Connect with us

Atıksu yönetimi

Balıkesir’de 20 milyon euroluk atık su arıtma tesisi yatırımı

Yayın Tarihi:

on

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 20 milyon euroluk yatırımla yeni bir atık su arıtma tesisi kurulacak.

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünce yürütülen, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin (BASKİ) nihai faydalanıcısı olduğu “Bandırma Entegre Su Projesi” çerçevesinde inşa edilecek Bandırma Atık Su Arıtma Tesisi’nin tanıtım toplantısı ilçede bir otelde yapıldı.

AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Bülent Üncü, toplantıda yaptığı konuşmada, tesisin Marmara Denizi ve Bandırma için önemine dikkati çekti. Üncü, AB ile ulusal paylarla da finanse ettikleri 20 milyon euroluk büyük bir projeye başladıklarını belirterek “Atık su arıtma olarak startını vereceğiz. Açıkçası, Batı Anadolu’da yürüttüğümüz tek projemiz. Doğu ve Güneydoğu’daki projelerimizin dışında Bandırma’ya ve özellikle Marmara Bölgesi’ne yapacağı katkıyı da çok önemsiyoruz.” dedi.

Türkiye’nin çevre altyapısına destek sağlayan, 2007’den bu yana devam eden Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Programı’ndan bugüne kadar hibe olarak 1 milyar eurodan fazla kaynak kullandıklarını bildiren Üncü, yurt genelinde 50 proje için belediyelerin, bakanlıkların katkılarıyla 11-12 milyar euroyu bulan önemli bir yatırımın hayata geçirildiğini aktardı. Söz konusu yatırımların detaylarına değinen Üncü, “Bu yardımlar sayesinde 38’i arıtma tesisi, 7’si su temini projesi, 5’i katı atık, 1500-1600 kilometrelik içme suyu hattı, 1200-1300 kilometrelik atık su kolektör hattını gerçekleştirdik.” diye konuştu.

“2023’e kadar Bandırma’nın içinde iş makineleri hep çalışacak”

AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı ise farklı siyasi partilerin kadroları tarafından yönetilmesine rağmen Balıkesir Büyükşehir ve Bandırma belediyelerinin birlikteliği sayesinde bu tesis için güzel bir tablo oluştuğunu vurguladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da 2019’da 20 ilçe ile katılımcı belediyecilik paydasında buluştuklarını dile getirdi. Arıtma tesisi yatırımının önemine değinen Yılmaz, “Şehrin ana arterlerindeki organizasyonu, yön değiştirmelerini yapacağız. Su borularını değiştirip arıtmanın yönüne doğru götüreceğiz, yağmur suyu hatlarını denize vereceğiz. 2023’e kadar Bandırma’nın içinde iş makineleri hep çalışacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Projeyle bölgedeki doğal kaynakların korunması, deniz kirliliğinin önlenmesi ve sağlıklı içme suyunun yaygınlaştırılması hedefleniyor. Ayrıca, Marmara Denizi’nin kıyı bölgelerindeki müsilaj (deniz salyası) oluşumu önemli oranda azaltılarak ekosistemin sürdürülebilir bir şekilde korunmasına doğrudan katkı sağlanacak.

Toplantıya, Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal ile proje yetkilileri katıldı.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Atıksu yönetimi

Basınçlı drenaj sistemleriyle Tiny House atık su bertarafında devrim

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Tiny House’lar bir trendden daha fazlasıdır; onlar bir harekettir. Aşırı tüketimden uzaklaşıp daha sürdürülebilir, bilinçli bir yaşam tarzına doğru bir düşünce değişimini temsil ediyorlar; ancak her yenilikte olduğu gibi, yeni zorlukları da beraberinde getiriyorlar. Bu tür konutlar için verilen inşaat izinleri, seçilen atık su bertaraf sistemi nedeniyle genellikle yetkililer tarafından kabul edilmiyor. Aşağıda Tiny House’ların drenajı için seçenekler sunuluyor ve basınçlı drenaj sistemleri ile standartlara uygun atık su bertarafı inceleniyor.

Tiny House nedir?
Tiny House’lar verimlilik ve minimalizm için tasarlanmış küçük, genellikle mobil konutlardır. Özellikle genç nesiller ve çevreye duyarlı insanlar arasında giderek daha popüler hale gelen düşük maliyetli ve esnek bir konut çözümü sunar. Ortalama olarak 35 metrekarelik yaşam alanına sahiptirler ve hem daimi ikametgah hem de tatil evi olarak kullanılırlar.

Artan talep ve hedef kitle
Tiny House pazarı, uygun fiyatlı konutlara yönelik artan talep ve daha basit, daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı arzusuyla istikrarlı bir şekilde büyümektedir. Hedef kitle geniş olup genç profesyonellerden emeklilere ve ekolojik ayak izlerini azaltmak isteyen çevreye duyarlı kişilere kadar uzanmaktadır.

