Connect with us

Yazılım Kuruluşları

IIoT tabanlı akıllı fabrikalarda verimlilik artıyor

Yayın Tarihi:

on

Ethernet tabanlı entegre ağ CC-Link’in dünya genelinde yaygınlaşması için faaliyet göstererek bu teknolojiye uyumlu ürün üreticilerini ve kullanıcılarını aynı çatı altında toplayan CLPA (CC-Link Partner Association); mevcut CC-Link IE’ye dayalı yeni nesil bir ağ olan “CC-Link IE TSN”nin geliştirildiğini açıkladı.

CC-Link IE TSN’nin endüstriyel haberleşme sektörünün geleceğe yönelik taleplerini karşılamak için geliştirildiğini ifade eden CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel; bu yeni teknolojinin fabrikalardaki iletişim ve kontrol süreçlerinde performans ve fonksiyonelliği güçlendirdiğini belirtti. CC-Link IE TSN’nin operasyonel teknoloji ve IT entegrasyonunu sağlamak için IEEE Ethernet ile ilgili ek standartları içeren Zaman Duyarlı Ağ (TSN: Time Sensitive Network) teknolojisi ile desteklendiğini bildiren Bizel; bu teknolojinin geliştirme metotlarının çeşitlendirilmesi sayesinde farklı türde ekipmanlar için esnek uygulamalara imkân tanıdığını vurguladı. CC-Link IE TSN’nin internet protokolü ve kontrol iletişim teknolojisini kullanarak bilgi iletişimlerinde karma kullanıma geçilmesini sağladığını belirten Bizel; tüm bu özellikler sayesinde IIoT tabanlı akıllı fabrikaların inşası için harcanan zamanın azaltılması ve verimliliğin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) sistemlerinin son yıllarda uygulama aşamasına gelmesiyle birlikte genel amaçlı ethernet iletişimi sağlayan farklı cihazların kullanımı konusunda artan bir talep olduğu gözleniyor. Yüksek fonksiyonlu hareket kontrolü ekipmanları ile farklı türlerdeki ekipmanlara ilişkin protokol uygulaması taleplerinde de artış yaşanıyor. Bu talepleri karşılamak amacıyla yeni bir endüstriyel haberleşme ve iletişim platformu olan “CC-Link IE TSN”nin geliştirildiğini belirten CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel; yeni teknolojinin mevcut CC-Link IE’nin performansını ve fonksiyonlarını önemli ölçüde iyileştiren bir ağ modeli olarak öne çıktığını ifade etti. CC-Link IE TSN’nin “Zaman Duyarlı Ağ” (TSN: Time Sensitive Network) teknolojisi ile desteklendiğini söyleyen Bizel; bu yeni uygulamanın IIoT tabanlı akıllı fabrikaların inşası için harcanan zamanı azaltmak ve verimliliği arttırmak konusunda iddialı olduğunu vurguladı.

Dünyanın ilk ve tek gigabit hızında çalışan

endüstriyel haberleşme platformu

Merkezi Japonya’da bulunan CLPA’nın temel teknolojisi olan CC-Link IE’nin otomasyon alanında dünyanın ilk ve tek gigabit hızında çalışan açık endüstriyel haberleşme platformu olarak Sanayi 4.0 uygulamaları için ideal çözüm sunduğunu belirten Tolga Bizel; şu bilgileri paylaştı; “Bugün dünya genelindeki yüzlerce otomasyon ekipmanı üreticisinin sunduğu 1.400’den fazla sertifikalı CC-Link uyumlu ürün bulunuyor.

CC-Link teknolojisi; güvenilir haberleşme için tüm veri bağlantı katmanı ve taşıma katmanını ele alan ve cihazlar arasındaki haberleşmeyi sağlayan bir ASIC kullanımına dayanıyor. CC-Link endüstriyel networkler ile verimli fabrika ve proses otomasyonu sağlamak amacıyla kontrol ve üretim verilerini yüksek hızda iletiyor. Bu yüksek hızlı haberleşme; farklı tedarikçilerden sağlanan çok sayıda otomasyon cihazını tek bir kablo üzerinden birbirine bağlıyor. Geleneksel endüstriyel kontrol ağları ile yalnızca bir üreticiye ya da az sayıda üreticiye ait saha cihazlarının kurulumu yapılabilirken; CC-Link gibi açık ağlarla bu sayı yaklaşık olarak 300’e ulaşabiliyor.”

