Connect with us

Kimya

Kimya devinden jeotermal kimyasallarına büyük yatırım

Yayın Tarihi:

on

 

Kimya sektöründeki gelişmeleri yakından takip ederek yeni ürün çalışmalarına ağırlık veren Türkiye’nin yüzde yüz yerli sermaye ile kurulmuş firması GREEN Chemicals A.Ş., yeni teknolojilerin takibi ile Ar-Ge çalışmaları sayesinde daha da geliştirmiş olduğu GEO-Treat® ürün paleti ile jeotermal sektöründeki mevcudiyetini artırdı. Firmanın bu alanda piyasaya sunduğu ürün grubu ile termal suların daha verimli kullanılmasını ve sistemdeki duruşların minimize edilmesini sağlanacak.

 

Ülkemizin enerji açığını kapatmak için son yıllarda büyük yatırımlar yapılan jeotermal enerji sektöründe kullanılan malzemelerin başında gelen kimyasal koruyucuları, Türkiye’de üreten GREEN Chemicals A.Ş. hem yurt içi hem de yurt dışındaki santrallere ve termal tesislere yeni ürün paletini sunuyor.

Ar-Ge Sayesinde 240 Dereceye Dayanıklı Kimyasallar

Özellikle kimyasal uzmanlık alanında her geçen gün kendini geliştiren ve dünya standartlarında sertifikalı ürünleri Ar-Ge departmanının yoğun testleri sonucunda üreten GREEN Chemicals, yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı ürünüyle sektöre hitap ediyor. Firma; seracılık, termal oteller, şehir ısıtma ve elektrik üretimi alanlarında kullanılan jeotermal akışkanın, malzeme ve makinalarda oluşturabileceği aşındırma ve korozyon risklerinin önüne geçebilecek, sistemlerin sorunsuz çalışmasına katkıda bulunacak yüksek performanslı ürün olan GEO -Treat® ürün gamı ile fark yaratıyor. Ürünün en büyük özelliği ise 240 dereceye kadar olan sıcaklıklarda tam koruma sağlaması.

Termal Sular ve Şehir Isıtması İçin Özel Ürünler

Jeotermal enerji santrallerinde elektrik, rezervlerde bulunan yüksek sıcaklıktaki su ve buharın malzeme ve sisteme zarar vermemesi için tasarlanan inhibitör ve dispersant üreten firma, ayrıca termal kaplıca, merkezi konut ısıtması ve tarımda yeni yeni ortaya çıkan jeotermalle sera ısıtması teknolojisi için de yeni kimyasallar üreterek enerji sektörüne ve ekonomiye katkıda bulunmaya devam ediyor.

Çevreci Üretimle 360 Derece Mühendislik

Sektörde klasik ve standart üretimden farklı olarak müşterilerin sorunlarına ve isteklerine özel ürünler ürettiklerini belirten GREEN Chemicals Genel Müdür Yardımcısı Sn. Cengiz Ay; konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.  Cengiz Ay verdiği bilgilerde; diğer alanlarda olduğu gibi enerji kimyasalları alanında da uzmanları bünyelerinde barındırdıklarını, temsilcilerinin müşteriye gidip sorunu yerinde gördüklerini, aldıkları numunelerle de tesislerindeki Ar-Ge merkezinde hedef kitleye özel çözümler ürettiklerini belirtti. Müşterilerinin girdi maliyetlerini en aza indirmeyi, üretilen ürünlerin yüksek kalitede olmasını sağlamayı ve sistem ömrünü artırarak dünya ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi. Cengiz Ay ayrıca; üretimi yaparken de suyun işletmelerde yeniden kullanımı ile su, enerji ve kimyasal tüketiminin azaltılması ve kullanılan bu kimyasalların çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde seçilmesine de firma olarak ayrıca özen gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Kimya

Siemens ve Evonik’ten temiz performans için CO2 projesi

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Siemens ve Evonik ortak araştırma projeleri Rheticus II’yi başlattı. Proje, yenilenebilir kaynaklardan ve bakterilerden elde edilmiş elektrikle karbondioksit (CO2) ve su kullanarak özel kimyasallar üretecek verimli ve güçlü bir test tesisi geliştirmeyi hedefliyor. Rheticus II Almanya Federal Cumhuriyeti Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’ndan yaklaşık 3,5 milyon Euro destek alacak.