İnşaat izinleri ile ilgili zorluklar
Tiny House inşa etmenin en büyük zorluklarından biri inşaat izni almaktır. Almanya’daki birçok belediyede, genellikle daha küçük, kırsal araziler üzerine inşa edilen Tiny House’lar için sorunlu olabilen, kamu kanalizasyon sistemine “bağlantı zorunluluğu” vardır. Bu bağlantı zorunluluğu özellikle kendi kanalizasyon arıtma tesisi olan ve planlanan Tiny House’ların yerleşim alanlarında veya genellikle sahibinin kendi mülkünde inşa edileceği belediyeler tarafından istenmektedir.

Geleneksel drenaj seçenekleri
Küçük bir evi drene etmenin çeşitli yolları vardır. Burada sadece yaygın drenaj seçeneklerini kısaca özetleyeceğiz:

Toplama çukuru: Tiny House’ların atık su bertarafı için basit ve yapısal olarak ucuz bir çözümdür. Beton veya plastikten yapılmış sızdırmaz bir kap toprağa gömülür ve evi atık su kaynağına bağlanır. Ancak toplama çukurları artık onaylanmamakta ve yetkililer tarafından kapatılmaktadır. Mülk sahiplerinin daha çevre dostu çözümler kullanmaları gerekmektedir.

Ayırma tuvaleti: Bir ayırma tuvaleti idrar ve dışkıyı ayrı ayrı kaplarda toplar. İdrar ayrı olarak toplanırken, dışkı ya kompostlanır ya da başka bir yere atılır. Dışkının dondurulduğu veya yakıldığı seçenekler de mevcuttur; ancak bu hedef grubun çevreye duyarlı yaklaşımıyla uyumlu olmamalıdır. Bu tür bertaraf, kokuların ve kompostlanacak atık miktarının azaltılmasına yardımcı olur.

Bitki bazlı arıtma: İnşa edilmiş sulak alan, atık suyu temizlemek için bitkileri ve mikroorganizmaları kullanan bir tür atık su sistemidir. Atık su, içinde bitkilerin büyüdüğü çakıl ve kum filtrelerinden oluşan bir sistemden geçirilir. Bitkiler atık sudaki besin maddelerini emer ve kirleticilerin parçalanmasına yardımcı olur. Arıtılan su daha sonra çevreye deşarj edilebilir veya sulama için kullanılabilir.

Kimyasal tuvalet: Bir tanktaki katı maddeleri parçalamak ve kokuları azaltmak için kimyasallar kullanır. Tank düzenli olarak boşaltılmalı ve temizlenmelidir. Çevreye zarar vermekten kaçınmak için doğru kimyasalların kullanılması ve güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi önemlidir.

Kamu kanalizasyonuna bağlantı: Tiny House’ları kamuya ait kanalizasyon sistemine bağlamak ve ardından atık suyu bir kanalizasyon arıtma tesisinde arıtmak en uygun drenaj şeklidir ve ayrıca resmi onay alma şansı en yüksektir. Bununla birlikte, eğer Tiny House kanalizasyon sisteminden uzakta yer alıyorsa veya topografik olarak kanalizasyon seviyesinin altındaysa, atık suyun yerçekimi sistemiyle bertaraf edilmesi pratikte imkansızdır. Yine de kamu altyapısına istenen bağlantıyı gerçekleştirmek için burada akıllı çözümlere ihtiyaç vardır.

Basınçlı Drenaj ve Kaldırma İstasyonları
Tiny House’larda atık su bertarafı için verimli ve sürdürülebilir bir çözüm basınçlı drenaj sistemleri ve kaldırma istasyonlarıdır. Basınçlı drenaj ile atık su küçük, basınca dayanıklı bir borudan pompalanır. Bu, özellikle geleneksel yerçekimi drenajının mümkün olmadığı elverişsiz topografyaya veya yüksek su tablalarına sahip alanlarda avantajlıdır.

Yeni trendler için kanıtlanmış teknoloji
Basınçlı drenaj konusunda geniş deneyime sahip Jung Pumpen, çeşitli bağlamlarda sistemleri başarıyla uygulamıştır. Örneğin, Darß yarımadasında 1.600’den fazla tatil evi etkili
drenaj için basınçlı borular kullanmaktadır. Jung Pumpen, ayrıca atık su toplama ve aktarma için kaldırma sistemlerini kullanarak yüzen evler için atık su bertarafında da yer
almaktadır.

