Connect with us

Elektrik Motorları

Doğru karışımı elde etme

Yayın Tarihi:

on

Boya Üreticisi, Eaton Değişken Frekanslı Sürücülerle Karıştırıcısının Verimliliğini Artırıyor

Boya üreticisi Dinova, üretimin durma riskini en aza indirmek ve bir arıza durumunda hızlı müdahaleyi garanti etmek için karıştırıcılarındaki değişken frekanslı sürücüleri bir Eaton çözümü ile değiştirdi. Entegre motor koruma rölesine sahip kompakt PowerXL DG1 sürücü, arıza kaynaklarını en aza indiriyor, mekanik rezonansın karıştırma bileşenini etkilemesini önlüyor ve gerilim/frekans eğrisini dinamik olarak minimumda tutarak motordaki enerji kaybını azaltıyor.

Dinova GmbH & Co. KG, ticari kullanıcılar için cila ve özel ürünlerin yanı sıra boya, vernik, alçı ve dekoratif kaplamalar üreten lider bir firma. Her yıl, Königsswinter, Almanya’daki fabrikadan 30.000 ton cephe boyası, emülsiyon ve alçı çıkıyor. 60 yıllık geçmişi olan ve 2000 yılından beri uluslararası şirket Meffert AG’nin bir parçası olan şirketin şu anda 100’ün üstünde çalışanı bulunuyor.

Emülsiyonların ve alçıların üretim sürecindeki en önemli adımı, formüle bağlı olarak 1.5 saat sürebilen karıştırma işlemidir. Çeşitli sıvı bileşenler birlikte yavaşça karıştırılır. Karıştırma hızı daha sonra dolgu maddeleri ve pigmentler eklendiğinde artar. Bu dispersiyon işleminden sonra, bağlayıcı maddeler ilave edildiğinde karıştırma hızı azaltılır.

Dinova’da Teknik Müdür olan Dieter Seibert, “Üretim sürecinde, boyaların ve sıvaların homojen hale getirilmesi ve dağılımı için, farklı hızların hassas kontrolü ürün kalitesinin temelini oluşturur” dedi. Karıştırma hızlarını düzenlediğinden, kullanılan değişken frekanslı sürücü önemli bir rol oynamaktadır. Dinova’nın kullandığı eski değişken frekanslı sürücülerin artık yedek parçası yok. Bu da, bir arıza durumunda şirketin hızlı bir onarım yapabilecek durumda olmadığı anlamına geliyordu. Değişken frekanslı sürücü arızasından kaynaklanan kaçınılmaz üretim duruş riski ekibin en büyük kaygısıydı.

Dinova için iki olası çözüm vardı: mevcut değişken frekanslı sürücüleri güçlendirmek veya tamamen değiştirmek. Dinova ikinciyi seçti – bunları Eaton PowerXL DG1 değişken frekanslı sürücülerle değiştirdi.

DG1, verimlilik ve nominal kısa devre akımı açısından pazardaki lider sürücülerden biridir ve görevin gerektirdiklerinin ötesindeki fonksiyonları ile farklılaşmaktadır. Mikser motorunda kullanıldığında, örneğin elektronik motor potansiyometresinin işlevselliği yerine gelir. Motor hızının ‘daha hızlı’ ve ‘daha yavaş’ düğmeleri kullanılarak kontrol edilmesini sağlar. ‘Atlama frekansı’ fonksiyonu, tekne boşken mekanik rezonansın karıştırma elementini etkilemesini önler. Aksi takdirde bu titreşim motor üzerinde yatak hasarına neden olur ve en kötü senaryoda karıştırma bileşeninin kopmasına neden olur. Bunu önlemek için, operatör değişken frekans sürücüsünün kritik frekans aralığını ayarlayabilir ve sonuç olarak sürücü bu aralıkta çalışmaz.

Bunun yerine, DG1 hızlanmaya başladığında, hedef değer üst durdurma bandından daha yüksek olana kadar alt durdurma bandında kalır. Üst durdurma bandının üzerindeki hızlarda yavaşlarken hedef değer alttaki durdurma bandından düşük oluncaya kadar üst durdurma bandında kalır.

Buna ek olarak DG1, Dinova’nın hızla ilgili maksimum esneklik sağlama gereksinimlerini yerine getiriyor, böylece çeşitli işlem adımları için gereken farklı hızlar arasında geçiş yapmayı kolaylaştırmaktadır. Örneğin, çözücü, maksimum 22 m / sn’lik bir hıza ulaşır. DG1, farklı ürünlerin geniş yarı sıvılık durumlarını da ele alabilir. Bir malzemenin yarı sıvılık durumuna bağlı olarak operatör, değişken frekans tahrikinin başlatılacağı ve bir hızlanma rampası boyunca hızlanmaya başlamasına karşılık gelen bir başlatma frekansını seçer.