Evonik ve Siemens, ortak araştırma projeleri Rheticus II’ye start verdi. Proje, yenilenebilir kaynaklardan ve bakterilerden elde edilmiş elektrikle karbondioksit (CO2) ve su kullanarak özel kimyasallar üretecek verimli ve güçlü bir test tesisi geliştirmeyi hedefliyor. İki şirket Rheticus I projesinde de biyo-reaktör ve elektrolizörlerle yapay fotosentez için teknik açıdan elverişli bir temel oluşturmak üzere iki yıl süreyle iş birliği yapmıştı. Evonik ve Siemens şimdi de daha önce ayrı tutulan bu iki tesisi Evonik’in Marl’daki (Almanya) sahasında bir test tesisinde bir araya getiriyor. Rheticus II 2021 yılına kadar devam edecek ve Almanya Federal Cumhuriyeti Eğitim ve Araştırma Bakanlığından yaklaşık 3,5 milyon Euro destek alacak.

Almanya’nın enerji geçişini başarıyla tamamlamasına katkı sağlayacak

Evonik’te Rheticus projesinin sorumlusu Thomas Haas şunları ifade etti: “Rheticus’ta kullandığımız yenilikçi teknoloji, Almanya’nın enerji geçişini başarıyla tamamlamasına katkıda bulunma potansiyeline sahip. Gelecekte bu platform CO2‘nin olduğu her yere, örneğin enerji santrallerine ya da biyogaz tesislerine kurulabilir. Yapay fotosentez sayesinde, mevcut CO2‘yi hammadde olarak kullanıp yüksek değerli kimyasallar üretebiliyoruz.”

Siemens’ten projeye ilk CO2 elektrolizörü

Siemens de Rheticus projesine dünyanın ilk CO2 elektrolizörü ile katkıda bulunuyor. Siemens’te Power2X araştırmasının yetkilisi Karl-Josef Kuhn, enerji geçişinde ortaya çıkan çeşitli sorulara yanıt verebilecek, esnek bir sistem geliştirdiklerini belirterek, “Yenilenebilir enerjiyi özel kimyasallar ya da yakıt gibi kullanılabilir maddelere dönüştürerek bu enerjiyi depolamayı mümkün hale getiriyoruz. Aynı zamanda şebekenin kararlılığına da katkıda bulunuyoruz çünkü üretim öylesine esnek hale geliyor ki enerji arzındaki dalgalanmalara karşılık verebiliyoruz” dedi.

Rheticus teknoloji platformu hammadde olarak CO2 kullanıyor

Test tesisinin 2020 yılı başlarında faaliyete geçmesi planlanıyor. Bu tesiste elektrolizörler ve bir biyo-reaktör bulunuyor. İlk adımda, elektrik kullanılarak karbondioksit ve su elektrolizörlerde karbonmonoksit (CO) ve hidrojene dönüştürülüyor. Daha sonra özel mikroorganizmalar, bu şekilde sentezlenmiş gazlardaki CO’yu kimyasallara dönüştürüyor. Siemens ve Evonik, bu yapay fotosentez sürecine kendi yetkinlik alanları çerçevesinde (elektroliz ve biyo-teknoloji) katkıda bulunuyor. Yapay fotosentez, kimyasal ve biyolojik adımların bir araya getirilmesiyle, enerji kullanılarak CO2 ve sudan kimyasallar üretilmesini sağlıyor. Bitkiler de doğal fotosentezi benzer bir şekilde kullanıyor: Klorofil, enzimler ve güneş ışığı sayesinde, enerji açısından çok zengin, yaşamsal bir besin olan glikoz sentezleniyor. Ayrıca Rheticus teknoloji platformu hammadde olarak CO2 kullandığı için atmosferdeki karbondioksit seviyesinin azaltılmasına da katkıda bulunuyor. Örneğin bir ton bütanol üretilmesi için üç ton karbondioksite ihtiyaç duyuluyor.

Siemens dünyanın ilk tam otomatik CO2 elektrolizörünü geliştirdi

Sentez modülü Evonik’te 2019 ilkbaharında hizmete girdi. Bu modülün merkezinde, 2000 litre kapasiteli, 8 metre yüksekliğinde, paslanmaz çelikten bir biyo-reaktör yer alıyor. Reaktörün içinde mikroorganizmalar durmaksızın işlem yapıyor. Bu mikroorganizmaların ana besin kaynağı ise hidrojen ve karbonmonoksit. Siemens 2019 yazında tam otomatik bir CO2 elektrolizörü geliştirdi ve bu cihaz bir konteynerin içine entegre edildi. Dünyanın bu ilk CO2 elektrolizöründe 10 hücre bulunuyor ve elektrotların toplam yüzey alanı 3000 cm2‘ye ulaşıyor. Elektrolizör ve biyo-reaktör önümüzdeki aylarda bir araya getirilecek. Ayrıca biyo-reaktörde oluşan sıvının işlenerek saf kimyasallara dönüştürülmesine yönelik bir başka ünite de inşa halinde bulunuyor.

