Akış ve proses ekipmanları tedarikinde 25 yıllık tecrübesiyle öne çıkan Ava Proses Teknolojileri, pnömatik ve elektrikli aktüatörler ile otomasyon alanında çözümler sunmaktadır.
Ava Proses Teknolojileri Genel Müdürü Ahmet Yemekpişiren’den firmalarıyla ilgili bilgiler aldık. AVA Proses’i ve ürün gruplarını kısaca anlatmasını rica ettiğimiz Ahmet Bey, şu bilgileri verdi: “Firmamız AVA Proses Teknolojileri, akış ve proses ekipmanları konusunda, özellikle de vanalar ve vana otomasyon grupları ile ilgili faaliyet gösteren bir firmadır.
Ürün gamımızda; kelebek vanalar, bıçaklı sürgülü vanalar, küresel vanalar, pinç vanalar, çekvalfler, patlaç valfler, pnomatik ve elektrik aktüatörler, sviç kutuları, oransal pozisyoner, pnomatik yön valfleri vs. bulunmaktadır.”
Firmalarının ağırlıklı olarak hangi sektörlere çözümler sunduğunu sorduğumuzda ise Ahmet Bey, şunları söyledi: “Ağırlıklı olarak; madencilik, kimya, petrokimya, otomotiv, gıda, demir çelik ve enerji santralleri sektörleri ile çalışmakta ve çözümler sunmaktayız.”
Otomasyon ürün grubu altında yer alan aktüatörlerle ilgili ayrıntılı bilgi vermesini rica ettiğimizde ise Ahmet Yemekpişiren, şunları söyledi: “Aktüatörler; bir vanayı açmak/kapatmak için kullanılan bir operatör mekanizmasıdır. Vanaların üzerine monte edilir. Elektrik, hava veya hidrolik yardımı ile vanayı kontrol etmemizi sağlar. Özellikle sanayide en çok kullanılan tipi pnömatik (basınçlı hava ile çalışan) aktüatörlerdir. Diyafram ve Piston-Silindir tip olmak üzere 2 ana çeşidi vardır. Uygulamaların çoğunda hafif ve dayanıklı yapılarından dolayı pnömatik aktüatörler tercih edilir. Maliyet açısından etkin ve güvenilir olmaları, patlayıcı ortamlarda kullanılabilmeleri ve acil durumda kapama aktüatörü (Fail-safe) olarak kullanılabilmeleri avantajlarıdır.”
Aktüatörler sanayide otomasyon ile üretim yapan tüm tesislerde sıklıkla kullanıldığını belirten AVA Proses Genel Müdürü Ahmet Yemekpişiren, aktüatör seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkinse şunları söyledi: “Aktüatör seçiminde dikkat edilmesi gerekenler; aktüatörünüzün tipine (elektrik, pnömatik veya hidrolik) doğru karar verilmesi, kullanacağınız vananın tork değerine uygun aktüatör seçilmesi, eğer pnömatik bir aktüatör kullanılacak ise besleme havanızın 4 ile 8 bar arasında olması, kullanılacağı ortam sıcaklığına dikkat edilmesi, düşük hava tüketimine sahip olmasıdır.”
Son olarak aktüatörlerin sağlıklı ve uzun ömürlü bir şekilde kullanılması için nelere dikkat edilmesi gerektiğini sorduğumuz Ahmet Bey, bu konuda da şu değerlendirmeleri yaptı: “Pnömatik bir aktüatör daha uzun ve sağlıklı olarak kullanmak için; aktüatörün açma kapama yapmasını sağlayan basınçlı havanızın temiz ve neminin alınmış olması gerekir. Aksi takdirde aktüatörünüzün ömrü kısalacaktır.”