Connect with us

Pompalar

Domak Pompa’ya 50. yılında Maib’ den ”onur ödülü” verildi

Yayın Tarihi:

on

Üretimde yarım asrı aşan DOMAK Pompa Türkiye’nin Makinecileri Onur Ödülü’nün sahibi oldu

Merhaba değerli okurlarımız bu ay sizler için profesyonel, yenilikçi ve dinamik bir yapıda olan DOMAK Pompa’ nın Genel Müdürü Sayın Adem YILMAZ ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kendilerine, DOMAK Pompa’ nın kuruluş sürecinden Türkiye’deki pompa sektörü hakkındaki görüşlerini aynı zamanda yeni ürünlerine yönelik bilgileri bulacağınız geniş kapsamlı sorularımızı sorduk. Bizleri aydınlattıkları için teşekkür ederiz. Şimdi sizleri bu güzel söyleşi ile baş başa bırakıyoruz.

 

1.Adem YILMAZ Kimdir?

 

1955 yılında Samsun’da doğdum. Orta öğretimimi Samsun’da tamamladıktan sonra yükseköğrenimimi İstanbul’da İktisadi ve Ticari ilimler akademisinde yaptım.  1964 yılında babam Mansur Yılmaz’ın yanında iş hayatına atıldım. Sırayla Doğan Makine A.Ş. ve Domak Pompanın Genel Müdürlüklerini yaptıktan sonra Halen Domak Pompanın Yönetim kurulu Başkanlığını yapmaktayım. 2 kızım 2 de kız torunum var.

 

 

2.Adem YILMAZ Kimdir?

 

1955 yılında Samsun’da doğmuş. Orta öğretimimi Samsun’da yaptıktan sonra yükseköğrenimini İstanbul’da İktisadi ve Ticari ilimler akademisinden tamamlamış. 1964 yılında babası Mansur Yılmaz’ın yanında iş hayatına başlamış. Sırayla Doğan Makine A.Ş. ve DOMAK Pompanın Genel Müdürlüklerini yaptıktan sonra Halen DOMAK Pompa’ nın Yönetim kurulu Başkanlığını yapmakta olan YILMAZ’ ın 2 kızı 2 de kız torunu var.

 

3.DOMAK’ ın 1962 yılında kurulmuş olan köklü bir marka olduğunu biliyoruz, DOMAK sektöre hangi hizmetleri veriyor, DOMAK hakkında daha fazla bilgi verir misiniz? 

 

DOMAK Pompanın kuruluşu 1962 yılına dayanmaktadır. Kurucumuz Mansur YILMAZ 50 m’2 lik dükkânda iş hayatına atılmış ve o zamanın beyaz eşyası sayılan radyo, dikiş makinesi, karyola gibi şeylerin yanı sıra elektrik tesisat malzemeleri, su tesisat malzemeleri gibi hırdavat malzemesinin satışını da yaparak iş hayatına devam ederken 60’li yılların sonunda benzinli ve dizel su pompaları satışına da el atmış ve böylece su pompaları ile tanışılmıştır. 1973 yılında Samsuna ikinci mağaza açılmış ve 1975 yılında elektrikle çalışan su pompası anlamına gelen Elektropomp üretimine başlamış ve böylece de sanayiye ilk adım atılmıştır. Bu gün Samsun Organize Sanayi bölgesinde 12.000 m2 arsa üzerinde 10.000 m2 kapalı alandaki fabrikada su pompaları ve hidroforları üretimi gerçekleştirmektedir.

 

 

4.DOMAK sektöre hangi hizmetleri veriyor?

 

Üretime başladığımız ilk günden bugüne geldiğimizde kaliteyi ürünlerimizle birlikte tüm ilişkilerimizde yaşadık ve yaşattık. Bu aslında bir markanın oluşumunun izlenebilir yolculuğuydu. Bugün yüzlerce model pompa ile tarım sulamalarından tutun endüstriyel kullanım alanlarına kadar, diğer bir tabirle canlının olduğu her yerdeki su ihtiyaçları için kullanılabilecek çeşitlerle teknolojinin ulaştığı son noktada aynı bakış açımızla üretimimize devam ediyoruz.

 

5.Yakın zamanda pazara sunduğunuz ya da sunacağınız yeni bir ürün bulunuyor mu? Varsa bu ürün hakkında değerlendirme yapar mısınız? Şayet ürün pazara çıktıysa ne zaman çıktı, özellikleri neler, satışlarınıza sağladığı katkı nedir?

