GMT Endüstriyel firmasına konuk olduk ve Satış ve Pazarlama Müdürü Osman Engin Karayer’le bir görüşme gerçekleştirdik. Osman Bey’e konukseverliği ile samimi açıklamaları için teşekkür ediyor ve sizleri bu söyleşiyle baş başa bırakıyoruz.
Sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Osman Engin Karayer. 2016 yılından bu yana GMT Endüstriyel’de çalışıyorum. GMT’de ilk olarak Dağıtım Kanalları Koordinatörü olarak göreve başladım. 2018 Eylül ayında satış ve pazarlama faaliyetlerinin tek bir çatı altında toplanmasıyla birlikte bu tarihten itibaren Satış Pazarlama Müdürü olarak görev yapmaktayım.
GMT Endüstriyel i sizin ağzınızdan tanıyalım lütfen
GMT’nin uzun yıllara dayanan bir mazisi var. Firmamız 30 yıllık endüstriyel otomasyon birikimi üzerine, mikroişlemci tabanlı birbiri ile haberleşebilen endüstriyel cihazlar tasarlamak ve üretmek amacıyla 2014 yılında kurulmuştur. %100 tasarım ve üretim teknolojisine sahip olduğu Türkiye’nin ilk yerli ve milli endüstriyel PLC’lerini üreten yerli sermayeli bir teknoloji firmasıdır.
Markamız GMTCNT tescilli bir Türk markası olup, üretimini yaptığımız PLC’lerle birlikte ürün gamımızdaki HMI (Operatör Panel), AC Drive, Servo Sistemler, Step Motorlar ve endüstriyel haberleşme ürünlerini GMTCNT markası altında dağıtım kanalları aracılığıyla pazarın hizmetine sunuyoruz. GMT, üretimini yaptığı PLC’ler dışında pazara sunduğu diğer ürünleri otomasyon konusunda “total solution” olarak isimlendirilen toplam çözüm sunmak gayesiyle alanında önde gelen beynelmilel firmalara kendi markası ile ürettirebilmektedir. Bu da GMT’nin global arenada kazandığı saygınlık ve elde ettiği güç sayesinde mümkün olmuştur. Keza, kendi markamızla üretimini yaptırdığımız bazı ürünlerin yazılım (software) geliştirmeleri GMT Ar-Ge mühendislerinin de katkılarıyla şekillenmektedir. Amacımız ürettiğimiz PLC’lerle, üretimini yaptırdığımız ürünlerin sorunsuz şekilde haberleşmelerini sağlayacak alt yapının oluşturulmasıdır.
Türkiye’de tüm sanayi bölgelerinde dağıtım kanallarımız mevcut olup, ayrıca İstanbul merkezin yanı sıra Ankara, Bursa, Gaziantep, Konya ve İzmir’de mobil bölge ofislerimiz mevcuttur. Böylece satış sonrası teknik destek sürecinde müşterilerimize daha hızlı hizmet sunabiliyoruz.
Bu coğrafyadan bir dünya markası çıkartmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda hızla büyüdüğümüzü söyleyebilirim. Kurulduğumuz yıldan bu yana her sene hem ülkemizin hem de sektörümüzün büyüme hızının çok ötesinde bir hızla büyüyoruz. Yakın gelecekte Türkiye’nin parlayan bir teknoloji firması olacağız. Ar-Ge aşamasında devam eden çeşitli projelerimiz mevcut. Önümüzdeki süreçte ürün gamımızı zenginleştirmeyi hedefliyoruz.
Hangi sektörlere çözüm üretiyorsunuz?