Güncel vaka çalışması
Basınçlı drenajı iş başında sergileye Groneberger Mühle tatil beldesinde, 21 Tiny House ile atık su plastik bir kanalizasyon haznesinde toplanmakta ve kamusal kanalizasyon sistemine bağlı bir transfer haznesine pompalanmaktadır. Basınçlı boru yıkama sistemleri atık suyun taşınması için en uygun koşulları sağlamaktadır.

Jung Pumpen ile Tiny House’ların mottosuna uygun çözümler
Tiny House’larda atık su bertarafının ele alınması yenilikçi çözümler gerektirir. Jung Pumpen tarafından geliştirilenler gibi basınçlı drenaj sistemleri, Tiny House yaşamının mottosuna uygun sürdürülebilir bir yaklaşım sunmaktadır. Atık su yönetimindeki zorlukların üstesinden gelen bu sistemler, sürdürülebilir konut çözümlerinin ilerlemesine katkıda bulunur.

Devamını Oku

Atıksu yönetimi

Masdaf, atık suların transferindeki riskleri Enduro dalgıç pompaları ile önlüyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Pompa sistemleri sektörünün lider markalarından biri olan Masdaf, ileri teknolojiye sahip çözümleriyle çevreyi, doğal kaynakları ve insan sağlığını korumaya devam ediyor. Masdaf, yaşam alanlarında ve endüstrilerde; az kirli su, pis su ve atık su drenajlarında uzun süreli kullanım ve yüksek güvenlik sağlayan Enduro dalgıç pompalar ile atık su transferinde yaşanan koku ve sızıntı sorunlarını önleyerek, biyolojik hayatı koruyor.

Çevre kirliliği, yaşadığımız çağın en önemli sorunları arasında yer alıyor. Özellikle sanayileşme ve onun bir sonucu olan kentleşme nedeniyle oluşan atık suların güvenli bir şekilde transfer edilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesi noktasında önemli rol oynuyor. 

Lifli partiküller pompayı tıkayabiliyor

Organik atıkların yani evlerdeki banyo, tuvalet ve mutfak suyu gibi atıkların, kanalizasyon atıklarının ve endüstrilerdeki atık suların transferinde önemli rol oynayan pompa teknolojilerinin yüksek dayanım ve sızdırmazlık değeri sağlaması gerekiyor. Çünkü atık sularda bulunan lifli partiküller zaman içinde pompaların tıkanmasına ve işletim sisteminde arızalara neden olabiliyor. Ancak katı partikül geçirgenliği yüksek olan pompalar tercih edilerek, sistem güvenliği sağlanabiliyor.

Atık su transferinde yaşanan sorunlara etkili çözüm

Masdaf, yüksek verimli ve güvenlikli Enduro dalgıç pompalar ile atık su transferinde yaşanan sorunlara etkili çözümler sunuyor. Enduro dalgıç pompalar tasarım özellikleri sayesinde farklı alanlarda ve uygulamalarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Özellikle çark yapıları sayesinde farklı atık suları kolaylıkla basınçlandırabiliyor. 76 mm’ye kadar çıkabilen robust mil tasarımı ve güçlü yataklama elemanları sayesinde uzun yıllar zor koşullar altında çalışabiliyor. 

Kaçaklara karşı erken müdahale imkanı

Enduro dalgıç pompanın dizaynı; pompa, motor, gövde bileşenlerinde ve motor besleme kablosunun gövdeye girdiği yerde yaşanan sıvı sızdırma problemini de ortadan kaldırıyor. Yaratıcı bir tasarıma sahip olan helisel yapıdaki salmastra kutusu ise pis su içerisinde bulunan katı parçacıkları, mekanik salmastradan uzak tutarak, mekanik salmastrayı koruyor ve uzun bir çalışma ömrü sunuyor. Pompanın donanımsal özellikleri arasında yer alan “su kaçağı elektrodu” ise mekanik salmastradan veya herhangi bir sebepten dolayı oluşabilecek kaçaklara karşı uyarıda bulunarak, erken müdahale imkanı sunuyor.  

Kokuyu ve sızıntıları önlüyor

Mekanik dayanımı yüksek olan pompalar özellikle konut, işletme ve endüstrilerdeki atık suların tahliyesinde dalgıç pompalar için sorun yaratan elastik malzemeleri, çamurlu ve katı parça içeren sıvıları tıkanma yapmadan, rahatlıkla basabiliyor. Böylece kanalizasyon sularını ve endüstrilerdeki atık suları, ortama koku yaymadan ve atık su sızdırmadan transfer ederek, biyolojik hayatı ve insan sağlığını koruyor. 

Kolay bakım avantajı

Back – pull out özelliği de bulunan Enduro dalgıç pompalar, olası bir acil durum karşısında mekanik salmastranın hızlı ve kolay değiştirilmesine olanak sağlayarak, sistemde uzun süreli olarak yaşanabilecek kesintileri önlüyor.

