Suyu veya herhangi bir akışkanı, hava ile sıkıştırmak suretiyle basınç uygulanmasıyla bir noktaya ulaştırmaya ya da istenen yüksekliğe çıkarmaya yarayan ve elektrik enerjisiyle çalışan depolu pompa sistemlerine hidrofor denmektedir.
Hdroforlar, yüksek basınç sayesinde suyu istenen noktaya ulaştırırlar.
Hidrofor tankları genel olarak çelik sac malzeme üretilir. Hidrofor tankının esas görevi su ile havayı bir araya getirmek ve basıncı sağlamaktır. Bununla birlikte tanklar sistemdeki vana ve kompresör gibi yardımcı elemanların da monte edildiği temel bileşen konumundadır.
Bina teknolojilerinde sıklıkla kullanılan hidroforlar, şebekeden gelen suyun basıncı yetersiz olduğunda devreye otomatik olarak girerek gerekli ivmeyi sağlar. Hidroforlardaki basınç, monometreler yardımıyla ölçülür.
Hidrofor çeşitleri
Otomatik hava basınçlı hidroforlar: Bu tip hidroforlar, bir hava şarj aparatı sayesinde havayı kendi kendine temin eden ürünlerdir.
Kompresörlü hidroforlar: Bu tipte ise ürüne bir kompresör vasıtasıyla hava desteği sağlanır. Endüstriyel uygulamalar için kurulan sistemlerde bu tip ürünler tercih edilmektedir.
Membran basınçlı hidroforlar: Bu tip hidroforlarda ise depo membran ile ikiye ayrılmıştır. Depoya dolan su membran sayesinde hava dolu kısma basınç uygular ve önceden belirlenmiş basınca ulaşıldığında suyun akışı kesilir.
Hidrofor seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Hidrofor seçiminde kullanım alanına uygun bir ürün seçmek son derece önemlidir. Öncelikle suyun iletileceği mesafenin bilinmesi oldukça önemlidir. Ayrıca debi yüksekliği de sistemin sağlıklı çalışması için oldukça önemlidir. Bununla birlikte çalışma ortamı ve aktarılacak sıvının özellikleri de önem arz eder. Bazı sistemler emiş de yapmaktadır. Bu tarz uygulamalar için seçilecek sistemlerin gereklilikleri karşılayacak ürünler arasından seçilmesi son derece önemlidir. Bina sistemleri için hidrofor seçerken ise kat ve daire sayısını göz ününde bulundurmalı, diğer parametrelerle birlikte uygun ürün seçilmiş olmalıdır.