Kolaboratif robot ya da kısa isimlendirmesiyle COBOT, insanlarla iş birliği hâlinde çalışabilen robot kolları tanımlamak için kullanılan bir tabirdir. COBOT’lar, sezgisel metotlarla programlanabilen, öğretilen bir hareketi ya da tepkiyi tekrar edebilen ve çalışma döngüsünü tamamlayabilen sistemler sunarlar.
İngiliz dilinde “iş birliği” anlamına gelen “cooperation” sözcüğü ile “robot” kelimesinin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkmış bir tabir olan “COBOT”, robotlardan ayrı olarak “insanlarla bir arada çalışma imkânı sunan” robot kollarını nitelemektedir. Universal robot ismiyle de anılan COBOT’lar, üretim proseslerinde sabit bir şekilde tekrar eden, manuel olarak yapılmak zorunda olunan, zorlu ya da iş güvenliği açısından riskli işler için hem kalite hem de verimlilik artışı sağlamak adına, çalışanlarla yan yana çalışabilen endüstriyel robot kollarıdır. Kolaboratif robotlar, yapay zekânın başlangıç aşaması olarak nitelendirilebilir.
Kolaboratif robotlar nerelerde kullanılır?
COBOT’lar seri üretimin olduğu hemen her ortamda önemli işlevleri yerine getirebilir. Bununla birlikte; gıda işleme ve tarım, metal işleme ve talaşlı imalat, otomotiv, elektronik, plastik işleme, mobilya imalatı, laboratuvarlar ve lojistik, COBOT’ların en sık kullanıldığı sektörlerdir.
COBOT’lar ne tür avantajlar sunar?
- Seri üretimde büyük hız sunarlar ve verimliliği önemli ölçüde artırırlar.
- Üretim hatlarındaki hata payını çok ciddi oranda düşürürler.
- Kullanımı oldukça basit sistemlerdir.
- Son derece ekonomik fiyatlarla kullanıma sunulurlar.
- Ağır nesneleri rahatlıkla kaldırabilen COBOT’lar, insan gücüne kıyasla büyük avantaja sahiptirler.
- Çok yüksek hassasiyet değerlerine kadar kusursuz bir şekilde çalışan robot kolları, pek çok iş kolunda mükemmel sonuçlar sunmaktadır.
- İnsanlarla iş birliği için son derece uyumlu olarak çalışabilen COBOT’lar, bu sayede çalışan verimliliğine de olumlu katkı sunmaktadır.