Devamını Oku

Atıksu yönetimi

Berlin’in atık suyu, Alltech’in sistemleriyle arıtılıyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

200.000 m3/gün’e kadar arıtma kapasitesi ile Almanya’daki en büyük ve en modern atık su arıtma tesislerinden biri, Berlin’in atık suyunu arıtmak için SBR işlemini kullanıyor. Tesisinin proses suyu arıtımında, Alltech’in sistemleri kullanılıyor.

Berlin’deki altı atık su arıtma tesisi her gün yaklaşık 624.000 metreküp suyu arıtıyor. Bu atık su hacminin neredeyse üçte biri, Almanya’nın en büyük ve en modern tesislerinden biri olan tek bir yerde işleniyor. Buradaki atık su arıtımı, geleneksel aktif çamur prosesinin türü olan Sıralı Kesikli Reaktör (SBR) prosesinde gerçekleşiyor. Atık su arıtma tesisi 2017’den bu yana kapsamlı inşaat önlemlerinin bir parçası olarak ek genişlemeye tabi ve modernizasyondan geçiyor. 2025’e kadar planlanan çalışmanın odak noktası, merkezi proses suyu arıtması. SBR’nin işlevi, proses suyu arıtma işleminin etkinliği için belirleyici olduğundan, her SBR 2 FKM (bir dozaj pompası “görev”, bir dozaj pompası “bekleme” için) piston diyaframlı dozaj pompasına sahip ve kendi kostik hidroksit dozaj istasyonuna sahip.

Sodyum hidroksit dozlaması, SBR’deki pH değerinin önceden belirlenmiş bir aralıkta olmasını kontrol eder. Sodyum hidroksit ilavesi pH ölçümü ile kontrol edilir: pH değeri önceden tanımlanmış minimum pH değerinin altına düşerse, sodyum hidroksit eklenir ve önceden tanımlanmış maksimum değerin üzerine çıkarsa dozlama durur.

Alltech bu projenin iç mekan kurulumu için toplama setleri ile sodyum hidroksitin depolanması için 3 silindirik tank tedarik etti. WHG’ye göre tasarlanan tankların her biri maksimum 25000 l kullanılabilir hacme sahip ve Alman İnşaat Teknolojisi Enstitüsü’nün (DIBt) Z.4021-27 tasarım onayına sahip. Depolama tanklarında, güvenli çalışma ve bakımın sağlanması için geri düşme korumalı bir erişim merdiveni ve bir platform bulunuyor. Holün dış duvarına monte edilen TABESY tank dolum sistemleri, emniyet kapatması ve uyarı sistemi ile donatılmış bir yapıda. Şeffaf sürgülü kapılar ve sızıntı tepsisi bulunan koruyucu bir kabine (PE) monte edilen Alltech’in sağlam ve kanıtlanmış piston diyaframlı dozaj pompaları,Bu özelliğiyle çalışan personel sprey sızıntısından her zaman korunuyor ve dozlama sisteminin çalışma durumunu kısıtlama olmaksızın görebiliyor.

Köpük kesici için dozaj istasyonlu ana tank

Bu atık su arıtma tesisinin proses suyu arıtımında kullanılan PNAA işleminde (kısmi nitritleme ve anaerobik amonyum oksidasyonu ile biyolojik çamur suyu denitrifikasyonu) zaman zaman köpürme meydana gelebilir; ancak, köpük kesicinin her zaman ilave edilmesi gerekmez. İlk olarak servis suyu ile köpük kontrolü yapılır. Sadece ikinci aşamada gerekirse köpük kesici ve proses suyu ile köpük kontrolü yapılır. Köpük kesici, proses suyu arıtma binasında bulunan koruyucu bir kabine monte edilen piston diyaframlı dozaj pompaları vasıtasıyla dozlanır. Burada bir dozlama pompası ‘görev’ alır ve ‘bekleme’ye geçer.

Köpük kesici, IBC’lerden ana tanka yerleştirilir. Bu ana tank, standart kimyasal taşıyıcılarla kimyasalların güvenli bir şekilde aktarılmasında kullanılan bir depolama sistemidir. Kimyasal taşıyıcılar, forklift veya kaldırma cihazı yardımıyla doğrudan tankın üzerine konumlandırılır ve tankın içine tamamen boşaltılır. Tankın hacmi, tankta hala yüzde 10-50 akışkan rezervi bulunan yeni bir IBC’nin boşaltılmasına imkan tanır. Bu sayede dozajlama sistemine sürekli besleme sağlanır ve transfer işleminin zamanlamasının hassas bir şekilde izlenmesi gerekmez.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et