Connect with us

Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

Yeni dozajlama ünitesi 3E

Yayın Tarihi:

on

Sonderhoff’un yeni dozajlama ünitesi 3E, 2-7 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul’da Maktek Avrasya fuarında sunulacaktır. Sonderhoff, 3E ünitesini bir konteynır içinde tek parça halinde tamamen monteli olarak teslim edilmek üzere tasarlamıştır. Müşteri, 3E makinesini, montaj için uzun süre harcamadan sadece yerleştirip fişe takarak anında çalıştırabilir. Bu şekilde neredeyse tüm sanayi sektörlerinde kısa sürede hızlı teslim tarihleri, stoktan kullanıma hazır makineler ve düşük yatırım ve işletim maliyetlerine yönelik gereksinimler karşılanmış olur. 3E iki bileşenli karıştırma ve dozajlama sistemi, standart bileşenlerle modüler olarak tasarlanmıştır. Bu, dozajlama ünitesini fiyat açısından çok cazip bir hale getirmektedir. Sonderhoff, dozajlama ünitesini köpük contalama, yapıştırma ve reçine döküm işlemleri için standart uygulamalarda kullanılmak üzere, FIP (Olduğu Yerde Şekil Alma) teknolojisiyle birlikte, bir giriş düzeyi makinesi olarak sunmaktadır.

Sonderhoff’un ismini Ekonomik, Etkili ve Ekolojik olmasından alan yeni 3E dozajlama ünitesistandart uygulamalar için kompakt bir makine yapısı isteyen ama kontrol teknolojisinden ödün vermek istemeyen tüm kullanıcılar için bir karıştırma ve dozajlama sistemi çözümü sunuyor.

Kullanıcılar 3E ile sadece küçük bir ayak izine ihtiyaç duyan ve bu yüzden mevcut üretim konseptlerine entegre edilmesi kolay olan oldukça sağlam yapılı kompakt bir dağıtım ünitesine kavuşuyorlar. Tam donanımlı bir 3E makinesinin dış boyutları, 4,2 m genişlik, 2,3 m derinlik ve 2,4 m yükseklik şeklindedir. 3E, tamamen kapalı bir hücre yapısında tasarlandığı için daha fazla yer ve maliyet gerektirecek bir güvenlik parmaklığına ihtiyaç duymaz. Ünitenin ön kısmında bulunan, entegre bir güvenlik düğmesine sahip elle kaldırılarak açılan kapı, makinenin içindeki dozajlama alanına erişim sağlar ve tehlike alanını güvenli bir şekilde sınırlar.

Aynı zamanda 3E dozajlama ünitesi, kısa sürede hızlı teslimat için sadece tek bir taşıma birimine olanak sağlayan 20’ bir konteynıra tam sığar. CE uyumlu 3E ünitesi, yalnızca hedef konumda kurulması ve ana şebekeye bağlanması yeterli olacak şekilde hazırlanmıştır. Su ve basınçlı hava bağlantıları sağlandıktan ve malzeme, malzeme basınç tanklarında hazırlandıktan sonra üretime başlanılabilir. 3E, operatörün bir dizi işlevi kolaylıkla ve güvenli bir şekilde yürütebilmesine imkân verir.

Ekonomik, etkili ve ekolojik

3E sisteminin son teknoloji kontrol teknolojisiyle güvenli ve hatasız üretim süreci garantilenir ve karıştırma ve dozajlama başlığının tekrarlama doğruluğunun üst düzeyde olması sağlanır. Tüm sistemler ve çalıştırma parametreleri önceden ayarlanabilir. Lineer robotun hareket aralığı, 2,5 m genişlik, 1,25 m derinlik ve 0,25 m yüksekliktir. Ekolojik yüksek basınç sulu temizleme özellikli MK 425 karıştırma başlığı, malzemeye ve karışım oranına bağlı olarak saniyede 0,5 g ile 5,0 g arasında çıkış oranına sahiptir. Bu oranın, mevcut uygulamaların %80’ini kapsayan bant aralığı olduğu tecrübeyle sabittir.

Kullanımı kolay çok işlevli mobil panel (6,5″), kontur dozajlama programı için parçanın öğretilmesini kolaylaştırır. 3E kontrol ünitesi, bir kontrolörde birleşmiş 3 servo tahrikten, lineer eksenler için bir güvenlik kontrolöründen ve bir dozajlama makinesi kontrolöründen oluşur.

Etkili parça beslemesi

Sonderhoff un 3E giriş düzeyi modeli, olduğu yerde şekil alan (FIP) köpük contalama, yapıştırma ve reçine döküm işlemleri için yarı otomatik çalışma özellikli 2 bileşenli, düşük basınçlı karıştırma ve dozajlama sisteminden oluşur. FIP poliüretan veya silikon bazlı iki bileşenli malzemenin istendiği gibi programlanabilir ve hatasız bir şekilde doğrudan parçaya uygulanmasına yönelik, birçok sanayi sektöründe kullanılan bir üretim standardıdır.