Uygulamanın fonksiyon ve kapsamı genişletildi

CC-Link IE’nin ilk 1Gbps Ethernet tabanlı açık endüstriyel ağ olarak 2007 yılında hayata geçirildiğini söyleyen Bizel sözlerine şöyle devam etti: “CC-Link IE genel giriş/çıkış kontrolü olarak başladıktan sonra CC-Link IE TSN ile birlikte hareket ve emniyet kontrolü de eklenerek uygulamanın fonksiyon ve kapsamı genişletildi. Zaman paylaşımı metoduyla farklı protokolleri birleştiren standart Ethernet’in geliştirilmiş versiyonu olan Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olan CC-Link IE TSN; üst düzey IT sistemiyle entegre edildiğinde ve diğer açık ağlarla birleştirildiğinde dahi üretim iletişimi katmanında gerçek zamanlı iletişim sağlayan TSN teknolojisini destekliyor.

Makine kontrolü ve bilgi iletişimlerinin tek bir Ethernet kablosunda entegrasyonuna imkân tanıyan TSN teknolojisi; standart Ethernet cihazlarıyla esnek sistem konfigürasyonunun gerçekleştirilmesini sağlıyor. TSN gerçek zamanlı kontrol gerektiren kontrol iletişiminde deterministik mesajlaşma sağlarken; genel Ethernet ile bilgi iletişimini gerçekleştirerek büyük çaplı endüstriyel ağ sistemlerini hayata geçiriyor. Genel üretim sisteminin kontrolünü etkilemeden IT sistemiyle iletişime imkân tanıyan TSN; bir üst katmandaki IT sistemiyle sorunsuz iletişim sağlayarak; IIoT sistemi ve Edgecross ile işbirliği yapan bir uç nokta bilişim sisteminin kurulmasını destekliyor.”

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Yazılım Kuruluşları

Arızaları ortaya çıkmadan tespit eden Shopfloor Guidance ile optimize hat operasyonu

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Yeni dijital çözüm Shopfloor Guidance, fabrika süreçlerini izleyerek operatör ekibine yardımcı oluyor. Makine durumundaki değişiklikleri erken bir aşamada tespit ederek, duruş sürelerini kısaltan ve kaynak darboğazlarını önlemek için gereken önlemleri başlatan Shopfloor Guidance, gerekli müdahalelerin gruplandırılmasını ve önceliklendirilmesini otomatikleştiriyor ve ilgili operatörleri bilgilendiriyor.

Tüm makinelerin tam kapasiteyle çalıştığı bir örnekte; tesiste meşrubat dolumu yapılıyor ve şişeler hızlı bir şekilde dolum ve paketleme hattından geçiriliyor. Üretim süreçleri operatör ekibi tarafından denetleniyor ve her şey planlandığı gibi gidiyor. Aniden operatörlerden biri akıllı telefonuna etiketleyicideki etiketlerin yakında tükeneceğini bildiren bir mesaj alıyor. Hemen makineye gidiyor ve etiketleri doldurarak hattın durmasını önlüyor. Bu örnek, Krones tarafından içecek üreticileri için geliştirilen birçok dijital hizmetten biri olan Shopfloor Guidance ile mümkün oluyor. Nerede müdahaleye ihtiyaç duyulduğunu tespit eden Shopfloor Guidance, ilgili hedef grubunu bilgilendiriyor, belirli eylem önerileri sunarak onları destekliyor ve bu şekilde makine duruşlarının önlenmesine veya en azından makine duruş sürelerinin önemli ölçüde azaltılmasına yardımcı oluyor. Yüksek düzeyde otomasyona sahip üretim ortamlarında bile, örneğin ham madde eksikliğinden dolayı duraklamalar meydana gelebiliyor ya da planlı kesinti süreleri bazen beklenenden daha uzun olabiliyor. Shopfloor Guidance, her iki durumda da çözüm sunuyor.

