Almanya Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı (BMWK) tarafından desteklenen H2Stahl Laboratuvarı ile birlikte çalışan endüstriyel gaz şirketi Air Liquide, Duisburg’daki Thyssenkrupp boru hattını tamamladı. Geleceğin çelik üretimi, büyük miktarlarda hidrojene sahip olmaya bağlı olacak. Yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki boru hattı, Duisburg çelik fabrikası tesisini Air Liquide’in Ruhr bölgesindeki hidrojen ağına bağlıyor.
Adım adım dönüşüme
Avrupa’nın Duisburg’daki büyük çelik tesisi, çelik üretiminin karbondan arındırılmasında öncü bir rol üstleniyor. 2019 gibi erken bir tarihte; iki ortak, konvansiyonel çelik üretimi kaynaklı CO2 emisyonlarını azaltmak için test bazında ilk kez bir yüksek fırına hidrojen enjekte etti. Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Hükümeti, projeyi o sırada öncü bir pilot proje olarak destekledi. Gelecekte hidrojen, karbon nötr çelik üretimi için kilit öğe olacak. Açılışı yapılan boru hattıyla ilgili konuşan Thyssenkrupp Steel CEO’su Bernhard Osburg, “Karbonsuzlaştırmaya yönelik bir adım daha attığımız için mutluyum. Tesisimizi Air Liquide hidrojen boru hattına bağlayarak; Thyssenkrupp Steel olarak bizler, iklim dostu çelik üretimi için gereken koşulları yaratıyoruz. Bizler dönüşüm yolunda adım adım ilerliyoruz. Ortağımız Air Liquide tarafından tamamlanan boru hattı ile karbonsuzlaşma gerçeğine daha fazla yaklaşıyoruz. Bu, 2024’ten itibaren iklim dostu hidrojenin bize ulaştırılmasını sağlayacak. İhtiyacımız olacak araştırma ve simülasyon amaçları için ve daha da önemlisi, ilk doğrudan indirgeme tesisimize güç sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu.
Endüstriyel müşterilere hidrojen üretim ağı
Air Liquide’in Ren ve Ruhr bölgesindeki 200 km uzunluğundaki hidrojen boru hattı ağı, hidrojen geleceğine geçiş için en iyi fırsatları sunuyor. Boru hatları; Marl, Oberhausen, Duisburg, Krefeld, Leverkusen, Dormagen, Düsseldorf ve bölgedeki diğer şehirlerdeki hidrojen üretim tesislerini ve büyük müşterileri birbirine bağlıyor. Konuyla ilgili Air Liquide Orta Avrupa Büyük Endüstriler ve Enerji Geçişi Başkan Yardımcısı Gilles Le Van, “Endüstriyel dönüşümün başarılı olması için politikacılar ve endüstri arasında kararlı bir iş birliğine ihtiyacımız var. Duisburg’daki Thyssenkrupp Steel yeni hidrojen boru hattı bunun en iyi örneği. Federal Ekonomi Bakanlığı’na ve Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Hükümeti’ne büyük bir teşekkür borçluyuz. Almanya’da sanayinin hayatta kalması için iklim değişikliğinin etkili bir şekilde azaltılmasını ve uluslararası rekabet edebilirliği her zaman birlikte düşünmemiz hayati önem taşıyor” dedi.
2023 sonbaharında, Almanya’nın Oberhausen kentinde çığır açan tesisin Air Liquide’in H2 ağına bağlanacak ilk 20 MW’lık endüstriyel ölçekli su elektroliz tesisi olması planlanıyor. İlk aşamada bu, müşterilere boru hattı yoluyla yılda 2.900 metrik tona kadar yenilenebilir hidrojen tedarik edilmesini sağlayacak. Kapasiteyi +10 MW artırma hükmü hazırlık aşamasında bulunuyor ve bölgedeki sanayi ve hareketlilik için yenilenebilir hidrojen sağlamaya yönelik ek girişimler de geliştirilme aşamasında.
Neubaur: “Hidrojen ekonomisi için dayanışma”
Açılışa katılan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomi, Sanayi, İklim Koruma ve Enerji Bakanı Mona Neubaur, boru hattının açılışı için Duisburg’da Air Liquide ve Thyssenkrupp Steel ekiplerini ziyaret etti. Kuzey Ren-Vestfalya sanayi bölgesinde dönüşüme devam etmek için çeşitli yerlerde hidrojen yol açan projeler oluşturuluyor. Konuyla ilgili konuşan Bakan Mona Neubaur, “Ren ve Ruhr bölgesindeki endüstriyel dönüşüm ve iklim dostu değişim için büyük miktarlarda hidrojene ihtiyacımız var. Bunun farkındayız. Üretim kapasitesine ek olarak, gelişmesini iyi bir şekilde gerçekleştirmiş Duisburg bulunuyor ve şimdi, farklı oyuncular arasındaki iş birliği içinde hidrojen ekonomisinin nasıl başarılı bir şekilde geliştirilebileceğini ve farklı projelerin birlikte anlamlı bir şekilde nasıl büyüyebileceğini de gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Çelik üretiminde büyük ölçekli endüstriyel hidrojen kullanımına giden yol
Hidrojen, çelik üretimi için henüz büyük bir endüstriyel ölçekte kullanılmadı. Thyssenkrupp Steel, 2019’dan itibaren mevcut bir yüksek fırına hidrojen enjeksiyonu için bir dizi başlangıç testlerini başarıyla tamamladı. Yüksek doğal gaz ve enerji fiyatları nedeniyle bu testlerin genişletilmesi şu anda askıya alınmış olsa da hidrojen bazlı, karbon nötr sıcak demir üretimine yönelik teknolojik sıçramanın deneneceği doğrudan indirgeme test tesisi kurma planları hız kesmeden devam ediyor. Teknoloji ergitme üniteli ilk büyük ölçekli endüstriyel doğrudan indirgeme tesisini yapımı tamamlandığında önemli bir dönüm noktası olacak. Bunun için ihaleler yakında yapılacak. 2026 yılında tamamlanması planlanıyor.
Kaynak: www.thyssenkrupp-steel.com