Doldurma ve dozajlama pozisyonu arasında geçiş yapan yeni opsiyonel 3E mekik masalar sayesinde kullanıcı işlenen parçaların iş akışını daha iyi sağlayabilir. Büyük parçalar için iki adet mekik masa birleştirilerek, büyük bir mekik masaya dönüştürülebilir.

Standart uygulamalar için elinden her iş gelen dozajlama ünitesi

Büyük üretim hacimlerinin hızlı işlenmesi ve işlenen parçalar için hızlı döngü sürelerine yönelik talepler, günümüzdeki mümkün olan en kısa sürede oldukça yüksek hassasiyet elde etme gereksinimleriyle daha da artmıştır. Yeni ürünler ve geometri, boyut ve birim sayısındaki bileşen değişikliklerine yönelik mümkün en kısa kurulum ve programlama sürelerini sunabilen esnek sistemler de gereklidir. Tüm bunlar, cezbedici bir fiyata, anında üretim sağlayan hazır yapıya ve zaman ve maliyet tasarruflu çalışma hazırlığı aşamasına sahip, çok kullanımlı 3E dağıtım ünitesiyle gerçekleştirilebilir.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku

Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

Proline Promag W 400 Akış profilinden bağımsız debi ölçümü

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Proline Promag W, akış profilinden ve montaj konumundan bağımsız olarak, güvenilir bir şekilde ölçüm yapabilen, ölçüm tüpünde kesit alanı değişmeyen dünyanın ilk elektromanyetik akış ölçeridir.

Su ve atık su endüstrisinde, optimum proses kontrolü için yüksek ölçüm doğruluğu vazgeçilmezdir. Çok dirsekli bir boru hattı veya borudaki engeller gibi çeşitli etkiler akış türbülansına neden olur ve ölçüm doğruluğu etkilenir. Endress+Hauser’in Promag W Akış Ölçeri, türünün tek örneği olan “0 x DN” seçeneğine sahiptir. Bu seçenekle beraber ölçüm tüpünde kesit alanı daralmadan ve dolayısıyla basınç kaybı olmadan maksimum ölçüm performansını sunar. 

Ölçüm tüpünde kesit alanı değişmeyen 0 x DN opsiyonlu Promag W 400, dirseklerin, birikmelerin, redüksiyonların ve hattaki diğer elemanların akış yönünde oluşturduğu girdaplardan etkilenmez. Boru dirseklerinin hemen sonrasında bile yüksek doğrulukla (±%0,5) ölçüm yapar. Debimetre, girişte ve çıkışta düz boru mesafesine ihtiyaç duymadığı için kompakt sistemler ve ölçüm skidleri için en iyi çözümü sağlamaktadır. Bu cihazlar, kesit alanı değişmeyen tasarımları sayesinde herhangi bir basınç kaybına da neden olmaz.

İnovatif sinyal analizi

Promag W’nin (0 x DN) yeni ve inovatif ölçüm konsepti akışı algılayan çoklu ölçüm elektrotlarından oluşmaktadır. Bu konsept ile standart elektromanyetik debimetrelerden çok daha fazla ölçüm verisi elde edilir. Rafine edilmiş bir sinyal analiziyle de girdaplı durumlarda bile güvenilir ölçüm sonuçları elde etmek mümkün hale gelmiştir.

“0 x DN” opsiyonuyla seçilmiş bir cihaz örneği:

Ek ölçüm elektrotlu Promag W 400 (kompakt versiyon, DN 150/6″)

Su ve atık su uygulamaları için Promag W 400 (kompakt versiyon, DN 150/6″)

Basınç kaybı olmaksızın esnek kurulum seçenekleri

Eskiden, boru hattında akış profilinin bozulduğu durumlarda debimetre giriş ve çıkışında düz boru mesafesine uyulması veya ölçüm tüpünde kesit alanı daralan debimetrelerin kullanılması gerekiyordu. Ancak çoğu zaman yeterince uzun düz boru mesafeleri mevcut olmuyor ve dar kesitli debimetre kullanılması gerekiyordu. Bu durum da pompa enerji tüketimini artırarak daha yüksek enerji maliyetlerine yol açıyordu.

Montaj alanında düz boru mesafesine ihtiyaç duymayan ve basınç kaybı yaratmayan yeni “0 x DN” seçeneği ile bu sorunlar ortadan kaldırıldı. Artık güvenilir ölçüm değerleri, esnek montaj ve uygun maliyet bir arada sunulmaktadır.