İçecek üreticilerinin özel gereksinimlerini karşılıyor

Bu özellikleri Shopfloor Guidance’ı, operatörlerin üretim hatlarındaki çeşitli süreçleri takip etme konusundaki günlük zorlukların üstesinden gelmelerine destek olan önemli bir araç haline getiriyor. Operatörlerin aynı anda birden fazla makineyle ilgilenmesi, ortaya çıkan sorunlara anında müdahale etmek için her zaman doğru yerde olamayacakları anlamına da geliyor. Öte yandan, sorunları erken bir aşamada tespit eden Shopfloor Guidance, akıllı telefonlara veya akıllı saatlere bildirim göndererek ilgili operatörleri anında bilgilendiriyor ve onları doğrudan ihtiyaç duyulan noktaya yönlendiriyor.

Shopfloor Guidance’ın özellikleri bu kadarla sınırlı kalmıyor. İşletme personeli de bu çözüme kendi katkılarını sunabiliyor: Mobil cihazlarıyla fotoğraf ve video çekebiliyor; bunları dosyalayarak özelleştirilmiş bir bilgi veritabanı derleyebiliyor, Shopfloor Guidance’ı kullanıcının özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış ve net eylem önerileri sunan bir çözüme dönüştürebiliyor. Shopfloor Guidance özetle, doğru hedeflenmiş yardım sağlayarak işletme personelinin günlük iş yükünü azaltmak için gerekli tüm önlemlerin verimli bir şekilde gruplandırılmasını ve önceliklendirilmesini sağlıyor.

Çözümle ilgili konuşan Shopfloor Guidance Ürün Müdürü Christoph Bogner, “Uzman ekibimiz, içecek üreticilerinin karşılaması gereken tüm özel gereksinimlerin tamamen farkında. Bu nedenle Krones uzmanları ve müşterileriyle güçlerini birleştirerek, bu hedef gruba özel olarak uyarlanmış olan Shopfloor Guidance’ı geliştirdiler” diyor.

Mükemmel üretim için hız belirleme

Dijital çözüm sadece işletme personelini değil, vardiya yöneticilerini de destekliyor. Shopfloor Guidance’ın sunduğu günün her saati durum izleme sayesinde, vardiya yöneticilerinin stresli dönemlerde dahi hatlarının mevcut durumu hakkında güncel bilgi sahibi olmalarını sağlamak için süreleri, duruşları ve arızaları kaydeden kolay okunur üretim günlükleri sağlanıyor. Şirket de bunun sonucunda daha az bakım harcaması, daha yüksek kapasite kullanımı ve artan karlılıktan faydalanıyor. Tüm bunları bir araya getiren Shopfloor Guidance; işletme personeli, vardiya yöneticileri ve şirket için tesis verimliliğini artırmaya ve duruş sürelerini azaltmaya hizmet eden önemli bir araç haline geliyor.

Fabrika süreçlerini izleyerek operatör ekibine yardımcı olan Shopfloor Guidance’ın avantajları

Dijital bilgi veritabanı: Adım adım talimatlar oluşturarak işletme personelinin sorunları daha hızlı ve desteksiz çözmesini sağlar.

Özelleştirilmiş kurallar dizisi: Sınır değerlerin izlenmesi için her koşulda ilgili durumla eşleşen tesise özgü kurallar tanımlar.

Daha kısa duruş süreleri: Duruş sürelerinin personele bildirilmesi için gereken süre azalır; bilgi doğru hedef grubuna iletilir.

Devamını Oku

Yazılım Kuruluşları

Gradework’ü güncelleyen AGTEK, Materials SA ve Underground SA’yı piyasaya sürdü

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Hexagon’un iştiraki olan AGTEK Development Company, bağımsız yazılımı Materials SA ve Underground SA’nın tanıtımını yaptı, Gradework yazılımının güncellemesini duyurdu. İnşaat başlangıcını kolaylaştırıp inşaat malzemeleri, kamu hizmeti kurulumu ve hafriyat projelerinin üretim kontrolünü iyileştirecek olan yeni özellikler; hendek ve boru ayrıntılarını çıkararak fırtına, kanalizasyon, su akışı ve diğer durumları modellemeye olanak tanıyor.

