstrisinde basınç üreten ve basınç ya da fark basınç ile çalışan ekipmanların sinyaller aracılığı ile kontrol edilmesi, prosesin sürdürülebilirliğini sağlamak için yüksek önem taşımaktadır.

PAKKENS Elektrik Kontaklı Basınç Ölçerler, sistem basıncının veya fark basıncının gösterilmesinin gerekli olduğu ve aynı zamanda kontrol sistemlerindeki devrelerin açılması ve kapanması gereken, enerji üretimi, petrokimya, maden, makine imalatı, pompalar/kompresörler, hidrolik/pnömatik sistemler, HVAC sistemleri, su ve atık su arıtma sistemleri gibi farklı endüstriyel uygulamalar için geliştirilmiştir. Bu basınç göstergeleri çoğunlukla bakır alaşımlarına zarar vermeyen maddelerin basınç ölçümü için kullanılır. Aşındırıcı ortamlarda, AISI 316L’den yapılmış versiyonların kullanılması tavsiye edilir. 

Basınç göstergesi ibresinin konumuna bağlı olarak, elektrik kontağı sistemin kontrol devrelerini açar veya kapatır. Tüm ölçü aralıklarında ayarlanabilen elektrik kontakları kadran

üzerine monte edilir. Elektrik kontaklarının sınır işaretçileri basınç ölçer üzerindeki ayar

butonu ile ayarlanabilir. ATEX Sertifikasına sahip PAKKENS, elektrik kontaklı basınç ölçerlerini, manyetik destekli, reed anahtarı ve indüktif tip olmak üzere üç çeşit kontak kullanarak üretmektedir. Manyetik destekli kontaklar birçok endüstriyel uygulamada kullanılırken, indüktif tip kontaklar ise tehlikeli, yanıcı ve patlayıcı ortamlar için uygundur. Reed anahtarı tipi kontaklar sadece fark basınç ölçerlerde kullanılmaktadır.

Basınç ölçerlerde kullanılan manyetik destekli ve indüktif tip elektrik kontakları NO, NC, NONO, NCNO, NONC ve NCNC tip anahtar yapılarına sahiptir. Reed anahtarları ise yalnızca NO tiptir. Manyetik destekli kontaklar en yüksek 250V besleme gerilimi altında çalışabilirler. Bu tip kontakların minimum ve maksimum anahtar kapasiteleri sırasıyla 0.4W≈0.4VA ve 30W≈50VA’dır. İndüktif tip kontaklar ise 10-30 VDC gerilim ve maksimum 100mA akım çalışma değerlerinde kullanılmaktadır. Bunların yanında reed anahtarları en çok 200V besleme gerilimi ve 70W anahtar kapasitesine sahiptir. Basınç ölçerlerin, maksimum anahtar kapasitesi veya üzerinde güce sahip enstrümanlar ile kullanılması durumda, basınç ölçer ile enstrüman arasında röle kullanılması basınç ölçerin ömrünü uzatacağından elektrik devresine röle eklenmesi tavsiye edilir. 

PAKKENS, tecrübeli tasarım ve Ar-Ge ekibi ile endüstriyel uygulamalarınız için hassas, güvenilir, emniyetli ve dayanıklı ürünler tasarlayıp üretmeye devam ediyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com