Connect with us

Pompalar

NETZSCH döner loblu pompasından nasıl faydalanılır?

Yayın Tarihi:

on

Kompakt, sağlam ve güçlü yapılarıyla öne çıkan NETZSCH TORNADO® Döner Loblu Pompalar, kendinden emişli, valfsiz ve güçlü olmalarının yanı sıra, kompakt tasarımlarıyla daha az yer kaplıyor. Ürün portföyünde çeşitli tasarımlarda döner loblu pompalar da barındıran kompleks akışkan yönetiminin küresel uzmanı NETZSCH, çeşitli uygulamalarda döner loblu pompalardan nasıl faydalanılacağını paylaşıyor.

Döner loblu pompaların çalışması

Döner loblu pompalar pozitif deplasmanlı pompalar grubuna dahildir, kendinden emişlidir ve vanasızdır. Pompa yuvası ve içerisine monte edilmiş iki lob rotoruna sahiptir. Rotorların dönüşü emiş tarafında vakum meydana getirir, bu da pompalanan akışkanı çeker. Akışkan rotorlar tarafından basınç aralığına sürülür. Bu, her dönüşte rotor kanatlarının sayısına bağlı olarak 2 ila 6 boşluğu doldurur. Dolayısıyla, döner loblu pompa hızla orantılı dozlama için de kullanılabilir.

NETZSCH’in TORNADO® Döner Loblu Pompası, pompa ve dişli hazneleri arasındaki sağlanan benzersiz ayrım ile çalışma güvenilirliğini de maksimuma çıkarır. Döner loblu pompalarla, düşük ve yüksek viskoziteli akışkanları sorunsuz bir şekilde aktarabilirsiniz. Küre geçişinin önemli ölçüde serbest olması ve hızın düşük olması nedeniyle tıkanmalardan ve yabancı maddelerden etkilenmezler. Katı içeriklerdeki değişiklikler, akış hızını veya basınç değişikliklerini etkilemez. Bu da taşımanın sürekli olarak güvenilir ve ölçülebilir olmasını sağlar.

NETZSCH’in döner loblu pompasının avantajları

Daha önce açıklanan pompa ve dişli alanlarının mekansal olarak benzersiz şekilde ayrılmasının yanında, FSIP® (Yerinde Tam Hizmet) tasarımı, servis süreleri ve maliyetlerin azaltılmasına olanak tanır. Bu, özellikle aşınmanın yoğun olduğu uygulamalarda hızla kendini amorti eder. Yenilikçi tasarımı sayesinde pompayı boru hattından çıkarmadan servis ve bakım yapılabilir. Ayrıca lob rotorlarına ve salmastraya hızlı ve kolay erişim sağlar. Malzemenin tersine çevrilmesi ayrıca TORNADO döner loblu pompayı özellikle sağlam ve dayanıklı hale getirir. NETZSCH döner loblu pompanın diğer bir avantajı da kayış tahrikinin yağsız gerçekleştirilmesidir. Yaygın kullanılan senkron dişlilerin yerini alır ve tam bakım gerektirmez. Firma, hijyenik uygulamalarda CIP (Yerinde Temizlik) özellikli döner loblu pompaları da sağlar. Bu, söküm gerçekleştirmeksizin döngüsel ve sürekli temizlik imkanı tanır. Döner loblu pompaların hareketli versiyonu da mevcuttur. Hareketlilik, katı maddeler, atık su ve çamur içeren büyük sıvıların çok çeşitli ve şimdiye kadar çok da alışıldık olmayan yerlere pompalanmasına olanak tanır. Uygulamaya bağlı olarak TORNADO döner loblu pompa, uygun boyutta dizel güç ünitesine sahip bir römorka monte edilir.

Döner loblu pompalardan yararlanılabilecek uygulamalar

Atık su arıtımından gıda sınıfı kakao likörünün pompalanmasına kadar, bir döner loblu pompanın uygulama yelpazesi muazzam ve çeşitlidir. Endüstriyel atık su pompalanırken döner loblu pompa, diğer özelliklerinin yanı sıra sağlamlığı ve servis kolaylığı ile etkileyicidir. TORNADO döner loblu pompa, tesislerin duruş sürelerini azaltır ve bakım çabalarını en aza indirir. Örneğin, madencilik endüstrisinde molibden pompalanmasında döner loblu pompalar kullanılır. Pompa sistemi sadece servis gereksiniminin azalması nedeniyle değil, her şeyden önce uzun kullanım ömrü nedeniyle tercih sebebidir. Bu özellikler aynı zamanda akü sektöründe de giderek daha fazla rağbet görmektedir. Batarya üretiminde, pompalar viskoz bulamaçları ve yüksek katı içerikli sıvıları pompalamaya uygundur. Öte yandan, gıda veya ilaç sektörlerindeki gereksinimler tamamen farklıdır. Burada TORNADO döner loblu pompa, benzersiz tasarımı sayesinde yüksek çalışma güvenilirliğini garanti altına alır. Önemli bir unsur, pompa odasının, lob rotorunun ve contaların ölü boşluk içermemesi ve akış açısından optimize edilmiş olmasıdır. Bu, hijyenik ve bakım gerektirmeyen pompalamanın önünde durabilecek hiçbir şey olmadığı anlamına gelir.