 

Domak Pompa bütçesi oranında yeni tasarımlar yapmayı, yeni ürünler geliştirmeyi veya mevcutları revize ederek sektöründe öncü olmayı benimser ve uygular. Şuanda ar-ge departmanımız, mevcut pik döküm olan 2900 d/d 10 ve 15HP atık su pompamız üzerinde iyileştirmeler yaparak paslanmaz çelik gövde olarak daha portatif kolay taşınabilir hale getiriyor. Yine bu güçteki pompaların 1450 d/d olarak tasarlanması ile ilgili çalışmalarımız mevcut. Yüksek debili Salyangoz pompalarımıza yenileri eklenecek. Bunun yanında Kademeli pompa gruplarımızda yeni ürün çalışmalarımız devam ediyor.

 

6.Pompa kullanıcıları için özel tavsiyeleriniz var mıdır? Ürün seçimi konusunda nelere dikkat etmek gerekir?

Ürün seçimi konusunda en önemli husus enerji kaynaklarını doğru yönde kullanmaktır. Bir uygulama için pompa alınırken çok ihtiyatlı hareket etmek gerekmektedir. Ülkemizin elektrik tüketiminin % 20-25 arasındaki miktarını pompa uygulamaları yapmaktadır.

Pompa seçimi, yeni bir prosesin veya projenin; son değil, ilk adımıdır. Firmamızda doğru pompa tespiti için 8 mühendis bulunmaktadır. İlk seferde ve tek seferde doğru tespit çok önemlidir. Bir pompanın marka olması yeterli değildir, doğru noktada kullanılmadığı sürece çok etkili olamayacaktır.

 

7.2016 yılına ilişkin firmanızın büyüme, kapasite, yeni yatırım, yeni proje, yeni ürün, Ar-Ge çalışması, ek tesis yatırımı, yurtdışı pazar anlamında hedefleri nedir? Yatırımlarınıza ayırdığınız bütçe ile firmanıza yapacağı katkılar hakkında bilgi verir misiniz? 

 

Firma olarak her yıl kendimizi mutlaka yeniliyoruz, her yıl makine parkını ve model çeşitliliğini yeniliyoruz. Bu yıl ek olarak önce idari binamızı sonrasında sevkiyat ve depolama alanlarımızı da tadilattan geçirerek ek alanlar yaptık.

 

Yurtdışı pazarında atılım için 2017 ve 2018 yıllarını hedef belirledik. Önce yurtdışındaki fuarlara katılımcı olarak başlıyoruz. Ayrıca yine yurtdışı fuarlarında ziyaretçi olarak da gerçekleşmesini planladığımız projelerimiz var. Açıkçası yatırımlarımıza karımızın %80’nini ayırıyoruz. Paydaşlarımıza kar dağılımlarımızı yapmayarak büyümeye yatırım yapıyoruz.

 

8.Türkiye’deki pompa sektörü ile ilgili neler söylemek istersiniz? 

 

Sektörün gelişimi bir bütün gibi hareket etmekten geçmektedir. Türkiye’deki bütün vasıflı üreticiler birbirlerinden istifade ederek dünya pazarlarına Türkiye’de pompa sektörünün çok güçlü ve yenilikçi olduğunu hissettirmek ve kabul ettirmekle mesafe alabilirler. Hükümetin ithalat rejimini yeniden düzenleyerek kalitesiz ve vasıfsız ürünlerin ülkemize girişini zorlaştırması gerekmektedir.

 

Türkiye’deki pompa sektörü hızlı gelişmesine rağmen Avrupa ’da marka olmuş ürünler ile rekabet etmekte zorlanmaktadır. Hala pompa ithalat rakamları, ihracat rakamlarının çok üstünde seyretmektedir. Bunun önüne geçmek için sektörün daha fazla yatırım yapması gerekmektedir. Maliyet açısından ise girdilerin daha ucuza temin edilmesi gerekmektedir.

 

Türkiye’de pompa sektörü Avrupa ve Dünyaya göre çok yeni sayılır. Ülkemizdeki üreticiler her ne kadar yenilikçi ve hızlı olsalar da aradaki farkı kapatmak çok kolay olmayacaktır. Fakat Türkiye düne göre çok daha şanslı görünmektedir. Özellikle Türkiye bulunduğu coğrafyada çok hızlı talep almakta ve bu talepleri karşılayabilecek gibi görünmektedir.

 

Diğer bir konu ise sektörün sorunu diğer sektörlerden çok farklı değil. Vasıflı eleman, ara eleman sıkıntısı çekilmektedir. Bu konuda eğitim öğretim planlaması yapılması devletimizin bu konuyu öncelikle ele alması gerekmektedir.

 

9.Firma olarak 2016 yılını nasıl geçirdiniz? 2017 yılında yeni yatırımlarda bulunacak mısınız? Yatırımınızın içeriği, miktarı, ne zaman devreye gireceği ve yapacağı katkılarla ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz?