Sensör, yazılım ve otonom teknolojileri bir araya getirerek geleceğin dijital çözümlerini sunan Hexagon’un iştiraki AGTEK, Gradework yazılımının güncellemesini yayınladı, inşaat ve üretim kontrolü için bağımsız yazılım Materials SA ve Underground SA’yı piyasaya sürdü. AGTEK’in en son güncellemesi, müteahhitlerin manuel veri girişini en aza indiren ve değer katan kapsamlı mühendislik becerileri sağlayan araçları kullanarak PDF veya CAD verilerinden hızlı ve doğru hafriyat, malzeme ve yardımcı program çıktıları almalarını sağlıyor. Uzunlukları, alanları ve sayıları ölçülebiliyor ve bunlar da metreküplerce beton, tonlarca asfalt, korkuluk uzunlukları, toplama havuzları ve diğer maliyet kalemleriyle birleştirilip genişletilebiliyor. Yazılım ayrıca, hendek ve boru ayrıntılarını çıkararak fırtına, kanalizasyon, su akışı ve diğer durumların modellenmesine olanak tanıyor. Kapsamlı mühendislik ve senaryo analizi yetenekleri, hafriyat miktarlarının optimize edilmesini sağlıyor.

Güncellemeyle ilgili konuşan AGTEK Başkanı Matt Desmond, “Gradework paketimizin hızını, basitliğini ve doğruluğunu ilk kez bağımsız tekliflerimizle asfaltlama ve kamu hizmeti yüklenicilerine genişletmekten büyük heyecan duyuyoruz. Bu, daha ağır inşaat müteahhitlerinin daha verimli teklif verme avantajını sağlayacak ve proje ilerlemesini daha etkin bir şekilde kontrol etme yeteneği sağlayacak” diyor.

Yardımcı program çakışması tespiti ve hendek analizi

AGTEK’in yazılımı, boru ve hendek detaylarının 3D olarak görüntülenmesini ve boru sınıfları arasındaki tesisat çakışmalarının otomatik olarak tespit edilmesini sağlayarak önemli maliyet tasarrufu sağlıyor ve sahadaki sorunları en aza indiriyor. Herhangi bir hendek yapılandırmasını modellemek, hendek kazısını analiz etmek ve kamu projelendirmeleri ile ilgili yüksek düzeyde kavrayışa ulaşmak için katmanlara ve özel tanımlı derinliklere göre miktarları belirlemek artık mümkün hale geliyor.

Materials SA ve Underground SA ile tanışın

Hexagon’un bir parçası olan Immersal, metaversenin temeli olan dünya lideri uzamsal haritalama ve görsel konumlandırma araçları inşa ediyor. 2015 yılında kurulan Immersal’ın ekibi Finlandiya’nın Helsinki kentinde bulunuyor ve yeni dünyanın dört bir yanındaki ortaklar, geliştiriciler ve yaratıcılarla birlikte çalışıyor. Hong Kong, Silikon Vadisi ve Kaliforniya’da satış ofisleri bulunan Immersal, varlığını ve ortak ağlarını küresel olarak genişletiyor.

Hexagon tarafından 2021’de satın alınan şirket, herkesin cihazlarda yapılandırdığı ve deneyimlediği metaverse vizyonunu sürdürmeye devam ediyor. Özel hizmet ve asfaltlama müteahhitleri için ideal olan Materials SA ve Underground SA yazılımı, kalkışı hızlandırmak ve müteahhitlerin hafriyat girdisine ihtiyaç duymadan işleri daha hızlı tamamlamalarına yardımcı olmak, değer mühendisliği yetenekleri sağlamak için AGTEK paketinin faydalarını ortaya çıkarıyor.

Verileri paylaşın ve iş birliğini kolaylaştırın

Verilerinizi çalıştırın ve ihtiyaç duyanlar için kolay anlaşılır bir biçimde erişilebilir hale getirerek, her adımda daha iyi kararların alınmasını sağlayın. Google Earth’teki tüm verilerin ofiste görselleştirilmesi ve sorgulanması, planlamacılara proje ve onu çevreleyen ortam hakkında gerçek dünya deneyimi sağlayacaktır. Sahada, herhangi bir Apple veya Android cihazdaki tüm verilere erişmek için verileri AGTEK’in mobil uygulamalarına aktarın. Ayrıca, üçüncü taraf uygulamalarla çalışıyorsanız, miktar verilerini kolaylıkla miktar raporları aracılığıyla dışa aktarabilirsiniz.