TORNADO döner loblu pompanın tüm uygulama alanları:

·  Çevre ve enerji

·  Gıda ve ilaç

·  Batarya

·  Madencilik

·  Petrol ve gaz

·  Kimyasal, selüloz ve kağıt

KAYNAK: pumps-systems.netzsch.com/

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

Türkiye, suyun yüzde 40’ını şebekelerde kaybediyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı kullanıcılara ulaşmadan şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, yılda kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ bir ülke. Pompa sektörünün yarım asırlık lider firması Masdaf’ın Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması konusunda yapılması gerekenleri açıkladı:

Suyun yüzde 40’ı şebekelerde kaybediliyor

“Barajlarda bulunan ham su, iletim hattıyla arıtma tesislerine oradan haznelere ve şebekeler yardımıyla da evlerimize ulaşıyor. Ancak Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

Su kaynaklarını doğru yönetmek ve suyun kullanıcılara ulaşmadan kaybolmasını önlemek konusunda yerel yönetimlere önemli roller düşüyor. Çünkü yerel yönetimler, suyu evlere taşıyan şehir şebekelerini doğru sistemler ile yöneterek bu kayıpların önüne geçebilir. Bu kapsamda şebeke suyunu basınçlandırmak için kullanılan pompalar ile suyu taşıyan boruları doğru seçmek ve bakımlarını ihmal etmemek gerekiyor.

Eski pompalar yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor

İdeal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış pompalar su israfının yanı sıra enerji israfına da neden oluyor. Çünkü aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor. Bu nedenle eski pompa sistemlerini, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekiyor. Yenilenen sistem hem iki yıl içinde kendini amorti ediyor hem de yüzde 40 daha az enerji tüketiyor.

Şehir şebekelerinde kullanılan borulara dikkat!

Şehir şebekelerindeki kayıpları önlemek için yalnızca akıllı pompa teknolojileri ile suyu basınçlandırmak da yeterli değil, bir diğer önemli parametrenin de şehir şebekelerinde kullanılan borular olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sistemdeki borular eski ve yıpranmış ise patlama veya delinme gibi sorunlar yaşanabiliyor.

Akıllı pompa teknolojileri ile doğru basınçlandırma yapılmalı

Borularda yaşanan patlama veya delinmenin nedenlerinden bir diğeri ise uzun boru hatlarındaki kayıpları karşılamak amacıyla şebekenin çıkış noktalarına yerleştirilen pompalardaki basınçların yüksek tutulması oluyor. Bu nedenle alt yapı sistemlerini bir bütün olarak değerlendirip, mühendislik hesaplamalarını doğru yapmak gerekiyor.

Kullanım ömrü 10 yılı aşan pompaları, akıllı pompa teknolojileri ile yenileyerek doğru basınçlandırma yapmak, kaçakları tesit edip boruları yenilemek şebekelerden kaynaklı su israfını önleyecek bir çözüm olacaktır.” dedi.

Devamını Oku

Pompalar

ECO-SYS Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Pompalar

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Full otomasyon ile entegre edilerek; arıza tespit bildirimi, otomatik arıza bildirimi, kullanıcı dostu arayüz, yüksek enerji verimliliği ile birlikte daha birçok özellik sayesinde tak-çalıştır olarak üretilen ECO-SYS, sistemler ile uyum içerisinde çalışır. Kabin sayesinde dışardan gelen etkenlere karşı sistem içerisinde oluşabilecek arızaları en aza indiren ECO-SYS, enerji verimliliğini sağlamak için sistemlerin ihtiyacı kadar çalışır.

Tak-çalıştır

Sistemle bağlantısı yapıldıktan sonraki tüm işlemleri kendisi yapan ECO-SYS Serisi Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Sistemi, tasarımı ile kullanım kolaylığı sağlar.

Enerji verimliliği

Tamamen enerji verimliliği üzerine tasarlanan ECO-SYS, yenilikçi anlayış içerisinde enerji verimliliğine katkıda bulunur.

