NÜKLEERDEN İNŞAAT SEKTÖRÜNE 14 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM DESTEĞİ
Türk inşaat sektörünü nükleer santral projelerinde önemli fırsatlar bekliyor. Nükleer santral projelerinin sadece inşaat sürecinde, santralin tasarımına bağlı olarak yaklaşık 500 bin ayrı parça kullanılarak 12-14 bin kişi istihdam ediliyor. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi Organizasyon Komitesi Başkanı Koray Tuncer, Türk inşaat firmaları, inşaattaki başarısını nükleer alanına taşıyabilirlerse, ülkemizde kurulması planlanan Akkuyu ve Sinop başta olmak üzere dünyada yapım aşamasında olan yüzlerce yeni nükleer reaktörün inşaat sürecinde de yer alabilirler dedi.
14 bin kişiyi ve 500 bin parça tedariğini yönetmek kolay değil
Nükleer santral projelerinin kurulmasında, Türk firmalarını önemli fırsatlar beklediğini ifade eden Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi Organizasyon Komitesi Başkanı Koray Tuncer, “Nükleer santral projelerinin inşaatı yaklaşık 5 yıl sürüyor. Bu süreç boyunca 12-14 bin kişi istihdam ediliyor ve 500 bine yakın ekipman kullanılıyor. Güvenliğin son derece hassas olduğu bu projeler, bu denli fazla kişinin istihdamını ve fazla sayıda ekipmanın teminini gerektirdiği için yönetimi ve uygulaması son derece zor projelerdir. Ancak Türk firmalarının dünyanın her yerinde başarılı inşaat projelerine imza atmaları onları bu denli önemli ve prestijli projelerde yer almalarının da önünü açıyor. Türk firmaları nükleer santral projelerinin inşaat ihalelerine girmekten çekinmemeli” diye konuştu.
İnşaat süresi uzarsa maliyetler artar
Nükleer santral projelerinin inşaat aşamasının son derece titiz bir yönetimi gerektirdiğini ifade eden Tuncer, projenin uzamasının son derece maliyetli olacağına dikkat çekiyor. Nükleer santral inşaatında yer alan bir Türk firmasının önünün yurt dışında inşaatı gerçekleştirilecek nükleer santral projeleri için de çok açık olduğunu söyleyen Tuncer, “Türk firmaları eğer nükleer enerji santrali projelerinin inşaatında yer alma konusunda kararlılıkla adım atarsa, gelecek 10 yılda ülkemizin en büyük sektörlerinden biri nükleer olabilir” diye konuştu.
Türk inşaatçılarına dünya devleriyle buluşma fırsatı
Nükleer enerji santrallerinde Türk firmalarını bekleyen fırsatların Nükleer Mühendisler Derneği’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Nükleer Sanayi Derneği’nin desteğiyle düzenlediği 4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi’nde anlatılacağını ifade eden Tuncer, 8-9 Mart 2017 tarihlerinde gerçekleşecek Zirve’de nükleer inşaatına özel bir oturumun da bulunduğunu belirtti. Tuncer, bu oturumda dünya devlerinden MHI – Mitsubishi Heavy Industries (Japonya), SNPTC – State Nuclear Power Technology Corporation (Çin), Rosatom State Nuclear Energy Corporation (Rusya) ve Skoda J.S. (Çek)’in yer alacağına dikkat çekti. Zirve’de nükleer sanayinin dev global temsilcileriyle yerli üreticileri buluşturacak 200’ün üzerinde ticari eşleştirme görüşmesi de yapılacak.