Tasarım ve üretimini yaptığımız PLC’lerimizin hemen hemen her sektöre hitap ettiğini söyleyebiliriz. Ağırlıklı olarak Türkiye’deki makine imalat sektörü başta olmak üzere hem fabrika otomasyonu hem de Endüstri 4.0 kapsamında özellikle veri toplama konusunda da çözüm üretebilen ürünler imal ediyoruz. Tekstil, gıda, metal işleme, plastik, kimya, tarım ve hayvancılık gibi sektörlerde kullanılan paketleme makineleri, ambalaj makineleri, dolum makineleri, halı yıkama makineleri, iplik aktarma makineleri, buhar jeneratörleri, değirmen makineleri, fırın makineleri, et işleme makineleri, kuruyemiş makineleri, hamur işleme makineleri, süt makineleri, boru bükme makineleri, takım tezgahları, ekstruder makineleri, PVC işleme makineleri, CNC tezgahları, enjeksiyon makineleri, matbaa makineleri, karton form makineleri, pres makineleri, boya makineleri, mermer makineleri, ağaç işleme makineleri, vakum makineleri, arıtma sistemleri gibi birçok sektörde kullanılan çok sayıdaki makinenin üretiminde ürünlerimiz profesyonel çözümler sunmaktadır. GLC-396 serisi CPU’larımızdaki WMI (Web Machine Interface) adını verdiğimiz özelliğimiz sayesinde hiçbir port yönlendirme yapmaya ihtiyaç duymadan internet üzerinden dünyanın herhangi bir yerindeki GMTCNT PLC’ye uzaktan erişim imkânı bulunmaktadır. Bu özellik sayesinde GLC-396 serisini kullanan makine imalatçıları, satış sonrası hizmet kapsamında üretimini yaptıkları makinelerine ihtiyaç duyulduğu takdirde hiçbir ilave ücret ödemeden ve kolaylıkla ulaşabilirler.
Makine imalat sanayiinin yanı sıra GMTCNT artık birçok fabrika tarafından da fabrika içi otomasyon uygulamalarında kullanılmak üzere talep gören bir marka haline gelmiştir.
Saymış olduğum tüm bu uygulamaların yanı sıra GLC-396 ve GLC-496 serisi PLC’lerimiz sunmuş olduğu MODBUS TCP Master / Slave özelliği sayesinde özellikle veri toplama işlerinde çok ekonomik çözümler sunmaktadır. Ayrıca GLC-496 serisi CPU’larımız Ar-Ge’miz tarafından geliştirilen, WMIScada ve GMTPort adını verdiğimiz yeni özellikleri sayesinde rakiplerinden sıyrılarak kullanıcılarına alternatif yeni çözümler sunmaktadır.
Türkiye’de mi üretim yapıyorsunuz?
Evet. PLC’lerimizin tasarımı ve üretimi tamamen İstanbul merkezde yapılmaktadır. Bu anlamda PLC’lerimiz yüzde yüz üretim ve tasarım teknolojisine sahip olduğumuz ürünlerdir. PLC editör programımız da yine Ar-Ge’miz tarafından geliştirilmektedir. Şu an GMTSuite adını verdiğimiz yeni nesil editör programı üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Henüz son hali tamamlanmamış olmakla birlikte yaklaşık 1 yıldır beta versiyonunu tüm yazılımlarımız gibi yine ücretsiz olarak internet sitemizden pazarın hizmetine sunmuş durumdayız.
PLC CPU’larımızla birlikte CPU’lara ilave edilen dijital giriş çıkış genişleme modülleri, sıcaklık genişleme modülleri, loadcell (yük hücresi) genişleme modülleri, analog giriş çıkış genişleme modülleri de yine GMT tarafından tasarlanıp, geliştirilip, üretilen modüllerdir. 2018 yılının ilk aylarında pazara sunduğumuz 16 dijital giriş (GXM-16IA), 16 transistor çıkış (GXM-16TA), 8 dijital giriş (GXM-80IA) ve 8 transistor çıkış (GXM-08TA) genişleme modülleri yüksek sayıda giriş çıkış ihtiyacının olduğu uygulamalar için daha ekonomik çözüm sunmamızı sağlamıştır.
Yerli üretim logosunu da kullanmaya başladığınızı görüyoruz.
Doğru. Tasarımı, know-how’ı tamamen yerli olan PCL’lerimizi Türkiye’de ürettiğimiz için artık biz de yerli üretim yapan bir firma olarak PLC’lerimizi yerli üretim logosu ile satıyoruz.
Piyasaya sunduğunuz veya sunmaya hazırlandığınız yeni ürünler var mı?