Sorunsuz sistem entegrasyonu için transmiter

Promag W, Proline 400 transmiter ile birleştirildiğinde performans ve doğruluk açısından hiçbir taviz vermez. Dijital sinyal işleme akıllı sensörde başlar ve son derece hassas güvenilir ölçümün temelini oluşturur. Dijital veri iletimi ve ayarlanabilir giriş çıkışlar sayesinde Heartbeat Teknolojisi tarafından elde edilen teşhis verileri de dahil olmak üzere tüm ölçüm verilerine her zaman tam erişim sağlanır.

Devamını Oku

Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

Basınç ölçer seçimi

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

PAKKENS sıvı dolgulu basınç ölçerleri

47 yıldır ölçüm cihazları üretiminde sektörün öncü ismi olan PAKKENS, endüstriyel ihtiyaçlar doğrultusunda çözümler geliştirip, yeni ürün tasarımları ile de sektörde fark yaratıyor. Endüstriyel uygulamaların vazgeçilmez ekipmanlarından olan basınç ölçerlerin doğru seçimi, ürünlerin kullanıldığı proseslerin basınç parametrelerinin doğru kontrolü ve sistem güvenliği için yüksek önem taşımaktadır. Sistemsel ihtiyaçlara en uygun basınç ölçerin seçiminde aşağıdaki hususların dikkate alınması önerilir:

Basınç ölçümü yapılacak akışkanın özellikleri

Basınç ölçerinizin basınç algılama elemanı doğrudan ölçüm yapılacak akışkan ile temas halinde olabileceği için akışkanın fiziksel ve kimyasal özellikleri önem arz etmektedir. Akışkanlar aşındırıcı ya da kolay kristalleşebilen özellikte olabilirler ya da ölçüm elemanı üzerinde kalıntı bırakabilirler. Normal koşullar altında kristalleşmeyecek ya da kalıntı bırakmayacak sıvılar söz konusu olduğunda, Bourdon tüplü bir basınç ölçerin sisteminizde kullanımı uygundur. Yüksek viskoziteli, kristalleşebilen, katılaşabilen veya yüksek sıcaklıktaki proses akışkanlarında ise diyafram ayırıcılı ürünler tercih edilmelidir.

Basınç ölçümü yapılacak akışkanın sıcaklığı

Buhar ya da yüksek sıcaklıktaki diğer akışkanlar, cihaz bileşenlerinin sıcaklıklarını sızdırmazlık elemanları için güvenli kabul edilen düzeylerin üzerine çıkarabilir. Bunun gibi durumlarda, basınç ölçer ile birlikte sifon, soğutma kulesi ya da kapiler borulu diyafram ayırıcıların kullanılması önerilir.

Çevre koşulları

Ölçüm cihazı seçimi sırasında, nem ve iklim koşullarının etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Çok yüksek ortam sıcaklıklarından kaynaklanabilecek ölçüm hataları, ölçüm cihazının bir diyafram ayırıcı ve kapiler boru kullanılarak ısı kaynağından uzağa monte edilmesi ile engellenebilir.

Basınç aralığı

EN837-2 standardına göre manometrelerin maksimum çalışma basıncı ürünün çalışacağı sistemin basınç değerinin yaklaşık 1,3 katı olmalıdır. Ancak, basınç dalgalanması olan sistemlerde manometrelerin maksimum çalışma basıncı ürünün çalışacağı sistemin basınç değerinin yaklaşık 1,5 katı olmalıdır. Bunun yanı sıra tahdit pimli manometrelerin tam skalanın %10 ile %75’i arasında doğru ölçüm aralığına sahip olduğu, tahdit pimsiz manometrelerin ise tam skalalarında doğru ölçümler için kullanılabileceği unutulmamalıdır.

Sistemin aşınmasını etkileyen koşullar

Şiddetli basınç dalgalanmaları ya da yoğun titreşim içeren uygulamalarda, basınç sınırlayıcı ya da düşürücü aksesuarlar kullanılması önerilir. Sıvı dolgulu basınç ölçerler de yine bu tip koşullarda daha uzun ömürlü olacaklardır. PAKKENS sıvı dolgulu basınç ölçerleri genellikle gliserin ile doldurulurlar. Ürün gamında daha geniş bir sıcaklık aralığında çalışma gereksinimi için silikon dolgulu basınç ölçerler de bulunmaktadır. Ek olarak sıvı dolgulu ürünlerin kullanılamayacağı düşük veya yüksek sıcaklığa sahip ortamlarda titreşimin etkisini en düşük seviyeye indirecek Vib-Lock mekanizmalı ürünler de tercih edilebilir.

Bağlantı yöntemi

Birçok PAKKENS ölçüm cihazının alttan ya da arkadan bağlantılı versiyonları mevcuttur. Standart olarak sunulan diş tipleri dışında, PAKKENS birçok ürünü için farklı diş tipi/ölçüsü seçenekleri de sunmaktadır. Basınç ölçerlerin normal şartlarda her zaman dik olarak bağlanması gerektiği unutulmamalıdır. Bağlantının yatay veya baş aşağı olarak yapılmasının zorunlu olduğu durumlarda, satış personeline bu ihtiyacın belirtilmesi gereklidir.

