Yaşanabilir Bir Çevre İçin El Ele Konferansı’nda konuşan çevreci ve bilim insanı Prof. Dr. Orhan Kural, gelecek yıllarda suyun altından daha değerli olacağının altını çizdi ve herkese daha azla yaşama ve israftan vazgeçme tavsiyesinde bulundu.
Türkiye’de çevre koruma alanındaki önemli isimlerden biri olan bilim insanı, yazar Prof. Dr. Orhan Kural, Interclean İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri & Hizmetleri Fuarı ve Konferansı kapsamında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Yaşanabilir Bir Çevre İçin El Ele Konferansı’nda, herkese daha azla yaşama ve israftan vazgeçme tavsiyesinde bulundu.
Birleşmiş Milletler’e kayıtlı 193 ülkenin hepsine gittiğini ve Fidel Castro’dan Kraliçe Elizabeth’e kadar dünyanın önde gelen lider ve isimleri bir araya geldiğini belirten Prof. Dr. Orhan Kural, gelecek yıllarda suyun altından daha değerli olacağının altını çizdi ve çevre gününde okunan şiirlerle çevrenin kurtulmayacağını kaydetti.
1 adet pilin, 1 ton suyu kirlettiğine, lavabolara dökülen atık yağların yüzlerce balığın yaşam alanını yok ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Kural, “Duş alırken saatlerce suyun altında kalmayın. Bulaşıkları biriktirip bulaşık makinesinde yıkayın. En çok tüketiminin yapıldığı yer sifonlar. Sifonları dikkatli kullanalım” diye konuştu.
Türkiye’de bir günde 6 milyon ekmek çöpe gidiyor
İstanbul’da günde 3 milyon, Türkiye’de 6 milyon ekmeğin çöpe gittiğini ifade eden Prof. Kural, “İnandırıcı olmak için önce kendiniz yapmalısınız. Bugün 10 ayakkabıya ne gerek var? 2 ayakkabı yeter. Şu an evimi müze yaptım ve ben küçük bir odada yaşıyorum. Büyük büyük evlere gerek yok. Dünyada insanlar artık karavanlarda yaşamaya başladı” diye konuştu.
“Tabağınızda yemek bırakmayın. Tabakta yemek bırakmak haramdır” diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Orhan Kural, “Açık büfeden alınan yiyeceklerle bir de masada açık büfe yapılıyor. Parasını verdiniz diye israf etmemelisiniz” uyarısında bulundu.
Dünya İçin İyi Bir şey Yap adlı kitabının bugün Farsça’dan Urduca’ya, Rusça’dan Japonca’ya kadar birçok dile çevrildiğini ifade eden Kural, kitabının Ukrayna’da ise ders kitabı olarak kabul edildiğini ve okullarda okutulduğunu belirtti. Prof. Dr. Kural, konferans sonrasında Interclean İstanbul katılımcı ve ziyaretçileri için Dünya İçin İyi Bir Şey Yap kitabını imzaladı.
Endüstriyel Temizlik Sektörü’nün Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki en önemli buluşma noktası olan Interclean İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri & Hizmetleri Fuarı ve Konferansı, 10-12 Nisan tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlendi. 40 ülkeden yaklaşık 150 markanın katılım sağladığı fuar, çok sayıda ülkeden yoğun ziyaretçi katılımı ile sona erdi.