Yakın zamanda pazara sunmayı hedeflediğimiz bir ürün var: Akıllı röle. Bazı global rakiplerimizde bulunan ama bizim segmentimizdeki rakiplerde olmayan bir ürün olacak. Özellikleri itibariyle hitap ettiğimiz pazarda bize yeni kapılar açacağından eminiz.
Ayrıca yakın zamanda GMTPort yazılım sistemi, voltaj-akım ölçüm modülü, 2G/4G gateway, yüksek hızlı analog çıkış modülü, RS485/RS232 izoleli yükseltici ve USB-RS485 çeviricilerimizi de pazara sunmaya hazırlanıyoruz.
Satış ve satış sonrası hizmetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
GMT Endüstriyel bir Ar-Ge ve mühendislik firmasıdır. Ürünlerimizi dağıtım kanalları aracılığıyla pazara sunuyoruz. Türkiye’de yaygın bir dağıtım ağımız var. Endüstrinin yoğun olduğu tüm şehirlerde temsilciliklerimiz bulunmakta. Merkezimiz İstanbul’da olmakla birlikte Ankara, Bursa, Gaziantep, Konya ve İzmir olmak üzere İstanbul merkez haricinde 5 farklı sanayi şehrinde de mobil ofislerimiz mevcut.
Satış sonrası hizmetleri çok önemsiyoruz. Çünkü sattığımız ürünler teknik destek gerektiren ürünler. Özellikle PLC, HMI gibi ürünler için satış sonrası hizmetler büyük önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu bilinçle hareket ediyor ve satış sonrası hizmetlerde bir fark yaratmaya gayret ediyoruz. Ayrıca her ay düzenli olarak ücretsiz eğitimler düzenliyoruz.
http://forum.gmtcontrol.com adresinden ulaşabileceğiniz forum sitemizde ürünlerimizle ilgili çok sayıda teknik dokümana ve makalelere erişmek mümkün. Ürünlerimizle ilgili teknik bilgilere ise web sitemiz http://gmtcontrol.com’dan ulaşılabilir.
Eğitim faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Her ayın ilk haftası PLC, üçüncü haftası da HMI (operatör panel) eğitimleri düzenliyoruz. Bu eğitimlerimiz ücretsiz olarak İstanbul merkezimizde düzenlenmektedir. Artık Ekim ayı itibariyle de yine ücretsiz olarak ileri seviye PLC eğitimi düzenlemeye başladık. Eğitimlerimize ciddi bir rağbet olması bizleri son derece memnun ediyor. Kısa zaman içinde İstanbul dışında diğer bölgelerde de eğitim ve seminerler düzenleyeceğiz.
Üniversitelerle de işbirliği yapıyor musunuz?
Elbette. Eğitimi son derece önemsiyoruz. Sadece üniversiteler değil, aynı zamanda meslek liseleri de ürünlerimizi öğrencilerine öğretmek istiyor. Bu noktada biz de elimizden geldiğince destek oluyoruz. Umuyoruz ki, bir gün ülkemizdeki tüm eğitim kurumlarında bu ülkede üretilen PLC’ler bu ülkenin öğrencilerine öğretilecektir.
Ayrıca, bazı üniversite ve meslek liselerinde eğitim çalışmaları ve seminerler gerçekleştirdik.
Verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramları ne ifade ediyor GMT Endüstriyel için?
Sürdürülebilirlik için öncelikle müşteri memnuniyetinin gerekli olduğuna inanıyoruz. Çalışmalarımızı da bunun üzerine kurgulamaya gayret ediyoruz. Ürünlerimizi tercih eden herkes bizim için kıymetlidir. Satış sonrası hizmetleri ve teknik desteği önemsememizin bir sebebi de budur. Biliyoruz ki, GMT ürünlerini tercih eden müşterilerimiz var oldukça GMT var olacaktır. Yeri gelmişken sizin aracılığınızla Türkiye makine imalat sanayi başta olmak üzere ürünlerimizi tercih eden herkese bir kez daha teşekkürlerimizi sunmak isteriz.
