Connect with us

Akışkan Transferi

Cascade (çağlayan) tip degazör kubbeli besi suyu tankı uygulaması

Yayın Tarihi:

on

Ersun GÜRKAN
Ayvaz, ARI-Armaturen Türkiye Ürün Müdürü

Degazör kubbeli besi suyu tankı, döndürülen kondensin ve beslenen taze suyun içindeki O2 ve CO2’in atmosfere atılması gerekliliği sonucu ortaya çıkmış bir tasarımdır. Oksijen gazı boru hattı içinde korozyona yol açarken ve karbondioksit ise karbonik asit oluşumuna yol açarak pH seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Suyun içinde çözünmüş bu gazların, suyun açık buhar ile 102-105°C arası sıcaklığa ısıtılması sonucu en verimli şekilde suyun içinden ayrılarak atmosfere doğru yükseldiği gözlemlenmiştir. Degazör kubbesi içindeki saptırıcı parçalar ve delikli dairesel plakalar ile bir çağlayan gibi akıtılan su içindeki gazların sudan ayrılması kolaylaştırılmaktadır.

Taze besi suyu beslemesi, AYVAZ KP01-3R oransal seviye elektrodunun su seviyesine göre kontrol vanasına 4-20mA sinyal ile komuta etmesi yoluyla ayarlanır. Eğer kondens dönüşünden fazla miktarda kondens gelir ve tank seviyesi yükselirse, taşma borusuna bağlanan ARI-CONA S BR631 şamandıralı buhar kapanı tahliyeyi gerçekleştirir. Seviyenin yükselmesini engellemekteki diğer bir amaç ise ısıtılmış suyun flaş buhara dönüşmesini engellemektir.

Kubbe üzerindeki kesme vanasının açıklık oranı ayarlanarak ideal miktarda gazın atmosfere çıkışı sağlanabilir. Ayrıca besi suyu tankı üzerindeki vakum kırıcı olarak kullanılan çek vananın üzerine konik bir şapka monte ederek dış ortamda çalışma durumunda kir ve su birikmesini engellenebilir.

Besi suyu tankı üzerindeki emniyet ventilinin açma basıncı 0,5 bar olarak ayarlanır. Bunun nedeni 0,5 bar üzeri basınç ile çalışan tankların basınçlı kaplar yönetmeliğine tabi olmasıdır. Emniyet ventilinin çıkış borusunun altına bir damlama hattı konulması tavsiye edilir.

Isıtma için kullanılacak buhar hattı basıncı 0,2 bar-g’ye düşürülerek degazör kubbesine bağlanır. Burada ARI-PREDU doğrudan tesirli basınç düşürücü ile tek kademede azami giriş basıncı 10 bar-g’den 0,2 bar-g çıkış basıncına düşürülebilir. Gelen buhar hattına buhar seperatörü eklenmesinin nedeni buharı kurutarak ARI-PREDU basınç düşürücünün daha uzun hizmet ömrüne sahip olmasıdır. Buhar seperatörü altına konulan buhar kapanı kesinlikle şamandıralı tip olmalıdır. Seperatör kondens cebinin altına kör flanş konması en ucuz ve uygun çözümdür. Eğer bir boşaltma vanası konursa, bu vana kullanım sıklığı yüksek ise kısa süre içinde zarar görecek ve kaçıracaktır. Çünkü karbon çelik boru içinde sürekli olarak korozyon parçaları oluşarak kondens cebine dolmaktadır. Sistem durdurulduğunda kör flanş sökülerek temizliğin yapılması uygundur.

Buhar hatlarında kullanılan pislik tutucuların elek kısmı 90° çevrilmiş olarak bize veya aksi istikamete bakmalıdır. Bu şekildeki montaj, kondens cebi ve koç darbesi oluşumunu engeller.