Scada sistemine entegrasyon

Sistem içerisindeki bilgileri scada ile bağlantı sağlar.

Otomatik arıza bildirimi

ECO-SYS’nin arıza durumunda hareketli aksamları ile ilgili arıza bildirim ekranı, kendi sisteminde entegre durumlarda arıza paylaşma fonksiyonu ile kolaylık sunar.

Kullanıcı dostu arayüz

Vakum sistemler için tasarlanan dokunmatik ekran sayesinde, her şey daha kolay!

Sektörler

ECO-SYS; kimya, gıda, plastik, tekstil, cam, seramik, sağlık, kağıt, şeker, deri, maden, orman endüstrisi, vakumla kaldırma, yer altı suları, enerji santralleri, seramik ve savunma sanayi sektörleri için uygundur.

Bakım

Bakım gerektirmeden uzun süre yüksek verimle çalışır.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Başarı hikayelerinin çözüm ortağı VEK Motor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

17’den fazla ülkeyle iş birliği içerisinde 8 markayı Türkiye’nin imalat sanayisiyle buluşturan VEK, yarım asra yaklaşan sektör birikimi, mühendislik alanında uzman kadrosu ve müşterilerinin ürettiği ürünler konusundaki tecrübesiyle önemli projelerin çözüm ortağı konumunda yer alıyor. Güçlü iş ortaklıkları sayesinde dünyanın lider markalarını tek kaynaktan sunan VEK, sektörde yetişen ve ihtiyaçlara göre çözümler geliştiren mühendis ağırlıklı çalışan yapısıyla bu markaların kalitesini; mühendislik, sahada elde edilmiş tecrübe, imalat sanayisindeki bilgi-birikim, satış öncesi ve sonrası hizmetlerle buluşturuyor.

Elektrik motorlarında WEG, AEMOT, WAT-TEE, NİDEC, Rotor NL, Marathon; inverter ve test sistemlerinde KISTLER, KOSTAL, Danfoss, LS Electric; redüktör grubunda ise Yılmaz Redüktör’ü geniş ürün yelpazesinde barındıran VEK; doğru ürün, doğru teknoloji ve doğru sistem tasarımı ile daha verimli, daha çevreci, daha kompakt ve uygun fiyatlı çözümler sunuyor.

Müşterilerinin ürettiği pompa, kompresör vb. ürünler hakkında da bilgi sahibi olan VEK; su ve atık su uygulamalarından petrol ve doğal gaz endüstrisine, inşaat ve altyapıdan denizcilik sektörüne, tarım endüstrisinden enerji üretimine kadar 15’ten fazla sektörün ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyor.

Referansları arasında Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, Procyon Elektrik, İSKİ, DSİ, TCDD, ASKİ, Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, EMCEKARE, Masdaf, Olgun, Netafim, EBARA, MSP gibi kurum ve kuruluşların yer aldığı VEK, pek çok önemli projenin çözüm ortağı oluyor.

Firmanın tamamladığı referans projeler arasında şunlar yer alıyor:

İSKİ Kazandere Terfi Merkezi 1.6 MW OG motor tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Akpazar Ovası Sulama Projesi kapsamında 800 kW orta gerilim motorun tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Denizli Tavas Projesi kapsamında 500kw AG motor tedariki ve kurulumu.

İSKİ Büyükçekmece Hamsu Pompa İstasyonu Projesi’nde 355kw OG motor tedarik ve kurulumu.

BM destekli Etiyopya Sulama Projesi kapsamında 14 adet AG ve 23 adet OG motor tedarik ve kurulumu (toplam kurulu güç 25.000 kW).

DSİ Boztepe Projesi kapsamında 800kW AG motor tedarik ve kurulumu.

Özbekistan Enerji Santral Projesi kapsamında 7 adet OG motor değişimi.

İSKİ Anadolu Terfii Merkezlerinde IE4 yüksek verimli motor değişim projesi.

BM destekli Tanzanya ve Ruanda Sulama Projeleri kapsamında muhtelif güçlerde toplamda 18 adet AG motor (toplam kurulu güç 4.800 kW).

Adana Adliyesi Soğutma Ünitesi 800kw değişken hız sürücülü pano.

Konya Organize Sanayi Arıtma Tesisi Projesi kapsamında muhtelif güçlerde toplam kurulu gücü 6.000 kw AG motor.

DSİ Edirne Çakmak IE4 yüksek verimli motor projesi.

DSİ Isparta Atabey Pompa İstasyonu 1.5 MW OG motor projesi.

İSKİ Terkos 1.1 MW OG motor projesi.

Azerbaycan 1.2 MW OG Motor Projesi.

Devamını Oku

Trendler