Dünyanın önde gelen pompa üreticisi Grundfos, sürdürülebilirlik konusuna küresel olarak verdiği önemin yanı sıra su teknolojileri konusundaki uzmanlığı ve enerji verimliliği yüksek pompa çözümleri sayesinde Birleşmiş Milletler’in yoksulluğa son vermek, gezegenimizi korumak, dünyadaki herkes için sağlık koşullarını iyileştirmek ve refahı artırmak üzerine belirlediği hedeflerin ön planına yerleşti.
Birleşmiş Milletler, bu hedefler doğrultusunda tüm dünyada yoksulluğa ve açlığa son
vermek, daha sağlıklı bireyler yetişmesine katkıda bulunmak, iklim değişikliğiyle savaşmak ve temiz su ve sıhhi koşullara erişimi kolaylaştırmak gibi pek çok önemli alanı kapsayan “17 Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefi” listesini 2015 yılında yayınladı.
Grundfos, 17 hedefin 15’inin doğrudan veya dolaylı olarak suyla ilgili olmasından dolayı, suyun BM’nin daha iyi bir dünya öngörüsüne yönelik oynadığı rolün önemini
vurgularken, kendisini özellikle iki hedefle aynı eksene getiriyor; su ve sağlıkla ilgili olan 6 ve iklim değişikliğiyle ilgili olan 13’üncü hedef.
Alanının teknolojik ve düşünce lideri konumunda olan ve sürdürülebilirliği DNA’sında
taşıyan Grundfos, müşterilerine enerji verimliliği en yüksek, güvenilir ve uzun vadeli su çözümlerini sunuyor. Grundfos bu çerçevede uzmanlık dalı olduğu ve dünyanın dört bir yanındaki insanlar için en büyük farkı yaratabileceğini bildiği için, 6 numaralı sürdürülebilirlik kalkınma hedefini çalışmalarının belkemiği haline getirmiştir.
Dünya su rezervlerini daha iyi hale getiriyor
Grundfos, her gün en zorlu koşullarda yaşamını sürdüren insanlara temiz su ve sıhhi
koşullar sağlamak için uluslararası organizasyonlarla birlikte çalışıyor. Dünyanın en büyük mülteci kamplarından bazılarına temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir içme suyu sağlamak için STK’lar ve BM kurumlarıyla işbirliği yapıyor.
Grundfos, çalışanları tarafından yürütülen yardım kuruluşu Water2Life ile yenilikçi
teknolojileri, profesyonel hizmet ve destekle bir araya getiren BM ödüllü Grundfos projesi Lifelink gibi girişimlerin yanı sıra, bütüncül iş modelleri ve çok paydaşlı ortaklıklarıyla gelişmekte olan dünya ülkelerine sürdürülebilir su kaynakları sağlanmasına yardımcı oluyor.
Lifelink’in, World Vision ile birlikte sürdürülebilirliği geliştirmek için pazara dayalı bir
girişimi olan, güneş enerjisiyle çalışan 46 su otomatı kurduğu Kenya’dan Grundfos’un Danimarka Mülteci Konseyi İnsani Ortaklık Laboratuvarı ile işbirliği yaparak Bidi mülteci kampındaki mültecilere ilk defa içme suyu getirmek için akıllı su sebilleri kurduğu Uganda’ya kadar yapılan yardım projeleri milyonlarca insanın daha iyi ve güvenli bir yaşam sürmelerine katkıda bulunuyor.
Grundfos diğer yandan pompa yenileme işlemlerine fon sağlamak için yeni ve yaratıcı yollar bulmaya da devam ediyor. Örneğin, Kamboçya’da su temin firması olan Takeo’nun eski ve miadını doldurmuş olan manuel pompaları, debiyi talebe göre otomatik ayarlayan verimliliği yüksek bir sistemle değiştirebilmesi için “tasarruf ettikçe öde” modelini getirdi. Takeo, bu iş için gerekli kaynağı bakım, sızıntı ve enerji maliyetlerinden elde ettiği kazançlarla uzun bir vadede karşıladı. Şimdiyse daha önce günde yalnızca birkaç saat su sağlanabilen ücra köylere bile 7/24 su sağlayabiliyor.