Hassasiyet sınıfı

PAKKENS, % ±1,00’dan % ±2,5’e kadar farklı hassasiyet sınıflarında basınç ölçerler üretmektedir. Uygulamanız için en iyi sonucu almanız, doğru hassasiyete sahip bir cihaz seçimi ile mümkün olabilir.

Yukarıda bahsedilen cihaz seçim faktörleri, ölçüm cihazınızın güvenli bir şekilde ve ihtiyaç duyulan doğrulukta çalışabilmesi için önemlidir.

PAKKENS, tecrübeli tasarım, Ar-Ge ekibi ve tam donanımlı üretim tesisi ile endüstriyel uygulamalarınız için hassas, güvenilir, emniyetli ve dayanıklı ürünler tasarlayıp üretmeye devam ediyor.

Devamını Oku

Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

PAKKENS Elektrik Kontaklı Basınç Ölçerler ile prosesinizi kontrol altında tutun

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

47 yıldır ölçüm cihazları üretiminde sektörün öncü ismi olan PAKKENS, endüstriyel ihtiyaçlar doğrultusunda çözümler geliştirip, yeni ürün tasarımları ile de sektörde fark yaratıyor. 

Sinyalizasyon ve otomasyonun enerji tesisleri gibi birçok alanda kullanıldığı günümüz endüstrisinde basınç üreten ve basınç ya da fark basınç ile çalışan ekipmanların sinyaller aracılığı ile kontrol edilmesi, prosesin sürdürülebilirliğini sağlamak için yüksek önem taşımaktadır.

PAKKENS Elektrik Kontaklı Basınç Ölçerler, sistem basıncının veya fark basıncının gösterilmesinin gerekli olduğu ve aynı zamanda kontrol sistemlerindeki devrelerin açılması ve kapanması gereken, enerji üretimi, petrokimya, maden, makine imalatı, pompalar/kompresörler, hidrolik/pnömatik sistemler, HVAC sistemleri, su ve atık su arıtma sistemleri gibi farklı endüstriyel uygulamalar için geliştirilmiştir. Bu basınç göstergeleri çoğunlukla bakır alaşımlarına zarar vermeyen maddelerin basınç ölçümü için kullanılır. Aşındırıcı ortamlarda, AISI 316L’den yapılmış versiyonların kullanılması tavsiye edilir. 

Basınç göstergesi ibresinin konumuna bağlı olarak, elektrik kontağı sistemin kontrol devrelerini açar veya kapatır. Tüm ölçü aralıklarında ayarlanabilen elektrik kontakları kadran

üzerine monte edilir. Elektrik kontaklarının sınır işaretçileri basınç ölçer üzerindeki ayar

butonu ile ayarlanabilir. ATEX Sertifikasına sahip PAKKENS, elektrik kontaklı basınç ölçerlerini, manyetik destekli, reed anahtarı ve indüktif tip olmak üzere üç çeşit kontak kullanarak üretmektedir. Manyetik destekli kontaklar birçok endüstriyel uygulamada kullanılırken, indüktif tip kontaklar ise tehlikeli, yanıcı ve patlayıcı ortamlar için uygundur. Reed anahtarı tipi kontaklar sadece fark basınç ölçerlerde kullanılmaktadır.

Basınç ölçerlerde kullanılan manyetik destekli ve indüktif tip elektrik kontakları NO, NC, NONO, NCNO, NONC ve NCNC tip anahtar yapılarına sahiptir. Reed anahtarları ise yalnızca NO tiptir. Manyetik destekli kontaklar en yüksek 250V besleme gerilimi altında çalışabilirler. Bu tip kontakların minimum ve maksimum anahtar kapasiteleri sırasıyla 0.4W≈0.4VA ve 30W≈50VA’dır. İndüktif tip kontaklar ise 10-30 VDC gerilim ve maksimum 100mA akım çalışma değerlerinde kullanılmaktadır. Bunların yanında reed anahtarları en çok 200V besleme gerilimi ve 70W anahtar kapasitesine sahiptir. Basınç ölçerlerin, maksimum anahtar kapasitesi veya üzerinde güce sahip enstrümanlar ile kullanılması durumda, basınç ölçer ile enstrüman arasında röle kullanılması basınç ölçerin ömrünü uzatacağından elektrik devresine röle eklenmesi tavsiye edilir. 

PAKKENS, tecrübeli tasarım ve Ar-Ge ekibi ile endüstriyel uygulamalarınız için hassas, güvenilir, emniyetli ve dayanıklı ürünler tasarlayıp üretmeye devam ediyor.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et