1. Buhar
Su buharından teknik olarak faydalanma düşüncesi, buhar topu tasarlayan Arşimetle birlikte (MÖ 287-212) başlamıştır. Sonrasında, buhar ile ilgili hesaplamalar yapan Leonardo Vinci(1452-1519) ve ardından düdüklü tencereyi pratikte uygulayan Fransız fizikçi Denis Papin (1680) ile devam etmiştir. 1770’de buhar makinasının kullanılmasıyla birlikte, buharın insan hayatındaki değeri artmıştır. Buharla çalışan termik ve nükleer santrallerin kurulması ile birlikte buhar, insan hayatında önemli yer edinmiştir.
2.Buhar kazanları
Buhar kazanı, yakıt ile havanın reaksiyonu sonucu oluşan ısının, suyun içerisine yerleştirilmiş borular içerisinden geçerek ısıyı transfer etmesi yoluyla çalışır.
Buhar kazanları su borulu ve alev borulu olarak iki ayrı tipte üretilir.Buhar kazanı basınçlı bir kap olup, buharlaşan suyu ve buharı depolamaktadır. Buhar kazanlarının sıcak su kazanlarından farkı; suyu yüksek ısı ile birlikte buhara dönüştürüp, buhar ihtiyacı olan sisteme göndermeleridir. Kazanda birikten buharın ihtiyaç olan yere iletimi için ilave bir ekipman kullanılmamaktadır. Basınçlı olduğu için, ihtiyaç olan yere kendiliğinden aktarılır. Yoğuşan buhar, kondens tankına ve kondens pompaları yardımıyla da buhar üretmek için tekrar kazana gönderilir.
Buhar kazanları endüstrinin çeşitli alanlarında kullanılmaktadır. Enerji santralleri, makinelerin çalıştırılması, petrokimya, tekstil, gıda, yağ, inşaat, çimento, demir çelik, plastikler, ecza ürünleri, ambalaj, gıda, kağıt ve bunun gibi endüstri faaliyetlerin yürütüldüğü bir çok alanda kullanılmaktadır.
3) Neden buhar?
- Buhar yoğuşarak enerjisini bırakır. Böylelikle büyük miktardaki ısı enerjisini küçük bir kütle ile taşıyabilmektedir.
- Dünyanın % 70 su birikintilerinden oluşur.
- Çevre dostudur.İçerisinde zararlı etken madde yoktur.
- Yanıcı ve parlayıcı olmadığı için güvenli bir şekilde depolanabilir.
- Boru çapları, sıcak sulu sistemlere göre küçüktür. Boru ve izolasyon çapların küçülmesi ile birlikte ilk yatırım maliyetleri düşük çıkar.