 

Yılın ilk ¾ lük kısmında geçen seneye göre ciro olarak %15 büyüme yakaladık lakin hedeflediğimiz satışı maalesef yakalayamadık. Değişmezseniz, büyümezseniz, yenilenmezseniz önce eskir sonra yok olursunuz. Sürekli yeni yatırımlar yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz. 2017 yılında makine parkımıza ilaveler yapıp boyahanemizi ve dökümhanemizi yenileyeceğiz. Ürün çeşitliğimizi arttırmanın yansıra paslanmaz pompalar konusunda ciddi yatırımlar yapmayı da hedefliyoruz. 2018 yılın ilk 6 ayında projelerimizin tamamını hayata geçirmiş olacağımıza inanıyorum.

 

10.Son olarak Yakın bir tarihte bir ONUR ÖDÜLÜ aldınız bundan biraz bahsedebilir misiniz?

29.11.2016 da Makine ihracatçıları birliği Türkiye makine sektöründe 50.yılını geride bırakan firmalar için bir gece düzenleyerek onur ödülü verdi.

Bende bu anlamlı gecede DOMAK Pompa’ yı bugünlere taşıyan başta Rahmetli babam Mansur YILMAZ, Onursal Başkanımız Musa SÜLEYMANOĞLU, yönetim kurulu üyelerimiz ve bugüne kadar emeği geçen tüm DOMAK çalışanları adına bu ödülü teslim almaktan dolayı çok büyük gurur duydum.

İnşallah DOMAK Pompayı üreten ve istihdam eden nesillere teslim edip nice nice daha 50 yıllar kutlamayı istiyoruz.

 

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Pompalar

Viskoz akışkanların transfer çözümleri

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Yavaş, kalın, viskoz veya yoğun? Bu kelimelerden herhangi biri yüksek viskoziteli bir akışkanın karakteristik tanımı olabilir. İster kalın yağlar ister yapışkan bal veya topaklanmış ahududu reçeli pompalıyor olun, sorunsuz bir üretim sürecinin sürdürülmesi için önemli talepler vardır.

Pompanın doğru kullanılması koşuluyla, viskoz akışkanların nasıl pompalanacağını ve işleneceğini bilmek çeşitli avantajlar sunar:

Daha az plansız duruş süresi, maliyet tasarrufu, daha uzun pompa ömrü, minimize edilmiş dökülme ve sızıntılar, enerji tasarrufu, geliştirilmiş ürün kapasitesi.

Bu avantajlar, akıllı bir seçim yapmanın yüksek kaliteli üretimle sonuçlanacağı anlamına gelir.

İşte nasıl düşünmeniz gerektiği: Konfigürasyon

Viskoz akışkanların genellikle ortak bir özelliği vardır: Yoğun olmaları. Bununla birlikte, farklı akışkanlar birçok açıdan çeşitlilik gösterebilir ve bu nedenle pompanın özelliklerinin akışkanın özelliklerine uyması gerekir. Örneğin reçel, diyaframlı bir pompanın işleyemeyeceği ancak loblu bir pompanın kolayca işleyebileceği partiküller içerebilir.

Pompaladığınız sıvının türüne bağlı olarak, pompanın özellikleri ve malzeme seçimi söz konusu olduğunda çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Farklı akışkanlar arasında kontaminasyonu önlemek ve kullanımdan sonra temizliği kolaylaştırmak için pompanın kolay temizlenebilir olduğundan emin olmanız gerekir.

Pompanın kapasitesi belirli bir sıvıyı taşımak için yeterli olmalıdır. Bu, viskoz akışkanı etkili bir şekilde pompalamak için yeterince yüksek basınç, hız veya güce sahip bir pompa seçmeniz gerektiği anlamına gelir.

Pompa yapısında kullanılan malzeme de viskoz akışkanların uygun maliyetli bir şekilde pompalanmasında temel bir faktördür. Örneğin, viskoz akışkanlar aşınma ve erozyona dirençli malzemeler gerektirir.

Başarılı bir üretim için özelleştirilmiş akış çözümleri gerektiren sadece viskoz akışkanlar değildir: Alkol veya süt gibi diğer daha az viskoz sıvılar da ATEX ortamı veya sıhhi malzemeden yapılmış bir pompa gibi başka uyarlanmış ortamlar veya özellikler gerektirir.

Yoğun sıvılarla kolaylıkla başa çıkın

Viskoz bir sıvıyı pompalamak için hangi pompayı  seçeceğinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. İşte viskozite ile kolaylıkla başa çıkabilen pompalar:

Hortum pompası: Yüksek talepleri karşılarken akışkanın nazikçe taşınmasını istediğinizde yardımcınız.