Test tesisinde bakteriler araştırma amacıyla bütanol ve hekzanol üretecek. Bu maddeler, özel plastikler ve gıda takviyeleri gibi ürünlerin imalatının ilk aşamalarında kullanılıyor. Fakat bakteri varyantlarına ve koşullara bağlı olarak başka özel kimyasallar da elde edilebiliyor.

Rheticus II’nin başarıyla tamamlanmasıyla Evonik ve Siemens, CO2‘den kimyasallar ve yapay yakıtlar gibi faydalı ve enerji açısından zengin maddelerin esnek ve modüler bir süreçle üretilebilmesini sağlayan benzersiz bir teknoloji platformuna sahip olacak.

Devamını Oku

Kimya

SOCAR Türkiye ve BP’den dev işbirliği

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

SOCAR Türkiye, Aliağa’da, dünya standartlarında bir petrokimya kompleksi kurmak ve işletmek üzere BP ile işbirliği çerçeve anlaşması imzaladı.

İzmir Aliağa’da kurulması planlanan tesis, yılda 1,25 milyon ton PTA, 840.000 ton P-Ksilen ve 340.000 ton benzen üretecek. Bilindiği gibi PTA; gıda ve içecek kapları, ambalajlama malzemeleri, kumaş, film ve başka pek çok ürünün hammaddelerinden olan polyester üretiminde kullanılıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev şunları belirtti: “Yeni tesisin, SOCAR’ın Aliağa’daki diğer tesislerinden elde edilen hammadde ve altyapı kaynaklarına çok yakın konumlanacak olması, rekabet bakımından büyük avantaj sağlayacaktır.”

SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov ise konuyla ilgili olarak, “Teklif edilen bu yeni yatırım hem SOCAR hem de Türkiye için ‘kazan-kazan’ durumunda. Türkiye’deki petrokimya piyasasındaki payımız artarken bu ürünlerin Türkiye’ye ithalini azaltarak, dış ticaret açığının da düşmesine katkıda bulunacak” açıklamasında bulundu.

Devamını Oku

Kimya

İKMİB’den jet hızında yerlileştirme hareketi!

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kasım ayı başında açıkladığı Türkiye’nin ihracat ürünlerinin yüzde 67’sini oluşturan ithal ara ürünlerini, Türkiye’de üretme projesine ilişkin İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), ana kimya ve alt sektörlerde yerlileştirme hareketi başlatmaya hazırlanıyor. Yerlileştirme için özel bir komite kuran İKMİB, Sanayi Bakanlığı’ndan ilgili görevlilerin de bulunduğu yerlileştirme komitesiyle yakın zamanda Sanayi Bakanlığı ile görüşecek ve çalışmalarını hızlıca hayata geçirecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatmak amacıyla başlattığı projede, kimya ve ilaç sanayisi, yarı iletken elektronik ürünler, makine ve teçhizat, gıda sanayisi ve motorlu kara taşıtları olmak üzere 5 ana sektör belirlendi. Bu sektörlerdeki ara malların ithal edilmeden doğrudan Türkiye’de üretilmesi için başlıklar oluşturuldu. Öncelikli olarak üretilmesi gereken sektörler arasında yer alan kimya sektöründe alt ürünlerin belirlenip yerlileştirilmesine katkı sağlamak amacıyla İKMİB tarafından “Kimya Sektörü Yerlileştirme Alt Komitesi” oluşturuldu. Komite, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz başkanlığında kimya sanayisinin ilgili alt segmentlerinden katılan sektör temsilcilerinden oluşuyor.  

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Hükümetimizin başlatmış olduğu ürün yerlileştirme projesi ihracata ve dolayısıyla da Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayacak çok önemli bir çalışmadır. Biz de İKMİB olarak bu projeyi destekliyoruz. Kimya ve ilaç sanayisindeki ana başlıklar olan petro kimya ürünleri, polimerler, amino bileşenler, nano-teknolojik ürünler ve aşılar kategorilerindeki yerlileştirilebilecek alt ürünleri belirlemek üzere bir komite oluşturduk. Bu komitemiz Sanayi Bakanlığı’ndan ilgili görevlilerin de yer aldığı kimya sektörünün ilgili alt sektörlerini temsil eden kişilerden oluşuyor. Bu konudaki ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Komite olarak en kısa zamanda çalışmalarımızı Sanayi Bakanlığı’mıza sunacağız.”

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et