İklim değişikliğiyle mücadele
Enerji kullanımının azaltılması, karbon bazlı emisyonları azaltmak ve iklim değişikliği sorunuyla mücadele etmek için küresel olarak yürütülen çalışmaların merkezini oluşturuyor. Tüm dünyadaki enerji tüketiminin %10’unun pompa kaynaklı olduğu tahmin ediliyor. Ancak Grundfos’un en yeni ve enerji verimliliği yüksek modellerine geçiş yapılmasıyla enerji tüketiminde %4 azalma sağlayarak küresel ısınmaya karşı önemli bir adım atılabilir.
Dünyanın dört bir yanından şirketler en yeni Grundfos pompa sistemlerini kurduktan sonra enerjide %60’a kadar tasarruf sağladıklarını bildirmeye devam ediyor. Bu projeler sağlık ve yaşam koşullarında iyileşme ve daha güvenilir ve güvenli su kaynağı oluşumuna katkıda bulunmak gibi daha pek çok avantaja sahip.
Örnek olarak Qujiang Su Şebeke Yönetimi, Şanghay’da kentleşmenin giderek artmasıyla eskimiş olan su şebeke sisteminde daha fazla baskı oluşması nedeniyle Grundfos’tan yardım istedi. Grundfos, mevcut su şebekesi üzerinde gerçekleştirdiği bir denetim sonrasında iki pompa istasyonunun kötü tasarım ve eskiyen ekipmanlar sebebiyle verimsiz çalıştığını tespit etti. Son model Grundfos pompalarıyla sunulan çözüm sayesinde daha sağlam bir su şebekesi kurulurken, toplumun da yaşam kalitesinde artış sağlanmasının yanı sıra iki istasyonda %30 ve %17 enerji tasarrufu elde edildi.
Eşgüdümlü bir yaklaşım şart
Grundfos Bağlılık ve Sorumluluk Müdürü Pia Yasuko, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri bize ortak bir anlayış getirirken daha iyi bir geleceğe yönelik de bir yol haritası sağlıyor” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Biz bu hedeflerle Grundfos’un güçlü yönleri arasında bağlantı kurma yolunda ilerlemeye devam ediyoruz. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini dünyamızı gelecek nesiller için daha iyi bir yer haline getirirken değerlere dayalı ve sürdürülebilir bir firma olma vizyonumuzu destekleyen çift taraflı bir kazanç fırsatı olarak görüyoruz.”
Hedefleri BM’nin hedef tarih olarak belirlediği 2030 yılına kadar gerçekleştirmek için
ilgili tüm tarafların birbiriyle eşgüdümlü bir yaklaşım içerisinde olması gerekmektedir. Grundfos bunun için dev uluslararası firmalar, bireyler, devletler ve ilgili kuruluşlar arasında farkındalık yaratmak amacıyla atağa geçti.
Eylül ayında New York’ta gerçekleştirilen BM Global Compact Liderler Zirvesi’nde
konuşma yapan Grundfos İcra Kurulu Başkanı Mads Nipper, şunları söyledi: “Sürdürülebilirlik ve sorumluluk yalnızca kağıt üzerinde iki kelimeden ibaret değildir. Bunlar geleceği düşünen her firmanın DNA’sına sağlam bir şekilde işlenmiş olmalıdır, tıpkı kısa vadeli kârların ötesini düşünen Grundfos gibi. Bizler müşterilerimizi daima sürdürülebilir ürünlerden oluşan bir portföyle destekledik ve desteklemeye de devam edeceğiz.
“Stratejilerimiz ile Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında bağ kurmak bizim köklerimizin doğal bir uzantısı. Bu hedeflerle çalışmak ise Grundfos’un dünya çapında hali hazırda sürdürdüğü sürecin bir parçası.”