Üretim ve operasyonel süreçlerdeki verimliliğimizi arttırmak için yatırım yapıyoruz. Yeni bir ERP sistemine geçme kararı aldık. Çalışmalarımız hızla devam ediyor. 2019 yılı başı itibariyle yeni sisteme geçişi tamamlamış olacağız. Özellikle üretim ve pazarlama departmanlarında yeni sistemin bize büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ayrıca üretim kalitemizin geliştirilmesi için ekipman ve teçhizat yatırımları da yapıyoruz.
Sektörün ve firmanızın Endüstri 4.0 kapsamındaki gelişimini değerlendirir misiniz?
Endüstri 4.0 kapsamında Türkiye’de ürün geliştirme yeteneğine sahip firmaların başında geldiğimizi ifade edebilirim. Ürünlerimizde Endüstri 4.0’a uyumlu özellikler geliştiriyoruz. Özellikle GLC-496 PLC serilerimizle birlikte sunduğumuz WMI SCADA ismini verdiğimiz yeni bir özelliğimiz mevcut. WMI SCADA sayesinde, cep telefonundan, tabletten ya da bilgisayardan, uzak noktadaki bir PLC’ye internet üzerinden erişim ve interaktif bir etkileşim sağlamak mümkün oluyor. Bu, bulunduğumuz segmentte bizi rakiplerimizden ayıran bir özellik.
Endüstri 4.0’la birlikte veri analizi oldukça önem kazanan bir konu. GLC-396 ve GLC-496 serilerimiz sunmuş olduğu MODBUS TCP Master / Slave özelliği ile veri toplama işlerinde ekonomik çözüm isteyen otomasyoncuların beklentilerini karşılamaktadır.
Bunun dışında GLC-496 serisi ile sunmaya başlayacağımız GMTPort adını verdiğimiz yeni bir özelliğimiz var. Bu sistem ile PLC’lerimiz Endüstri 4.0 tanımları içerisinde veri network’üne dahil olabilecektir. Yine bu özellik ile GMT ‘nin standart portalını kullanarak ve lisans ücreti ödemeden GMTSuite PLC editör programında yazılmış bir projenin HTML çıktılarının sunulması, SCADA log ve alarmların kayıtlarının alınması, verilerin geriye dönük analiz edilmesi mümkün olacaktır. Bu da yine bizi rakiplerimizden ayrıştıran yeni bir özellik.
Piyasadaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de otomasyon sektörü çok büyük bir pazar. Pazarda çetin bir rekabetin yaşandığını ve ithal ürünlerin hakimiyeti olduğunu görüyoruz. Türkiye pazarı birçok global markanın çok ucuz fiyatlarla ürünlerini sattığı bir ülke. Biz ise, böyle bir ortamda fiyat haricinde sunduğumuz kaliteli ürün ve satış sonrası hizmetimizle var olmaya çalışıyoruz. Bir ülkenin gelişiminin ancak üretim sayesinde mümkün olacağı bilinciyle ve dışa olan bağımlılığımızı azaltmak için üretim yapıyoruz. Sattığımız her bir PLC ile, ülkemize bir ithal ürünün girmesinin önüne geçmiş oluyoruz. Ülkemizde yerli ürünlere belirli bir yöneliş de var son zamanlarda. GMT olarak, bu teveccühü karşılıksız bırakmayarak kaliteden ödün vermeden yeni ürünler üretmeye devam edeceğiz.
İhracat ayağınız da var mı?
Henüz 5. yılımızda olmamıza rağmen bugün 12 ülkeye ihracat yapabiliyoruz. 2019 yılıyla birlikte ihracata daha da önem vermeye başlayacağız. Gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ürün kalitemizi yükseltmeyi ve yurt içi pazarda belirli bir seviyeye ulaşmayı hedeflemiştik. Yurt dışı pazarda başarılı olmanın yolunun öncelikle yurt içi pazarda başarılı olmaktan geçeceğine inanıyoruz. Artık yurt içi pazarda talep edilen bir marka olmaya başladık. GMT çok büyük potansiyel taşıyan bir firma. Yakın gelecekte pek çok global firmayla da rekabet edebileceğimize inanıyoruz. Üzerinde yaşadığımız coğrafya teknoloji geliştiren bir coğrafya olmamakla birlikte, biz GMT olarak bu topraklardan bir dünya markası çıkartacağımıza inanıyoruz.