Hexagon, üreticilerin %98’inin inovasyonu ve pazara sunma süresini engelleyen veri sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Veri kullanılabilirliği ve kalitesiyle ilgili büyük zorluklar, üretimde dijital ikizler, otomasyon ve yapay zeka gibi ileri teknolojilerin yaygınlaşmasını engelliyor. İş yerinde iş birliği ile ilgili sorunları artırıyor, üretkenliği ve pazara sunma süresini etkiliyor. Üreticilerin yaklaşık %40’ı ise, ya otomasyon konusunda geri kalmış durumda ya da veriye dayalı üretkenlik ve otomasyona öncelik veren rakiplerinin gerisinde kalma riski taşıyor.
Hexagon’un yeni raporu, verilerini düzene sokamayan üreticilerin rakiplerinin gerisinde kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Forrester Consulting tarafından Hexagon’a yaptırılan ve 500’den fazla üretim liderinin katıldığı küresel anket, üreticilerin %98’inin kuruluşlarındaki verilerle ilgili en az bir sorun bildirdiğini ortaya koyuyor. Liderler gerçek zamanlı iş birliği, yapay zeka ve otomasyonu değerlendiriyor; ancak süregelen veri sorunları inovasyonu engelliyor ve bu tür gelişmiş üretim teknolojilerinin yaygınlaşmasını engelliyor. Yayınlanan Gelişmiş Üretim Raporu, yüksek değerli ürünlerin 3 temel dijital olanak sağlayıcı (veri kalitesi ve kullanılabilirliği, iş gücü iş birliği, yetkilendirmesi ve otomasyon) aracılığıyla nasıl tasarlanıp üretildiğine dair temel değişimlerin kanıtlarını ortaya çıkarıyor.
Üreticilerin büyük baş ağrısı, veri kullanımı ve iş birliği
Bu veri sıkıntıları, üreticilerin %97’sinin iş birliği ve üretkenlikte zorluklarla karşılaşmasına katkıda bulunuyor; bu da yenilik yapma ve müşterilerin ihtiyaçlarına yanıt vermeyi geciktirme yeteneklerini etkileyebiliyor. İş dünyası liderlerinin çoğunluğu, daha iyi iş birliğinin ürün kalitesini (%88) ve pazara sunma süresini (%86) artırabileceğinin ve sürdürülebilirliği geliştirebileceğinin farkındayken; katılımcıların %82’si tasarım ve üretim ekipleri arasındaki daha iyi iletişimin malzeme israfını ve emisyonları önemli ölçüde azaltabileceğine inanıyor. Buna rağmen, iş liderlerinin neredeyse dörtte üçü (%71) tasarım ve üretim ekipleri arasındaki sinerji eksikliğinden endişe duyuyor.
Raporla ilgili konuşan Hexagon’un Manufacturing Intelligence Bölümü Başkanı Josh Weiss, “Üretimin, diğer sektörlerde iş dönüşümünü yönlendiren otomasyon ve çevik uygulamaları icat etmesi ve şimdi dönüşmekte zorlanması ironiktir; ancak bunun nedeni, üretim değer zincirleri boyunca dijitalleşmeyi başarmanın çok gerçek, karmaşık ve insani bir zorluk olmasıdır. Dijital ikizler fabrikaları akıllı hale getirmek için çok önemlidir, ekiplerin departmanlar arası sorunları çözmesini, yenilik yapmasını sağlar ve aynı yüksek kaliteli veriler yapay zeka ve robotik gibi üretkenlik artırıcıların temelini oluşturur. Kuruluşlarını verileri hemen kullanmaları için güçlendirenler, daha verimli değer yaratabilir ve piyasa koşullarına uyum sağlama çevikliği ile ürünleri pazara daha hızlı sunabilir. Tüketici elektroniğinin hızlı ürün inovasyonuna geçişe öncülük ettiğinde bunu gördük ve şimdi BYD’nin elektrikli araç pazar lideri olarak Tesla’yı geçerek otomotiv sektörünü sarsması, üretim değer zinciri boyunca üretkenliği ve inovasyonu dönüştürme ihtiyacını vurguluyor” açıklamasında bulunuyor.
Araştırmada Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’dan üretim liderleriyle görüşülürken, katılımcıların %24’ü C-seviyesinde yöneticilerden oluşuyor. Yüksek kaliteli verilere erişim evrensel bir sorun gibi görünse de, Asyalı üreticilerin verilerini uygulama konusunda daha özgüvenli oldukları ortaya çıkıyor.
Dijitalleşme liderleri, pazara çıkış süresi ve endüstri 5.0’ı destekleyen verilerle öne çıkıyor
Üreticilerin yalnızca %2’si veri uygulamalarında sorun yaşamadığını iddia ederken, şirketlerin büyük çoğunluğu şimdi harekete geçmezse iş hedeflerini kaçırma riskiyle karşı karşıya kalıyor. İmalat sektörü liderleri, önümüzdeki 3 yıl için en önemli iş öncelikleri olarak operasyonel verimliliği artırmayı, üretim çıktısını artırmayı ve yeni ürünlerin kalitesini daha hızlı iyileştirmeyi gösterirken; bunların tümü, dijitalleşmede başarılı olmak için gereken organizasyon çapında kültürel ve teknik değişikliklerin yapılmaması nedeniyle engellenebiliyor.
Bulgular ayrıca imalatçıların %37’sinin rakiplerinin gerisinde kaldığını ve üretim süreçlerinin herhangi bir aşamasını yüksek oranda veya tamamen otomatikleştiremedikleri için ‘geride kalmış’ olarak değerlendirilmeleri gerektiğini gösteriyor. Bu oran, üretim süreçlerinin en az iki aşamasını yüksek düzeyde ya da tamamen otomatikleştirdikleri için pazarda ‘lider’ olarak kabul edilmesi gereken üreticilerin dörtte biri ile karşılaştırılıyor.
Araştırma, sektör liderlerinin iş gücü üretkenliği ve verimliliği konusunda geride kalanlara göre belirgin bir avantaj elde ettiğini gösteriyor:
Liderlerin %58’i personel üretkenliğinin ve inovasyonun artığını bildirirken, geride kalanların oranı %35’i gösteriyor.
Liderlerin %39’u yetenek eksikliklerini etkin bir şekilde giderirken, geride kalanların oranı %26 oluyor.
Küresel çapta üreticiler üretkenliği artırmak için gelişmiş otomasyon teknolojilerine yöneliyor. İlginç bir şekilde, Kuzey Amerika (%45) ve EMEA’daki (%38) üreticilerin yarısından azına kıyasla Asyalı şirketlerin %58’i önümüzdeki 3 yıl içinde yapay zeka destekli veya üretken otomasyona yatırım yapmayı planlıyor.
Sensör, yazılım ve otonom teknolojilerini bir araya getiren dijital gerçeklik çözümlerinde dünya lideri bir marka olan Hexagon tarafından, teknolojinin bugün ve gelecekteki stratejileri nasıl şekillendirdiğini anlamak için yaptırılan araştırma, 2023 Mayıs ayında Forrester Consulting tarafından yürütülüyor. Gelişmiş Üretim Raporu, ürün tasarımından bitmiş ürün ve kalite süreçlerine kadar değer zinciri boyunca derinlemesine analizler sunarak trendlere ışık tutuyor ve üretim liderlerinin karşılaştığı zorluklar, başarılar ve yeni fırsatlar hakkında değerli bilgiler sağlıyor.
Gelişmiş Üretim Raporu ile ilgili daha fazla bulgu için https://hexagon.com/advanced-manufacturing-report adresini ziyaret edebilirsiniz.