Pratik bir giriş ekranı, başlatma sihirbazı ve PC için inControl yazılımı DG1’i kullanımını kolaylaştırıyor. Bir klavye veya dijital giriş yoluyla yerel/uzaktan anahtarlamanın yanı sıra dört uygulama ayarı, bir teşhis fonksiyonu var. Operatörler için kopyalama/yapıştırma fonksiyonuna sahip bir kontrol paneli de mevcut.

DG1, ince filtreyi, DC indüktörünü ve elektronik motor koruma rölesini dahili olarak entegre eder. Normalde elektrik panosundaki bileşenlerinin sayısının azaltılması, onu kompakt ve nispeten düşük maliyetli bir çözüm haline getiriyor.

Karşılaştırılabilir ürünlerdeki yüzde üçlük şebeke şok bobinin aksine yüzde beşlik DC şok bobini, gerilimdeki düşüşün sürücüyü etkilemesini önler. Ayrıca, harmonikleri daha etkin bir şekilde azaltır ve sürücüyü, aşırı giriş gerilimini koruması kullanarak bir şebeke şok bobini gibi geçici dalgalanmalardan korur. İki bobinli versiyon ayrıca toprak hata akımlarını da önler.

Harici motor koruma rölesi, motorun termal yükünü sürekli hesaplayan dahili bir elektronik simülasyon ile değiştirildi. Aşırı yüklenme durumunda, DG1 otomatik olarak arıza moduna geçer ve motor aşırı yüklenmeden korunur. Sürücünün hangi arızaya nasıl tepki vereceği ayarlanabilmektedir. Örneğin, motor sıcaklığına bağlı olarak, başlangıçta sadece bir uyarı verebilir ve sürücüyü kapatmadan önce malzeme kayıplarını en aza indirgemek için işlemi tamamlayabilir. Motor koruma rölesi değişken frekanslı sürücüye entegre olduğundan, sıkıştırma ünitelerine ihtiyaç duyulmaz, böylece potansiyel hata kaynakları ortadan kaldırılır.

Motordaki enerji kaybını en aza indirgemek için, ‘Aktif Enerji Kontrolü’ fonksiyonu, gerilim / frekans eğrisini dinamik olarak adapte ederek motor verimliliğinin arttırılmasını sağlar. ‘Yerleşik Enerji Tasarrufu Hesaplama’ fonksiyonu günlük, haftalık, aylık ve yıllık enerji tüketimi verilerini standart olarak kaydedilmesini sağlar. Yeni değişken frekanslı sürücüyü kullanmak bir başka avantaj da sağlıyor: kullanılan frekansı veya anahtarlama frekansını ince ayarlayarak, darbe genişliği modülasyonundan kaynaklanan motor gürültüsü, ilave bir motor şok bobini veya sinüs filtresi kullanılmadan küçültülebilir. Havası kontrol altında olan bir odada bulunan DG1, karıştırıcı çevresinde daha az gürültülü bir çalışma ortamı sağlar. Eaton Satış Sonrası Servisi, değişken frekanslı sürücülerin hem seçiminde hem de devreye alınmasında Dinova’ya kapsamlı destek sağladılar.

Dinova, karıştırıcılarında, hem maksimum 90 kW çıkışı olan beş DG1 hem de maksimum 160 kW çıkışı olan altı DG1 kullanıyor. Bu uygulama için, sürücülerin modifikasyona ihtiyacı yok – standart parametrelerin fazlasıyla yeterli olduğu kanıtlandı. Esasen ‘Aktif Enerji Kontrolü’ fonksiyonu sayesinde, her değişken frekans sürücüsü, eşdeğer ürünlerle karşılaştırıldığında, ek motor ayarlaması olmaksızın, yüzde iki ile yüzde 10 daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Elektrik Motorları

Başarı hikayelerinin çözüm ortağı VEK Motor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

17’den fazla ülkeyle iş birliği içerisinde 8 markayı Türkiye’nin imalat sanayisiyle buluşturan VEK, yarım asra yaklaşan sektör birikimi, mühendislik alanında uzman kadrosu ve müşterilerinin ürettiği ürünler konusundaki tecrübesiyle önemli projelerin çözüm ortağı konumunda yer alıyor. Güçlü iş ortaklıkları sayesinde dünyanın lider markalarını tek kaynaktan sunan VEK, sektörde yetişen ve ihtiyaçlara göre çözümler geliştiren mühendis ağırlıklı çalışan yapısıyla bu markaların kalitesini; mühendislik, sahada elde edilmiş tecrübe, imalat sanayisindeki bilgi-birikim, satış öncesi ve sonrası hizmetlerle buluşturuyor.

