Türkiye’nin köklü firmalarından Sunsay Mühendislik’in kurucusu Yusuf Kenan Sayar’la bir söyleşi gerçekleştirdik. Firmalarının 40 yıllık yolculuğunun yanı sıra ülkemizin ve sektörün genel durumuna ilişkin pek çok değerlendirmede bulunan Yusuf Bey’e teşekkür ediyor ve sizleri bu keyifli sohbetle baş başa bırakıyoruz.
Yusuf Kenan Sayar
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1942 Adana doğumludur.
Adana Meslek Lisesi’ni bitirip, akabinde Makine Teknikerliği okuduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden 1966 yılında mezun olmuştur.
Sırasıyla,
- 1966-1970 yılları arasında Karayolları 17. Van Bölge Müdürlüğü’nde (5 yıl) Bakım Müdürü,
- 1970-1976 yılları arasında STFA Kadıncık 2. Barajı’nda Bakım Müdürü,
- 1976-1977 yılları arasında STFA-Libya (Tripoli-Trablus) Limanı Şantiye Makine Bakım Müdürü,
- Libya dönüşü de Doğuş Holding’in kurucusu Ayhan Şahenk Bey’e Samsun Baraj İnşaatı Danışmanlığı
görevlerini yaptıktan sonra 1978 yılında “su, buhar, kimyasal ve endüstriyel akışkan teknolojileri” alanında endüstriyel tesislerin ihtiyaçlarına yönelik faaliyet yapmak üzere kendi firmasını kurmuştur.
Şirketi kurduğu yıllarda satışın yanında özellikle o yıllarda çok eksik olan endüstriyel konularda eğitim faaliyetlerini de paralel yürüterek şirketine vizyon kazandırıp büyüme sağlamıştır.
Sunsay’ın tarihçesinden ve faaliyet alanlarından bahseder misiniz?
Pompalar, vanalar ve ölçü kontrol ürünleri olmak üzere 1978 yılından bu yana 3 ana dal üzerinde faaliyet göstermekteyiz.
Sunsay’ın başlarda hidrolik-pnömatik ekipmanlar, hortum ve küresel vanalar imalatı gibi geniş bir yelpazesi varken sonrasında kurumsallaşma ve daha da sadeleşerek büyüme gibi hedeflerle bu 3 ana gruba yönelimi olmuş ve 1992 yılında isim değişikliğine gidilerek Sunsay Mühendislik adını almıştır.
1994 yılında eğitimini Almanya’da tamamlayan, Avrupa etiğine önem veren, Avrupa stratejisi ve disipliniyle yetişen Sunsay’ın 2. jenerasyonu Hakan Sayar’ın imalatın iptalini istemesi üzerine firmamız imalatı bırakmış ve beraberinde 1996 yılında Avrupa’daki, başta Alman firmaları olmak üzere kendi sektöründe isim yapmış güçlü firmaların bölge distribütörlükleri alınmıştır. Adana firması olmamıza rağmen vizyonel ilerleyişimizle firmamız büyümüş, personel sayımız artmış ve mevcut yerinden ayrılıp daha büyük ve daha kaliteli bir mevkiiye taşınmıştır.
2009 yılındaki ekonomik krizi gerek pazarlama kabiliyeti gerek müşteri memnuniyeti odaklı hizmetlerimizle fırsata çevirebildiğimizi söyleyebiliriz. Çünkü Türkiye’nin ağırlıklı ilk 500 firmasıyla çalışmaktayız. Kurumsal, yatırım kapasitesi sürekli olan, ihracat yapan, üretimi öyle veya böyle bir şekilde durmayan firmalarla çalışmaktan keyif alıyoruz. O dönemde birçok sektör dururken petrol ve enerji sektörüne ağırlık verilmişti. Petrol sektörüne yoğunlaşarak o dönemde Amerika’daki petrol sektöründen faydalanabilmek için bir tesis kurma yolunda ilerleyerek 3. jenerasyon sayesinde de Amerika California’da Sunsay Export firması kuruldu. Bunun haricinde Almanya’da ve İstanbul’da irtibat ofislerimiz bulunmaktadır.
Türkiye distribütörlüğünü yapıyor olduğumuz,
– İsviçre menşeli WEY Bıçaklı Sürgülü Vanalar,
– Hollanda menşeli WOUTER WITZEL Kelebek vanalar,
– İspanya menşeli BVALVE Metal Körüklü Globe Vanalar,
– İsviçre menşeli CHEMVALVE PTFE/PFA Kaplı Kelebek Vanalar,
– Almanya menşeli PONNDORF Hortum Pompalar,
Türkiye Partnerliğini yürüttüğümüz DITEC Kumaş ve Bez Kompansatörler ve bölge bayiliğini üstlendiğimiz birçok markanın endüstriyel ürünleriyle müşterilerimize 40 yıldır hizmet sağlamaktan onur duyuyoruz.