Lob pompa: Yüksek akış kapasitesine, partiküllerle başa çıkma becerisine ve pürüzsüz bir akışa ihtiyaç duyanlar için.

Diyaframlı pompa: Kendinden emişli, aşınmaya dayanıklı, esnek malzemeden üretilmiş ve temizlenmesi kolay pompa.

Diyaframlı pompa: Kendinden emişli, büyük partikülleri ve lifleri işlemek için geniş geçişli ve akışı değiştirebilen bir pompa isteyenler için mükemmel bir seçim.

Çift vidalı pompa: Pürüzsüz ve titreşimsiz pompalama sağlayan çok sektörlü bir pompa.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Pompalar

Öz-kan Makina, Project Pearl Fabrikası’nın 1. yılını kutluyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Pompa&vana sektörünün global markaları arasında yer alan Öz-kan Makina, 2022’nin Eylül ayında devreye aldığı dünyanın en modern kelebek vana tesisi Project Pearl Fabrikası’nın 1. yılını kutluyor.

Kelebek vana başta olmak üzere, iğne vana, çek vana, vantuz ve demontaj parçası gibi fonksiyonel vana sistemleri alanında küresel ölçekte tanınan markalardan biri olan Öz-kan Makina, iki fabrikasına ek olarak temellerini 2019 yılında attığı 7.000 metrekarelik Project Pearl Fabrikası’nın 1. yılını kutluyor. 20 milyon euroluk yatırım değerine sahip İnci Projesi ile birlikte istihdamını 250’ye çıkaran Öz-kan Makina, bu dev yatırımla beraber kapasitesini de %100 oranında artırmayı hedefliyor.

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en gelişmiş vana üretim tesislerinden biri olduğunu her geçen gün kanıtlamaya devam eden fabrikada, son teknoloji multi-proses makineler yer alıyor ve hassas işçilikler kolaylıkla yapılabiliyor. Birçok alanda tek olma özelliği taşıyan tesis, Türkiye’de olmayan ve dünyada sayılı bulunan bir makine yatırımını da içerisinde barındırıyor. Bunun yanı sıra, Türkiye’de tek olan Quality Assurance Association for Heavy-Duty Corrosion Protection of Valves and Fittings with Powder Coating (GSK) onaylı boyahane tesisini de içinde barındıran fabrika, Öz-kan Makina’nın kalitesini daha da artırıyor. Firma, boyahane test laboratuvarında yapılan testlerle birlikte içme suyu onaylı vanalarını müşterilerine güvenle sunuyor.

Son teknoloji makinelerle donatılan fabrikada kelebek vana, demontaj parçalar, hidrolik frenli çekvalfler, sürgülü vanalar, tilting çekvalfler, iğne vanalar ve vantuz gibi ürünler imal edilirken; Ar Ge merkeziyle sadece mevcut ürünler geliştirilmekle kalmıyor, yeni ürünler için de araştırmalar ve testler yapılıyor.

1983 yılında başladığı üretimine 2011 yılından bu yana Hawle Avusturya Grubu çatısı altında sürdüren ÖZKAN Makina, İnci Projesi isimli yeni fabrikasında üretime son hız devam ederken,
her geçen gün daha güçlü bir ekiple sektördeki yenliklere liderlik etmeyi sürdürüyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Pompalar

İstanbul Finans Merkezi projelerinde Lowara imzası

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

İstanbul’un küresel bir finans merkezi olması hedefiyle yapımı tamamlanan Türkiye’nin en önemli ve stratejik projelerinden İstanbul Finans Merkezi’nde yer alan BDDK Binası, Halk Bank Ofis Kuleleri, İlbank Binası ve Sarphan Finanspark Projelerinin tercihi, Lowara pompa ve hidrofor sistemleri oldu. Türkiye ekonomisinin büyümesinde önemli katkılar sağlayacak projelerin ısıtma ve soğutma hatlarında, yüksek verimli Lowara sirkülasyon pompaları hizmet vermektedir. Toplam 3,4 milyon m2 alan üzerine kurulan İstanbul Finans Merkezi ofis alanları, alışveriş merkezi, konferans merkezi ve 5 yıldızlı oteli ile iş dünyasının tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. İstanbul Finans Merkezi’nde yer alan en önemli 4 projenin konforlu su temini Lowara hidrofor sistemleri ile sağlanmaktadır. Ayrıca projelerin atık su ve drenaj hatlarında da Lowara pompalar hizmet vermektedir. Su döngüsünün her aşamasında eksiksiz çözümler sunan Lowara, önemli projelerin tercihi olmaya devam ediyor.

 

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com