ÜSTÜNEL POMPA’DAN PASLANMAZ DALGIÇ TİP POMPA VE INLINE POMPALAR
Üstünel Pompa ve Makine San.Tic. A.Ş., İzmir, Çiğli Atatürk Organize Sanayi bölgesinde 40 yılı aşkın süredir Dalgıç Pompa, Motor ve Hidrofor Pompa imalatı yapmakta olup, 1978 yılında şaft milli pompa üretimine başlamıştır. 1989 yılında ülkemizde Dalgıç Motor imalatını gerçekleştiren ilk firmalardan biri olarak, üretim adına ciddi bir adım atmış ve 2001 yılında, Türkiye`de ilk Paslanmaz Dalgıç Pompa`yı üretmiştir. Paslanmaz pompa & motor çalışmalarına ilaveten Üstünel Pompa ve Makine San.Tic. A.Ş., hidrofor sistemlerine yönelik te çalışmalarını detaylı bir şekilde sürdürmektedir.
Genel olarak hidroforlar, şebeke suyu basıncının yeterli olmadığı durumlarda devreye girerek, suyun basıncını arttırmaya yarayan pompa sistemleridir, hidroforlar bina yüksekliği ve daire sayısına göre istenilen basınç ve debi özelliklerine uygun olarak, bir yerde depolanmış suyu emiş yaparak çalışmaktadır.
TSE Kriterlerine Uygunluk Belgesi’ne (TSEK) sahip paslanmaz çelik hidroforlar, dikey milli, çok kademeli ve kaplinli tip pompalardan gruplandırılmıştır. Pompa alıcı-verici gövde ve motor alt kaidesi GG-25 döküm, çark ve difüzör AISI 304 paslanmaz çeliktir. İsteğe bağlı olarak pompa alıcı-verici gövde de AISI 304 paslanmaz çelik olarak üretilebilmektedir. Yüksek sıcaklıklara kadar, partikül içermeyen ve viskoz olmayan akışkanlarda kullanılabilirler. Sızdırmazlık kartuş mekanik salmastra ile sağlanmıştır.
Üstünel Pompa ve Makine San.Tic. A.Ş., hidrofor sistemleri içinde paslanmaz çelik olarak 110 m3/h kapasiteye kadar üretim çalışmalarını sürdürmektedir. Yüksek debi ve basınç gruplarında oluşan yüklerde genelde uygulanan punto kaynak ile birleştirilen Z tipi fan kanatları açılmakta ve hidrofor arızalanmaktadır. Bunu aşmanın yolu ise lazer dikiş kaynağı ile birleştirme işlemi yapılan I tip fan kanatlardır. Bu tip kanatlar fan üzerine doğrusal dikilir ve birleşme mukavemeti punto kaynağa göre çok daha yüksektir, ayrıca verimi daha yüksektir.
Hidroforlarda kullanılan pano eş yaşlandırma özelliğine sahiptir. Böylece çok pompalı hidroforlarda tüm pompalar aynı çalışma süresine sahip olacaktır. Ayrıca panolarda aşırı düşük akıma karşı koruma, faz hatası ve faz sırası hatasına karşı koruma, düşük ve yüksek gerilime karşı koruma standart olarak yer almaktadır.
Hidroforlar ile ilgili diğer kritik bir nokta da, pompaların susuz çalışmaya karşı korumasını sağlamak amacı ile hidroforlarda bulunan seviye flatörüdür. İhtiyaç halinde frekans invertörlü panolar ile motor hızları kontrol edilerek enerji tasarrufu sağlanabilir. Basma kollektörü üzerinde yer alan basınç algılayıcısı ile sistemdeki basınç ölçülmekte ve basınç sabit tutularak değişen debiye göre motor devri invertör tarafından ayarlanmaktadır. Uygun kapasitedeki hidroforlar otomatik test sistemi ve sesli-ışıklı alarm ile yangın hidroforu haline dönüştürülebilmektedir. Otomatik test sistemi belirli aralıklarla hidroforu devreye sokarak sistemde sorun olup olmadığını kontrol eder, ve eğer sistemde bir sorun varsa sesli olarak ikaz verir. Ayrıca yangın hidroforlarında selenoid vana bulunmaktadır. Test için hidrofor otomatik olarak çalışmaya başlayınca selenoid vana açılır. Selenoid vananın açılması ile ortaya çıkan suyun bir hat yardımı ile depoya iletilmesi tavsiye edilmektedir.
Üstünel Pompa ve Makine San.Tic. A.Ş., ürün gamının bir diğer ailesi olan Dalgıç Motor ve Pompa gruplarının tamamı yine Çiğli Fabrikasında üretilmektedir. 4’’,6’’,8’’,10’’ motor üretiminin tümü bu fabrikada yapılmaktadır. Üstünel motor grubunun dayanıklılığı, tasarım, parça işleme kalitesi ve malzeme kalitesi ile sağlanmaktadır.
Sürtünme kaynağında kullanılan AISI 420 ve AISI 304 ile birlikte, manyetik alandan oluşacak devir sayısı ve manyetik alan kalitesi maksimum seviyede tutulur. Rotor şaft ucunda AISI 304 kullanımı paslanma ve korozyona karşı dayanıklılık sağlanmaktadır. Motor, eksenel yatak kullanımı açısından değerlendirildiğinde, motorlarda kullanılan pirinç alaşım malzemenin dayanıklılığı, uzun ömürlülüğü ve yük kompanse etme özelliği yüksektir. Eksenel yatak içerisinde kullanılan üçgenlerin serbestlik derecesinin iki olması sebebiyle, yük dengeleme ve aşınmaya karşı korunmayı maksimum seviyede tutmaktadır. Fan üretiminde Z tipi kanat yapısından I kanat yapısına geçiş yapılmıştır. Böylelikle, üretimde kullanılan malzemenin azaltılması sağlanıp; motordan kullanılan gücün düşmesi ile yıl içerisinde aynı çalışma saatinde diğer pompalara göre daha az elektrik enerjisi ihtiyacı doğmaktadır. Lazer kaynağı kullanımı ile; fan içerisinde akışın sürekliliği, kaçak ve sirküle olan suyun azaltılması ve akışın daha iyi yönlenmesiyle birlikte basma yüksekliği ve debi miktarında artış olmakta ve böylelikle, pompa ve sistem veriminde iyileşme söz konusu olmaktadır.