LS Endüstriyel Sistemler’in Yeni Nesil Teknoloji adıyla çıkardığı PLC ürün serisi, küçük ve orta ölçekli projeler için kullanılan XGB serileriyle orta ve büyük ölçekli projeler için kullanılan XGT serilerinden oluşuyor.
XGB serisi XBM ve XBC adlı alt serilerden oluşur. Hem kompakt hem de modüler özelliklere sahip olmasıyla çok esnek bir yapıdadır. Böylelikle XGB serisi birçok iş için uygun olabilmektedir. XGT serisi ise XGK, XGI ve XGR alt serilerinden oluşur. Yüksek performanslı ve güçlü modülleriyle her türlü işin üstesinden kalkabilme potansiyeline sahiptirler.
XGT serisi 0.0085㎲ işlem hızı ile rakiplerine göre çok daha hızlıdır. Ethernet ve USB arabirimini destekleyerek daha kolay, daha hızlı program yükleme yapılabilmesini sağlar. Küçük modül boyutlarıyla hem ekonomiktir hem de oldukça yer tasarrufu sağlamaktadır. Farklı amaçlara uygun farklı işlemcilere sahip olduğu için ihtiyaca göre en ekonomik veya en güçlü işlemci seçilebilir. Öntanımlı veriyolu denetleyicisi ve 16-bit hızlı haberleşme algoritmasıyla oluşturulan en hızlı rak arabirimine sahiptir. Böylelikle 20MB/sn ana rak haberleşme hızına sahip olmaktadır.
PLC Ağlarında en çok kullanılan Modbus, PROFIBUS, DeviceNET, BACnet ve Hızlı Ethernet destekleriyle en büyük sistemlere kadar Açık Network Çözümü sunar. Kolay network yönetimi ve kullanım kolaylığının yanı sıra daha güçlü haberleşme fonksiyonları kullanılmasına da olanak sağlar. Bütün network ve haberleşme modülleri izleme ve tanı koymayı sağlayan XG-PD (Network Yöneticisi) programını destekler. Bu program network’teki cihazları arar ve durumlarını gösterir. Her istasyonun High-Speed Link haberleşme durumunu izler. Gönderilen ve alınan haberleşme çerçevelerini gösterir. XGR serisi işlemcilerin Yedekli Sistem desteğiyle PLC’nin veya hattın olası bir arızasından dolayı sistem durmak yerine hiç ara vermeksizin yedek PLC veya hat yardımıyla kaldığı yerden çalışmaya devam eder. Böylelikle çok kritik sistemlerde arızadan kaynaklanan üretimin durması yüzünden oluşan büyük maddi kayıpların da önüne geçilmiş olunur.
Ethernet kullanımının endüstri alanında hızla yaygınlaşmasının ardından LS, yeni çıkardığı ürünlerde Ethernet opsiyonunu kalıcı hale getirmiştir. Bunun yanında işlemci teknolojisini geliştirmiş ve eskisine nazaran 10 kat daha hızlı işlemciler kullanmaya başlamıştır. Özellikle kompakt PLC’lerdeki yeni modellerle, en zorlu makine otomasyonlarında tek başına yeterli olmaktadır. Pozisyonlama ve hareket kontrolünde büyük fark yaratan EtherCAT teknolojisi, PLC’leri farklı bir mecraya taşımıştır. Hız ve esnekliğin mümkün olduğu bu teknoloji sayesinde kontrol edilebilir eksen sayısı, kompakt PLC’lerde 16, modüler PLC’lerde ise seçilen slot sayısı ile sınırlıdır.
Kompakt PLC’ler, yapısından dolayı birçok sistemde ek bir modüle ihtiyaç duymadan kullanılabilmektedir. Buna karşın opsiyon modülleri ve ilave modüller ile giriş/çıkış sayısı genişleyebilmektedir. Program parçalara bölünerek daha modüler, daha kontrol edilebilir hem de daha kolay yazılabilir hale gelmektedir. RS232C, RS485 seri haberleşme, USB ve Ethernet portlarına sahiptir. Giriş/Çıkış sayısı 10 ile 64 nokta arasında değişen modelleri mevcuttur, bu sayı ilave modüllerle birlikte 384’e kadar artırılabilir. 8 kanal hızlı sayıcı girişine, 2 eksen pozisyonlama çıkışına sahiptir. Ayrıca pals yakalama, giriş filtresi ve harici kesme, PID kontrol fonksiyonları da bulunmaktadır. Gelişmiş modelinde, bu özelliklere ek olarak, 16 eksen EtherCAT pozisyonlama, 4 eksen LD pozisyon kontrol, WEB sunucu, Ethernet portu, Analog giriş/çıkış bulunmaktadır.
LSIS’ in 2017 yılında satışa sunduğu yeni hareket kontrol cihazı (Motion control), orta ölçekli makine ve robot uygulamalarında kullanılabilir. EtherCAT altyapısıyla 32 eksene kadar hareket kontrol mümkündür. CAM kontrol, G-Code, Robot kontrol (Delta3, Delta3R, Lineer Delta) fonksiyonlarına sahiptir. IEC standart yazılımı ile kolay ve hızlı programlama imkânı sunar.
XG5000 adlı geliştirme yazılımı kullanışlı ve rahat bir çalışma ortamı sunar. Bu program ile birden çok PLC’yi tek çatı altında programlayabilmenizi sağlar. Ayrıca PLC programlarını parçalar halinde programlamaya destek sağlayarak daha modüler programlar yazılabilmesine olanak tanır. Böylece çok daha kontrollü bir şekilde programlama yapılabilmesini sağlar. Bu da hata yapma oranını azalttığı gibi hataları bulma ve düzeltme süresini de azaltır. Değişken özelliği kullanılarak yazılan bir programcık daha sonra farklı programlara entegre edilebilir. Bu entegre etme işlemi değişken özelliği sayesinde çok kısa bir zamanda yapılabilir. Geniş ve kolay komut setleri ve parametre ayarları yardımıyla program uzunluğunu oldukça azaltır. Kullanıcı tanımlı fonksiyon tuşları ve kısayollarıyla kullanıcıyı hızlandırır. Bu gibi özellikler sayesinde programlama süresi oldukça azalır. Özel modüller için ayrı programlar yazılmasına gerek yoktur. Her şey parametre ayarlarından yapılır. Farklı kesme programlarına sahiptir. Böylece dış veya iç değişkenlere tepki süresi azalmış olur. Ayrıca sahip olduğu simülasyon fonksiyonuyla programı PLC’ye yüklemeksizin sanki bir PLC varmış gibi PC üzerinden programınızı test edebilirsiniz.