Genellikle yapıların bodrum katlarındaki su toplama haznelerinde biriken suyu tahliye etmek üzere kullanılan pompa çeşitlerine drenaj pompası denmektedir.
Drenaj pompası ne işe yarar?
Bir çeşit dalgıç pompa olan drenaj pompaları, belirli aralıklarla çalışarak biriken suyu tahliye etmek üzere tasarlanmıştır. Karter pompası da denen bu pompa çeşitleri oldukça küçük yapıdaki ekipmanlardandır. Toplama alanındaki su seviyesi belli bir seviyeye ulaştığında pompa sistemi aktif hale gelir. Pompalanan su boru yardımıyla yapının dışına aktarılır. Böylece su basma riskinin önüne geçilir toplama alanındaki suyun seviyesi kontrol altında tutulur. Çok yüksek seviyelerdeki seller gibi olağanüstü durumlar yaşanmadığı sürece son derece sağlıklı bir çalışma performansı sunarlar.
Drenaj pompası çeşitleri
Drenaj pompalarının flatörlü ve flatörsüz olmak üzere iki farklı tipi bulunmaktadır. Flatörlü drenaj pompaları su belirli bir seviyeye ulaştığında otomatik olarak devreye girer ve suyu tahliye etmeye başlar. Flatörsüz drenaj pompaları da manuel olarak aktif edilir ya da durdurulur. Drenaj pompaları temiz ya da kirli su tahliyesinin yanı sıra foseptik çukurlarında da kullanılmaktadır. Drenaj pompası çeşitleri yağmur gibi nedenlerle biriken suyun tahliyesinin yanı sıra havuz ve tankların boşaltılmasında da kullanılır. Aynı zamanda sulama amacıyla da kullanılabilen pompa çeşitleri arasındadır. Drenaj pompaları az partikül içeren akışkanların tahliyesi için uygundur. Genel olarak bu pompa çeşitlerinin katı partikül geçirgenliği 10 ilâ 25 mm arasındadır.
Drenaj pompası seçimi nasıl yapılmalıdır?
Drenaj pompasını seçerken göz önünde bulundurulması gereken birtakım hususlar mevcuttur:
- Drenaj çukurunun derinliğine uygun bir pompa modeli tercih edilmelidir.
- Sistemin maruz kalacağı akışkan yükü hesaplanmalı ve buna uygun bir tercih yapılmalıdır.
- Aynı zamanda temiz su mu yoksa kirli su mu tahliye edileceği de önceden belirlenmiş olmalı ve uygun bir pompa çeşidi seçilmiş olmalıdır.
- Kullanılacak güç kaynağına uygun bir ürün seçmek de önemlidir.