200.000 m3/gün’e kadar arıtma kapasitesi ile Almanya’daki en büyük ve en modern atık su arıtma tesislerinden biri, Berlin’in atık suyunu arıtmak için SBR işlemini kullanıyor. Tesisinin proses suyu arıtımında, Alltech’in sistemleri kullanılıyor.
Berlin’deki altı atık su arıtma tesisi her gün yaklaşık 624.000 metreküp suyu arıtıyor. Bu atık su hacminin neredeyse üçte biri, Almanya’nın en büyük ve en modern tesislerinden biri olan tek bir yerde işleniyor. Buradaki atık su arıtımı, geleneksel aktif çamur prosesinin türü olan Sıralı Kesikli Reaktör (SBR) prosesinde gerçekleşiyor. Atık su arıtma tesisi 2017’den bu yana kapsamlı inşaat önlemlerinin bir parçası olarak ek genişlemeye tabi ve modernizasyondan geçiyor. 2025’e kadar planlanan çalışmanın odak noktası, merkezi proses suyu arıtması. SBR’nin işlevi, proses suyu arıtma işleminin etkinliği için belirleyici olduğundan, her SBR 2 FKM (bir dozaj pompası “görev”, bir dozaj pompası “bekleme” için) piston diyaframlı dozaj pompasına sahip ve kendi kostik hidroksit dozaj istasyonuna sahip.
Sodyum hidroksit dozlaması, SBR’deki pH değerinin önceden belirlenmiş bir aralıkta olmasını kontrol eder. Sodyum hidroksit ilavesi pH ölçümü ile kontrol edilir: pH değeri önceden tanımlanmış minimum pH değerinin altına düşerse, sodyum hidroksit eklenir ve önceden tanımlanmış maksimum değerin üzerine çıkarsa dozlama durur.
Alltech bu projenin iç mekan kurulumu için toplama setleri ile sodyum hidroksitin depolanması için 3 silindirik tank tedarik etti. WHG’ye göre tasarlanan tankların her biri maksimum 25000 l kullanılabilir hacme sahip ve Alman İnşaat Teknolojisi Enstitüsü’nün (DIBt) Z.4021-27 tasarım onayına sahip. Depolama tanklarında, güvenli çalışma ve bakımın sağlanması için geri düşme korumalı bir erişim merdiveni ve bir platform bulunuyor. Holün dış duvarına monte edilen TABESY tank dolum sistemleri, emniyet kapatması ve uyarı sistemi ile donatılmış bir yapıda. Şeffaf sürgülü kapılar ve sızıntı tepsisi bulunan koruyucu bir kabine (PE) monte edilen Alltech’in sağlam ve kanıtlanmış piston diyaframlı dozaj pompaları,Bu özelliğiyle çalışan personel sprey sızıntısından her zaman korunuyor ve dozlama sisteminin çalışma durumunu kısıtlama olmaksızın görebiliyor.
Köpük kesici için dozaj istasyonlu ana tank
Bu atık su arıtma tesisinin proses suyu arıtımında kullanılan PNAA işleminde (kısmi nitritleme ve anaerobik amonyum oksidasyonu ile biyolojik çamur suyu denitrifikasyonu) zaman zaman köpürme meydana gelebilir; ancak, köpük kesicinin her zaman ilave edilmesi gerekmez. İlk olarak servis suyu ile köpük kontrolü yapılır. Sadece ikinci aşamada gerekirse köpük kesici ve proses suyu ile köpük kontrolü yapılır. Köpük kesici, proses suyu arıtma binasında bulunan koruyucu bir kabine monte edilen piston diyaframlı dozaj pompaları vasıtasıyla dozlanır. Burada bir dozlama pompası ‘görev’ alır ve ‘bekleme’ye geçer.
Köpük kesici, IBC’lerden ana tanka yerleştirilir. Bu ana tank, standart kimyasal taşıyıcılarla kimyasalların güvenli bir şekilde aktarılmasında kullanılan bir depolama sistemidir. Kimyasal taşıyıcılar, forklift veya kaldırma cihazı yardımıyla doğrudan tankın üzerine konumlandırılır ve tankın içine tamamen boşaltılır. Tankın hacmi, tankta hala yüzde 10-50 akışkan rezervi bulunan yeni bir IBC’nin boşaltılmasına imkan tanır. Bu sayede dozajlama sistemine sürekli besleme sağlanır ve transfer işleminin zamanlamasının hassas bir şekilde izlenmesi gerekmez.