ARI-PREDU basınç düşürücünün kontrol hattındaki dengeleme kabı boru hattı ile aynı seviyede olmalıdır. Besi suyu tankı içindeki suyun açık buhar ile ısıtılması için termostatik vana kullanılabilir. ARI-TEMPTROL BR771/772 ürününde belirlenen çapa uygun termostat ile oransal sıcaklık kontrolü 1-2°C sapma ile sağlanabilir. Unutulmamalıdır ki buhar ile sıcaklık kontrolü yapılan herhangi bir vanaya ıslak buhar beslemesi yapılması vananın hizmet ömrünü kısaltır. Bu nedenle kontrol vanası öncesinde buhar separatörü veya kondens cebi yer almalıdır. Buhar için branşman, her zaman borunun üst kısmından alınır. Sistem durduğunda dik boru kondens sütunu oluşturur. Tekrar sistem devreye girdiğinde buhar girişi ile beraber kondens cebi ve buhar kapanı varsa kondens tahliye edilir, aksi takdirde termal koç darbesi oluşur ve vana hasar görebilir.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Akışkan Transferi

TORK Seviye Şalterleri ile akışkan seviye kontrolünde güvenilir çözüm

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Endüstriyel otomasyonun sürekli evrildiği günümüzde, iş süreçlerini daha etkin yönetmek ve verimliliği artırmak işletmelerin öncelikleri arasında. TORK Parmak Tipi Seviye Şalteri ve Kablolu Tip Seviye Şalteri bu ihtiyaçlara çözüm seçeneği sunuyor.

Kısıtlı alanlarda kullanıma elverişli olan Parmak Tip Seviye Şalteri ve Kablolu Tip Seviye Şalteri, küçük ebatları ve hafif yapısı, kolay montaj süreci ve az maliyetli oluşu ile endüstriyel otomasyonda tam verimlilik sağlıyor. Bu özellikleri sayesinde uygun fiyatıyla işletmelerin maliyetlerini düşürürken, aynı zamanda hızlı ve sorunsuz bir şekilde sisteme entegre ediliyor.

TORK Parmak Tip Seviye Şalteri

Arıtma sektöründe içme suyu arıtma tesislerinin su ve kimyasal tanklarının seviyesini kontrol etmek için kullanılan Parmak Tip Seviye Şalteri kimya endüstrisinde ise kimyasal sıvıların depolanmasında tank alt ve üst seviye kontrolü sağlar. Aynı şekilde jeneratör yakıt seviyelerinin kontrolünden, kompresörlerdeki karter yağ seviyesi ölçümünde alt seviye alarmı olarak kullanılır. Kimyasal endüstrilerden su arıtma tesislerine kadar geniş bir yelpazede kullanılabilen Parmak Tipi Seviye Şalteri, aynı zamanda yüksek kimyasal dayanımı ile dikkat çeker. Bu özelliği sayesinde, agresif kimyasalların olduğu zorlu ortamlarda bile güvenilir bir performans sergiler.

Kablolu Tip Seviye Şalteri

Kablolu Tip Seviye Şalteri, arıtma, su depoları, pompa koruma, tekstil, gıda ve kimya gibi farklı sektörlerde geniş bir kullanım yelpazesi sunar. Fabrikalardan evsel alanlara kadar havuz seviye kontrolü, içme suyu depolarında seviye kontrolü, pompa koruma sistemlerinde alt seviye kontrolü, gıda sektöründe tank seviyesi yönetimine yardımcı olurken, yüksek kimyasal dayanım özelliği sayesinde tekstil endüstrisinde boya ve kimyasal solvent tanklarının seviye kontrolü, kimya endüstrisinde kimyasal tankların alt ve üst seviye kontrolü için kullanılan bu ürün, iş süreçlerini daha güvenli ve verimli hale getirmek amacıyla tasarlanmıştır.

Devamını Oku

Akışkan Transferi

Patlama tehlikesi altındaki bölgeler için FLOWave Tip 8098 akış ölçer

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

FLOWave akış ölçerimiz artık ATEX onaylı olarak da mevcut. 

FLOWave Tip 8098, temassız bir SAW akış ölçerdir. Bu akış ölçer artık ATEX Bölge 2 ortamlarda kullanılmak üzere onaylanmıştır ve size azami işletim emniyeti sağlar.

ATEX onaylı FLOWave

FLOWave’in standart versiyonuyla karşılaştırıldığında, yeni varyant ATEX uyumlu kablo rakorları, M12 fiş ve bir basınç dengeleme ünitesi ile farklılık gösterir. Bu sayede cihaz, patlama riski bulunan ATEX Bölge 2 ortamlarda sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Bu nedenle FLOWave sadece azami saflığa sahip ortamlarda akış ölçümü için tasarlanmış olmayıp, aynı zamanda alkoller, çözücü maddeler, boyalar ve vernikler gibi sıvılar için de uygundur.

