Kentsel yaşam ve endüstriyel faaliyetler sonucu oluşan atık su verileri TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Atık Su Bilgi Sistemi Genelgesi’ni yayınladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre genelge ile kentsel yaşam ve endüstriyel faaliyetler sonucu oluşan atık sular için;
- Arıtılarak alıcı ortama deşarj edilen atık su miktarı,
- Arıtılarak yeniden kullanılan (endüstriyel yeniden kullanım, tarımsal sulamada kullanım, park bahçe sulamada kullanım) atık su miktarı,
- Atık su altyapı sistemine bağlanan atık su miktarı,
- Arıtma çamuru miktarı ve bertaraf yöntemi kayıt altına alınarak, atık su envanteri oluşturulması hedefleniyor.
Genelge kapsamında belediye, organize sanayi bölgesi yönetimi, serbest ve/veya endüstri bölgesi yönetimi, sanayi sitesi veya kooperatifi, sanayi tesisi, turizm tesisi veya site yönetimi ve evsel atık su üreten diğer tesislerin tamamının, Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden veri girişi yapması gerekecek. Bu bilgilerin doğruluğu da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından kontrol edilecek.
Genelge ile aynı zamanda Atık Su Arıtma Tesisi Enerji Teşviki ve Atık Su Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi verme süreçleri de Atık Su Bilgi Sistemine entegre edildi. Genelgenin yürürlüğe girmesi ile 5 Mayıs 2015 tarih ve 2015/6 sayılı “Atık Su Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi Genelgesi” ve 23 Haziran 2006 tarih ve 2006/15 sayılı “Atık Su Arıtma Tesisleri için İş Termin Planı Genelgesi” yürürlükten kaldırılmış oldu. (Kaynak: yesilekonomi.com)