Elektrik motorlarında WEG, AEMOT, WAT-TEE, NİDEC, Rotor NL, Marathon; inverter ve test sistemlerinde KISTLER, KOSTAL, Danfoss, LS Electric; redüktör grubunda ise Yılmaz Redüktör’ü geniş ürün yelpazesinde barındıran VEK; doğru ürün, doğru teknoloji ve doğru sistem tasarımı ile daha verimli, daha çevreci, daha kompakt ve uygun fiyatlı çözümler sunuyor.

Müşterilerinin ürettiği pompa, kompresör vb. ürünler hakkında da bilgi sahibi olan VEK; su ve atık su uygulamalarından petrol ve doğal gaz endüstrisine, inşaat ve altyapıdan denizcilik sektörüne, tarım endüstrisinden enerji üretimine kadar 15’ten fazla sektörün ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyor.

Referansları arasında Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, Procyon Elektrik, İSKİ, DSİ, TCDD, ASKİ, Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, EMCEKARE, Masdaf, Olgun, Netafim, EBARA, MSP gibi kurum ve kuruluşların yer aldığı VEK, pek çok önemli projenin çözüm ortağı oluyor.

Firmanın tamamladığı referans projeler arasında şunlar yer alıyor:

İSKİ Kazandere Terfi Merkezi 1.6 MW OG motor tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Akpazar Ovası Sulama Projesi kapsamında 800 kW orta gerilim motorun tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Denizli Tavas Projesi kapsamında 500kw AG motor tedariki ve kurulumu.

İSKİ Büyükçekmece Hamsu Pompa İstasyonu Projesi’nde 355kw OG motor tedarik ve kurulumu.

BM destekli Etiyopya Sulama Projesi kapsamında 14 adet AG ve 23 adet OG motor tedarik ve kurulumu (toplam kurulu güç 25.000 kW).

DSİ Boztepe Projesi kapsamında 800kW AG motor tedarik ve kurulumu.

Özbekistan Enerji Santral Projesi kapsamında 7 adet OG motor değişimi.

İSKİ Anadolu Terfii Merkezlerinde IE4 yüksek verimli motor değişim projesi.

BM destekli Tanzanya ve Ruanda Sulama Projeleri kapsamında muhtelif güçlerde toplamda 18 adet AG motor (toplam kurulu güç 4.800 kW).

Adana Adliyesi Soğutma Ünitesi 800kw değişken hız sürücülü pano.

Konya Organize Sanayi Arıtma Tesisi Projesi kapsamında muhtelif güçlerde toplam kurulu gücü 6.000 kw AG motor.

DSİ Edirne Çakmak IE4 yüksek verimli motor projesi.

DSİ Isparta Atabey Pompa İstasyonu 1.5 MW OG motor projesi.

İSKİ Terkos 1.1 MW OG motor projesi.

Azerbaycan 1.2 MW OG Motor Projesi.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Vakum pompa enerji verimliliği

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Ülkemizde ve dünyada enerji verimliliği büyük önem arz etmektedir. Dünya ülkeleri, enerji politikalarında yenilenebilir enerji sistemlerine önem verdiği kadar, üretilen enerjinin verimli tüketilmesine ve enerji verimliliği hakkında toplumsal bilinç oluşturmaya da önem veriyor. Hem ülkemizde hem de dünyada okul öncesi eğitimden sanayiye kadar birçok alanda, enerji verimliliğini arttırmaya ve enerji verimliliği bilinci yaratmaya yönelik projeler yapılmaktadır. Türkiye ihtiyacı olan birincil enerjinin yaklaşık 4’te 3’ünü ithal etmektedir. Bu durum bizlerin enerji verimliliğine çok daha fazla önem vermemize sebep olan en önemli etkendir.

Gücüm Pompa olarak bizler bunun farkındayız ve bununla ilgili birçok proje geliştiriyoruz. Vakum pompalarında enerji verimliliği sağlanması için projelere özel olarak pompa seçilmesi gerekmektedir. Yanlış seçilen her bir pompa kullanıcılarımıza büyük kayıplar olarak geri dönmektedir. Bunun önüne geçebilmek için yerinde tespit yapıp, doğru ürün seçimi için sistemler gerçekleştiriyoruz.