Bir bakışta sunulan avantajlar

  • ATEX ortamında bile hassas akış ölçümü
  • Alkollerin ve çözücü maddelerin akış ölçümü için uygundur
  • Temassız çoklu parametre ölçümü:
  • Akış
  • Sıcaklık
  • Yoğunluk katsayısı
  • Akustik aktarma faktör

Devamını Oku

Akışkan Transferi

Masdaf’ın yenilenen logosuyla mesajı: Daha ileri

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Pompa sektörünün öncü markalarından Masdaf’ın yeni logosu, 3 Ekim’de ISK Sodex-İstanbul Fuarı’ndaki standında düzenlediği lansman kokteyli ile tanıtıldı.

Akışkan sistemleri konusunda geliştirdiği inovatif ürünler ve sunduğu mühendislik hizmetleriyle 42 yıldır yurt içinde ve yurt dışında önemli referans projelerin çözüm ortağı olan “Masdaf” logosunu ve sloganını yeniledi.

Marka kimliğinde büyük bir değişim gerçekleştiren Masdaf’ın yeni logosu, daha dinamik ve modernize edilmiş bir yapıya sahip olacak şekilde tasarlandı. Buna göre Masdaf, değişen dünya dinamikleri, teknolojik gelişmeler ve müşteri beklentileri doğrultusunda ürün ve hizmet kalitesini “daha ileri” taşıyarak, iş ortaklarına “yenilikçi çözümler” sunmayı ve global ölçekte sürdürülebilir bir marka olmayı hedefliyor.

Tüm süreçlerinde yenilikçi ve müşteri odaklı bir yaklaşım benimseyen Masdaf, yenilenen logosunu ve kurumsal kimliğini ilk kez 3 Ekim’de ISK-Sodex Fuarı’ndaki standında düzenlediği lansman kokteyli ile tanıttı.

Lansman kokteylinde yaptığı konuşmada Masdaf’ın yenilenen yüzüyle ilgili bilgiler veren Masdaf Yönetim Kurulu Üyesi Denizhan Polatoğlu şunları söyledi: “Masdaf olarak akışkan sistemleri konusunda bir dünya markası olma arzusuyla çıktığımız yolda 42 yılı geride bıraktık. Bu süreçte hedeflerimize ulaşmak adına, Ar-Ge ve markalaşma çalışmalarının önemine inandık. Değişen dünya dinamikleri ve müşteri beklentileri; üretim teknolojilerimizde, Ar-Ge’mizde ve görsel dünyamızda en belirleyici unsurların başında geldi. Daima müşterilerimizin beklentilerinin de ötesinde ürün ve hizmetler sunmayı hedefledik. Müşterilerimizle sürdürülebilir bir iş birliği sağlamanın temelinde; geliştirdiğimiz inovatif ürünler ve müşteri odaklı hizmet anlayışımız kadar markalaşma adına yaptığımız çalışmalar da büyük önem arz ediyor. Bu anlayışla logomuzu da değişen müşteri gereksinimlerine uygun olarak ve markamızın ruhunu yansıtacak şekilde yeniledik.

Çünkü Masdaf olarak en büyük hedefimiz ‘her koşulda %100 müşteri memnuniyeti sağlamak’.

Yeni logomuzla da “müşteri odaklı” bir yaklaşım benimsiyoruz. Logomuzda kullanılan küçük harfler ile müşterilerimizin sesini yani beklentilerini ön planda tutuyoruz; logo etrafında kullanılan çerçevelerin kaldırılmasıyla da Masdaf’ın ürün ve hizmette sınır tanımadığı; müşterilerinin ihtiyaçlarına göre esnek ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimsendiğini vurguluyoruz. Masdaf logosuyla birlikte kullanılan amblem ise ana hatlarıyla ileriyi gösteren ve modernize edilmiş bir üçgenden oluşuyor. Üçgeni oluşturan öğeler ise pompa eğrileri ve pompa çarklarından esinlenerek tasarlandı. Ok şeklinde bir görünüme de sahip olan amblem aynı zamanda firmamızın hedefini yani ‘daha ileri’ sloganını da destekliyor. Yeni sloganımızla da hiç durmadan çalışıp; yenilikçi akışkan teknolojileri geliştirerek yüksek katma değer sağlayacağımızı ve hem çözüm ortağı olduğumuz projeleri hem de Türk pompa sektörünü ‘daha ileri’ taşıyacağımızı vurguluyoruz” dedi.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et