Yakın zamanda pazara sunduğunuz ya da sunacağınız yeni bir ürün bulunuyor mu? Varsa bu ürün hakkında değerlendirme yapar mısınız? Şayet ürün pazara çıktıysa ne zaman çıktı, özellikleri neler, satışlarınıza sağladığı katkı nedir?
Biz Sunsay Mühendislik olarak Avrupa’nın kendi alanında isim yapmış ancak Türkiye’de çok fazla tanınmayan üreticilerini Türkiye pazarı ile buluşturuyoruz ve burada en önemli husus üretilen ürünlerin “yeni nesil” diyebileceğimiz özelliklere haiz olması. Yakın zamanda pazara sunduğumuz en önemli ürünlerden bir tanesi ise değişmeyen contaya sahip yeni nesil “Kelebek Vanalar”dır. Bu ürün Türkiye’de yok denecek kadar az bilinmektedir ve aslen yapmış olduğumuz araştırmalarda piyasada bu özellikte olduğu belirtilen ürünlerin aslında üretim prosesi gereği doğru ürünler olmadığı tarafımızca tespit edilmiştir. Conta değişmemesi demek hem Kelebek Vana’nın en önemli yedek parça unsurlarından birisine ilerleyen eskime sürecinde ilave sipariş verilmemesi ile maliyet azaltılması demek hem de bu teknolojiyle vananın ömrünün çok daha uzun olmasını sağlamak demektir.
İlave olarak ise rakiplerine oranla mükemmel denecek derecede sızdırmazlık sağlayarak tehlikeli ortamların oluşmasını engellediği gibi çevresel koruma da sağlamaktadır. Hem insan hayatı hem de son dönemde bir o kadar üzerinde durulan çevrenin korunması hususları zaten bu tür ürünleri ön plana çıkarmaktadır.
Gerçek “Vulkanize Sistem” ile vana gövdesine adapte edilen conta sayesinde üretilen bu tür vanaların neredeyse sayısız avantajı olmakla birlikte aşağıdaki hususların bilinçli kullanıcıların dikkatini çekeceği kanaatindeyiz:
– Eşsiz sızdırmazlık konsepti ile çift taraflı %100 sızdırmazlık,
– Açma kapamada minimum aşınma,
– Düşük tork ihtiyacına bağlı ekonomik aktüatör seçimi,
– Tam geçiş sağlayan gövde dizaynıyla değişmeyen akış kapasitesi,
– Gövde ile birleştirilmiş liner sayesinde gövdeyle temassız akışkan geçişi,
– Contasız montaj imkânı,
– Gürültü izolasyonu,
– Gövde ile conta arasında sıfır korozyon,
– Vakum hattı için uygunluk (ki bu özellik bu vanayı özel yapmaktadır).
Sunsay olarak biz bu tür vana satışları ile kesinlikle uzun dönem maliyetleri düşürdüğümüzü, çevreye katkı sağladığımızı ve müşterilerimizin güvenini kazanarak farklı yeni nesil ürünleri kendilerine tanıtma fırsatı yakaladığımızı düşünüyoruz.
Pazarın ihtiyaçlarını nasıl analiz ediyorsunuz? Müşterileriniz için yaptığınız en faydalı uygulama neydi?
Pazarın ihtiyaçlarını en basit şekliyle sık müşteri ziyaretleri yaparak, sahadaki sorunlarını öğrenip, bahsi geçen yeni nesil ve masraflarını amorti eden özellikte ürünleri tanıtıp, müşterilerimizin denemesine fırsat vererek ve bu denemeler sonrası sorunlarına çözüm olup olmadığını netleştirerek takip ediyoruz.
Müşterilerimizden aldığımız geri bildirimleri üretici firmalarla paylaşarak gerektiğinde “tailor made” dediğimiz “terzi usulü” üretimler ile müşteriye özel çözümler üretilmesi vasıtasıyla piyasaya ciddi katkılar sağladığımızı düşünüyoruz.
Müşterilerimiz için son dönemde yapmış olduğumuz faydalı uygulamalardan birine örnek vermek gerekirse, kimya sektöründe kullanılan ve gövdesel olarak çok ağır olduğu için insan gücü ile monte edilemeyen “Plug Vanalar” yerine yeni nesil çok daha hafif yani az sayıda insan gücü ile monte edilebilen, kullanımı daha kolay olan, ayrıca vana hat üzerinde çalışırken dahi sızdırmazlık contası yenilenebilen “Bıçaklı Vanalar” vermiş olmamız ve müşterilerimizin hem maliyet hem de olası iş kazaları açısından eski cins vanalara kıyasla risk oranı azaltılmış ürünler ile memnuniyetlerini kazanmış olmamızı söyleyebiliriz.
Pompa Vana kullanıcıları için özel tavsiyeleriniz var mı? Ürün seçimi konusunda nelere dikkat etmek gerekiyor?