Enerjide tasarruf sağlamanın en önemli yollarından biri, sanayinin neredeyse her alanında kullanılan elektrik motorlarındaki verimliliğe bağlıdır. Türkiye’deki elektrik tüketiminin yüzde 47’si sanayide gerçekleşir ve bunun da yüzde 67’si elektrik motorlarında kullanılmaktadır.

IE1 Sınıfı = Standart Motorlar

IE2 Sınıfı = Yüksek Verimli Motorlar

IE3 Sınıfı = Premium Verimli Motorlar

IE4 Sınıfı = Süper Premium Verimli Motorlar

Elektrik motorlarında verim arttıkça, kullanılan malzeme de arttığından ya da daha pahalı malzeme kullanıldığından motorun maliyeti ve dolayısıyla fiyatı artar. Eğer yatırım maliyeti düşünülmüyorsa her zaman en yüksek verimli motor tercih edilmelidir. Ancak yatırımın kendini amorti etmesi düşünülüyorsa (ki en doğru yol budur), o zaman elektrik motorunun günde kaç saat çalışacağı veya yılda kaç gün çalışacağı elektrik enerjisinin birim fiyatı ve verimli motorun sağlayacağı verim avantajı göz önünde bulundurulmalıdır.

Müşterilerimizin eski tip pompalarının enerji verimliliği düşük olduğu için yeni tip pompalarımızın firmalarına kazandıracağı amortisman sürelerini hesaplayıp kendilerine iletiyoruz. Yeni tip pompalarımızın enerji verimliliği ile birlikte tasarruflarını düşürüyoruz.

Gücüm Pompa Ailesi olarak, müşterilerimize doğru çözümler üretiyor, yenilikçi anlayış içerisinde enerji verimliliğinde katkılar sunuyoruz. Güçlü servis ve bayi ağımızla birlikte müşterilerimize her bir proje için çözüm üretiyoruz.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Ağır sanayinin ihtiyaçlarına kusursuz Omec Motor çözümleri

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Hem alçak gerilim hem de orta gerilim elektrik motorlarında çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Omec Motor, birçok sektöre sunduğu üstün fiyat-performans hizmetini Türkiye’nin ağır sanayisiyle de buluşturuyor. Firma, Türkiye’nin çimento sektörüne en yüksek kalite ve en uygun fiyat seviyesinde özel çözümler sunuyor.

56 gövdeden 560 gövdeye kadar sahip olduğu elektrik motoru üretim gücüyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ağır sanayinin hizmetine kusursuz çözümler sunan Omec Motor, Türkiye’ye 2021 yılında yaptığı ilk girişin hemen ardından özellikle maden ve termik santral sektörlerinde aldığı başarılı projelerden sonra, şimdi de Türkiye’nin demir-çelik ve çimento sektörlerinde.

Ürün serisinin en güçlü kollarından olan, özellikle döküm gövdeli ve büyük güçlü elektrik motorları ile Türkiye’nin ağır sanayisine hem yüksek performans hem de yüksek verimlilik sunan Omec Motor, büyük projelere büyük ürünler ve büyük performanslar sunarken, müşterilerine son derece uygun fiyatlar sunuyor.

Küresel ölçekte uzun yıllardan günümüze kadar elde ettiği başarılı projeler ve kazandığı tecrübeler eşliğinde Türkiye’ye giriş yapan Omec Motor, kısa süre içerisinde imza attığı referans projelerin sayısını artırmaya devam ediyor. Ağır sanayideki referans projelerin yanı sıra, özellikle bayilik ağının kurulması ve OEM’lerle çeşitli sektörlere yönelik birlikte çalışmalarda da çok kısa sürede önemli işlere imza atan Omec, Türkiye’deki proje çeşitliliğini artırmak adına sürekli yeni çalışmalar planlıyor. Bu çalışmalardan biri olarak; Ekim ayında çimento sektörünü Antalya’da bir araya getirecek olan seminere de katılacak olan Omec Motor, bu organizasyonda müşterileri ile yan yana gelip, ürün ve çözümlerini tüm sanayinin faydasına sunacak.

Çimento, seramik, maden, demir-çelik ve kağıt sektörlerinde sıklıkla tercih edilen ve kullanılan ürün gruplarını seminerde sergileyecek olan Omec Motor, 11kV ve 5MW’a kadar olan OMH Serisi OG Motorları ile 400V ve 690V beslemelerde 2MW’a kadar olan OMT1c Serisi AG Motorları’nı ön plana çıkaracak.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et