Devamını Oku

Yazılım Kuruluşları

Schaeffler, OPTIME ile kullanıcı dostu otomatik durum izleme sağlıyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Schaeffler, OPTIME ile otomatik durum izlemeyi bir adım ileri taşıyor. OPTIME, gelen son güncellemeyle birlikte IoT özellikli 3 donanım çözümünü bağlayabiliyor ve bu, çok çeşitli makineler ve neredeyse tüm tesisler için durum izlemeyi mümkün kılıyor. Tüm sistemler için durum raporları, OPTIME uygulamasında net bir şekilde görselleştiriliyor.

OPTIME’nin 2020 yılında piyasaya sunulmasıyla birlikte otomotiv ve endüstriyel tedarikçi Schaeffler, makineler ve sistemler için yenilikçi bir durum izleme sistemi sundu. Herhangi bir uzmanlık bilgisi gerektirmeden kolayca devreye alınabilen sistem, maliyetini kısa sürede amorti edebilecek kadar ekonomik. OPTIME, en son güncellemeyle artık Schaeffler’in durum izleme sistemleri olan (CMS) SmartCheck ve ProLink’i de entegre ediyor. OPTIME bu nedenle çok çeşitli makineler ve hatta çoğu zaman tüm tesisler için durum izlemeyi mümkün kılıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Schaeffler Endüstri 4.0 Stratejik İş Alanı Başkanı Rauli Hantikainen, “OPTIME, bakım ekiplerinin hemen harekete geçmesini sağlayan anlamlı analiz sonuçları sağlıyor. Sonuç olarak müşterilerimiz duruş sürelerini azaltıyor ve makinelerinin karlılığını artırıyor” diyor.

Kesinti sürelerini önleyin, kârlılığı artırın

Özellikle sistem yoğun proses endüstrilerinde faaliyet gösteren şirketler için planlanmamış arıza sürelerinden kaçınmak daha fazla kârlılık anlamına gelir. Mesajlar kullanıcı dostu olduğundan ve kritikliğe göre önceliklendirildiğinden, akıllı telefon veya masaüstü uygulaması aracılığıyla OPTIME’ye sahip müşteriler, yüzlerce makinede bile tesislerinin durumunu sürekli olarak görebiliyor. Sonuç olarak, kurum içi bakım personeli ve hatta hizmet şirketleri bakım önlemlerini, personel kullanımını ve yedek parça tedarikini zamanında ve düşük maliyetli bir şekilde planlayabilir. Kullanıcılar, diğer hizmetlerden yararlanmak isteyip istemediklerine ve hangilerine karar vereceği esnekliğine sahip. Modüler hizmet konsepti, çevrim içi, uzaktan veya yerinde hizmetler sunuyor.

Durum izleme kolay olabilir

Endüstriyel ortamdaki dijital hizmetlerin kullanıcıları, sağlanan bilgilerin kolayca anlaşılmasını; donanım ve yazılımın karmaşık olmamasını bekler. Schaeffler’in durum izleme sistemleri, Schaeffler teknik bilgisinin yardımıyla sistem konfigürasyonu ve veri analizi büyük ölçüde otomatikleştirildiğinden, ekstra niteliklere ihtiyaç duymadan kullanılabilir. Bu entegre bilgi, yalnızca kablosuz tek kanallı sensörlere sahip yüksek düzeyde ölçeklenebilir OPTIME çözümünün değil, aynı zamanda dinamik hız, yük koşullarına sahip ve 85 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklara sahip ortamları içeren makineler için iki sistem olan tek kanallı sistemin ayrılmaz bir parçasıdır. CMS SmartCheck ve çok kanallı CMS ProLink gibi Schaeffler’in durum izleme çözümleriyle operatörler ve bakım personeli, uygulama aracılığıyla tesisteki hemen hemen her makinenin durumunu izleyen uzman bir göze sahip olur.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et