Özellikle ürün seçimi konusunda pompa vana kullanıcılarına verebileceğimiz en önemli tavsiyeler şunlardır:
– Firmamız ve/veya benzer misyon ve vizyona sahip firmalar vasıtasıyla yeni nesil denen ürünleri doğru teknikler ile proseslerine uygun en verimli şekilde tetkik etmeleri,
– Firmamızın kendilerine sunmuş olduğu ürünler için deneme isteğimizin birinci aşamasında vizyonumuzda bulunan “ülkemize değer katma” hedefi bulunduğuna, dolayısıyla bizim gibi düşünen tüm firmalara fırsat vermelerine, yani önceliğimizin satıştan çok verimli ürünler kullanılması vasıtasıyla zincirleme reaksiyon ile hepimiz için kazan-kazan politikasının gelişeceğine inanmaları,
– Proses/saha şartları paylaşılırken olabildiğince fazla teknik bilginin doğru olarak paylaşılmasına gayret edilmesi,
– Bu konuda sıkıntı yaşanıyor ise 40 yılı aşkın süreden bu yana sektörde olan bizlere güvenerek rahatlıkla bizlerden teknik destek alabileceklerini bilmeleri,
– Bizim veya başka firmaların temin ettiği ürünlerde yaşadıkları sorunları objektif olarak bizler ile paylaşmaları.
Sektörünüzde bugünlerde hangi trendi gözlemliyorsunuz? Pazarı domine eden trendler nelerdir?
Her ne kadar global pazar faaliyetlerinin maliyetleri düşürmek doğrultusunda bir eğilimin her dönem için geçerli olduğu savunulsa da sektörümüzde günümüz için gözlemlediğimiz en önemli eğilimin artık müşterilerimizin verimli, kaliteli ürünlerini tercih ettiklerini doğrultusunda olduğunu görüyor ve tecrübe ediyoruz. Yani en basit deyimiyle “ucuz malzeme alacak kadar zengin değilim” sözüne paralel bir gelişimin giderek arttığını bilfiil yaşıyoruz. Pazarı domine eden bu eğilimin giderek artmasının iki önemli avantajı olduğuna inanıyoruz. Öncelikle kaliteli ürün seçimiyle daha çok değil uzun dönemde daha az maliyetlere katlanmaktayız ki bu da ilkemize ciddi katkı sağlamaktadır. İkinci olarak ise birçok ürünü yurtdışından ithal etmek yerine bu tür yeni nesil ürünleri nasıl diğer ülkeler üretebiliyorsa Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları hızlandırılırsa, ki devletimiz bu konuda çeşitli teşvikler vermektedir, yerli üretim pazarı gelişecek, bu da ithalat değil, ihracat rakamlarına yansıyacak, dolayısıyla ülkemizin refah seviyesinin artmasına vesile olarak gelecek nesillerimize katkı sağlayacaktır.
Türkiye’deki pompa vana sektörü potansiyeliyle ilgili neler söylemek istersiniz? Değişimi nerede görüyorsunuz?
Türkiye’deki pompa vana sektörü potansiyeli olarak aslında gelişmiş ülkelere oranla daha kat edecek çok yolumuzun olduğunu düşünmekteyiz. Özellikle ithal ürünler yerine yerli üretimlerde kaliteyi artırmamız gerektiğini, bu sektörde bilimsel çalışmaların artırılarak çeşitli enstitüler, bilim akademileri, teknoloji parkları vasıtasıyla yapılan araştırmaların üretime yansıması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun temelinin eğitimde yattığını, özellikle şu anda yetişen gençliğin ülkemiz konjonktürüne bağlı bir güvensizlik nedeniyle yurtdışı ülkelerde okuma ve yaşama isteklerinin değişmesi için ise çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulamak isteriz.
Firmamız bu doğrultuda çeşitli üniversitelerde mesleki odalar veya dernekler ile bir bütün olarak üstlenmiş olduğu sosyal projeler vasıtasıyla kendi çapında katkı sağlamaktadır ve bu tür faaliyetleri de artıracaktır.
Firmamız değişimi tamamen bilimsel gelişmelerde görmektedir. Matematik evrenin en temel bilimi olduğu gibi, hayatımızın devam etmesi için su gibi en başta gerekli kaynağın, akabinde insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler için üretimlerde kullanılan en temel pompa vana gibi ürünlerin gelişiminin teknolojiye paralel değil daha ilerde olması gerektiği kanısındayız.
Sürdürülebilirlik kavramı firmanız için ne ifade ediyor?
Sürdürülebilirlik kavramının SUNSAY Mühendislik için en başta “güven” değeriyle paralel bir kavram olduğuna inanıyoruz. Eğer tedarik sektöründe 40 yılı aşabilmiş isek bunun müşterilerimizin bizlere olan güveni sayesinde olduğuna inanıyoruz. Bunun ise tarafımızdan yenilikçilik, araştırma, paylaşma, doğru ürün seçimi ve tabii ki en önemlisi “satış sonrası hizmetlerde olan güven” vasıtasıyla sağlandığına inanıyoruz.